Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - JuhaV

#1
Mach3 / Vs: Mach 3 ohjeita suomeksi ?
12.09.12 - klo:18:43
En epäile yhtään että täältä ei löydy vastauksia mutta jos olisi löytynyt kotimaankielistä dokumenttia niin se olisi ollut osaltaan avuksi. Joku oppilastyön paikkahan tuossa olisi kääntää olennaiset osat suomeksi ja oikeilla ammattitermeillä ...

Tämän kyselyn tein tosiaan tuttavien puolesta. Itselläni onneksi tuo kieli taipuu riittävästi että omiin tarpeisiin useimmiten tieto on löytynyt englanninkielisistä manuskoista.

Mutta koetan yllyttää noi kaverit tänne palstalle kyselemään. Heillä on koneistuspuoli sinällään pitkän kokemuksen kautta hyvin hanskassa mutta manuaalikoneilla. CNC on uudempi tuttavuus.

Työkaluna ja harjoitteluvehkeenä on erittäin siisti ja komea Bridgeport Series I CNC, jolla kyllä kelpaa CNC-hommaan tutustua.

Laitetaan pari kuvaa tähän. Tämä voi olla vaikka jollekulle foorumilaiselle tuttu peli entuudestaan, tosin nyt huollettuna ja puunattuna viimeisen päälle:

http://files.myopera.com/v2tre/albums/6329611/2012-09-11-1081.jpg
http://files.myopera.com/v2tre/albums/6329611/2012-09-11-1084.jpg

T: JuhaV
#2
Mach3 / Mach 3 ohjeita suomeksi ?
11.09.12 - klo:20:48
Hei,

Olisi käyttöä Mach 3:n suomenkielisille käyttöohjeille kun muutama varttuneempi koneistaja tuttavapiiristä on innostunut CNC:stä mutta kielitaito vaikeuttaa tuon ohjelman käytön opiskelua.

Onko tietoa löytyisikö Mach 3:seen mitään suomenkielistä tukimateriaalia ? Kaikki linkit ja vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan.

Kokeilin tämän foorumin hakutoimintoja mutta sillä en onnistunut mitään löytämään.

T: JuhaV
#3
Kiitos vastauksista ja kommenteista !

Ison rattaan koko on n. 72 mm eli aika tiuha hammastus noissa on.

Turisti, otamme yhteyttä.

T: JuhaV
#4
http://files.myopera.com/v2tre/albums/689867/Golfratas.JPG

Onko ehdotuksia kuvan kaltaisen muovisen rattaan korjaamiseksi tai vastaavanlaisen uuden valmistamiseksi ?

Alkuperäisen rattaan materiaali on jotain kovaa muovia. Uuden rattaan materiaali voisi vaihtoehtoisesti olla esimerkiksi alumiinia tai messinkiä.

Uusien rattaiden osalta kyseeseen voisi tulla pienen valmistuserän (joitain kymmeniä) teettäminen.

Tämä on alustava kysely kaverin puolesta.

T: JuhaV (juha.vattulainen miumau gmail piste com)

EDIT : tuon rattaan halkaisija on siis jotain 5-10 cm luokassa
#5
Testituloksia :

http://files.myopera.com/v2tre/albums/677830/Mach%20ikkuna.jpg
http://files.myopera.com/v2tre/albums/677830/Shuttle.jpg
http://files.myopera.com/v2tre/albums/677830/Shuttle%20config.jpg

Vähän epätarkkoja kännykuvia mutta ekassa kuvassa näkyy Machin näytöllä olevat napit joilla feed rate:a voi säädellä Machin näytöltä.

Tokassa kuvassa on peukalon alla olevaan nappiin ohjelmoitu FeedDn ja vastakkaisella puolella olevaan nappiin FeedUp.

Kolmannessa kuvassa on Shuttlen Config ikkuna josta noihin nappeihin voi ohjelmoida haluamiaan Mach:in toimintoja.

Eli lopputulos : Kun ohjelma ajaa konetta niin Shuttle:n noista näppäimistä voi näpyttää feed rate:a ylös ja alas välillä 0 % - 300 % ohjelman asettamasta arvosta. Välillä 10 % - 300 % yksi näppäys lisää tai vähentää nopeutta aina 10 %. Välillä 0-10 % näpäys taas vaikuttaa 1 %:n verran.

Rullien toimintoja ei voi ohjelmoida joten napit on ainoa mahdollisuus feed rate:n "etäsäätöön".

T: JuhaV

#6
Lainaus käyttäjältä: TeacDance - 27.01.12 - klo:19:53
Juuh säätö löytyy näytöltä sitä olen tällä hetkellä käyttänytkin hiirellä nopeutta voi laskea ja nostaa mutta mukavempi olisi tuommoinen kapula minkä voi ottaa lähemmäksi työstettävää kohdetta kun menee katseleen

Jaahas, nyt vasta meni mulle jakeluun :)

No, Shuttle-vempeleen plugin config sisältää mahdollisuuden valita ohjaimen nappeihin toiminnot FeedUp / FeedDn. Täytyypä käydä autotallissa kokeilemassa onko tuo juurikin tuo sama asia. Silloin ohjaimesta voisi tehdä saman kuin siitä Mach:in näytöltä.

Koetan muistaa kokeilla viikonlopun aikana ja raportoin tänne.

T: JuhaV
#7
Ok.

Kun Mach ajaa työstöohjelmaa niin sieltä löytyy kyllä näytöltä säätö, josta voi feed ratea säätää ohjelman antamasta arvosta halutun  %-arvon verran pienemmäksi. Mielestäni ei kuitenkaan ohjelman määrittämää arvoa suuremmaksi. Eli koneen liikkeitä voidaan "hidastaa" siitä mitä ohjelma itse sanoo.

Jos konetta ajetaankin manuaaliohjaimella eikä työstöohjelmma, niin en osaa kokeilematta sanoa vaikuttaisiko sama säätö myös silloin.

- JuhaV
#8
Terve,

Ihan en nyt ymmärtänyt kertalukemalta mitä toimintoa TeacDance tuossa ajaa takaa ?

Noissa Shuttle-vehkeissä siis on kaksi sisäkkäistä pyörää : Ulompi ei pyöri ympyrää vaan sitä käännellään kuin joystickiä. Sillä voi ajaa halutulla nopeudella (joka riippuu pyörän poikkeutuskulmasta keskiasennosta) kumpaan suuntaan tahansa. Sisempi pyörä pyörii ja askeltaa haluttuun suuntaan halutulla askelkoolla. Askelkokoa voi ohjelmoida Mach:sta. Napilla valitaan mitä akselia halutaan ajaa.

Eli sisempi pyörä toimii periaatteessa kuin sellainen perinteinen indeksipyörä joka "suoraan" generoi pulsseja moottoreille.

Niinkuin Seppo tuossa jo sanoikin, niin tuo ulomip pyörä on niin näppärä että sitä sisempää pyröää ei tarvitse edes paikoitukseen.

Tässä vielä yksi vaihtoehto Machille. Ei ole halvimmasta päästä mutta näyttää aika laadukkaalta : http://www.vistacnc.com/

T: JuhaV


#9
Lähtötilanne on siis se että alumiinia jyrsitään autotallissa kustomoidulla Optimum-jyrsimellä. Terähommat ja työstöarvot alkaa pikkuhiljaa osumaan yritys/erehdysmenetelmällä kohdalleen. Leikkuunesteenä nokkapullosta manuaalisesti ruikittava Sinol / Isopropanoli silloin kun leikkuunestettä yleenä ollenkaan tarvitaan. Osa työstöjä menee ihan kuiviltaankin riippuen alumiinin laadusta ja työstön muodosta.

Mitenkäs tuon leikkuunesteen saisi tasaisempana sumuna tuohon terälle ? Onko hyväksi havaittuja vinkkejä pumppupullojen / muiden sumuttimien osalta ?

Mielessä siintää jonkinlainen simppeli pumppusysteemi (muutama desi ainetta sisään), johon voisi käsin vaikka pumpata painetta ja sitten saada vaikka 10 min jatkuvaa sumua aikaiseksi. En viitsisi kuunnella kompuran pörinää koko aikaa joten mieluiten sellainen simppeli ratkaisu joka pärjää ilman paineilmaa. Joku taivutettava suutinletku, jonka voisi sitten kohdentaa haluttuun kohtaan terää.

Ekana tulee mieleen joku torjunta-aineruisku tai muu pesuvälineosaston pumppupullo.

Onko innovaatioita tälle alueelle ?

T: Juha

PS. Seuraavassa jaksossa on sitten varmaan joku kohdepoisto noille sinol-käryille ...
#10
Kuulostaa tuo 290 mm/min aika sopivan oloiselta nopeudelta. Eikös tuo kaava tarkoita myös sitä että jos karan kierrosluku vaikka tuplaantuu, niin liikenopeuskin tuplaantuu. Taikka päinvastoin. Eli karanopeuden ja liikenopeuden suhde on toisistaan 1:1 riippuva. Kerroin tulee sitten tuosta leikkaavien terien määrästä.

Elikkäs maalaisjärkisesti siten että kullekin leikkaavalle terälle pitää saada sopiva lastuamiskoko kun se haukkaa materiaalia. Jos 4-leikkuisella ajaisi 2000 rpm ja 400 mm/min niin vastaavalla 1-leikkuisella pitäisi nopeus pudottaa 100 mm/min tai jos karanopeutta voisi nostaa niin esim. 4000 rpm ja 200 mm/min. Silloin yksittäisen terän lastuaminen säilyisi samanlaisena.

Käväisin Tampereen Työkalukeskuksessa ja ostin sieltä kokeeksi 1-leikkuisen 10 mm terän (luettelossa  EL612) sekä tuollaisen edellä mainitun 2-leikkuisen 10 mm ( E2464).
Myyjät kertoivat että alumiinin tapauksessa tuo 1-leikkuisen pitäisi toimia hyvin.

Epäilen hieman että kevyessä koneessani 1-leikkuinen voi vähän täristää koska en pääse yli 3000 rpm mutta tuo 2-leikkuinen voisi toimia aika kohtuullisesti. Kokeilemalla selviää.

- JuhaV


Käväisin
#11
Kiitos vastauksista.

Koneena on Optimum BF20 ja käytännössä maksimi karan (jatkuva) kierrosnopeus on 2800-2900 rpm.

Nuo kaksileikkuiset terät on varmaan kokeilemisen arvoinen juttu. Esimerkiksi E 2464 täältä olisi ilmeisesti sopivan mallinen (ja nimenomaan alumiinille tarkoitettu ) : http://www.tyokalukeskus.fi/pdft/2009/yg_jterat_pika.pdf

Noissa näyttää olevan tuota lastutilaa ihan eri malliin kuin 3- tai 4- leikkuisissa. Onpa tuota terää vieläpä kavennettu tuon kärjen jälkeen jotta tilaa jää entistä enemmän. Pinnoituskin lienee erityisesti alumiinille sopiva. Osaako joku sanoa riittääkö tuolle vajaat 3000 rpm käytännössä ja millaisilla liikenopeuksilla kannattaa lähteä kokeilemaan ?

Tuo E2464 näyttää olevan tyypiltäänkin "kiilaurajyrsin" eli periaatteessa juurikin tehty syviin koloihin. Nyt pitää vaan löytää riittävän pitkällä teräosalla varustettuja vastaavia.

Olen käyttynyt "yleisterinä" tuollaisia E2751 tyyppisiä rouhintateriä ja ne ovat kyllä pelanneet erittäin hyvin kaikissa muissa kohteissa paitsi just noissa syvissä urissa. Niihin pitää nyt löytää joku parempi ratkaisu.

T: Juha

#12
Moi,

Silloin tällöin pitää leikellä 15-30 mm paksusta alumiinista 2D-kappaleita irti ja vaivattomimmin tuo kävisi niin että ajelen jyrsimellä 2-3 mm siivu kerrallaan ääriviivoja pitkin kunnes pääsen levyn läpi ja kappale irtoaa.  No, tässähän käy niin että lopulta jyrsinterä on varsin syvässä (ja kapeassa) urassa ja jurahtaa helposti kiinni terän tukkeutuessa.

Onko tähän jotain ammattimiesten filosofiaa jolla tämä onnistuisi ?

Käytännön ongelmana on se että koneessani ei ole toistaiseksi mahdollisuutta leikkausnesteen käyttöön vaan homma toimii toistaiseksi manuaalisesti sinolia nokkapullosta ruiskimalla.

Olen käyttänyt 4- leikkuisia rouhintateriä halkaisijalla 8, 10 ja 12 mm. Liikenopeus 300-500 mm/min ja kierrosluku 2300-2800 rpm. Havainto on että mitä isompi terä sitä paremmin onnistuu. Lienee enemmän tilaa lastuille. Imurilla olen vetänyt jyrsinnän aikana lastuja pois urasta. Vielä ei ole sinolit pamahtaneet imurissa :)

Onko vinkkejä miten tuota terän tukkeutumista voisi yrittää välttää vai onko ainoa mahdollisuus se että pitäisi käyttää leikkuunestettä.

Hyvää Itsenäisyyspäivää toivottaen,

JuhaV
#13
Tuo sheetcam näyttää oikeinkin kiinnostavalta. Käyttöliittymä on riittävän kikkailematon ja siten selkeä. Lataanpa kokeiluversion ja tutkin tarkemmin.

Corel on aika hyvä  :) Samalla ohjelmalla hoituu kaikenlaiset piirtelyt.

a9cad:ia joskus kokeilin ja se ei vaan jotenkin napannut.

Sen sijaan tuo Draftsight täytyy kyllä myös kokeilla.

Kiitos vinkeistä. Lisää saa laittaa etenkin CAM-ohjelmista.

Tähän ketjuun voisi halukkaat oikeasti laittaa lyhyesti tietoa siitä että millä te ne G-koodit oikein väännätte :) Ei oo niin väliä onko työpaikan vai oma CAM-ohjelma. Saatais vähän tilastoja ...

T: Juha
#14
Tämä on ikuisuusaihe, johon liittyvää keskustelua esim. täällä : http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=1666.0

Tämä CAM-puoli tuntuu vaan olevan ainakin minulle se pullonkaula, johon asiat vähän tökkäävät. Erilaisia CAD-ohjelmia löytyy vaikka millä mitalla ja omat piirtelyni olen viimeaikoina tehnyt ihan CorelDraw-ohjelmalla, joka ei ole mikään varsinainen CAD-ohjelma mutta on suht helppokäyttöinen piirto-ohjelma jolla syntyy vektorimuotoisia kuvia jotka saa ulos esim. DXF-muodossa.

Noista DXF:stä olen sitten tehnyt G-koodia Cut2D-ohjelmalla joka on mukavan helppokäyttöinen aloitusohjelma ja sopiva sellaisille, jotka eivät omaa koneistajan peruskoulutusta. Siinä ei ole liikaa parametrejä valittavaksi joten alkuun pääsee aika nopeasti. Siinä on vaan sitten myös sellaisia piirteitä, kuten terän halkaisijasta riippuva automaattinen kulmien pyöristys (kun ajetaan ulkokehällä), mitkä hankaloittavat tiettyjä työstöjä. Ohjelmasta näkyy että sen alkuperäinen tarkoitus on puun jyrsintä pienillä terillä mihin se on hyvä peli.

Mutta nälkä kasvaa syödessä ja (metalli)osat monimutkaistuvat. Siispä, mikä olisi seuraava hieman pidemmälle viety CAM, jolla voisi vääntää koodia valmiista DXF:stä Mach 3:lle ?

Hintaluokka tässä voisi olla n. 500 EUR veroineen. Kyse on siis puhtaasta harrastuskäytöstä. Englanninkieli ei ole ongelma.

Katselin näitä : http://www.dolphincadcamusa.com/pricing

Dolphinien hinnat on ainakin kohdallaan harrastajalle. Onko kokemuksia ?

Kaikki näkemykset kiinnostavat. Työstöt ovat enimmäkseen 2 tai 2.5D, mutta kunhan piirtely kehittyy niin myös 3D tulee kyseeseen.

T: Juha
#15
Interface ja PC:t / Smoothstepper & Linux
20.10.11 - klo:08:30
Hei, lähes 10 vuotta vanha läppäri tuli tiensä päähän pyöritettyään tässä pari vuotta ihan mallikkaasti Smoothstepper-kortin ja USB-väylän kautta askelmoottoreita Mach:in ohjaamana.

Nyt on jo uusi läppäri toiminnassa samoilla periaatteeilla.

Ajattelin tässä yhteydessä elvyttää tuota vanhaa konetta kokeilemalla siihen Linux-käyttäriä.

Onko kellään ajatusta siitä voisiko tuon Smoothstepper-jutun saada toimimaan Linux:ssa ja mahdollisesti jossain muussa ohjelmassa kuin Mach 3 ?

Mulla on vähän huonoja kokemuksia eksoottisemmista USB-laitteista Linuxissa mutta toisaalta enpä ole Linuxia niin kovin paljon rassannutkaan.

Y: JuhaV
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk