Myös korttimaksu toimii

Miten ajan alumiiniin syvää uraa ?

Aloittaja JuhaV, 06.12.11 - klo:18:06

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

JuhaV

Moi,

Silloin tällöin pitää leikellä 15-30 mm paksusta alumiinista 2D-kappaleita irti ja vaivattomimmin tuo kävisi niin että ajelen jyrsimellä 2-3 mm siivu kerrallaan ääriviivoja pitkin kunnes pääsen levyn läpi ja kappale irtoaa.  No, tässähän käy niin että lopulta jyrsinterä on varsin syvässä (ja kapeassa) urassa ja jurahtaa helposti kiinni terän tukkeutuessa.

Onko tähän jotain ammattimiesten filosofiaa jolla tämä onnistuisi ?

Käytännön ongelmana on se että koneessani ei ole toistaiseksi mahdollisuutta leikkausnesteen käyttöön vaan homma toimii toistaiseksi manuaalisesti sinolia nokkapullosta ruiskimalla.

Olen käyttänyt 4- leikkuisia rouhintateriä halkaisijalla 8, 10 ja 12 mm. Liikenopeus 300-500 mm/min ja kierrosluku 2300-2800 rpm. Havainto on että mitä isompi terä sitä paremmin onnistuu. Lienee enemmän tilaa lastuille. Imurilla olen vetänyt jyrsinnän aikana lastuja pois urasta. Vielä ei ole sinolit pamahtaneet imurissa :)

Onko vinkkejä miten tuota terän tukkeutumista voisi yrittää välttää vai onko ainoa mahdollisuus se että pitäisi käyttää leikkuunestettä.

Hyvää Itsenäisyyspäivää toivottaen,

JuhaV

Hiekkaranta_92

Alumiini laadulla on suuri merkitys, eli onko sitkeääpurukumia vai helposti lastuttavaa, joitain laatuja suositellaan koneistettavaksi kuivanakin. Erikseen alumiinille sunnitelluilla tapaeilla saadaan myöskin paljon etuja lastun nostossa. Ehkä tärkein on kuitenkin lastuamis arvot, etenkin se että syöttöä on riittävästi. Nämä tällä kokemuksella tulevat mieleen

Jarkko Nieminen

Moi,

Olen ajellut 15-25mm alumiinia, 1 tai 2 leikkuisella karbidi tapilla 3mm halkaisija 0.6mm syvyydellä, jyrsinkarana Kress FME850 eli kierroksia saan tuohon kressiin minimissään 10.000rpm, (tämän takia en voi käyttää isompia syvyyksiä per veto) syöttönopeutena 600-800mm/min.

Tai sitten 6mm 2 leikkuinen HSS ja 0.8mm syvyyttä ja 2000mm/min. Sumutinpullolla olen ruiskuttanut leikkuunestettä uraan. Nestettä vaan kannattaa laittaa reilusti, jolloin lastut poistuu helpommin.

3 ja 4 leikkuiset menee aina tukkoon. Alumiinille vaan riittävästi tilaa poistua, eli 1 tai 2 leikkuista kehiin ni hyvä tulee.

-Jarkko
ex nimimerkki jarkko.j

JuhaV

#3
Kiitos vastauksista.

Koneena on Optimum BF20 ja käytännössä maksimi karan (jatkuva) kierrosnopeus on 2800-2900 rpm.

Nuo kaksileikkuiset terät on varmaan kokeilemisen arvoinen juttu. Esimerkiksi E 2464 täältä olisi ilmeisesti sopivan mallinen (ja nimenomaan alumiinille tarkoitettu ) : http://www.tyokalukeskus.fi/pdft/2009/yg_jterat_pika.pdf

Noissa näyttää olevan tuota lastutilaa ihan eri malliin kuin 3- tai 4- leikkuisissa. Onpa tuota terää vieläpä kavennettu tuon kärjen jälkeen jotta tilaa jää entistä enemmän. Pinnoituskin lienee erityisesti alumiinille sopiva. Osaako joku sanoa riittääkö tuolle vajaat 3000 rpm käytännössä ja millaisilla liikenopeuksilla kannattaa lähteä kokeilemaan ?

Tuo E2464 näyttää olevan tyypiltäänkin "kiilaurajyrsin" eli periaatteessa juurikin tehty syviin koloihin. Nyt pitää vaan löytää riittävän pitkällä teräosalla varustettuja vastaavia.

Olen käyttynyt "yleisterinä" tuollaisia E2751 tyyppisiä rouhintateriä ja ne ovat kyllä pelanneet erittäin hyvin kaikissa muissa kohteissa paitsi just noissa syvissä urissa. Niihin pitää nyt löytää joku parempi ratkaisu.

T: Juha


Hiekkaranta_92

#4
Ammatti koulussa käytettiin arvoja 0,05 - 0,15 mm/r/zn eli kaksleikkuiselle terälle 2900 r/min *0,05 mm/r/zn *2zn = 290mm/min

JuhaV

Kuulostaa tuo 290 mm/min aika sopivan oloiselta nopeudelta. Eikös tuo kaava tarkoita myös sitä että jos karan kierrosluku vaikka tuplaantuu, niin liikenopeuskin tuplaantuu. Taikka päinvastoin. Eli karanopeuden ja liikenopeuden suhde on toisistaan 1:1 riippuva. Kerroin tulee sitten tuosta leikkaavien terien määrästä.

Elikkäs maalaisjärkisesti siten että kullekin leikkaavalle terälle pitää saada sopiva lastuamiskoko kun se haukkaa materiaalia. Jos 4-leikkuisella ajaisi 2000 rpm ja 400 mm/min niin vastaavalla 1-leikkuisella pitäisi nopeus pudottaa 100 mm/min tai jos karanopeutta voisi nostaa niin esim. 4000 rpm ja 200 mm/min. Silloin yksittäisen terän lastuaminen säilyisi samanlaisena.

Käväisin Tampereen Työkalukeskuksessa ja ostin sieltä kokeeksi 1-leikkuisen 10 mm terän (luettelossa  EL612) sekä tuollaisen edellä mainitun 2-leikkuisen 10 mm ( E2464).
Myyjät kertoivat että alumiinin tapauksessa tuo 1-leikkuisen pitäisi toimia hyvin.

Epäilen hieman että kevyessä koneessani 1-leikkuinen voi vähän täristää koska en pääse yli 3000 rpm mutta tuo 2-leikkuinen voisi toimia aika kohtuullisesti. Kokeilemalla selviää.

- JuhaV


Käväisin

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk