Myös korttimaksu toimii

Faarin I etappi

Aloittaja FAARI 58, 08.11.10 - klo:17:34

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jamiko

Tarkoitit varmaan M00 komentoa joka toppaa kun tuo G0 on pikaliike.

Laita sen M00:n jälkeen uusi Z:n arvo mihin tasoon haluat sen menevän, muuten se vaan jatkaa tekeen seuraavaa riviä.

pelti

 Juu ämmää tarkoitin :)  kiireessäni kirjoitin mitä kirjoitin :(

pitää kokeilla tuota toistakin rivin lisäystä
Jukka Peltonen

JuhaV

Joo, pysäytyskomennon jälkeen tulevassa komennossa pitää olla tosiaan mukana Z-osio eli komento sille mihin Z-tasoon ajetaan. Näissä voikin olla eroa vähän siinä millä ohjelmalla (tai käsin) se G-koodi on väkerretty. 

Mulla omissa koodeissa monissa on joka liikekomennossa x,y,z arvot vaikka suurimman osan aikaa z siis pysyy peräkkäisissä komennoissa vakiona. Tästä on se hyöty että kun alumiinia työstäessä terä meinaa tukkeutua tai sitä pitää jäähdyttää tai tulee jotain muuta häikkiä niin työstön voi pysäyttää mihin kohtaan tahansa, ajaa terän ylös, puhdistaa ja jäähdyttää ja taas jatkaa siitä pisteestä mihin työstö keskeytyi. Tämä ei ole kovin pro mutta kun koneessa ei ole leikkuunesteen syöttöä niin joskus tulee terän tukkeutumisen kanssa vähän ongelmaa.

Asian voisi siis ajatella ai niin että konetta voi ajaa niin että ensi ajetaan pätkä G-koodia, sen perään ajellaan hetki käsiohjauksessa ja taas sen jälkeen taas G-koodia.
Ja näitä voi tehdä loputtomasti peräjälkeen koska kone pitää koordinaateista lukua (paitsi jos koordinaatistoa muuttaa tarkoituksella välillä).

Terävaihdossahan on sitten tarpeen yleensä myös kalibroida se Z-koordinaatti uudelleen jos terät ovat eri pituiset tai asetettu karaan eri korkeudelle. Tämän teen itse siten että kappaleen yläpinnassa on mulla joku kohta joka on Z0. Ajan teränvaihdon jälkeen terän siihen kiinni ja nollaan Z-koordinaatin. Sitten terä manuaalisesti taas ylös ja kun G-koodin taas käynnistää niin homma lähtee oikeasta paikkaa liikkeelle (jos se seuraava liikekomento sisältää myös Z-paikan).

Optimum Variossa on se mukava piirre että Z-suunnassa voi karaa liikuttaa manuaalisella hienosäädöllä säätöruuvia käsin kääntämällä, eli Mach:sta kun ajaa terän moottorilla vaikka millin päähän yläpinnasta, niin sen lopun voi kääntää sitten Varion karan säätöruuvista ilman pelkoa että ajaa moottorilla päin työstökappaletta.

Nää ei varmaan ole ammattilaisen tapoja tehdä asia mutta harrastehommassa nämäkin toimii.

- JuhaV

Hiekkaranta_92

Fanucin ohjauksellisissa teolisuus koneissa käytetään työkalu kirjastoa josta haetaan sitten terän pituus ja muutaa koordinaatistoa terän pituuden mukaan. tämä tapahtuu käskyllä G43 H1 (1 = työkalun numero).

Eligius

Machilla voi työstön tauottaa koska vain "Feed Hold" näppäimestä, ja ajaa karan manuaalisesti minne vain joko näppikseltä tai vaikka Shuttle expressin ohjelmoitavalla kiekolla http://retail.contourdesign.com/?/products/22

Paluu taukopaikkaan löytyy muistista ja Mach pyytää vielä varmistamaan siirron sijaintipisteeseen ennen liikettä. Samoin jos vaikka terä katkeaa kesken pitkän ajon niin koodirivi muistiin, terän vaihto ja korkeuden nollaus, "Run From Here" kenttään hieman aiempi koodirivinumero. Näi koko hoitoa ei tarvitse ajaa alusta asti. Vahan jyrsinnässä tulee välillä paikkailtua esim. ilmakuplia ja jatkettua ajoa puhtaalta alueelta.
-ArtCam Jewelsmith, Rhino 4.0, VRay, Roland JWX-10, Venice venture VPL50, pari Iseliä ym...-

pelti

pikainen kokeilu feed holdilla. se ajaa rivin loppuun, joten pitää olla tarkkana, että pysäyttää oikeassa kohdassa ettei mene jo seuraavaan liikkeeseen (joka siis piti ajaa eri terällä). Siksi voisin käsipelillä modata koodiin ton työkalun vaihdon. Ei mene tilanne ohi, jos sattuu just sillä hetkellä ole kalj... ei kun kahvikuppi kädessä.
Jukka Peltonen

saulij

Lainaus käyttäjältä: Hiekkaranta_92 - 16.11.10 - klo:19:19
Fanucin ohjauksellisissa teolisuus koneissa käytetään työkalu kirjastoa josta haetaan sitten terän pituus ja muutaa koordinaatistoa terän pituuden mukaan. tämä tapahtuu käskyllä G43 H1 (1 = työkalun numero).

Ominaisuus löytyy myös Machista, työkalupaikkoja on 253 kpl. Terän pituus täytyy kuitenkin jostain sinne kirjastoon taikoa, eli jos useampi terä, kaikille täytyy hakea tuo terän pituus.

Orbitrek

Eikä terän pituuden tietäminenkään aina riitä. Mulla karana kress ja siinä terä  sijoittuu holkkiin mielivaltaiselle korkeudelle. Eli pitäisi olla jokin selkeä vaste johon terä asettuu. Pohjaan saakka terät ei aina yllä.

Eligius

Terän korkeuden mittauksen voi tehdä myös tuossa taukotilassa, siis korkeusanturiin jos tekee niin asettuu Z arvokin oikein. Antureita saa melko edullisesti riippuen tarkkuudesta tai sellaisen voi suht helposti askarrella itsekkin.

Niin ja Kressiinkin on tyrkyllä jo pneumaattinen ATC... ;)
-ArtCam Jewelsmith, Rhino 4.0, VRay, Roland JWX-10, Venice venture VPL50, pari Iseliä ym...-

Japala

Itsellä ei ole Mach3 suostunut jatkamaan feed holdin jälkeen siitä mihin jäätiin. Aina lähtenyt siitä jatkamaan mihin käsin sen terän ajelee. Pari kertaa ihan testannut tarkoituksella... pitää testata vielä uudelleen jos tämän todellakin pitäisi toimia niin kuten mainostetaan. :)

Eligius

Outo juttu, mulla ei ole ollut mitään ongelmaa... varmaan jokin asetus erilailla.
-ArtCam Jewelsmith, Rhino 4.0, VRay, Roland JWX-10, Venice venture VPL50, pari Iseliä ym...-

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk