TIEDOTE sähköpostiviesteistä

Muistathan tarkistaa sähköpostisi roskapostikansion – foorumin lähettämät automaattiviestit saattavat päätyä sinne. Viestit tulevat osoitteesta cnc-tekniikka@cnc-tekniikka.com.

Titaanin työstäminen

Aloittaja lordjw, 29.01.10 - klo:09:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

lordjw

Teres!

Sain yhdeltä tutulta köntsän titaania. Pystyyköhän harrastaja edes työstämään titaania, mitähän tuossa tulisi huomioida? Pitäisi tehdä leikkiautoon erityiskevyt moottoripukki.

Saan käyttöön tarvittaessa Optimumin OPTI 20 jyrsimen, mutta kuinkahan se tuollakaan menee? Kuluuko terät heti tylsäksi?

Kommentteja arvostetaan

T: Julius

PekkaNF

Sun pitäis tietää mitä laatua se "köntsä" on, mutten menee kokeiluksi. Pahimmillaan titaani voi olla muokkauslujittuvaa ja sitkeetä, melekin kun purukumia joka pakenee terää ja jos yrittää ottaa pikkulastun, niin vinkasee kun sika jouluaattona. Toisaalta se voi työstettävyydeltään kun mikä muu tahaansa kevytmetalli, vähän tymäkämpää vaan.

Jos laadun tiedät, niin googlaamalla saa yleensä osviittaa vähän minkälainen lähestymistapa on valittu.

Jollei titaanin laadusta ole tietoa, niin ehkä turvallisempaa yrittää alumiinista kaverin jyrsimellä ja terillä. Miksi muuten pitäis tehdä yleensä titaanista? Sillä on parempi korroosionkesto eräiden aineiden kohdalta ja kestää suurempaa rasitusta kuumana kun alumiini, mutta mikä tässä nyt on pointti?

T: PekkaNF

Juha Hietamäki

On todellakin ensiarvoisen tärkeää tietää mitä laatua se on.

www.tkk.fi/Units/Production/Publications/tkk-kpt-8-00.PDF

lordjw

Teres!

Kiitoksia vastauksista.

No ei tässä tavallaan mitään pointtia olekaan titaanin työstämisessä. Kyselenpähän vaan kun leikkiautoharrastaja, jolta titaanimurikan sain, kysyi josko siitä saisi komponentteja tehtyä. Sanoin jo että ei oo välttämättä tehtävissä.

Titaanikappaleen seosta en tiedä, täytyy ottaa koelastu ja katsoa miten käy.

T: Julius

Pete2

Olemme työpaikallani tehneet titaanista veneiden kaiteita
ja heloja.Hitsaus tavallisella dc tigillä ja puhdas
Argooni, happea ei saisi päästää saumaan(kaappi olisi hyvä).
Rälläköidessä kuumentunut reuna "kovettuu", ja kipinät kun
sädetikussa .Hioma pölyssä rikkiä joka syttyy helposti ja
haju ei hyvä : ).Työstäessä ei mielestäni suurta eroa
haponkestävään, kiilottaessa pinta vähän "kellertävä".

eemeli

Hep.

Epäilen ettei se oo rikkiä kun palaa, vaan ihan titaania itteänsä. Lopputuotteena valkoista jauhomaista ainetta, titaanidioksidia. Moista on väriaineena käytetty mm värikoukkujen teossa.

Jotkut titaanilaadut ovan työstöominaisuuksiltaan likellä ruostumattomia. Koska titaani johtaa kehnon puoleisesti lämpöä, kohdistuu teriin isompia lämpörasituksia kuin paremmin lämpöä johtavia aineita työstettäessa. TKK konelabra suositti joskus 8 vuotta sitten pinnoittamattomien kovametalliterien käyttöä useimpien titaanilaatujen kanssa.

Kierteiden teko onkin sitten ihan oma maailmansa. Em. tutkimuksen yksi pointi oli, että automaattikoneilla kierretapit yleensä katkeaa paluuliikkeen aikana. Titaanille on ihan omia tappeja, duunissa ollut muistaakseni jotakin "titap" -merkittyjä DC:n tappeja ja ovat toimineet käsin väännettäessä ihan kivasti. Taisivat olla M 1,2 kokoisia eli siis ihan kookkaita jo...

Kello / kultasepänalalla on titaanin kiilloittamiseen saatavana materiaaleja ja välineitä. Hiukka keljua kiilloitettavaa tuppaa olemaan ihan markettikiillokkeilla (tietty että mikä on vaatimsutaso kiillon suhteen -;)

Titaanista saa kivoja värejä coca-colan ja tasasähkön avulla.

-eemeli-
*tekemällä virheitä oppii tekemään parempia virheitä*

Jussik

Terve

Titaani on ns. sittaava koneistettavaa. Puhun nyt GR2 ja GR3 laaduista.
Kovuudeltaan 7075 alumiinin ja räkäraudan väliltä.

Titaani lastun ja pölyn kanssa oltava varovainen, ettei saa mistään kipinää.
Isompi määrä kun titaanilastua palaa se ei sitten sammukkaan vetellä....
kokemusta on.

tanantunari

Ja titaani lastut voi lähettää mulle ;D

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk