Myös korttimaksu toimii

DIY001

Aloittaja ilkkahy, 03.03.07 - klo:15:06

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

ilkkahy

Jouduin tosiaan säätämään nopeutta ja kiihtyvyyttä alas että roottori pysyi staattorin "tahdissa". Tarkempi säätäminen sitten kun on joku alusta, mutta kyllä nuo vaikuttaisi ihan oikein toimivan (hyvin silmämääräistä tosin tämä arviointi, tiedä vaikka sieltä joku askel vielä jäisikin väliin).

Nyt voi ehkä kestää tovi ennen kuin tulen esittämään taas tyhmiä kysymyksiä, mutta on se vaan hieno tunne kun saa jotain konkreettista aikaan aiheessa joka itseä kiinnostaa (pari pientä moottoria pyörimään.. heh).

porepe

Tyhmiä kysymyksiä ei olekkaan...
Tyhmempää on jättää kysymättä...
Petri Junnila
Mynämäki

ilkkahy

Sain jo ensimmäisen cnc-ohjelmankin toimimaan. Käytin CamBam nimistä ohjelmaa dxf:n muuntamiseen ja pelitti mach3 kanssa juuri niin kuin pitikin.

Minulla on kuitenkin tuo vielä tuo ylimääräinen moottori ja ohjain ja kytkin sen x-akselille, koska visioimassani ensimmäisessä simppelissä 3-akselisessa laitteessa saattaisi olla juuri kaksi moottoria pitkällä x-akselilla. Sain ylimääräisen moottorin toimimaan x:lle slavena, mutta vielä pitäisi saada se pyörimään toiseen suuntaan. Oletan että tämä onnistuu mach3 ohjelman avulla jostain kohtaa ilman että tarvitsee kolvailla johtoja ristiin?

porepe

invertoi dir pulssi sieltä pinnien asetus sivulta niin suunta muuttuu
Petri Junnila
Mynämäki

ilkkahy

Jees nyt löytyi, elikkä piti laittaa päälle tuo "dir low active" A-axikselle, joka on X-axiksen slave.

porepe

Eikös siinä Mach:ssa ollut muitakin vaihtoehtoja tuolle rinnakkaiselle motille kuin A-akseli???

Meinaan vaan että usein nälkä kasvaa syödessä ja A eli pyöritys akseli lienee ensimmäinen lisäys laitteistoon ja jos se on jo varattu niin????
Petri Junnila
Mynämäki

JuKa

Sitten laitetaan toinen LPT-portti ja vaihdetaan Screen Machiin, jossa on DRO:t 6-akselille... ;)

Jussi

porepe

Joopa joo :D   Tarkoitin helpompaa vaihtoehtoa eli... Laittaa sen slaven vaikka C-akseliksi, niin sitä tuskin ainakaan muutamaan vuoteen vielä tarvitsee...

Itse olen jo viimeiset pari vuotta haaveillut 5-6 akselista, mutta noiden toteutus riittävän jämäkkänä pieneen koneeseen on melko vaikeaa... Ja vaikka sen joskus onnistuisinkin tekemään niin kuka laskee kinematiikan????
Petri Junnila
Mynämäki

JuKa

Eihän siitä ole mitään hyötyä jos laittaa akselin A:n sijasta C:ksi, ei niitä outputteja ole akseleita varten käytössä siltikään kuin kahdeksan. Eli neljälle akselille... ;)

Jussi

ilkkahy

Itseäni kiinnostaisi tuollainen kääntyvä leikkuupää tappijyrsimelle tai vesi/plasmaleikkuriin, mutta toteutuksen vaikeus on varmasti ihan eri luokkaa mitä tämmöisessä normaalissa 3-akselisessa (tässäkin on ihan tarpeeksi opittavaa vielä pitkäksi aikaa uskoisin).



Jos ei ole nähnyt miten tuo pelittää niin tuon toiminta ei ehkä aukea heti pelkän kuvan perusteella. Tuolla kyseisellä sai leikattua muistaakseni 40 asteen kulmaa. Systeemiin tulisi tällöin ilmeisesti 2-akselia lisää?

Mutta semmoinen normaali 4, tai 5-akselinen olisi kyllä aluksi paljon hyödyllisempi sylinterimäisten osien jyrsimiseen.

porepe

Kuvasta päätellen tuossa päässä lienee kaksi akselia, joista toinen pyörii ikäänkuin z:n ympäri ja toinen kääntä päätä kulmaan??? Saman kaltaista mekanismia käytetään jyrsimissä...

Kyllähän tuon vielä jollainlailla rakentaa mekaanisesti, mutta kerroppa miten määritetään/ tehdään kinematiikka niin että nollapiste säilyy terän pituudesta huolimatta????
Petri Junnila
Mynämäki

Pasi K

Käsittääkseni EMC osaa hoitaa kinematiikan, oli työstökone tavan jyrsin, säteisporakone tahikka robotti (dokumenteistä päätellen).
Ilmeisesti myös kuvan konfiguraatio pitäisi hoitua. En ole kokeillut.

ram

EMC taipuu tosiaan vaikka mihin. Olen haaveillut akselin lisäämisestä jyrsimeeni, mutta ei oikein ole vielä auennut kuinka luoda järkeviä työstöratoja camilla.

Pitäisi varmaan hieman conffata cam-softaa... ??

porepe

Joopa joo... Emc:tä minäkin nykyään käytän, tai oikeastaan harjoittelen käyttämään... Mach:iin on virallinen lisenssi, mutta EMC pesee Mach:in 6/0 joten siitä kiinnostus EMC:tä kohtaan...

Emc:tä on maailmalla jo käytetty tai ainakin testattu 5 akselisen koneen ohjaukseen. Mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että jokaisessa koneessa on eri mittaiset akseleiden liikesuhteet, joten vaativat jokainen oman kinematiikkansa...

Eli valmista ratkaisua ei mielestäni ole olemassa ( korjatkaa jos olen väärässä )...

Olisi tietysti hienoa kun joku asiaan perehtynyt kertoisi koneensa mekaanisen mitotuksen ja tekisi valmiin pohjan kinematiikasta vaikka 5 akselille muiden ladattavaksi, jolloin muut voisivat ottaa siitä mallia...

Hieno ohjelman pätkä olisi myös sellainen joihin syötettäisiin koneen mitat ja joka laskisi kinematiikan automaattisesti... Jonka jälkeen vain kopioisi nuo kaavat Emc:n alle...
Petri Junnila
Mynämäki

ilkkahy

Mitä oikeastaan tarkoitatte kinematiikasta puhuessanne? Ilmeisesti ei kuitenkaan pelkästään hitausmomentteja, koska niiden laskeminen ei pitäisi sentään olla kovin vaikeaa?

Onko täällä harrastajissa muuten mastercam-x:n käyttäjiä?

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk