Myös korttimaksu toimii

CNC plasma Ver1

Aloittaja evvk, 28.12.13 - klo:20:54

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

evvk

Eli pistetäämpä tännekkin pieni sepustus omasta plasmasta jos joku vaikka saisi siitä ideoja ja motivaatiota omaan rakenteluun  ;D

Elikkä kaikki alkoi montavuotta sitten kun tuli netissä ensimmäisen kerran törmättyä pariin itsetehtyyn cnc plasmaan, jotka olivat rakenteeltaan sitäverta yksinkertaisen oloisia että sain siitä sitten idean että tuollainen tarvitsee rakentaa ihan varmuuden vuoksi jos simmoiselle joskus vaikka käyttöä olisikin ;D

Ensin alkoi armoton cad piirtäminen ja suunnittelu ja koneesta taisi tulla piirrettyä ainakin 5 erilaista versiota erillaisilla runkorakenteilla, erilaisilla johteilla ja vetotavoilla, kun konesta oli ollut olemassa jo varmaan vuoden jonkinasteiset kuvat niin vihdoin alkoi osien hankinta ebayn ihmeellisestä maailmasta sekä tämän foorumin kautta.

Kun olin jo joitain osia saanut hankittua niin kävi jonkinasteinen tuuri koulussa kun sieltä sattusi yksi työstökeskus hajoamaan korjauskelvottomaksi ja sain sitten opettajalta epävirallisen luvan purkaa siitä hieman osia omiin rojekteihin ;D työstökeskuksesta tarttui mukaan parit lineaarit mitkä sitten päätyivät tähän projektiin, mutta koska en ollut suunnitellut käyttäväni lineaareja tässä koneessa vaan putkijohteita niin suunnitelmat menivat kokonaan uusiksi ja tulin siihen lopputulokseen etten jaksa piirtää konetta enää uudestaan vaan vehje rakennetaan tästä eteenpäin täysin improvisoimalla ilman mitään valmiita suunnitelmia :D

Motivaation loppuessa kesken rakenteluun tuli noin puolen vuoden tauko mikä päättyi ensimmäisillä viikonloppuvapailla armeijaan astumisen jälkeen ;D viikotkun joutuu olemaan tekemättä mitään älykästä niin tästä sain motivaatiota tehdä jotain älyllistä edes viikonloppuisin ja mikäs sen älyllisempää olisi kuin rakentaa vähän plasmaa  ;D nyt kun on vuosi tullut niinisalossa lusittua niin plasmakin on hieman valmistunut vaikka siä on pääasiallisesti vain viikonloppuisin tehty jos ei ole muuta ohjelmaa ollut.



Ensimmäisen rautakauppareissun jälkeen päätin että teen rungon lähestulkoon kokonaan 20x40 huonekaluputkesta mitä tuli rautakaupasta haalittua muutaman kymmentä metriä.



Kun X ja Y akselit oli saatu hahmoteltua niin siirryttiin Z:tan kimppuun ja siinä samalla tuli päätettyä että tehdään Y:n veto pöydän alle keskelle.


Sitten alkoi pieni pähkäily millaisella virityksellä polttimen saisi kiinni edes väliaikaisesti ja päädyttiin tällaiseen ratkaisuun,  polttimesta piti myös saada kelluva jotta saatiin mahdolliseksi polttimella levyä päin ajo ja tällä konstilla nollapisteen määritys.


Pienen etsiskelyn jälkeen päädyin tilaamaan ohjaimet ja askelmoottorit cnc4you.co.uk nimusestä puljusta ja tuli sieltä samalla tilattua hammashihnat ja hihnapyörät.
Vetoratkaisuksi meinasin alkuun trapetseja mutta koska polttonopeudet olisivat täten jääneet pieniksi ja tuli netistä löydettyä eräs projekti missä veto oli toteutettu hammashihnalla ilman välitystä niin meinasin sitten kokeilla sitä myös tässä, liikkeeksi moottorin yhdellä pyörähdyksellä tuli 75mm mikä on vaikuttanut ihan sopivalta ja tarkkuuskin on ollut oikeen riittävä kun on käyttänyt ohjaimissa mikroaskellusta.



Kun vehkeestä saatiin X ja Y akselit liikkeelle niin pitihän sitä ensimmäiseksi patentoida kynä polttimen paikalle mikä mikä aiheutti hieman haastetta kun kynä ei millään meinannut pysyä suorassa mutta saatiin se siinä jotenkin pysymään ja ensimmäiset kokeet tehtyä.
Kun tuli toiminta todettua niin pitihän sitä myös ensimmäinen koepoltto tehdä vaikka Z ei vielä liikkunutkaan.




Kun sain Z akselin hihnapyörän reijän sorvattua oikean kokoiseksi niin saatiin Z viimein liikkumaan jonka jälkeen johdotuksia vähän siistittiin ja jokaisen moottorin kylkeen liimattiin alumiininen laatikko mihin tehtiin reikä läpiviennille ja vedonpoistolle.
Kun kerta Z oltiin liikkeelle saatu niin pitihän sitä myös kokeilla toimiiko kelluva poltinpää ja nollaus suunnitellulla tavalla.


Kone rupeaa hiljalleen muistuttamaan valmiimpaa vaikka kaikkea pientä laitettavaa ja hitsattavaa vielä löytyy.
Kunhan pöydän joskus saan valmiiksi niin se tullaan vielä kerran purkamaan aivan osiin ja maalaamaan ja varmaan täytyy tuo kelvoton kiinalainen cut 50 heittää menemään kun HF sytytys aiheuttaa cnc käytösä hieman epäluotettavuutta ja polttojälkikin on aika ala-arvoista jos levynvahvuus on muutamaa milliä isompi (jos jollain on ylimääräisenä Hypertherm powermax 45 niin saa tarjota :D).



sorvaaja123

Siistin oloinen plasma sulla! :) Omaankin plasmaan tulee tuo hihna veto ja siitä muutama kysymys. Onko toi hihna t5 hihnaa? Onko siinä välystä paljoa? Ja sulla on vissiinki ihan suora veto tuohon hihnaan? Onko ratas kuinka suuri?  Itse aattelin tehdä kyllä ensin alennuksen jotta koneesta tulisi tarkempi.

evvk

Kyllä ihan t5 profiililla olevaa 20mm leveää hihnaa. En ole siinä suurempia välyksiä havainnut kunhan hihnan on saanut pingotettua sopivan kireälle.
Itsellä käytössä 15 hampainen ratas eli poltin liikkuu 75mm yhdellä moottorin pyörähdyksellä ja ihan suoravedolla mennään ja 32 kertaisella mikroaskelluksella jos en väärin muista.
Itse rakennusvaiheessa totesin että hirveän paljon tarkempiin ja kalleempiin vaihtoehtoihin(kuularuuvit, isot trapetsit ym) ei ole hyötyä sekaantua koska plasman polttojälki on kuitenkin senverran epätarkka että tästä ei olisi saavutettu merkittävää hyötyä ja suoravedolla oleva hihnaveto antaa ainakin omasta mielestäni täysin riittävän paikoitustarkkuuden polttokäyttöön ja nopeuttakin saa tarvittaessa enemmän kuin tarpeeksi.

sorvaaja123

Omaan pöytään tilasin sitte  AT 10 ja AT5 hihnat ja rattaat. y akseliin tulee alennus 15 ja 42 hampasilla rattailla ja siitä sitte 15 hampainen hihnaan. laskettu tarkkuus 200 stepille olis joku 0.26mm mikä riittää varmaan ihan hyvin? x Akselille tuli suoraan moottoriin 12 hampainen ratas ja siinä tarkkuus 0.29.  Mites tuo mikroaskellus siis toimii? Joutuuko kytkentöjä tms muuttamaan? Vai kannattaako edes käyttää noissa tarkkuuksissa?

evvk

Omassa plasmassa kummallakin akselilla liike yhdellä täydellä askeleella on o,375mm ja kun käytössä on 32 kertainen miksoaskellus niin tuo täysi askel jaetaan vielä 32 jolloinka teoreettinen tarkkuus on noin 0,012mm.
Käytännössähän tuo tarkkuus ei tule toteutumaan vaan tarkkuus on jotain luokkaa 0,1-0,2mm joka on ainakin omaan käyttöön täysin riittävä.
Mikroaskellus riippuu täysin ohjaimesta eli joissain ohjaimissa on kiinteä mikroaskellus, joissain ei ole ollenkaan ja joissain saa valita useammasta vaihtoehdosta mitä käyttää, omissaini taisi olla jotain luokkaa 10 vaihtoehtoa.
Kytkentöjä ei joudu muuttamaan, vaan omissa ohjaimissani ainakin vaan valitaan ohjaimen kyljestä mitä mikroaskellusta halutaan käyttää ja se mikroaskellus sitten kerrotaan ohjelmalle millä konetta ohjataan, itse käytän ohjaamiseen Linuxcnc:tä ja ihan kyseisen ohjelman stepconf wizardia käyttämällä asetuksista löytyy kohta missä kysytään mitä mikroaskellusta käytetään niin ei joudu laskemaan mitään sen kummempaa, mach3 en osaa sanoa miten asetukset siinä määritetään.
Mikroaskellusta kannattaa ehdottomasti käyttää jo ihan sen takia että liikkeistä saataisiin pehmeämmät sillä muuten kone liikkuu aina vähintään yhden askeleen eli sinun tapauksessasi ainakin 0,3mm jolloinka liikket ovat töksähteleviä eli mikroaskellusta käyttämällä saadaan askelmoottorien resonointia pienennettyä ja liikkeistä sulavampia ja tarkkuutta parannettua, tai näin sen olen ainakin itse ymmärtänyt ja käytännön havainnot ovat tukeneet tätä.



Tuli tänään myös hiukan edistyttyä eli tuli vedettyä vaijerit ristiin pöydän alle jolloinka saatiin taas hieman lisää tukevuuta.
Kiristimet vaijeriin tuli rakennettua jatkomutterista ja pultista johon on porattu läpireikä

evvk

Herätelläämpä taas vähän tätäkin projektia, elikkä tuli hankittua netistä heräteostoksena Proma Compact THC SD joka odottaa hieman lisä johtoja ja asennus intoa ja niitä odotellessa onko kellään foorumilaisella kokemusta kyseisen värkin toiminnasta?

mpr

Käytössä on ja hyvin toimii.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk