TIEDOTE sähköpostiviesteistä

Muistathan tarkistaa sähköpostisi roskapostikansion – foorumin lähettämät automaattiviestit saattavat päätyä sinne. Viestit tulevat osoitteesta cnc-tekniikka@cnc-tekniikka.com.

Absoluuttinen vai inkrementaalinen enkooderi ?

Aloittaja JuKa, 30.07.08 - klo:10:03

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

JuKa

Terve,

Olen yrittänyt etsiä tietoa että mitä eroa on absoluuttisella ja inkrementaalisella enkooderilla, tuloksetta ? Kumpaa käytetään yleensä servomoottoreissa ?

Kiitos!

Jussi

saulij

Inkermentaalinen enkooderi antaa vain pullsi tietoa, josta ohjaus päättelee suunnan ja laskee paikan.

Absoluuttinen enkooderi antaa paikan suoraan jostain tietystä pisteestä. Adsoluuttianturia ei tarvitse lukea kokoajan, vaan sieltä voidaa lukea paikka aina tarvittaessa.

Servomoottoreissa käytetään yleensä inkrementaalisia.

Sauli

ttontsa

eikös vielä näin että inkrementaalinen pelaa äärettömästä äärettömään ja paikanmääritysavaruus riippuu vain ja ainoastaan laskurikortin, ohjaimen tms muistista. Mekaanisesti yleensä halvempi ratkaisu(?). Sähkökatko=referenssipiste joudutaan ajamaan uudestaan. Eli paikka voi olla ohjelmallisesti muistissa mutta 1,2,3 ..100 askeleen fyysistä paikanmuutosta ei pystytä millään määrittämään. esmes moottoria pyöritetty käsin. Yksinkertaisimmillaanhan inkrementaalinen anturi on 1 kpl magneetteja akselin ulkokehällä ja 2 kpl reed putkia. Kun magneetti ohittaa putken lasketaan kytkentä esmes lpt-portin inputtina. Paikanmääritys siis tapahtuu vain ja ainoastaan ohjelmallisesti. Reed putkista se joka laukeaa ensimmäisenä niin sen perusteella voidaan perustella perustella pyörimissuunta. Anturien resot lienee 50...2000 s/rpm. Lukumenetelminä optinen, hall , laser..

Absoluuttisessa aina minimiarvo ja maksimiarvo esim 8192arvoa/per kierros ja 8192kierrosta (es sick atm-60) kierrosta jonka jälkeen tapahtuu "overflow" eli anturin muistiavaruudella ei pystytä osoittamaan suurempia lukuja. Mekaanisestihan anturi voi hyrrätä loputtomiin mutta ylitsevuodon jälkeen ei tiedetä mennäänkö ensimmäisellä toisella kolmannella jne muistiylityksellä. Eli anturin laskentaalueen ulkopuolella joudutaan suorittamaan ulkoisella laskurilla täysien "kierroksien" rekisteröinti. Toisaalta voidaan kytkeä rinnakkain 2 (3,4,5..) kpl resoluutioltaan erilaisia antureita eli karkea ja hieno. Eli karkeasta luetaan täydet kiekat ja hienosta esmes yhden kierroksen asemaa 1/8192 tarkkuudella. Sähkökatkon jälkeen anturin paikka voidaan lukea. Eli absoluuttinen asema on ulkoisesta laskurista täydet kierrokset  + anturin asema sen osoitusalueella (tai arvo karkeasta + hienosta anturista). Näiden anturien kommunikointi sitten lienee enemmin tai vähemmin protokollien mukaista sarja- tai rinnakkasiliikennettä. Jos perse kestää (300 ...3000€) niin ihan oiva esmes jyrsimen pöydän aseman määritykseen.
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

JuKa

Kiitos loistavasta tietopaketista !
Tarkoitus on laittaa askelmoottoreiden perään enkooderit ja vaihtaa ohjaimet suomalaisiin :)

Jussi

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk