TIEDOTE sähköpostiviesteistä

Muistathan tarkistaa sähköpostisi roskapostikansion – foorumin lähettämät automaattiviestit saattavat päätyä sinne. Viestit tulevat osoitteesta cnc-tekniikka@cnc-tekniikka.com.

Myytävänä CNC-kone, itse rakennettu

Aloittaja Sami666, 04.08.14 - klo:12:21

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 5 Vieraat katselee tätä aihetta.

Sami666

Myytävänä CNC-kone, itse rakennettu

Eli myytävänä olisi porttaali tyyppinen kone, jonka pöydän mitat ovat 1000 x 750 mm, pöytä on alumiinia T-profiililla. Laitteistossa on granitedevicesin 300W servomoottorit, graniten servoohjaimet, smoothstepper kortti erillisessä yksikössä, mukaan kuuluu Lenovon W520 läppäri telakoineen, Mach3 lisenssi, lazycam lisenssi, Vcarve pro 7.0 lisenssi, photovcarve lisenssi, bmb2cnc lisenssi, mukana tulee 4 puristinta jotka on pöydässä kiinni, lisäksi protoolin puruimuri, joka lähtee ohjelmasta päälle, Kress FM1050 kara (voi vaihtaa minkä haluaa), Jyrsinteriä, poranteriä... yms

Kone on rautarunkoinen, lisäksi on käytetty alumiinia, kaikki osat on työstetty CNC-koneistamossa, ja niistä on skitsit. Voimansiirrossa on käytetty 20mm kuularuuveja, Rollcon tiukemmat johdekelkat... on tarkka kone, noin pyöreesti 0,01 mm. ja voimaa löytyy liikkeissä. Käytetty puun ja muovin koneistamiseen, alumiinia en ole kokeillut, mutta luulisi senkin menevän kirkkaasti.

Lisää kuvia saatavissa sähköpostilla.

Katso koko ilmoitus

viilari

Saattaa olla lainvastaista myydä CE-hyväksymätöntä konetta (korjatkaa jos olen väärässä) Ja jos joku sillä itsensä teloo,niin koneen myyjä voi joutua vastuuseen.Myy se viallisena romuna (sulake pois) tai osina (kara pois),niin et joudu vastuuseen.

Konemies

#2
Lainaus käyttäjältä: viilari - 04.08.14 - klo:18:59
Saattaa olla lainvastaista myydä CE-hyväksymätöntä konetta (korjatkaa jos olen väärässä) Ja jos joku sillä itsensä teloo,niin koneen myyjä voi joutua vastuuseen.Myy se viallisena romuna (sulake pois) tai osina (kara pois),niin et joudu vastuuseen.
Aiheellinen huomautus. CE-merkintä tällaisissa koneissa ei kuitenkaan edellytä viranomaisten tarkastuksia. Koneeseen kiinnitettävä CE-merkki on ilmoitus siitä, että koneen valmistaja on  suunnittelussa ja valmistuksessa huomioinut mm. konedirektiivin vaatimukset. Kyseessä on ns. omavalvontaan perustuva merkintä. Myös itse valmistettuun koneeseen CE-merkin voi kiinnittää, kun koneesta on olemassa ns. Tekninen rakennetiedosto (eli käytännössä täydelliset dokumentit, joihin on sisällyttävä myös käyttöohjeet) ja koneelle on tehty katselmointi, jossa todetaan koneen täyttävän turvallisuus- ja muut vaatimukset. Kun katselmuksen jälkeen kirjoitetaan yhden sivun mittainen Vaatimuksenmukaisuusvakuutus, niin CE-merkin saa kiinnittää. Allekirjoittaja vastaa katselmoinnin oikeellisuudesta. Ilman merkkiä olevaa konetta ei saa myydä EU:n alueella.

Tuo varoitus vastuuseen joutumisen vaarasta on aiheellinen. Tämän foorumin rekisteröitymisehdoissa on myös maininta siitä, että foorumin ylläpito ei vastaa mistään foorumin jäsenten välisistä asioista, eikä siis myöskään myydyistä laitteista.
www.cnc-tekniikka.com on maailman suurin suomenkielinen cnc-tekniikan harrastajien keskustelufoorumi

fixaaja

Tuo CE-hyväksyntä, tai sen puuttuminen on kyllä totisinta totta että ei täytä lainkirjainta. Mutta kuinka moni on miettinyt kun ostetaan käytetty vene joka on itse rakennettu? Rakenta on vastuussa maailman tappiin asti vastuussa rakenteesta ja oikeastaan kaikesta. Jos vene uppoaa ja henki menee joltain niin veneen rakentaja on nesteessä! No vähän ohi aiheen!

Nimim. Huvivenedirektiiviä hyvinkin tarkkaan opetellut

ttontsa

Eli veneestäkin kannattaa ottaa tappi ja hankaimet irti myyntitilanteessa. Ihmeelliseksi se on vaan vallankahvassa oleva kapitalisti ajanut tämän maailman menon :(
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

CNCpossu

Lainaus käyttäjältä: ttontsa - 05.08.14 - klo:22:01
Eli veneestäkin kannattaa ottaa tappi ja hankaimet irti myyntitilanteessa. Ihmeelliseksi se on vaan vallankahvassa oleva kapitalisti ajanut tämän maailman menon :(

Isot firmat ovat lobanneet nuo jutut saadakseen pikkufirmat pois markkinoilta. CE testaus vaatii isoja sarjoja, ison firman työntekijäarmadan hoitamaan byrokratiaa, ja estää yksittäiskappaleet, koska minimikustannukset per tuote ovat isot.

Esimerkiksi PC tietokoneita kasaavat firmat kaikki toimivat laittomasti, kun eivät EMC testauta (muutaman tuhannen euron keikka per PC) jokaista kasaamaansa erilaista PCtä. Samoin käytännössä jokainen keltaisessa pörssissä, nettikoneessa yms. myyty käytetty työstökone ei täytä konedirektiivin yms. vaatimuksia.

Miten nuo sitten toimivat? No siten, että ketään ei oikeasti tuo CE kiinnosta, vaan se on vaan pelote, jolla rehelliset saadaan pois markkinoilta. Rohkeat tekevät välittämättä mistään mitään ja liimaavat sen CE merkin sen turvallisen ja hyvän tuotteensa kylkeen, ja kirjoittavat feikkaamaansa vaatimustenmukaisuusvakuutukseen (DoC) nimensä alle. Eihän sitä ole testattu EMC direktiivin (laitteen lähettämän RFI mittaus ja laitteen altistus häiriöille, sekä johtuville että säteileville häiriöille), pienjännitedirektiivin (EN61010-1 tms. testisormilla tökintää, laitteen kallistusta, veden päälle kaatoa yms.) ja konedirektiivin (aloitettu suunnittelu riskianalyysistä yms.) mukaisesti, eli oikeasti DoC on vaan vessapaperia. Kukaan ei kysy perään, ellei joku kuole tuotteen takia. Teknistä tiedostoa ei saa kysyä kuin valvova viranomainen ja sitä ei kiinnosta, ellei joku kuole, joten oikeasti sitäkään ei tarvi tehdä. Ei näin nyt voi sanoa, mutta Farnell myy CE tarroja, niitä ne kaikki muutkin liimaa. Sitten on jo ihan pro, jos kirjoittaa DoC mukaan.

Joskus tuota suota yritettiin rämpiä ja vastaan tuli mm. että kotelon sisällä olevat sähköjohdot (ja kourut ja kaikki muukin) pitää olla luokiteltu paloluokan suhteen ja siitä pitää saada todistus. SLO myyjä ei ollut kuullutkaan moisesta eikä sellaisia johtoja/kaapeleita/kouruja ollut saatavilla mistä saisi paperin mukaan. No, koteloon pitäisi saada panelimittareita. Suomalainen panelimittarivalmistaja, ylläri, ei ollut kuullutkaan paloluokista, eikä ollut paperia antaa. Tämä vaatimus on siis kaikissa kotelon lävistävissä rakenteissa (kytkimet, mittarit yms.). No, se kotelo ("enclosure") itse. Palosuojauksen voi toteuttaa monella tapaa (pienjännitedirektiivin mukaan), mutta yksi "helppo" olisi alhaalta osittain avoin kotelo ja allas kotelon alla, johon palava aines kertyy - näitä altaita ei tietenkään kellään kotelovalmistajalla ollut tarjota. Muut vaihtoehdot tarkoittavat käytännössä laitteen sähkölaatikon yhden kappaleen polttamista notified body labrassa, eikä ole halpaa. Yms. yms. yms. En pystynyt tulemaan kuin siihen lopputulokseen, ettei noita CE juttuja oikeasti kukaan tee. Miten muuten selittyy, ettei mitään osia (komponentteja) edes saa sellaisina, kuin CE merkkiin liittyvät direktiivit vaatii.. Siis ei riitä, että komponentissa on CE merkki, vaan siitä pitää tulla kunnon paperit tekniseen tiedostoon. Kaikissahan on CE merkki (China Export), mutta noita papereita ei saa käytännössä keltään eikä mistään. No, yhdelle lämpötilasäätimelle olisi saanut, jos olisi tehdastilauksena tilannut ja maksanut lisää, että saa ne paperit (jotka siis tarvitaan CE käyttöön). Tuota käytiin yhden notified bodyn luonakin palaveeraamassa ja varmistamassa, että tehdään oikein, eli väitän olevani noissa oikeassa.

Me päädyimme siihen, että emme pysty valmistamaan CE merkittyä laitetta, jossa mekaniikkaa ja elektroniikkaa. Lopulta oli vaan pakko luovuttaa.

Ihan samaa tuubaa kuin tulityökortti. Jokainen voi miettiä, että tuleeko töissä toimittua oikein, eli jos tarvii YKSI kutistesukka kutistaa kuumailmapuhaltimella, tässä pitää olla kaksi tyyppiä, joilla tulityökortit. Paikalle roudataan tulityövaunu, jossa mm. 2 kpl 12kg sammuttimia. Anotaan ja saadaan tilapäinen tulityölupa, siis tehdään papereita. Kutistetaan se kutistesukka. Sitten toinen kaveri jää tunniksi vahtimaan tuota paikkaa, ettei tuli tulipaloja, eli toimii tulityövahtina. Tulityövahti ei saa tehdä muuta. Jep jep.. Menee muuten oikeasti noin, jos toimitaan oikein..

ATEXista en ala edes kertoa enempää. Erään käymäni ATEX-kurssin esimerkkifirma suoraan sanoi, että kesti 7 vuotta saada tuote markkinoille suunnittelun aloituksesta. Tuote oli kattovalaisin. Nimitti ATEXia loputtomaksi suoksi. Opimme kerrasta, että pysymme kaukana kaikesta, missä ATEX vaatimuksia. Tuossakin kurssissa oli VTTn tyyppi pääpuhujana, VTT on ATEX notified body, joten uskottava se on.

Sitten ihmetellään, kun Suomessa (ja EUssa) menee huonosti.

Sorry vuodatus. :)

pave

Itse olen koneita ostanut romuna, siten vastuu siirtyy ilmeisesti ostajalle. Viimeisen viiden vuoden aikana en ole konetta tavannut, mikä olisi laillisessa kunnossa.


Konemies

CNCpossun yllä oleva kirjoitus on erittäin hyvä ja asiantunteva kommentti tähän CE-merkintä -asiaan. Totta jokainen sana. Itsellänikin on pitkä kokemus asian kanssa vehtaamisesta ja tiedän, että varsinkaan pienet laievalmistajat eivät yksinkertaisesti pysty  noudattamaan CE-merkinnän ehtoja. Ne suorittavat tarvittavan proseduurin noin suurinpiirtein ja lätkäisevät merkin koneeseen. Useimmiten EMC-mittaukset on pakko jätttää väliin pienten sarjojen takia. Uusimmissa määräyksissä edellytettävä virhetilanteista toipumisen todentamisvelvollisuus lähentelee jo mahdollisuuksien rajoja. Poikkeuksen kuitenkin muodostavat lääketieteen tekniikka valmistavat yritykset, koska sillä puolella kontrolli on tiukkaa ja osittain viranomaisten jatkuvasti valvomaa. Tosin niiden tuotteiden hinnat ovat kymmenkertaisia....

On kuitenkin tarpeen tuoda tähän asiaan liittyviä asioita esille, jotta ei tule kenellekään yllätyksenä. Tämän foorumin yksi tehtävä on jakaa foorumilaisten tietoa ja kokemusta laajemmalle.
www.cnc-tekniikka.com on maailman suurin suomenkielinen cnc-tekniikan harrastajien keskustelufoorumi

jussi

Hyvä kirjoitus cnc possulta. Itse olen työssä pienessä 2-3 hengen yrityksessä mikä valmistaa lääkintähuollon laitteita. Konemiehen viittaus laitteiden hinnasta pitää sillain paikkansa, että hyvä kate on mahdollistanut  CE , EMC mittaus ja laatujärjestelmän ylläpitämisen pienellä porukalla. Paperityön määrä on valtava verrattuna tuotantoon. Tosin tälläkin hetkellä eteläeurooppa ja itäeurooppa jyrää tälläkin alueella. Toki lomautus on ollut mukavaa näin kesällä:) .

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk