Komponenttijännitelähde

Aloittaja Kremmen, 17.06.12 - klo:20:49

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Kremmen

Täälläkin aiemmin kirjoittelin erilaisista mittaus- ym korteista joilla voisi olla käyttöä cnc-hommissa. Niihin kaikkiin tarvitaan vakioituja apujännitteitä, tyypillisesti +5 V ja +/- 15 V. Nuohan hoituu helposti lineaarisilla 78xx ja 79xx-sarjan reguilla, mutta vähänkään korkeampi tulojännite alkaa jo aiheuttamaan melkoisia lämpöefektejä. Lisäksi positiivisia  negatiivisia jännitteitä ei noilla saa yhdestä yksipäisestä syöttöjännitteestä.
Niinpä lähdin tekemään simppeliä hakkuria käyttäen suosittua 33063-kytkintä jolla pystyy toteuttamaan sekä buck-, boost- että inverting -kytkennät. Tuossa liitteenä ensimmäinen proto buck-kytkennästä jonka komponenteissa on vielä vähän virittelyn makua. Output-rippeli ei tolla hyllystä löytyneellä 10 uH kelalla ja 40 uF lähtösuodolla pysy kurissa, joten säätöä tarvitaan. No, 47 uH tähän oli piirrettykin ja piakkoin Digikey kiikuttaa sen ovelle niin katsotaan sitten.
Piirilevyn mitat on 19x17 mm joten tuota voi käyttää komponenttina toteutettaessa muita piirilevyjä. Tämä buck-kytkentä on mitoitettu tulojännitteelle 9-30 V ja lähtö on mitä vaan tulojännitteeseen asti, se asetellaan komponenttiarvoja säätämällä. Myöhemmin teen boosterin joka nostaa tulojännitteestä ylöspäin ja invertoivan joka kääntää tulojännitteen ympäri. Katsotaan saisko nuo kaikki samaan pohjalevyyn jonka voi kalustaa eri tavoin eri vaihtoehdoille.
Jos raatilaisilla on tämmöiselle käyttöä, niin kertokaa. Kun proto on reilassa niin lähiaikoina laitan piirilevyjä tilaukseen. Niitä tulee pienestäkin tilauksesta aika läjä josta kyllä riittä jos kuka tämmöisiä tarvii.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

jussi

#1
Mitä kuvista pystyi päätteleen, niin on ilmeisesti sama pinnijärjestys kun noissa lineaarireguissa?.Voisin laittaa tuohon omaan viritykseen option tuon kalustukselle ,kun kohta laitan levyjä tilaukseen. voisin tosiaan jonkun kappaleen ottaa varuiksi.
jos tulee tarve 24v->3.3v muunnokseen. Nyt siinä on SOT233 koteloinen lineaarirekku. max input 15v.

edit: Kun nyt ajattelin uudestaan niin Koko homman ideahan taitaa olla tuo pinniyhteensopivuus

Jarkko Nieminen

Moi,

Mitenkäs tuo toimisi ajurina teholedille? luokkaa 12-18Vdc sisään ja ulos n2.9-4.0Vdc /3A ulos

-Jarkko
ex nimimerkki jarkko.j

Kremmen

Lainaus käyttäjältä: jussi - 18.06.12 - klo:09:12
Mitä kuvista pystyi päätteleen, niin on ilmeisesti sama pinnijärjestys kun noissa lineaarireguissa?.Voisin laittaa tuohon omaan viritykseen option tuon kalustukselle ,kun kohta laitan levyjä tilaukseen. voisin tosiaan jonkun kappaleen ottaa varuiksi.
jos tulee tarve 24v->3.3v muunnokseen. Nyt siinä on SOT233 koteloinen lineaarirekku. max input 15v.

edit: Kun nyt ajattelin uudestaan niin Koko homman ideahan taitaa olla tuo pinniyhteensopivuus
Joo, pinnit tosiaan 78xx -yhteensopivat. Tässä on vielä vähän labraamista, eilen kyhäämäni proto vaikeni syystä tai toisesta. Komponentit oli vähän mitä hyllystä löytyi, mulla on tilauksessa tähän tarkoitetut varsinaiset - tulevat muutaman päivän sisään. Teen labraukset loppuun ennenkuin laitan piirilevyt tilaukseen, mutta ei tässä varmaan kauaa mene.
3,3 V onnistuu hyvin, 24 V tulojännite ei pitäisi olla ongelma. Voin tuohonkin tsekata komponenttiarvot valmiiksi, nyt olen siis labrannut 5V lähtöjännitteellä.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

jussi

Semmonen tuli mieleeni ,että tarviikos tuo nyt konkkaa kaveriksi vai riittääkö se mikä tuossa on.

Kremmen

No se on yksi juttu minkä kanssa mä vielä painin tässä. Nyt tuossa protossa on 100 uF elko tulopuolella ja 40 uF keraamista lähtöpuolella. Lähtöön voisi lisätäkin, 1210-paketissa löytyy ainakin 20 uF chip kerkoja 10 V jännitteeseen asti, joten logiikkajännitteille <= 5V saa 80-100 uF lähtösuotoa jossa matala ESR. (100 uF jos lisään vielä yhden paikan).
Tulopuolelle ehkä voisi laittaa eteen lisääkin elkoa, etenkin korkeammilla tulojännitteillä. Tuohon 6x6 mm SMD elkon footprinttiin ei taida 100 uF kapasitanssia saada kovin paljoa korkeammalle jännitteelle. Silloin ulkoinen elko voi olla poikaa, mutta katsotaan nyt ensin mihin päästään ihan tällä.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Kremmen

Lainaus käyttäjältä: jarkko.j - 18.06.12 - klo:13:43
Moi,

Mitenkäs tuo toimisi ajurina teholedille? luokkaa 12-18Vdc sisään ja ulos n2.9-4.0Vdc /3A ulos

-Jarkko
Tässä nimenomaisessa protossa ei riitä puhti kun on vain tuo ohjainpiirin sisäinen kytkintransistori käytössä. 3 A virta edellyttää jo ulkoista kiveä. Toinen juttu on, että LEDiä pitää ajaa virtaohjattuna ja jännitelähde ei ole siihen hommaan ideaalinen. Toimii kyllä mutta vaatii etuvastuksen joka hukkaa tehoa turhaan lämmöksi.
Jos sulla on oikeaa tarvetta, niin liitteenä on jokin aika sitten tekemäni LEDiohjain jossa käytetään Supertexin HV9910-hakkuria virtaohjattuna. Tällöin LED ei vaadi mitään etuvastusta vaan virran säätää ohjain suoraan. Tämä nimenomainen kytkentä meni siskolikan mökille aurinkosähköistykseen lukulamppuja ohjaamaan. Sen takia piirissä on mukana kytkinpotikka, jolla saa kytkettyä virrat ja himmennettyä LEDiä portattomasti.
Tämä oli tarkoitettu ohjaamaan Creen natural white lediä 300 mA virralla, mutta kytkimenä käytetty Si2306 kestää juurikin 3A. Tosin pitää kysyä miten olit ledit ajatellut kytkeä - tuo 3-4 V ja 3A kuullostaa kovasti rinnankytkennältä? Tällä ohjaimella ledit kytketään sarjaan ilman etuvastuksia.
Tuota piirikaaviota on lapsellisen helppo säätää virtojen ja jännitteiden suhteen, tuo Supertexin piiri itse kykenee vaikka verkkokäyttöön suoraan. Eli piirikaaviossa mainitut numerot on vain tuon auronkosähkösovelluksen arvoja, niitä voi trimmata mieleisikseen.
Itselläkin on ollut mielessä tehdä tämän avulla järeä käsivalaisin jossa olisi 24-48 V syötön perässä hyvä joukko teholedejä antamassa kunnolla valoa. Sitä vartyen vaan pitäisi vähän muuttaa kytkentää kun nuo nyt valitut komponentit on sellaisia, ettei niitä löydy enää riittävillä jännitekestoilla. Jos kerrot tarkemmin omasta tarpeestasi niin katsotaan sopisiko vaikka tämä siihen.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Jarkko Nieminen

Kiitos tuosta Kremmen. Olin jo hieman alkuun suunnitellut Natikan LM3409 piiriä, jolla saan tuon kyllä toimimaan. Tohon saan vielä pikku atmelilla PWM signaalin sisään valotehoa säätämään. Natikalla on muuten hyvät suunnittelu softat tarjolla jos rekisteröityy käyttäjäksi.

yhtä Cree XM-L lediä ajan, 2.9-3.5V 4Vmax, 3000mA ulos nafti 1000 lumenta.

-Jarkko
ex nimimerkki jarkko.j

Kremmen

Näyttää olevan aika pitkälle samanlainen tuo Natikan piiri kuin itse käyttämäni Supertexin ohjain. Molemissa on ulkoinen kytkin joten isojakin virtoja voi ohjata. Miksiköhän tuohon Natikan datasheetiin oli muuten laitettu P-fetti? Näytti tuo pintaliitosversio muuten olevan sellaista mallia jonka pohjassa on heat sink padi. Ne on v-mäisiä juotettavia ellei omista uunia...

Mitä olit ajatellut käyttää kirkkaussäädön alkuperäisenä lähteenä? Siis meinaan että rannettako, vai tuleeko tämä osaksi jotain laajempaa systeemiä? Tuo mikroprosessori kun on jo aika vakuuttava kirkaussäädin; ihan analogipotikkaakin voisi käyttää myös tällä piirillä.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

eemeli

Hep.

Itellä myös toi aurinkosähköistys parhaillaan ajankohtainen, ledivalojen ohjaukselle taitaa tulla tarvista.

-eemeli-
*tekemällä virheitä oppii tekemään parempia virheitä*

Kremmen

Jos haluat testailla niin multa löytyy vielä noita piirilevyjä muutama kappale. Voin pistää levyn pari postiin eikä maksa mitään jos lupaat niitä kanssa kokeilla.

Driverista on myös uudempi versio jota on optimoitu muutamasta kohtaa, mm kooltaan huomattavasti pienemmäksi. Tämä alkuperäinen on aito pwm-buck -ohjain. Sellaisella on vaan ikävä taipumus värähdellä aliharmonisilla taajuuksilla kun modulaatioaste ylittää 50 %. Senpä takia uusimmassa versiossa on mahdollisuus vastuksen paikkaa vaihtamalla muuttaa ohjain toimimaan vakio-offtime -moodissa. Tällöin hakkutaajuus muuttelee kuorman funktiona mutta modulaatioaste ei ole herkkä millekään. Kuorman puolella päästään siis mielivaltaisen lähelle syöttöjännitettä, mikä on hyvä asia jos kytketään ledejä sarjaan. Ja sarjaanhan vakiovirtakuormat pitää siis kytkeä.
Tuossa uudemmassa versiossa on joitakin komponentteja koetettu myös vähän optimoida; kytkinkiveä hieman tehokkaammaksi ja kelaa hieman kompaktimman malliseksi. Mutta muuten sama kapine. Siitä mulla ei ole yhtään piirilevyä kotona. Jos se kiinnostaa niin niitä on helppo pistää tilaukseen eikä maksa paljoa per levy. Lukulamppukäytössä kirkkaus on säädetty aina potikalla, mutta jos on tarvetta niin tuohon voisi helposti lisätä ulkoisen pwm-ohjauksen liitännän. Toiminta piirissä on jo valmiina.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop


Kremmen

Vilkaisin tuota Osramin prujua. Siellä oli useitakin vaihtoehtoisia driverikytkentöjä joista yksi oli tehty Supertexin 9906-piirillä. Se on käyttämäni 9910B:n sisarmalli ja hyvin lähelle sama toiminnoiltaan. Siitä vain taitaa puuttua pwm-himmennystulo ja LEDin virranmittaus on tehty toisin. Minusta 9910 on akkujännitekytkennöissä sillen helpompi, että virta määrätään mittavastuksella suoraan muista komponenteista riippumattomasti. Tehokertoimen korjaustahan ei DC-DC -käytössä tarvii. Tuossa 9906:ssa se on ja se on siitä fiksu, ettei tarvita verkkojännitteistä elkoa suodoksi, se kun on se heikoin lenkki joka määrää laitteen kestoiän.
Sinänsähän tuo Osramin "kultainen lohikäärme" on nasakan tuntuinen komponentti, etenkin kun sen kärsii juottaa vakio reflow-uunissa. Nimeä olisivat ehkä voineet miettiä vielä, nyt siinä on vähän kiinalaista makua :)
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk