Myös korttimaksu toimii

Hinta/laatusuhteeltaan paras 3-5-akselinen kortti? (ja muita kysymyksiä)

Aloittaja Mazku, 01.11.10 - klo:17:18

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Mazku

Moro,

Olen hiukan pohtinut CNC-jyrsimen rakentamista ja ohjainkortti tuottaa pinkkejä hiuksia. Mikähän olisi hinta/laatu suhteeltaan paras 3-5 akselinen kortti jonka hinta ei saisi ylittää 100€, ja jonka käyttö ei vaadi mitään ylimääräisiä säätöjä?

Toinen kysymys, jos rakennan jyrsimen sillä tullaan pääsiallisesti jyrsimään levyjä, esim 4mm vaneria. Mutta koska 3d-kappaleitakin haluaisin jyrsiä, mikä terä niihin sopisi? 3d kappaleissa pääasiallisena työstömateriaalina toimisi puu ja FINNFOAM.

Käytän Solid Worksia kappaleiden luomiseen, millä ohjelmalla/miten saisin 3d-kappaleesta tarvittavan G-koodin jonka voisi syöttää Mach 3:lle?

Millaisia moottoreita suosittelisitte CNC-jyrsimeen, jonka pöydän ala n. 1m x 1.25m x 0.4m? Tarkoitus jyrsiä edellämainittuja aineita. Minkälaiset johteet tuollaiseen sopisi? Etsin eBaysta mutten löytänyt.
Kiitos etukäteen

Niin vielä, onko Mach 3 ilmainen, en saanut sivuilta selvää.

Metalfusion

Ilmeisesti aika pienellä budjetilla aijot selvitä, valitettavasti kaikki hyvä on aika kallista  ::)
Joitain kohtuullisia askelmoottoriohjain rakennussarjoja saattaa saada tuohon alle sataseen, tai sitten niitä kiinalaisia. Servomoottoreille halvimmatkin ratkaisut taitavat olla useampia satoja euroja.

Kannattaa lueskella cnczone.comin foorumin woodworking machines osiota, siellä on erittäin paljon infoa kaikesta. Tuollaiset kohtuullisen pituiset liikkeet menee ihan hyvin vielä kuula/trapetsiruuveilla ja askelmoottoreilla.

Itse hommasin ebaysta sarjan sbr16 nimellä kulkevia johteita, myyjän nimi on linearmotionbearings2008. Vielä ei ole juuri käyttökokemuksia noista johteista muuta kun z-akselissa mutta kyllä ne ihan asiallisilta vaikuttavat ja jos öljyää toisinaan niin tuskimpa pääsevät kulumaankaan.

3D reliefeitä (koristeita) leikataan yleensä terällä jossa on pyöreä pää, näitä on sitten kaiken kokosia riippuen siitä miten tarkkaa halutaan. Tasaset pinnat ja leikkaukset syntyy sitten ihan perus tasakärkisellä jyrsinterällä.

Solidworksiin on saatavilla useampia cam-lisäosia jotka toimivat siinä sisällä (tosin ovat tietääkseni varsin kalliita). Mach 3 ei ole ilmainen, siitä on saatavilla tosin kokeiluversio jossa on  ohjelman pituuden rajoitus 500:taan koodiriviin. Linuxille on EMC joka on ilmainen ja vastaa mach3.

FAARI 58

Faarikin pistää lusikkansa tähän, kokeilin kiinan halpiaiskamaa korttipuolelta ja kerran paloi korjattiin(piirit)taas meni!!!
Päädyin Gecko G540 neliakseliseen,on nyt konehes ja toimii erttäin hyvin asennus manuaali selväkielinen,(tällaaselta cnc:tä, elektroniikasta ja viälä kiälitairoton,suju kyselemällä viisaammilta) Vähän hintavahan tua on mutta sen väärti jos ei halua servoja harkita.Motit kannattaa kattua Geckoon ettei induktanssi ylitä3mH. Nuata lineaareja ja ruuveja on näilläkin sivuilla tarjolla,käytettyjä,mutta puuhommiin aivan kelvollisia,jos vaan mitat passaa.
  FAARI 58
Tyhmyys ei ole vika,vaan se on lahja.

Mazku

Moi,

Olen tutkinut tuota ohjelma-asiaa ja löysin ohjelman SurfCAM. Sillä voi luoda radat 3d-kappaleesta. Student versio on vissiin ilmainen? Millä ohjelmalla voisi luoda radoista g-koodin mach 3:lle?

Millaista moottoria tämänkokoiseen potäisi laittaa? ( siis jyrsimen moottori) kressin 1050 on varmaan ylimitoitettu ja liian kallis..
Mitä jyrsimessä olevat rajakytkimet tekevät? Tarvitaanko niitä?

Kuinka paljon vääntäviä askelmoottoreita suosittelette jyrsimenm josss pöydän koko 1mx1m ja työstömatsku puu? Esimerkkejä? Entä z-akselille?

Ohjainkortiksi tulee varmaan kiinalainen, mutta jos löydän jostain käytetyn halvan merkkituotteen otan sen.
Jos/kun projekti nytkähtää liikeelle teen siitä topicin Projekteihin.

Metalfusion

Mitä nyt oon netistä diy projekteja seuraillu niin 2Nm - 4 Nm askelmoottoreilla ne melkein kaikki tuntuu olevan. Väännön tarve riippuu aikalailla vetotavastakin, rack & pinion tyyppinen vaatii joko ratastusta tai vahvat moottorit mutta sillä saavutetaan suuria nopeuksia helposti. Kohtuunousuisilla kuularuuveilla tai trapetsiruuveilla riittää 2Nm moottorit, toki isommilla saa sitten lisää kiihtyvyyttä ja maksiminopeutta.

Itselläni on arc euro tradesta hommatut 1,8Nm moottorit kaikilla kolmella akselilla ja ihan hyvin niillä työstää, lähinnä trapetsien pienestä noususta (3mm) johtuen tosin aika hitaasti.

Rajakytkimet on hyvät olla, ilmankin ehkä pärjää jotenkin, mutta ei oo kallis / iso homma laittaa. Rajakytkimien tarkoitusena on estää konetta ajamasta itseään "seinään" ja mahdollisesti rikkomasta jotain. ns. Homing kytkimillä saadaan koordinaatisto nollattua aina tiettyyn fyysiseen paikkaan.

Kressi ois varmaan hyvä jyrsin. Tavallisista käsiyläjyrsimistä muokkaamallakin saa, mutta laakerit hajoavat varmasti nopeammin jne.

Mazku

Katselin Arc Euro Tradesta steppereitä. Niiden väännöt ilmoitetaan Ncm (newton per centimetre?). Kuinka montanewtonmetriä on esim. 350ncm, onkos se 3.5 newtonia :D (tulipas taas pääteltyä loogisesti)  varmaan koitan etsiä moottoreita kuitenkin käytettyinä (kuten myös johteita isäni vamraan haluaa käytettyinä) Isäni oli kyllä sitä mieltä että tarvitaan n. 4 newtonia vääntävät eli toi 350ncm varmaan käypi hyvin (v*ttu nehän piti ostaa käytettynä, oonpas sekasin  ;D).

Isäni lupasi hoitaa mekaniikan jos minä hoidan elektroniikan  ::)

Siis minkälainen kapistus se rajakytkin on, miten se kytketäään, kytketäänkö se ohjainkorttiin tms?

Kyselen kohta taas lisään kysymyksiä  ::) Ehkä teen ostoilmoituksenkin.

Vielä jtn, kumpaa suosittelisitte rungoksi, jtn huonekaluputkea hitsattuna vai esim. mdf levyä? Muitakin ehdotuksia saa esittää  :P

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk