Apua vianetsintään ? - pikkujyrsin polttaa sulaketta

Aloittaja Seppo K, 06.05.12 - klo:19:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Kremmen

Lainaus käyttäjältä: jyrki.j.koivisto - 11.05.12 - klo:10:20
En nyt ala väittelemään, mutta tyristorilla ja tyristorilla on eroa vaikka kyseessä olisi laadukaskin piirinvalmistaja. Hukkaprosentit piirien valmistuksessa on nykyäänkin vielä merkittäviä, puhumattakaan Kiinalaisten kopiopiireistä joita ei välttämättä valmisteta laatu pääkriteerinä. Varmuuden piirin laadusta saisi vasta jos sen avaisi esimerkiksi typpihapolla, mutta tällöinkin mikrohitsatut johtimet katoaisi. Teoriassa tyristori on tyristori samoin kuin Lada on auto mutta on niitä Ladojakin parempia autoja riippuen siitä mitä pitää parempana.
Ei me tästä pitkää väittelyä saataisikaan aikaan, koska olen täsmälleen samaa mieltä. Komponenttien laadussa on selkeitä eroja ihan samassa tyypissäkin valmistajasta riippuen. Vaikka unohdettaisi selvät väärennökset niin halpavalmistajat saattavat oikoa ihan missä kohdassa vaan jos näkevät siinä rahallista etua. Laadukkaiden valmistajien pitäisi tietenkin olla juuri sitä, mutta sielläkin on enenevästi menty brändäämiseen jolloin ylennetään halpispaska laatumerkiksi. Juuri kiinalaisilla on se ikävä taipumus, että jos kauppa käy kun datalehdessä lukee jotain, niin julkaistaan ihmeessä sellaisia datalehtiä. Se miten komponentti vastaa lehdykkää on ihan jonkun muun murhe sitten aikanaan.
Tästä ei siis synny kinaa ja varmaan on niin, että huonon komponentin kestoikä on lyhyempi jos/kun siitä otetaan "kaikki irti". Tuossa aiemmin tarkoitin sitä, että toimintaperiaateestaan johtuen tyristorin laatu- tai ominaisuusvaihtelut ei voi selittää sitä nopeuseroa eri suuntiin. Joko se tyristori on liipaistunut tai se ei ole. Jos suunnanvaihto vielä tehdään jollain releellä tms niin ei se silta edes tiedä mihin suuntaan kone pyörii.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Kremmen

Lainaus käyttäjältä: porepe - 11.05.12 - klo:10:00
[...]

Mikäli Kremmen tai joku muu asiaan vihkiytynyt pystyy kyhäämään suojatun kortin on menekki toden näköisesti taattu. 

Ja myyntiketju kattaa koko suomen ja Ahvenanmaan...

Tuo alkuperäinen ohjain on sanalla sanoen täys vit*n pa**a....
Kortissa pitää olla kompensoinnit...

Mulla on tossa pihavahtina belgianpaimenrekku jonka kanssa ollaan käyty suojeluharjoituksissa kouluttajana yksi mm-tason heppu. Kerran erehdyin toivottamaan onnea yksien arvokisojen aattona ja kaveri vastasi: "mun suorituksella ja onnella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa". Asenne ainakin oli kohdallaan ja kyllähän sitä menestystäkin tuli ihan kivasti.

Mä sitten kanssa totean, että eihän tämä ole pystymisestä kiinni kun noiden suunnittelusta on joskus oikein palkkaakin maksettu.
Jos porukkaa kiinnostaa ja saadaan kiinnitettyä sopivat vaatimukset niin mikä ettei, jotainhan ihmisen pitää tehdä.
Olikos tämä nykyinen versio siis verkkojännitteinen, puhtasti analoginen ratkaisu ja ohjataanko sitä jännitesignaalilla? Ai niin eikun siinähän oli se potikka kyljessä. No se voidaan siihen laittaa jos halutaan. Tarvitaanko mitä muuta? Perusvarustus tietty jotta systeemi toimii säällisesti hetio perusmallista alkaen. Tostahan voi tehdä vaikka kuinka hienon mutta varmaan kannattaa aluksi miettiä jotain realistista ettei mene liian raskaaksi kehittää ja soveltaa.
Heittäkää ajatuksia kehiin niin katsotaan mikä tästä tulisi.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

porepe

 Se pyörintä nopeus ero eteen ja taaksepäin ei johdu ohjaimesta vaan moottorista...
Syynä lienee jokin hiilien ennakko homma... Ohjainhan antaa vain ja ainoastaan yhtä suuntaa ulos ja vaiheet käännetään kirtokytkimessä.

Alkuperäisessä systeemissä siis moottori irroitetaan ohjaimesta pysäytyksen ja suunnanvaihdon yhtyeessä.
Petri Junnila
Mynämäki

Kremmen

OK, se selittää homman. Silloin kyseessä on tosiaan hiilenpitimien muodostama kulma kenttäkäämin kanssa. Hiilien paikkahan määrää sen, mihin kommutaattorin lamelliin virta osutetaan. Se puolestaan määrää missä ankkurin käämissä virta kulkee. Käämin magneettikenttä muodostaa kulman kentän magneettikentän kanssa, ja se kulma on tietysti toiseen suuntaan edistävä ja toiseen jätättävä. Koneessa jonka on tarkoitus pyöriä samalla tavalla molempiin suuntiin on yleensä kohtisuoraan asennetut hiilet ja nollakulma. Useimmiten hiilet on kuitenkin laitettu suotiumman pyörintäsuunnan mukaan pieneen päästökulmaan jotta ne kestävät kauemmin.

Vähän tuossa iltapuhteiksi mietin sitä moottorinohjaintakin. Satasenko se alkuperäinen suunnilleen kustantaa?  Jos tyristorisäädin kelpaa niin sen voisi saada kyhättyä tuohon samaan rahaan, ehkä jopa allekin, mene tiedä. Hienostuneemman PWM-säätimen välipiirin stabilointi yleensä nostaa kustannuksia, mutta tässä tapauksessa kun kuormana on moottori, voisi koko välipiirin ehkä jättää pois ja hakata ankkurijännitteen suoraan verkosta. Siihen tulee väistämättä aika paljon rippeliä, mutta ei ainakaan enempää kuin tyristorisäätimeen. Pienellä tuurilla voisi päästä kustannuksissa käytännössä samaan tai karvan yli. Verkkosuotoon on PWM-ratkaisussa kiinnitettävä enemmän huomiota.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Seppo K

Käyttelin korjattua konetta nyt hieman, ja huomasin että maksiminopeus normaaliin suuntaan käytettynä jää reilusti siitä mitä se oli, ja mitä sen kuuluisi olla.
Hitaammalla vaihteella maksimi nousee n. 650 kierrokseen, kun sen pitäisi päästä jonnekin 1050 tai jotain. Nopeammalla nousee n. 1350 kierrokseen.
Nuo nopeudet siis koneen oman näytön mukaan.

Mihinkään säätöihin en varmuudella koskenut. Ainoa joka voi vaikuttaa on se, että käytin moottorin hiiliä ulkona kun etsin ongelmaa. Pitää pyhäpäivänä tai viikonloppuna katsoa hiilten tila - josko jompikumpi tai molemmat olisivat kääntynyt 180 astetta ja siksi toimisi nyt kosketuksen suhteen hieman eri tavalla.

Kysymys: onko tuossa DC koneessa nyt sitten väliä johtojen kytkentäjärjestyksellä? Aloin pohtia sitä tulivatko moottorin johdot samaan järjestykseen kytkimellä, ne kun irrotin tutkaillessa moottorin mahdollista vikaa, enkä niitä erikseen merkannut liittimen nastojen mukaan.
Äkkiä päätellen tuon ei kait pitäisi vaikuttaa muuhun kuin siihen että suunta olisi käänteinen entiseen nähden. Näin ei nyt kylläkään ole, vaan aivan kuten ennenkuin R tarkoittaa "oikeaa" pyörimissuuntaan terän suhteen, eikä reverseä joksi sen voisi kuvitella.
Seppo Köngäs

Kremmen

Lainaus käyttäjältä: Seppo K - 15.05.12 - klo:23:24

Kysymys: onko tuossa DC koneessa nyt sitten väliä johtojen kytkentäjärjestyksellä? Aloin pohtia sitä tulivatko moottorin johdot samaan järjestykseen kytkimellä, ne kun irrotin tutkaillessa moottorin mahdollista vikaa, enkä niitä erikseen merkannut liittimen nastojen mukaan.
Äkkiä päätellen tuon ei kait pitäisi vaikuttaa muuhun kuin siihen että suunta olisi käänteinen entiseen nähden. Näin ei nyt kylläkään ole, vaan aivan kuten ennenkuin R tarkoittaa "oikeaa" pyörimissuuntaan terän suhteen, eikä reverseä joksi sen voisi kuvitella.
Jos siitä koneesta tulee ulos 4 johtoa (kentän + ja -, ankkurin + ja -) niin sitten ei ole kovin montaa tapaa kytkeä sitä. Jos siellä on jotain apukenttäkäämejä ankkuripiirissä niin ne nyt voisi olla väärinpäin, mutta ei jollei niitä ole tuotu ulos koneesta.
Parasta tsekata ne hiilet. Jos ne on väärässä asennossa niin varmasti mättää.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

porepe

#36
Kiinankoneista ei tule ulos, kuin kaksi johto, eli kenttä on joko sarjassa tai rinnan ja napaisuudella ei ole väliä, paitsi pyörintä nopeuden osalta...

Käännä nupista pyörintä suunta ja kokeile pyöriikö kovempaa niin päin ja jos pyörii, niin vaihda moottorin napaisuus eli piuhat toisinpäin....

Noista kiinalaisista ei koskaan tiedä saattaa meinaan ajoitus muuttua ihan hiilien irroituksen yhteydessä. Ainakin osassa on hiilet todella väljät pesiinsä... Jos hiilen pistää samaan reikää. Toisinpäin kun se siellä oli, niin ajoitus muuttui johtuen hiilen vainosta kulumasta... Jos taas toinen on oikeinpäin ja toinen väärin on parhaassa tapauksessa toinen ennakolla ja toinen myöhäisellä...  Usein nuo koneet myös kipinöivät runsaasti jos ajoituksessa on hämminkiä...
Petri Junnila
Mynämäki

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk