TIEDOTE sähköpostiviesteistä

Muistathan tarkistaa sähköpostisi roskapostikansion – foorumin lähettämät automaattiviestit saattavat päätyä sinne. Viestit tulevat osoitteesta cnc-tekniikka@cnc-tekniikka.com.

Kuparin sorvaus

Aloittaja Toni Kajala, 10.04.13 - klo:22:38

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 4 Vieraat katselee tätä aihetta.

Toni Kajala

Onko jollain kokemusta kuparin sorvauksesta, tarkoitus olisi sorvata tuollaisia DC moottorin kommuntaattoreita puhtaaksi. Lähinnä että minkälaisella terällä/lastulla tuollaista kannattaisi lähteä yrittämään että pinnasta tulisi laakista kohtuullinen ilman hiomista. Itse olen vielä eteenkin tuon sorvin kanssa aika aloittelija eikä oikein montaa susikappalettakaan saisi syntyä. Jossain törmäsin infoon että positiivisella kulmalla oleva pidin/pala olisi paras. Eräs vanhempi "asiantuntija" taas tiesi että terää tulisi asemoida keskilinjan alapuolelle ettei pääse haukkaamaan, mitä taas itse kummaksun huomattavasti?  ???
Vinkit on tervetulleita.
Ben-Dover

mpr

Normaalilla teräkselle tarkoitetulla kovapalaterällä ei ainakaan kannata kokeilla. Nimimerkillä kaksi pikkurälläkän kommutaattoria pilalle sorvannut  ;)
Oli niiden välissä muutama vuosi en enää muistanut sitä ekaa pilalle mennyttä.
terä pyrkii muovaamaan kommutaattorin liuskoja ei siis leikkaa ja liuskojen välit menevät umpeen.
Teräväksi hiottu pikateräs toimii paremmin.

Ville Vaho

Maltillisesti ja terävällä terällä.

Itte on kaikki kyseiset työt vääntäny 04 nirkkosella "salmiakilla"
Eli ihan kovametalli, pikaterästä kun ei ole meidän työmaalla sorvin terissä :o

Terä ihan normaalisti keskelle tai vähän alle, kierroksia ei tarvi kun muutaman sata.

Lopputulos pitäis olla hyvä, mutta pitäiskö niitä välejä vähän pyöristää vai antaa olla? Mattopuukolla olen joskus vuollut pienet viisteet, joskus pistänyt suoraan sorvista kasaan.
Kaikenmaailman starttia, laturia, pyyhkiän moottoria, porakonetta, takogeneraattoria on tullu veivattua..

-vilderi

eemeli

Hep.

Minkä kokosia DC-moottoreita noi on?

Mulla on pienille ankkureille ihan ko. tarkotukseen tehty harrasteväline. Timanttiterällä saa parhaan jäljen, normi kovapaloilla ei kyllä onnistu (paitti ehkä joku alumiinin viimeistelypala vois toimia?)

Oma terä tuohon on kovametallista itse teroitettu ja kiillotettu, se vaatii huoltoa noin 25 ankkurin välein. Timanttiterällä voi mennä jopa pari sataa ennen vaihtoa. Timanttiterä vaan pahastuu kerrasta jos tumpuloi ;-)

Isopropanolia oon tuossa käyttänyt leikkuunesteenä, toimii hyvin. Kierroksia ei ole paljoa ja lastun paksuus harvoin ylittää kahta satasta.

-eemeli-
*tekemällä virheitä oppii tekemään parempia virheitä*

mpr

Veikkaan että noissa kommutaattori materiaaleissa on myös eroja noissa bossin pikkurälläköissä tuntuu olevan pehmeätä kuparia, tai hiilten ollessa lähes loppu kipinöinti lämmittänyt ja pehmentänyt.
Starttimoottoreissa yms. sorvaus onnistunut ihan hyvin kovametallillakin.

Toni Kajala

Noita ankkureita on kahden kokoisia. 30V 1kW ja  30W 200W on moottoreiden koot. En nyt enää muista minkä kokoinen itse  kommuntaattori oli, näkemisestä on vierähtänyt vuosi. Jos siis koitan tuolla normi kovapalalla ensin, näkee sitten vähän minkälaista kovuuttakin toi edustaa, ei se pariin tuhottuun kaadu. Tuo herkästi hajoitettava timanttiterä kuulostaa kalliilta, mutta onko tietoa missä hinnoissa sellaiset on, ja mistä voisi löytyä?  Jos vain pääsen ajoissa pajalle niin ajan testit vinkkien perusteella, voin sitten infota miten kävi.
Ben-Dover

timopen

En oo varma, että tarkoitettiinko timanttiterällä tällaisia, mutta laitan linkin:

http://www.shop-apt.co.uk/pcd-diamond-turning-inserts.html

- Timo

lassej


  Pikateräksellä niitä on vuosikymmenet sorvattu, mahd. terävällä ja
  nirkkoon n.0,5mm pyöristys ei enempää. Hiukan leikk.nestettä, että ei
  tartu irtosärmä nirkkoon. Jos kumminkin pinnasta tulee karvanen niin
  tonnisella paperilla pyyhkäsy.

Hiekkaranta_92

Secon ux lastun murtajallinen teräpalakin on kokeilun arvonen vaihtoehto...

PekkaNF

Kollektorien urien putsaamiseen tarvitaan sellainen U:n muotoinen magneettovilla "magneto file" joka on sopivan leveä, vähä niinkun tämä:
http://www.ebay.com.au/itm/NEW-STEEL-MAGNETO-FILE-TRIUMPH-NORTON-AJS-ARIEL-BSA-etc-/120638912438

Se ura ei saa olla terävä, vaan pyöreäpohjainen ja ihan vähän pitää saada eriste alemmaksi, kun kollektori, muuten alkaa kipinöinti ja epätaisinen kuluminen.

Jossakin netissä oli kirja näiden vanhojen koneiden kommutaattorin sorvauksesta ja kunnostuksesta, mutten löydä sitä heti.

Tossa vähän sivutaan asiaa, muttei se ole tarkka ohje:
http://www.remco1.com/Commutator_brochure.pdf
http://www.engineeringcarbonproducts.com/hints_tips_fitting.php

Pari mielenkiitoista asiaa iltalukemiseksi vähän isommasta vehkeestä:
http://www.ccj-online.com/maughan/brush-collectors/

Yhdessä harrikan "shop manual" olis muutaman sivun ohjeet. Oliskohan se kirja mulla vielä tallessa? Näissä oli joitakin "jippoja" sen mukaan, että oliko kyse pienestä jännistteestä vai verkkojänniteveheistä, eikä vähiten hiiliharjojen materiaalin suhteen, vaan ihan kommutaattorin kunnostuksen suhteen.

Muutaman kerran on mennyt ihan pikkuinen sorvaaminen ihan kun stömssössä. Yksikin avorunkoinen moottori avaamatta sorviin (akselissä keskiökuopat) ja poratangolla vaan hiiliharja-asetelma irrotettuna. Hyvä tuli, kun malttoi ottaa hyvin vähän ja loput 400 lla hiomapaperilla. Sitä ei kannata jättää hirveen karheeksi, muttei saa hioa ohan lasipinnalle, etenkin jos samalla vaihtaa hiiliharjat.

Kerran sitten päätin kunnostaa 15v hyvin palvelleen pesukoneen moottorin. No, siinähän oli hiiliharjat ja kommutaattori mitoitettu kulumaan loppuun samaan aikaan, joten vaikka kuinka vähän sorvas ja huolellisesti teki homman, niin ei se montaa viikkoo kestänyt jokapäivästä käyttöä. Post mortem paljasti, että se kuumentunut ja hieman pullistunut segmentti, joka oli sorvattu suoraksi oli vaan kulunut liian ohueksi ja kuumentunut ja kulunut entisestään.

Mutta vanhan koneen, jossa on kunnon materiaalia ja paljon eikä ole ole ajaettu ihan loppuun voi olla jopa kannattaa kunnostaa.

PekkaNF

senaattori

Pikateräksellä niitä on 30-vuatta sorvailtu, sen inan alle keskiön ettei tuu manglausilmiötä ja erilaisia leikkuunesteitä on tullu käytettyä, vaan enpä oo niissä paljon eroja huomannu..
Reijo Martinpoika Tuomala

PekkaNF

Ei vieläkään plaudu muistiin se "kirja", mutta tälläinen opus on olemassa, jos kiinnostaa sähkömoottoreiden testaus ja kunnostus:

http://www.pssurvival.com/ps/Motors/Electric_Motor_Test_&_Repair_1999.pdf

PekkaNF

Toni Kajala

Kiitoksia vastauksista. Ensimmäinen 10kpl sarja on nyt onnistuneesti sorvailtu, ilman ainuttakaan susikappaletta. Tilailin tuollaisen ZCC-CT:n ccgx120404-lc palan ja pitimen. Asiasta enemmän ymmärtäville varmaan google kertoo mallista enemmän. 0,4 nirkolla tuo pala ainakin on. Pinnasta tuli nähdäkseni ihan kelvollinen ilman hiomistakin, noiden segmenttien välit on ajettu auki jo ennen sorvausta ihan tarkoitukseen tehdyllä koneella. Tuo kone edustaa oikein vanhanliiton työkaluja, voin siitä napsaista jokupäivä kuvankin ihmeteltäväksi.
Ben-Dover

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk