TIEDOTE sähköpostiviesteistä

Muistathan tarkistaa sähköpostisi roskapostikansion – foorumin lähettämät automaattiviestit saattavat päätyä sinne. Viestit tulevat osoitteesta cnc-tekniikka@cnc-tekniikka.com.

Vanha porakone projektina (aika paljon kuvia)

Aloittaja stenberg, 08.12.10 - klo:20:43

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

stenberg

Noniin, tulipa tuollainen vanha romu hankittua tässä pari viikkoa sitten.
Torstaina viikko sitten oli jo rekka pihassa.
Tarkoitus olisi saada vehje käyntikuntoon tässä n. viikon sisään.
Pikku hiljaa kone menee vielä remonttiin jolloin osia puretaan, vaihdetaan ja maalataan kunhan hieman käyttökokemusta kertyy.

Hiukan speksejä

Kitamura Mycenter 1 APC (Japani)
Vuosimalli 1991
Ohjaus Fanuc 0MC
Palettivaihtaja ja 2 palettia 500 * 300 mm
X, Y, Z = 485, 330, 405 mm
Työkalukaruselli 20 paikkaa
Karakartio BT35
Karan kierrosluvut 300-15000 kierrosta/min  :-\
Karamoottori 5,5 kW

Kyseessä on, siis, mill/drill keskus joka ilmeisesti kyllä jaksaa jonkun verran jyrsiäkin. Ainakin styroksia.












Nopean pesun jälkeen:






Siirto yksin, rautakangella ja parilla akselinpätkällä (tänään):


Tässä vaiheessa ukko makaa jo lattialla ja hyperventiloi, eli 10cm siirron jälkeen.
Matkaa vielä 4,40m jäljellä.




Stoppari


stenberg

Nelinumeroisen summan.. pienellä marginaalillakin.
Tämän kanssa tappelin tänään - rautakangella ja akselinpätkillä tietysti:

stenberg

Noniin, nyt kun on kone vihdoinkin käynnissä menin hiplaamaan väärää kontaktoria jolloin työkaluvaihtajan varsi lähti pyörimään muutaman asteen verran. Kun vielä Z-akseli on melkein pöydässä kiinni on soppa aikalailla valmis. Tämä siis lukitsee kaikki akselit paikoilleen eikä vaihtaja liiku mihinkään ennen kuin Z-akseli on nollassa.
Opinpa säätämään parametrejä ja manipuloimaan vaihtajan induktiivisia antureita tänään.
Tässä ensimmäinen toimiva koe.
http://www.youtube.com/watch?v=rL4VE-nNsgk
M6 hukkaa vähän karan indeksoinnissa vielä. En tiedä syytä mutta eiköhän selviä pian.

tomi667

#4
Z servon parametrin grid shift arvoa muuttamalla saat karan takaisin machine nollaan. Jos
se siis on vielä hukassa.

stenberg

Z-akseli löytää kyllä oikean paikan, mutta karan ohjaustappi on väärässä kulmassa "linkoon" nähden jolloin vaihtajakarusellin pidin heittää pitimen paletin lasturänniin kun yrittää manuaalivaihtoa. M6 löytää harvoin oikean paikan jolloin kara-akseli jää pätkimään paikoilleen.

Avasin parit peitelevyt karalaatikosta ja huomasin, että paikoitusanturi, jota vasten kara hakee vaihtoasentoa , on täysin lastupuuron peitossa. Tämä tavara ei edes irronnut harjalla ja kovilla liuottimilla joten saattaa olla, että koko anturi menee vaihtoon tuon takia. Ovat edelliset omistajat näköjään olleet aktiivisia paineilmapyssyn käyttäjiä kun on lastuja jopa sähkökaapin pohjassa.

tanantunari

Mites ku pistää M19 ja koitta tk-vaihtoo, jossei mee kolot kohillee ni pitäs olla joku parametri mitä säätää

Ville Vaho

Paineilma pilaa kaiken, ja on vielä kallistakin. Työmaalla oman myllyn ympäristö muuttui parempaan päin kun paineilmapistoolin korvasin imurilla.

Onko johteet ja kara missään kunnossa?
-vilderi

3-D

Paineilma pilaa kaiken, ja on vielä kallistakin. Työmaalla oman myllyn ympäristö muuttui parempaan päin kun paineilmapistoolin korvasin imurilla.

täälä kanssa imurilla lastut pois.paineilma on kyllä pahin mahdollinen..

stenberg

Noniin, ukko on ollut "pajaerakkona" tekemässä valumuottia alumiinilaipalle nyt viikkotolkulla. Viimeinen pikkupalikka on, 20 kilon lastukasan jälkeen, kuutta reikää vaille valmis. Muuten ottaisin kuvia, mutta vaativat aika kovia sekretessitoimenpiteitä tilaajan puolella.

Kara on, kuten arvasinkin, aika huterassa kunnossa. Heittoa löytyy mukavat 0,02 milliä kartion reunasta joka antaa lähemmäs 0,04 milliä heittoa työkalussa pisimmillä holkkipitimillä. Tämän nyt saa aika hyvin kompensoitua pois sovittelemalla harvahampaisia työkaluja sopivaan asentoon holkkiin. Kartio on muutenkin hirveässä kunnossa joten joudun lähettämään karapatruunan huoltoon kunhan sopiva paja tähän työhön löytyy.

Johteet ovat hyvässä kunnossa enkä saa satkun vipukellolla mitattua klappia eikä toistovirheitä.

Ostin leikkuunesteen jakoblokkiin karalaatikkoon tarvikkeet joilla saan puutarhaletkun ja kastelupyssyn kiinni joilla pesen konetta päivän päätteeksi. Kuiva-ajon jälkeen ainakin yritän käyttää imuria mahdollisimman paljon.

Alibre CAMin standardiversio on, ainakin tähän astisista ensivaikutelmista päätellen, aika heppoinen viritys mutta käsittääkseni ainut varteenotettava vaihtoehto hintaluokassaan. Alibre design pro taas on yllättävän tehokas työkalu pikkupajassa kun on tottunut SolidWorksiin ja Siemens NX:ään.

Laitoin koneelle ubuntulla ajettavan dnc-x:n syöttämään koodia pisimmille ohjelmille. Asetusten hakeminen oli aika kryptistä mutta sain paketin toimimaan lopulta.

Ensiviikolla pitäisi jo löytyä jonkun verran ylimääräistä aikaa ajaa hieman omiakin projekteja ja laitteita. Näistä tulloo sitten kuviakin.

saulij

Lainaus käyttäjältä: stenberg - 27.02.11 - klo:21:46

Kara on, kuten arvasinkin, aika huterassa kunnossa. Heittoa löytyy mukavat 0,02 milliä kartion reunasta joka antaa lähemmäs 0,04 milliä heittoa työkalussa pisimmillä holkkipitimillä. Tämän nyt saa aika hyvin kompensoitua pois sovittelemalla harvahampaisia työkaluja sopivaan asentoon holkkiin. Kartio on muutenkin hirveässä kunnossa joten joudun lähettämään karapatruunan huoltoon kunhan sopiva paja tähän työhön löytyy.


Karan kartion voi hioa paikallepäin. Ainakin KCI Konecranes tekee sitä, luultavasti KPP.kin. Molemmat toimivat mm Vaasassa.


Ville Vaho

Karan laakerointi on vallan lepposaa touhua, muutama päivä ja muutama tonni. Vaihtoon menee todennäköisesti myös vetokynsien jouset.

Kolmeen koneeseen on saanut työmaalla laakerit vaihtaa, tosin isommilla karoilla.

Tollasesta yli 10 000 kiertävästä karasta ei harmainta havaintoa, koneen kyljessä usein lukee että säädettävä pitkän seisokin jälkeen.... Tuskin niissäkään mitään raketti tiedettä on, ei ainakaan kuvien perusteella.

Hionta on teetetty remontin jälkeen ammattilaisella, alle päivässä menee. Hiontaan käytetään timanttilaikkaa, maailman yksinkertaisinta hiomakonetta ja pyyhekumia timantin puhtaanapitoon..
-vilderi

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk