3D-Probe, langaton

Aloittaja JuKa, 14.02.13 - klo:19:16

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 4 Vieraat katselee tätä aihetta.

Timo Hotti

Yksi langallinen versio kelpaa tännekin, jos jonoon mahtuu. On ihan pro:n näkönen vehjes...
Onkos kokemusta jos on pidempi johto, toki suojattu sellainen, tuleeko helposti häiriötä muista laitteista?
timi

mpr

Noita kuvi katsellessa tuli mieleen, mikä olisi jos tuossa langallisessa versiossa kotelon sisällä olisi naaras plugi (mahtuuko?) niin johdon saisi laittaa paikalleen, vasta kun itse prope on jo kiinni, pysyy ehkä paremmin ehjänä. Johdon pituudellekin on varmaan jokaisella käyttäjällä oma näkemys.

Kremmen

Sain JuKalta parit kuvat radioproben nykyisestä ilmiasusta ja niiden pohjalta voi lähteä miettimään ratkaisuja.Kysaymyksiä alkaa hgeräilemään, ja laitan ne tänne foorumin puloelle niin JuKa ei suotta joudu toimimaan välimiehenä, vaan hän ja muut voivat heittää kommenttia ja keksustelu on näkyvissä kaikille. Elikkäs:

Infrapuna- ja radiosysteemit vaativat lähetinpään probeen ja vastaanottimen jonnekin koneen runkoon sopivaan paikkaan. Palataan näihin kohta. Lähetin kuitenkin toimii akulla, ja nyt kysymys tietenkin on, pitääkö systeemiin kuulua myös akkulaturi vai jätetäänkö tuo itse kunkin omatoimisesti ratkaistavaksi. Jos akkulaturi tehdään, niin varmaan olisi fiksua laittaa proben runkoon latausliitin, ettei sitä tarvii purkaa latausta varten. Tai voisi kai sen liittimen sinne laittaa joka tapauksessa? Ladattavahan sitä akkua on kuitenkin.
Vastaanottimesta samansukuinen kysymys: oletetaanko, että (jyrsin)koneesta on saatavilla esim 12-24V tasajännitettä vastaanottimen käyttövoimaksi, vai tehdäänkö siitä verkkovirtakäyttöinen, tai ehkä seinämokkulaan kytkettävä? Kaikki vaihtoehdot käy, pitää vaan päättää. Myös on mahdollista tehdä hybridi joka ottaa sisään mitä vaan, mutta se on tietty kallein ratkaisu.

Infrapunaoptio:
Lähetintä voi lähestyä kahdella tavalla - joko (lähes) ympärisäteilevä usean lähetinledin ratkaisu, tai sitten suuntaava yhden ledin vaihtoehto. Edellisessä ei ole niin väliä missä suunnassa vastaanotin sijaitsee, mutta kantomatka on tietty rajallisempi ja proben runkoon pitää tehdä useampi aukko säteilijöitä varten. Suuntaavassa vaihtoehdossa aukkoja tarvitaan vain yksi, mutta se pitää sitten kohdistaa kohtuutarkasti vastaanottimen suuntaan, joskin vastaanotin saa sijaita kauempanakin. Tarkka etäisyys riippuu valitusta ledistä, mutta pitää huomata että esim Osram alkaa jo varoittelemaan silmävaurioista tehokkaimpien kohdalla.
Eli kumpi olisi lähtökohtaisesti halutumpi vaihtoehto? Mahdollista on toki sekä syödä kakku että säästää se, tekemällä piirilevyyn kalustusvaihtoehto kummallekin. Tarkoittaa vaan sitä, että pitää tietää mitä kalustetaan ja proben rungossa pitää olla reiät vastaavasti.

JuKa saa päättää kun probe on hänen projektinsa, mutta varmaan muidenkin ajatukset on hyödyllisiä. Lisää kysymyksiä kun pääsen niin pitkälle.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

viilari

Olen myös kiinnostunut ostamaan langallisen version.

mpr

#79
Onko noissa langattomissa systeemeissä radio/infrapuna nopeuseroa, valolla tietysti on oma nopeutensa, mutta sen prosessointi pysäytys impulssiksi millaisen ajan ottaa versus radio signaaliin verrattuna.
Mietin tässä toiminta tarkkuutta reiän keskipisteen haussa ei ongelmaa jos keskiö haetaan 4-pisteen metetelmällä heitot kompensoituvat jos kytkentä aika vain on sama.

Mutta kappaleen yhdestä sivusta tapahtuvalla mittauksella on suurempi mahdollisuus virheeseen, otetaan esimerkiksi akseli johon tehtävä kiilaura: ajetaan propea kohti akselia signaalin tultua pysäytys mutta nyt ei mikään kompensoikaan liikettä signaalin viiveestä.
Tästä johtuva virhe tietysti voidaan kompensoida kunhan kytkeytymis aika on aina vakio, ja tiedetään paljonko liikettä kytkeytymisaikana tapahtuu.

Toisin sanoen jos kytkeytymisajan toistotarkkuudessa liikaa heitoa niin "susi" tulee.

porepe

2,4ghz kantoaallolla saadaan dataa siirrettyä uskoakseni sellaisella nopeudella etten usko viiveen tuottavan ongelmia. Tietysti Kremmen voisi kommentoida onko järjestelmä rx dx synkronoitavissa jolloin herjaisi viiveestä tai radiohäiriöstä.
Petri Junnila
Mynämäki

JuKa

#81
Mittailin taannoin että kuinka paljon tuo mittapää liikkuu taaksepäin kun se kohtaa kappaleen 50mm/min vauhdilla, hidastuksen ollessa X (katson tämän koneesta). Se mittaus tulos oli 0.03mm, joka oli mikä mittauksella sama. Kuvittelen että tuo kolme satkua tulee tuon liikkeen rampista pysäyttää akseli.

Tuo mittaustapa voidaan makrossa määrittää niin että käy ensiksi vauhdilla tökkämässä ja sitten ajaa takaisinpäin vaikka millin ja ottaa uuden kosketuksen vain 10mm/min vauhdilla. Tuolloin tuo tikun siirtyminen saadaan tosi minimaaliseksi ja radiosingnaalien ym. viiveet ei vaikuta juurikaan.

En huomannut mitään toistotarkkuuseroa tuon langallisen ja langattoman välillä. Eli se erotus Machin näytöltä luettuna paikoitusten välillä 0.002-0.003mm...

Tuollainen liitin kävi mielessä ja voidaan sellainen siihen laittaa. Jos vaikka kara lähtisi pyörimään niin se voisi antaa muutaman raipan iskun, jos liitintä ei tosissan ole proben päässä :)
Se miksi päädyin kiinteään johtoon oli se että se luultavasti pysyy luotettavammin kiinni kun liitos on ei liikkuvassa päässä. Ja jos karan viereen olisi tuotu tuollainen boxi jossa olisi tuo naarasliitin runko, se olisi aina suojattu mahdollisuudelta laittaa +5V koneen runkoon... Tuosta ei ole silti luultavasti haittaa...
Tarkoitan siis sitä että jos tuo liitin putoaa esim. pöydälle...

Ok, laitan kaikkiin 3,5mm liitin rungot, jos kukaan ei laita hanttiin. Mikäli löydän sopivat mitoiltaan.

Kremmenin kysymykseen:
Olen sitä mieltä että latauspistoke probeen, mieluiten esim. tuollainen vanhanmallin nokialainen pieni DC- runko. Latureita ainakin löytyy kaikilta. Mikäli se vain sopii siihen.

IR-ledejä voisi olla vaikka vain se yksi, tuolloin probe tulisi aina orientoitua samaan suuntaan ja mahdolliset keskitysheitot saataisiin minimoitua... ym. Etupuolella voisi olla joku pieni kolmen millin vilkkuledi tai vastaava kertomassa että probe on toiminnassa. Voisi olla myös kaksiväri led joka ilmottaisi akun jännitteen laskeneen.  ??? Jännitesyöttö voisi olla matalajännitteinen vaikka 5V. Kaikilta varmaan löytyy koneistaan 5V ja 24V ja mahdollisesti tuo 12V...

Jussi

saulij

Lainaus käyttäjältä: JuKa - 07.03.13 - klo:23:32
Hei kaverit, älkää nyt jahkailko tuosta toiminta periaatteesta... tuo on testattu ja täysin toimiva ja tarkka kapine. Kun osat on mitoitettu oikein, se on tosi luotettava.
Mitään ylimääräistä elektroniikkaa tuohon ei kannata laittaa, koska se toimintaperiaate on täysin yksinkertainen. Kun tuo langattomuus saadaan järkevän hintaiseksi, niin kaikki on ratkaistu.  :P

Tuossa on ensimmäinen testaukseen menevä probe. Rungon keskiosa vielä sinistetään. Kaikki muut osat on ruostumatonta paitsi tuo runkoputki.
Päässä on M5 kierre, joka voidaan tehdä vaikka M4:ksi, jos on tarvetta.
Laitan listauksen ja toiveet kun nuo kaikki on testattu.

Testauksen jälkeen tuo menee mpr:lle... Otatko sen vastaan ?

Jussi
Hienolta näyttää. Löytyiskö jostain edullisesti 2...4 mm rubiinikärki?

JuKa

Teen tänään illalla pienen testin tuon mittatikun valmistamiseen. Nuo tehdaslaiset mitä on tullut vastaan maksaa yleensä 50-100 euroa...Eli liian kalliita uhrattavaksi.  Kerron illalla lisää...

Kävin hetkisitten hakemassa tuollaisen 3.5mm stereoplugi rungon ja vaikuttaa siltä että se ei ainakaan mene ihan heittämällä paikoilleen. Se on muutaman millin liian pitkä. Pitää tutkia muiden valmistajien tuotteita.

Jussi

Kremmen

Lainaus käyttäjältä: JuKa - 08.03.13 - klo:14:59
Mittailin taannoin että kuinka paljon tuo mittapää liikkuu taaksepäin kun se kohtaa kappaleen 50mm/min vauhdilla, hidastuksen ollessa X (katson tämän koneesta). Se mittaus tulos oli 0.03mm, joka oli joka mittauksella sama. Kuvittelen että tuo kolme satkua tulee tuon liikkeen rampista pysäyttää akseli.

Tuo mittaustapa voidaan makrossa määrittää niin että käy ensiksi vauhdilla tökkämässä ja sitten ajaa takaisinpäin vaikka millin ja ottaa uuden kosketuksen vain 10mm/min vauhdilla. Tuolloin tuo tikun siirtyminen saadaan tosi minimaaliseksi ja radio singnaalien viivet ei vaikuta.

En huomannut mitään toistotarkkuus ero tuon langallisen ja langattoman välillä. Eli se erotus Machin näytöltä luettuna paikoitusten välillä 0.002-0.003mm...

Tuollainen liitin kävi mielessä ja voidaan sellainen siihen laittaa. Jos vaikka kara lähtisi pyörimään niin se voisi antaa muutaman raipan iskun, jos liitintä ei tosissan ole proben päässä :)
Se miksi päädyin kiinteään johtoon oli se että se luultavasti pysyy luotettavammin kiinni kun liitos on ei liikkuvassa päässä. Ja jos karan viereen olisi tuotu tuollainen boxi jossa olisi tuo naarasliitin runko, se olisi aina suojattu mahdollisuudelta laittaa +5V koneen runkoon... Tuosta ei ole silti luultavasti haittaa...
tarkoitan sitä että jos tuo liitin putoaa esim. pöydälle...

Ok, laitan kaikkiin 3,5mm liitin rungot, jos kukaan ei laita hanttiin. Mikäli löydän sopivat mitoiltaan.

Kremmenin kysymykseen:
Olen sitä mieltä että latauspistoke probeen, mieluiten esim. tuollainen vanhanmallin nokialainen pieni DC- runko. Latureita ainakin löytyy kaikilta. Mikäli se vain sopii siihen.

IR-ledejä voisi olla vaikka vain se yksi, tuolloin probe tulisi aina orientoitua samaan suuntaan ja mahdolliset keskitysheitot saataisiin minimoitua... ym. Etupuolella voisi olla joku pieni kolmen millin vilkkuledi tai vastaava kertomassa että probe on toiminnassa. Voisi olla myös kaksiväri led joka ilmottaisi akun jännitteen laskeneen.  ??? Jännitesyöttö saisi olla kaikkien itse päätettävissä. Kaikilta varmaan löytyy koneistaan 5V ja 24V ja mahdollisesti tuo 12V...

Jussi
Ensimmäinen IR-lähettimen raakile alkaa olla valmis kommentoitavaksi. Mietin itsekin juurikin noita indikkaattoriledejä ja ne voidaan kyllä ottaa mukaan, mutta siinä tapauksessa saattaa prosessori vaihtua. ATTiny25 on vain 8-jalkainen , mistä pari menee syötöille, 1 on reset/debug ja jäljellejääviä ei voi käyttää ihan villivapaasti, kun piiri pitää saada ohjelmoituakin (eli pinneissä ei voi olla mitä sattuu kiinni silloin kun ohjelmoidaan. Tarkoittaa sitä, että alkaa olla signaalilinjat vähissä. Mutta ei se mitään, käytännössä samaan hintaan saa kyllä monijalkaisempiakin vaihtoehtoja jotta saadaan nuo jutut toteutettua.

Mitä tulee laturiin ja sen liittimeen, niin kannattaa olla sen verran tarkkana, että tuo valitsemasi akku on LiPo, mikä on teknisesti hyvä, mutta sitä ei pidä mennä latailemaan millä sattuu. LiPo akut vaativat omat laturinsa, kun niillä on ikävä taipumus syttyä tuleen jos niitä yliladataan raskaasti. Sen takia tuon otin esiin. Eli olen nyt piirtänyt IR-ohjaimelle pienen latausplugin johon täytyy sovittaa jokin LiPo-akulle sopivan laturin piuha. Näin varmistetaan, että ei aleta latailemaan jollain iänikuisella Nokian laturilla ja polteta koko systeemiä.
Liitteenä latausplugin mekaniikkakuva.

Asentokytkimeksi laitoin alustavasti pienen Boschin kiihtyvyysanturin josta saa mukavasti yksinkertaistetun koontitiedon ulos proben fyysisistä liikkeistä. Tuo anturi osaa herättää prosessorin kun sitä liikutellaan ja taas kun määräajan on ollut liikkumatta, niin menee nukkumaan. Tällä systeemillä ei ole väliä asennon kanssa, joten toimii myös sellaisissa makasiineissa joissa työkalu ei kierry kun se haetaan karalle.

Nyt noita IR-ilmaisinledejä on neljä, voidaan toki säätää tuota määrää sen mukaan mikä tuntuu parhaalta. Ilmaisuviive proben päässä on mikrosekunteja kontaktin avautumisen havaitsemisesta, mutta ilmaisinpäässä tulee kaistanpäästösuodattimen heräämisviive, joka voi olla kymmeniä-satoja mikrosekunteja, riippuen siitä millainen analogiesiaste sinne nyt tulee toteutettua. Sitä en ole vielä aloittanut.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

JuKa

#85
Moi,

Saisiko siihen tuollaiset komponentit jota tuolla piirilevyllä on ? Tuo on siis se laturi jolla latailen tuota akkua.
Noissa akuissa on käsittääkseni itsessään jotai automatiikkaa. Tuota latausjännitetettä ei ilmeisesti saa nostaa liikaa ja virta pitää olla rajoitettu... Tuollaisella lataan omat akkuni :)

Liitin on ihan hyvä ainakin puolestani. Mikäli se mahdu kokonaan levylle, tuollainen neliö reikä saadaan kyllä aikaiseksi. Jos se mahtuu levylle, niin riittänee pyöreä reikä, josta vain pistoke menee läpi. Tuolloin tuo liitin saa tulla vain 1mm yli piirilevyltä.

Minkä kokoisia IR-ledejä ajattelit ? Noiden asettelemisessa on huomioitava että ne saadaan asetettua paikoilleen, ne pitää olla melkeimpä ylä puolella piirilevyä, niin että piirilevyn paikoilleen asettamisen jälkeen ne voidaan taivuttaa ulos rungossa olevista reijistä.

Anteeksi että olen äänessä kokoajan ;) Haluan myös tuollaisen proben :)

http://www.sparkfun.com/datasheets/Prototyping/Batteries/LiPo-USB-Charger-v21(2).pdf

Jussi

pave

Perjantaiiltaa täältäkin päin. En ole edes lukenut kaikkia brobe-topiikin viestejä, mutta jotain pitää heittää :P
Olen ollut hommissa isohkolla työstökeskuksella ja hakenut nollat tollaisella kiinalaisella majakalla johon syttyy valo ja siinä on halk.10mm:n kuula. Tarkkuus on ollut parin satkun luokkaa mikä on riittänyt mun hommissa. Olen pyörittänyt karaa n.600 kierrosta/min. reunaa haettaessa.

Yksi puute tässä kuitenkin on: Ei voi pitää tätä nollakalua makasiinissa, koska se kastuu muljusta ja kohta on paristo tyhjä. Kannattaa vissiin yrittää tehdä tuosta vesitiivis.

Ja mulle kanssa yksi langaton versio, kun saatte tuotannon pyörimään, kiitos.  :)

JuKa

#87
Lista langallisten versioiden halukkaista:

mpr, langallinen, 20mm varrella+ mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm) *ok*
Olli Henttonen, langallinen, 20mm varrella + mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm) *ok*
Saulij, langallinen, 13mm varrella + mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm) *ok*
Martzis, langallinen, 13mm varrella + mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm) *ok*
Pelti, langallinen, 13mm varrella + mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm) *ok*
Tauru, langallinen, 12mm + mittatikku (8mm pallo/pituus 35mm) *ok*
lateni, langallinen, 20mm varsi + 8mm varsi + mittatikku (8mm pallo/pituus 35mm)*ok*
username, langallinen, 12mm varrella+ mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm) *ok*
Timo Hotti, langallinen, 10mm varrella + mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm)*ok*
Viilari, langallinen, 20mm varrella + mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm) *ok*
Tapani Honkanen, langallinen, 20mm varrella+ mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm) *ok*
Maukka, langallinen, 8mm varrella + mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm) *ok*
Toni Kajala, langallinen, 13mm varrella + mittatikku (8mm pallo/pituus 35mm) *ok*
AriH, langallinen, 13mm varrella +mittatikku (8mm pallo/pituus 35mm) *ok*
Miguel-, langallinen, 13mm varrella + mittatikku (8mm pallo/pituus 35mm) *ok*
Juntti, langallinen, 12mm varrella+ mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm)  *ok*
NiVa, langallinen, 20mm varrella + mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm) *ok*
HRS, langallinen, 12mm varrella+ mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm) *ok*
Porepe, langallinen, 20mm varrella+ mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm) *TOIMITETTU*

--------------------------------------------------------------------------------------
Lista langattomien versioiden halukkaista:

(Nämä ei ole vielä "tuotannossa" ja arvioitu valmistumisaika on 8/2013 loppupuolella aikaisintaan.)
Tähän versioon sisältyy vastaanotin ja langaton probe.

Jussik, langaton, 20mm varrella
ParturiA, langaton, 20mm varrella
Porepe, langaton, 20mm varrella
Kremmen on toki myös mukana
Pave, langaton, 20mm varrella + mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm)
Hannu, langaton, 12mm varrella+ mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm)
Juha Hietamäki, langaton, 13mm varrella+ mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm)
Ozz, langaton, 8mm varrella + mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm)
Saumik, langaton, 12mm varrella + mittatikku (8mm pallo/ pituus 35mm)
oh5mwz, langaton, 13mm varrella + mittatikku (8mm pallo/ pitus 35mm)


Seppo K, langaton elektroniikka

-------------------------------------------------------------------------------------

Langalliseen versioon johdolla liitettävä piipparirasian halukkaat:
-Laite toimii 9V paristolla ja piippariboxi liitetään langalliseen probeen 3.5mm välijohdolla.
  piippariboxissa on merkkivalo ja piippari, jolla proben kosketuksesta saadaan ääni- ja valomerkki.

mpr
Tauru
olli henttonen (kasattuna)
eemeli (osina)
saulij
Juntti
HRS
Seppo K (osina)
Maukka
JuKa

------------------------------------------------------------------------------------

Oletuksena probe:ssa on 20mm varsi, jollei toisin ole toivottu. Laittakaa muutokset vaikka yv:nä, niin päivittelen listan sen mukaisesti ja tuolloin ei tule ylimääräistä tavaraa sivuille..
Katsokaa onko kaikki halukkaat listassa. Mikäli on halukkuudestaan epävarma tai
epäilee valmistajaa, on mahdollisuus peruuttaa halukkuutensa. Mikään ei ole sitovaa, ennenkuin saadaan mpr:n testauksesta vastaukset ja hinnat selville.
Osallistujien määrä vaikuttaa suuresti, koska noiden kappaleiden materiaalit on edullisemmat isossa erässä. Kuten myöskin edullisempaa on tuo sarjatuotannon tekeminen.

Kremmenin kanssa ei ole vielä mitään keskustelua miten hoidetaan tuo korttien maksu/tuotekehitys, mutta se selviää tuossa tuokiossa.

Tuon proben runkoa olen ajatellut/suunnitellut niin, että sitä saadaan muutettua langallisesta langattomaksi vain tuo putki vaihtamalla ja lisäämällä piirilevy. Ja tietenkin päinvastoin.
Muuten osat on samoja ja yhteensopivia. Varsi voidaan myös vaihtaa halutessa erikokoiseksi.

Tuossa probessa on avautuva kosketin joka avutuu kun mittapää koskee kappaleeseen. Tuo kosketin on tarkoitettu ainoastaan pienoisjännnitteelle ja muutaman milliamppeerin virralle. Probe voidaan kytkeä esim. breakoutboardiin joka toimii 5V jännitteellä. Kyseessä on diy-laite ja jos olet epävarma toimintaperiaatteesta tai käyttötarkoituksesta, niin laita kysymyksiä tulemaan.

Langallisessa probessa ei ole enää johtoa vaan 3.5mm jakkiliitin. Siihen sopii mono- sekä stereoplugi. Tuossa jäljemmässä kosketin on kytketty pistokkeen kärjen ja keskimmäiseen renkaan väliin. Vaippa jää tuolloin ilman johdinta.

Kyseessä on "harrastelijoiden" laite ja valmistan haarrastusmielessä vain osia noihin. Kaikki probet tehdään harrastusmielessä ja toivotaan että kaikki ovat samalla mielellä hankkimassa niitä.

Lisätty sääätöhje 16.5.2013

Tapani Honkanen

Pistin YV:llä viestiä aamusella JuKa:lle. Varmaankin esitys oli niin epäselvä, että sitä ei oltu hyväksytty listalle. Julkisesti halukkuus langalliseen malliin on nyt ilmaistu. Tarkennus vielä, että 20 mm tapilla.
TH

mpr

Lainaus käyttäjältä: JuKa - 08.03.13 - klo:16:57
Teen tänään illalla pienen testin tuon mittatikun valmistamiseen. Nuo tehdaslaiset mitä on tullut vastaan maksaa yleensä 50-100 euroa...Eli liian kalliita uhrattavaksi.  Kerron illalla lisää...

Kävin hetkisitten hakemassa tuollaisen 3.5mm stereoplugi rungon ja vaikuttaa siltä että se ei ainakaan mene ihan heittämällä paikoilleen. Se on muutaman millin liian pitkä. Pitää tutkia muiden valmistajien tuotteita.

Jussi

Älä suotta ala muuttamaan tuota johdollista, kyllä sen ehtii myöhemminkin jos tarvetta on.
Tuo sisäinen plugi oli vain idea heitto muiden joukossa, olit sitä jo harkinnut päätä vain itse miten haluat toteuttaa.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk