Sumore SP2217 jyrsimen modaus CNC-käyttöön (BF20 kokoluokka)

Aloittaja Seppo K, 29.12.10 - klo:20:58

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Seppo K

#30
No niin, kesä tuli, kesä meni ja kaikkea muuta kivaa oli mielessä - kuten lohestusta ja muutenkin kalastusta
Nyt kun syksy saapui, oli taas aika jatkaa tämän projektin suhteen siitä mihin keväällä jäätiin.

CNC-modauksen osista valtaosa olikin jo valmiina keväällä - vain tuo epäonnisen X-akselin uusi kuularuuvi ja muutama mutterin sovitinosa odotti työstämistä. Sitten tietty myös modaukset koneen runkoon, jotta uudet osat saa paikalleen. Sähköinen puolihan oli jo ollut pitkään valmiina.

Viime sunnuntaina se sitten tapahtui: kone työsti ensimmäisen koeajon vaneripalaan, jonka valitsin materiaaliksi siksi, että terä säästyy jos jotain menee pieleen.

No mitään ei hajonnut, joten toistaiseksi saan olla tyytyväinen että suunnittelu, osien tekeminen ja komponenttien kasaus ei ihan perseelleen voinut mennä.
Rajakytkimien ja suojien rakentelua seuraavaksi, ja sitten käytön opettelua.

Alla kuva ensimmäisestä jyrsinnästä Mach:n ohjaamana:


Osista ja rungon modauksesta lisäsin muutaman kuvan jo tuttuun albumiin:
https://picasaweb.google.com/100264801021547897557/SumoreSP2217JyrsimenCNCModaus?authuser=0&feat=directlink
Seppo Köngäs

Seppo K

#31
Vuosi on sitten vaihtunut ja projekti jatkuu omaa rauhallista tahtiaan.

Erilaisia koekappaleita on tullut jyrsittyä käytännössä yksistään alumiiniin, ja siinä opeteltua ja kokeiltua työstöarvoja  ja ennenkaikkea tutustuttua softapuolen kiekuroihin jotta ideasta saa softaputken läpi koneen ymmärtämän käskyrivin. Ja alkaahan se jotenkuten jo hoitua, kuten tuonne Tekemiäisi osia -ketjuun Joulun alla kirjoitin.

Mutta rakentelussakin on edistytty.

Mukaan mahtuu myös yksi muovirattaan vaurio, kun sulakkeena toimiva ratas luovutti kaikki hampaansa ja näin kara pysähtyi. Sehän johti katkenneeseen 2mm terään ja pieneen v..seen.
Kiitos Porepen sainkin korvaavan rattaan jo toisena päivänä, ja hommat jatkui.

Ratasta vaihtaessani huomasin että moottorin akselilla oleva ratas liukuu akselillaan n. 1 mm ylös-alas, ja näin kuormituksen vaihdelleessa varsinkin nopeilla kierroksilla sai aikaan ylimääräistä rohinaa. Vioittunut ratas oli vaurioitunut noin 2/3 korkeudesta. Olisikohan tuossa syy miksi ratas kului? Vinohampainen ratashan puskee myös pituussuuntaan. Tämä jyrsinyksilö on pitänyt tuota rohisevaa vaihtelevaa ääntä alusta alkaen. Se edellinen samaa mallia oleva Sumore mutta lyhyellä pöydällä oli hiljaisempi.
No oli miten oli, laitoin nyt ylimääräisen aluslevyn rattaan taakse, jolloin liike akselin suunnassa loppui, ja nyt metallisen rattaan pitäisi olla paremmin samassa tasossa muovirattaan kanssa. Myös rattaiden ääni hiljeni merkittävästi.  Onkohan samaa "ominaisuutta" noissa muissakin Kiinanihmeissä?


Joulun jälkeen on tullut myös raja- ja home-kytkimet asennettua.
Meinasi mennä usko ihan kokonaan koko touhuun, mutta lopulta valo syttyi tunnelin päässä.

Itse kytkinten asennus ei nyt niin suuri haaste ole - tosin sopivien paikkojen löytäminen ja kiinnikkeiden väsääminen vie oman aikansa. Johdotus oli vähäistä - kun päädyin laittamaan vain yhden kytkimen per akseli, joka toimii sekä rajana että kotina, kun taas toinen raja lasketaan ohjelmallisesti Mach:ssa. Kytkimet on kytkettynä sarjaan, mutta tosin yhteisen liitosrasian kautta, jotta voin niitä tarvittaessa vaihtaa/lisätä kytkimiä.

Kytkinten toiminta oikein näkyi heti myös Mach:n Diagnostiikkasivulla. Kaiken lukemani ja katsomani ohjeistuksen mukaan konfiguraatiokin piti olla oikein.
--- MUTTA kone ei vain rajoja tunnista, eikä rajaa hakiessa kytkimen painaminen saa aikaan mitään, vaikka diagnostiikkasivun mukaan kytkin toimii.  Tässä oltiin jumissa pitkään - toista päivää. Apuakin huutelin.

Kokeilin nostaa signaalijohdon jännitettä ylösvetovastuksella, mutta turhaan. Minulla on SmoothStepper, ja se käyttää 5V tasoa, ja epäilin että ilman ylösvetoa portin antama jännite on alhainen.
Kokeilin kytkeä kytkimen +5_ja_signaalitason väliin, se kun on toinen optio tuolla signaali_ja_maa -asetukselle, mutta turhaan.
Aloin epäillä että vanha läppärini ei anna riittävästi virtaa tai ylläpidä USB:n jännitettä vakaana, sillä ruokin SS:n läppärin kautta USB-johdolla.  Hain elektroniikkaliikkeestä 5V jännitelähteen ja kytkin sen SS:lle (jossa vaihtoehtona on tuo ulkoinen jännitesyöttö), mutta ei mitään vaikutusta.
= alkoi turhautuminen painaa päälle.

Istuin, ihmettelin, kokeilin. Tuskailinkin ...

Aloin ihmetellä lopulta sitä, kun konffasin saman kytkimen samaan aikaan sekä rajaksi että homeksi, että kone väittää asettamani aktiivisen tilan toiseksi home-kytkimen tarpeeseen ja päinvastaiseksi rajakytkimenä. Ja kun aktiivisen tilan vaihdoin, vaihtuivat nuo mutta edelleen sama kytkin tulkittiin kahdella tavalla.

Sitten kerran huomasin kun pidin kytkintä pohjassa, että jonkun ajan kuluttua kone tulkitsi tilan vaihtuneen. Koko ajan diagnostiikkasivun täppä kuitenkin osoitti pysyvästi yhtä ja samaa tilaa.  Jotain saattoi siis olla tulkinnan rajalla. Osa Mach:a tulkitsee signaalin toisin kuin joku toinen osa - olisiko näin?

Mittasin pinnin jännitteen kortilla, ja se näytti 2.64V, eli kyllä tunnistuksen pitäisi olla selvä. Mutta jotain oli pielessä.

Aloin etsiä olisiko Mach:ssa jossain tasonsäätöä signaalin tasolle, mutta eihän sitä ole.
Aloin etsiä samaa SmoothStepperin konffissivusta - ei sielläkään.

Sitten pisti silmiin SmoothStepperin konffiksessa parametrit Noise Filtering, jotka olivat nollilla. Ajattelin kokeilla ja pistin filteröinniksi sekä homelle että rajoille parametrin 3, joka vastaa tekstin mukaan jotain 4.5 mikro sekuntia. EStop:ssa ei ollut filteröintiä ennenkään, joten jätin nollille.
=> Ja avot - nyt toimi sekä home että rajat ihan kuten pitääkin.
=> SmoothStepperiä käyttävät - tuo Noice Filtering kannattaa tarkistaa jos jotain epämääräistä ilmenee signaaleissa


Uuden Vuoden Aattona - mitäpä sitä muutakaan kuin viettää tallissa - rakentelin sitten työkalun korkeuden säädön piirilevyn kappaleesta ja johdon pätkästä. Johdotus SS:lle, sopiva makro etsittynä ja modattuna Mach:in, ja kokeilemaan.   Ja taas tunnistusongelmia.
=> Nyt oli kuitenkin jo potentiaalinen syykin selvillä, joten SS:n konffaussivulla sama häiriösuodatus Probe:lle, ja niin vain alkoi työkalun korkeuden mittauskin toimia.  Pientä viritystä pitää vielä makroon tehdä, sillä huomasin että käyttämäni CAM jostain syystä asettaa koneen Incrementaaliin ohjelmointiin, kun taas tuo makro olettaa Absoluuttista. Se aiheutti testaillessa pari outoa tilannetta, mutta olen varma että G90:n lisäys poistaa nuo sekoilut.


Tässä vaiheessa siis tämä projekti:
kokematon yrittää saada CNC-modauksen aikaiseksi.

Ja jatkoakin on tulossa, sillä eilen posti toi pienen paketin CNC4PC:ltä, jossa kotiin tuli C6-kortti. Tarkoitus on siis siirtää karan nopeussäätökin tuonne Mach:n menujen piiriin.

Toinen jatkohanke on työkalun irrotus. JuKa:n kanssa tästä Jouluna mailailtiinkin, ja jotain tuolla R8-kiinnitykselle pitää tehdä. Tilailin tosin välipäivinä jo R8 Round Collet:n 20mm:lle, ja ER25 holkit 20 mm akselilla. Todennäköisesti kokeilen tuolla linjalla edetä ainakin aluksi. Mutta tämä sitten myöhemmin.
Seppo Köngäs

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk