Laakeripukit alumiinista CNC -projektiin

Aloittaja harrastajajyrsija, 09.10.12 - klo:19:24

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Timo Hotti

Lainaus käyttäjältä: ttontsa - 02.12.12 - klo:01:42
Sinällään olen pohtinut josko postais yhden threadin jossa käsittelisi kuvien avulla perus piirustustekniset seikat. Kuvantojen käännöt. Viivatyypit ja merkitykset. Perus mitoitukset, ketju ja perusmitta. Pintamerkit ja perus toleroinnit. Merkitykselliset mitat ja perusmittapintojen valinta kappaleiden yhteenliittämisen eli funktionaalisuuden kannalta. Eli sellanen supistettu ja tiivistetty aimo pere.

Kannatetaan, olisi tällaiselle laiskalle harrastelijalle jotain tietopuoltakin. Kun tulee usein tehtyä ihan mututuntumalta näitä hommia. Ei sen puoleen, tuskin näillä itsetehdyillä tai käytettyinä lähes romuttamo kuntoisina hankituilla laitteilla mihinkään toleransseihin pääsisi. Olisi kuitenkin jonkinlainen ymmärrys mitä siinä piirrustuksessa haetaan. Tahtoo olla niin että kappale tehdään niin monta kertaa että onnistuu tai sitten ei :). Tosin tottunu hakee netistä jos ite ei tiedä. Mutta ei löydä eikä osaa hakee jos ei ymmärrä mitä hakee...

timi
timi

mpr

#16
Lainaus käyttäjältä: saulij - 01.12.12 - klo:12:14
Osui tämä silmään, kun selailin.
Laakeripukku.pdf, reiän mitoitus on ristiriitainen.

32h8 on akselin toleranssi, 32H8 olis reiän. Akslissa ja reiässä toleranssi alue on eripuolella nimellismittaa. Toleranssialue on 0,039, eli oikea mitoitus olisi:
Ø32 H8 (+0,039/-0)
Mikäli haetaan laakerisovitteelle kuvan tiukkuutta, mitoitus pitäisi olla esim.
Ø32 N8 (-0,003/-0,042)

Tämä nyt oli tälläistä pilkun viilausta. ISO-sovitejärjestelmä on erittäin hyvä erilaisten sovitteiden valintaan ja takaa mm. osien vaihtokelpoisuuden. Kannattaa tutustua tarkemmin.

Minun mielestä tuo on yksiselitteinen kuva, vaikka toleranssimerkki onkin vaihtunut reiästä akseliin. Mutta kun  kuvassa ei ole kuin reikä joten eihän siihen voi akselin toleranssia käyttää vaikka piirrustukseen niin olisi vahingossa merkitty.

Toisaalta hyvä silti että näitä nostetaan esille luulempa että joka tämän theadin lukee on vastaisuudessa tarkempi merkinnöissä.

Seppo K

Kannatan lämpimästi tuollaisen oman säikeen luomista TÄRKEIMMISTÄ piirrosmerkinnöistä.

Ei siksi että olisin suunnitelmia lähettämässä koneistettavaksi, mutta olisi tosi kiva jos omaankin harrastelukäyttöön piirretyt koneistuskuvat olisivat edes suunnilleen oikein. Omasta lyhyestä "konepiirustuskurssista" kun on jo yli 30 v. Niin paljon kun siitä aikoinaan pidinkin, kovin on pyyhkiytynyt jutut mielestä.

Toivoisin myös käytännön vinkkejä mukaan, siis sellaisia, miten joku kappale kannattaa mitoittaa jotta työstö olisi helpompaa (myös käsiohjauksella). 

Huomasin itse että esim. keskireiän suhteen tehty mitoitus ympäröiviin työstöihin oli kaikkea muuta kuin optimaalinen koska reikä piti työstää sorvissa ja muut jyrsimessä. Eihän sitä keskikohtaa sitten ollutkaan, ja kappaleen työstöoli lopulta helpompaa kun mitoitin kuvan uudelleen siten, että jyrsintään tarvittavat mitat oli esitetty kappaleen ulkopinnasta. Näin saatoin käyttää DRO-mittoja helpommin.
Onko tähänkin joku sääntö?  CNC:ssä tuolla ei kait ole enää merkitystä koska ohjelmat hoitaa haasteen.
Seppo Köngäs

saulij

Lainaus käyttäjältä: ttontsa - 02.12.12 - klo:01:21
Sinällään kyllä hassua jos on ollut raavaassa konepajayhteisössä eikä ole havainnut että tarjouspyyntökuvat on hyvinkin usein pelkkää kukkua. Varsin usein itsekin harjoitamme moista jonkun uuden konstruktion hinnan määritykseen, ja kun todetaan että liian kallista koko konstruktio roskiin ja muutetaan suunnittelulinjaa.Tälläisten kuvien piirtäminen täydellisiksi on silkkaa energian haaskausta. Tarjouskuvassa on ihan sama onko reiässä h7 vai G7. Hinnoittelija saa kuitenkin informaation että kyseessä on koneistettu ja toleroitu reikä. Tarjouspyyntökuvaan riittää siis varsin hyvin pintamerkit toleroidut reiät, päämitat, kierteiden koot ja kappalemäärä. Reikien sijaintimitat ja jakohalkaisijat on siis toisarvoisia ja voinee jättää tässä vaiheessa tyystin poiskin.
Olet kyllä oikeassa ja toimintatapa on ihan järkevä kehitettäessä "sarjatuotteita", jossa hinnalla on oleellinen merkitys. Olen yrityksessä jossa tehdään kohtuullisen vaativia työkaluja asiakkaan speksien mukaan, kiinteällä toimitusajalla, joka on aina liian lyhyt. Sorrumme kyllä joskus pyytämään tarjouksia vajaasti mitoitetuilla periaatekuvilla, kun aikataulu ei anna muuta mahdollisuutta. Näin alihankkija pääsee jo tekemään materiaalihankintoja ym.

On varmasti tarvetta tehdä säie koneen piirustuksen perusteista. Se auttaa laittamaan "paperille" omia ajatuksia ja ymmärtämään toisten ideoita. Tämä helpottaa siten esim ongelmien ratkaisussa. Tämähän voisi olla yksinkertaisimmillaan piirustus, jossa on eri elementit esitelty. Lisäksi linkkejä sopiviin lähteisiin kuten pintamerkit, hitsausmerkit, sovitteet geometriset toleranssit jne. Näihin varmaan löytyy apuja netistä.

mpr

Lainaus käyttäjältä: Seppo K - 02.12.12 - klo:10:01
Toivoisin myös käytännön vinkkejä mukaan, siis sellaisia, miten joku kappale kannattaa mitoittaa jotta työstö olisi helpompaa (myös käsiohjauksella)

Konepiirrustus ei ole helppoa, parhaat piirrustukset tulee yleensä piirtäjältä/ suunnittelialta jolla on kokemusta myös kappaleen valmistuksesta. Osaa ottaa huomioon kappaleen kiinnityksen eri työvaiheissa ja tosiaan mitoituksen toiminnalisuuden ja valmistuksen kannalta olleeliset mitat.

Kannatetaan myös säiettä piirrustuksen perusteista ja ihan perusasioista. Pintamerkeillä, toleranssiluokilla yms. apumerkinnöillä hifistelyn voisi jättää vaikka säie kakkoseen.

Hiekkaranta_92

olis kyllä hienoa jos saatais joku wikiohjelmisto tähän sivun yhteyteen, kun foorumi ei yksinkertaisesti oikein sovi tietosanakirjaksi. Pakkaa muutenkin hukkumaan tarpeellisia tietoja foorumin syövereihin, ja oikean haku komennon keksiminen on vaikeaa...

senaattori

 :)Jep, siitä onkin jo aikaa kun tekun piirustuslaudalla kuvia väännettiin.........varmaankin joku tehokertauspaketti ei olisi yhtään haitaksiiiiiiiiiii.........................
Reijo Martinpoika Tuomala

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk