TIEDOTE sähköpostiviesteistä

Muistathan tarkistaa sähköpostisi roskapostikansion – foorumin lähettämät automaattiviestit saattavat päätyä sinne. Viestit tulevat osoitteesta cnc-tekniikka@cnc-tekniikka.com.

Porajyrsimen toimiminen porakoneena, rahat hukkaan vai ei?

Aloittaja PekkaNF, 03.12.10 - klo:15:16

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

PekkaNF

Terve

Olen arponut lyhyen aikaa (pari vuotta) sellaisen ristipöydällä olevan hihanvetoisen porajyrsimen ostoa. En ole hirveen vakuuttunut sellaisesta, joten halvallahan sellainen pitäis saada.

Tekeekö tälläisillä 300 kg painoluokassa olevalla koneella mitään, mitä tulee poraamisen, jyrsimiseen en oikien osaa mieltää sellaisen käyttöä enkä ole ostamassa sellaista muuhun käyttöön kun jyrsimiseen.

Esim tälläinen:
http://www.warco.co.uk/Major-Milling-Drilling-Machine-E1466C1C6A.aspx
http://www.warco.co.uk/productimages/documents/P65%20warco%20web.pdf
tai muu vastaava


Muutamia kriteereitä:
* Pinoolin luvattu isku jotain 130 mm ja rautaa pitäis olla, mutta toivottavasti sitä on riittävästi tän pinoolin läheltä.
* Hihanveto. Mikään ei korpee niinkun huono ratasveto joka pitäis konvertoida hihanvedoksi
* Mulla ei ole ongelmaa nopeudensäädön suhteen hihanpyörää vaihtamalla
* En suunnittele tämän muuntamista CNC:ksi, joten ei korpee hullunlailla pyörivä porapää pyöreessä johteessa.
* Tarkoitus olisi lähinnä käyttää poraamiseen.

Bridgeportit on isoja, korkeita ja kai niitä tulee joskus kohille, mutta tälläinen liikahtas autotallin edustalle vaivattomasti.

Pistänkö käteni orgaaniseen oheistuotteeseen vai olisko tälläinen ihan pikkuinen pora mahdollisesti jopa käyttökelpoinen?

Etusija tietysti sellaisilla kommenteilla, jotka perustuu tälläisen porajyrsimen käyttöön.

Kiitos,
PekkaNF

porepe

Jyrsintä käytössä tuo pyörötolppa syö tukevuuden...
Eli lohenpyrstöjohteellinen jyrsintään, jos terästä/ rautaa tekee mieli lastuksi muuttaa...

Jos taas pääasiassa poraat, niin sitten tuo voisi onnistuakkin.
Tosin portessa loppuu korkeus kesken, eli siihen pitäisi tehdä sellainen jalusta, jossa olisi pöytä alempana esim koneen takapuolella.

Niitä Bridgeportin tapaisi koneita löytyy myös pienenmpiä, kuten tuollainen.
http://www.bernardo.at/index.php?id=62&L=9&openuid=&katid=4&groupid=170&product_id=325&variation_id=325

Tosin jos tilanpuute vaivaa, niin sitten tuollainen pienempi penkkimalli, jota olit meinannutkin. ::)

Itselläni on suunnilleen samankokoinen sumoren sp2009, jossa johteet. kokoonsa nähden tukeva, mutta poraukseen isolla terällä liian matala.
130mm pinooli iskusta ei ole kauheesti hyötyä jos terän ja koneruuvipuristimen väliin jää 20mm tyhjää työstötilaa   ???

Kaverille meni se sumoren putkimallinen kone, josta saa käyttökelpoisen porakoneen oikeanlaisella jalustalla.
Petri Junnila
Mynämäki

NiVa

Moikka!

No kokemuksia on vastaavasta, tosin lattiamallin koneesta. Päivittäin jyrsitty muovista n.40mm teräpäällä lastua. Joskus "omiin" juttuihin alumiinia samaisella teräpäällä.

Havaintoja:

Moottorin teho liian pieni ko. yhdistelmälle alumiiniin, muoviin riittää n.2mm lastuun koko leveydeltä.

Z-liikkeen säätö epätarkka myös käsipyörällä. Ilmeisesti hammasratas siirtää karaa ylös/alas
Z-liike lukittava jyrsittäessä karassa olevalla lukitusruuvilla (puristaa halkion kiinni) lukituksen avaus aiheuttaa terän putoamisen alaspäin useita millejä. Elikkä syöttöä lisättäessä aina asetettava uudelleen kappaleen pintaan.
Pöydän syöttö samaa tyyliä, klappia n. puoli kierrosta kammessa.
Alussa turhan jäykkä liikutella pöytää molempiin suuntiin. No jäykkeni lisää kunnes oli pakko purkaa. Messinkivaluiset mutterit kuluneet loppuun. Kierretanko kaivautunut mutteriin ja tehnyt uutta kierrettä vanhan kaveriksi. Uudet varaosamutterit takuuna ja selvästi paremmat.
Pöydän johteet pehmeät ja kiristyskiila taas kovaa ainetta. Hölkkyvä pöytä kun piti kiristää kiilojen ruuveista, jottei hakannut terää rikki, aiheutti lisää töitä. Kiilat kalvoivat johteisiin mittansa mukaisen kolon ja taas pöytä liikkui huonommin jos ollenkaan.
No johteisiin tehtiin uusi kova pinta lisäämällä siihen ruuvikiinnityksellä kovempi levy jolloin homma alkoi toimimaan.
No lopputuloksena on kuitenkin hyvä peli ko. työstöön,,,siis muovin jyrsintään. Ei tarvi olla mittatarkka ja nopeuskin riittää.
Poraamiseen myös toimii kun aina lukitsee kaikki liikkuvat osat kunnolla, jottei vatkaa kaikkia irti.

Ko. koneen vieressä jokin 50-luvun ruotsalainen porakone valuraudasta ja ratasvaihteilla. Ei mikään valtava möykky vaan suht samankokoinen jyrsin kanssa. Tällä kaikki kuitenkin poraavat reikänsä ja jyrsillä tehdään vain toi muovihomma pakosta.

Eli yhteenvetona sanoisin, että kyllä siitä saa,,,,, tuurilla jopa valmiin pelin. Perinteinen kiinankone siis kyseessä. Runko ihan ok. mutta pilattu siinä tärkeimmässä "kalliimmassa" kohdassa, elikkä johteet ja syöttöruuvit.
No radikaalimpi remonttireiska asentaa lineaarijohteet ja kunnon kuularuuvit,,,,, niin taas ollaan lähellä CNC-konetta  ;D

Parempi yksi ruuvi löysällä, kuin kymmenen liian tiukalla!

t:Niva

porepe

Itselläni ei ole ollut ongelmia johteiden tai ruuvien kanssa. Enkä ole myöskään työni puolesta Bernardoissa törmännyt ko ongelmiin. Bernardon koneissa ruuvit ja mutterit ovat yleensä olleet todella hyvälaatuisia ( made in taiwan ) mutterit tinapronssia / punametallia ( välyksen säädöllä )

Pinolin klappia voi säätää hieman, jos sorvaa epäkeskeisen holkin palautusjousen päähän. Homma toimii, kunhan muistaa lukita pinoolin ja otaa käsikahvasta ylöspäin välyksen pois ennenkuin vapauttaa pinolin lukon...

40mm kissalla alumiiniin 1mm rouhinta onnistuu ja rautaan >0,5mm
Oma koneeni siis johteilla ei pyörötolpalla.

Suurin ongelma omassa koneessani oli ruuvien päittäisvälys jolle ei ollut säätöä, ennen kuin sellaiset itse rakensin.
Alunperin välys oli säädettävissä vain mellalevyillä luokkaan 0,2mm nyt klappia on mittalaitteen mukaan noin 0,06mm eikä mutterit tai ruuvit tahmaa juurikaan.

Petri Junnila
Mynämäki

PekkaNF

Kiitos. Tulihan sitä kun pyysi.

Speksin mukaan noi kaikki koneet on samanlaisia ja kuvissa myös. Pitäis perkule päästä hölskyttelemään osia ennenkun ostaa sellaisen. Perkuleen kinaalaiset ovat oppineet tekemään työkalun näköisiä esineitä ja osa on välillä vähän sinnepäin, mutta paljon niissä on ryssitty.

Olen paperille piirrellyt "envelopia" ja vaikka noiden koneiden mitoituksessa on yleensä selviä puutteita, niin tässä tapauksessa 1/3 luvatusta tehosta/liikealueesta/maksimiulottuvuuksista riittää. No, oikeestaan tehoo tarvittais kyllä melkein kaikki ja oikeestaan konesyöttökin....

Lasken sen varaan että jos tollaisen (mieluiten taiwanissa tehdyn) ostaa ja se ei ole ihan susi, niin siitä saa pienellä vaivalla toimivan. Lähinnä arvon tässä, että jos tulis tosta ELS-projektista sopivan spinn-offina sopiva Z-syöttö vaikkapa 0,02 - 1 mm/r....

Pahin tapaus on n. 25 mm pora jolla pitäis saada reikä. Mithän noi kierukkaporat ja U-porat (vain vertailun vuoksi, ei tosissaan) vaatii kierroksia, syöttöä ja tehoa. Jollakin varmaan joku hyvä laskuri ja käytännön kokemusta.

Mun 370w valovirta penkkiporakone hyytyy käytännössä 10 mm terällä, jos olis vähän tehokkaampi mekaniikka ja hitaammat kierrokset se menis vielä...Mä oon nähnyt kun vanha tukeva 250w kolmivaihemoottorilla ollut pora kaivoi kivasti 13 mm terällä omalla syötöllä.

Mä tosissaan pelkään että risipöytä ja sen koponentit on tehty muutaman millin näkkileipävalusta, jolloin mikään ei estä "vatkausta". Pitäis päästä hyvin vähäisillä muutoksilla suoraan hommiin. Jos koneeseen lähtee modaamaan uusiksi johteet, mottorit, voimansiirron ja runkorakenteen, niin tonnilla sais aikapaljon sopivampaa rautaa....

PekkaNF

Hiekkaranta_92

Itse kesällä sain ainaki kokea kuinka paskaa tavara voi olla. 400W pylväs porakone jonka kyljessä luki made in danmark. Pora ei pysyny kartiolla, kartio vispas ku mikä, hihna ei pysyny päällä ja linjat aivan päin mettiä, hihna luisti ku mikä, hihnapyörä ei pysyny kinni pinolin kartiolla, mootoripukki 2mm levyä joten hihnan kiristämisestä ei ollu juuri apua. Tuntu että ku olis hommannu laadukkaan akkukoneen ja tehny sille penkin että saa vivulla painaa syöttöä, niin olis syntyny enemmän reikiä halvemmalla ja vähemmällä työllä :D

PekkaNF

Lainaus käyttäjältä: Hiekkaranta_92 - 03.12.10 - klo:21:39
Itse kesällä sain ainaki kokea kuinka paskaa tavara voi olla. 400W pylväs porakone jonka kyljessä luki made in danmark. Pora ei pysyny kartiolla, kartio vispas ku mikä, hihna ei pysyny päällä ja linjat aivan päin mettiä, hihna luisti ku mikä, hihnapyörä ei pysyny kinni pinolin kartiolla, mootoripukki 2mm levyä joten hihnan kiristämisestä ei ollu juuri apua. Tuntu että ku olis hommannu laadukkaan akkukoneen ja tehny sille penkin että saa vivulla painaa syöttöä, niin olis syntyny enemmän reikiä halvemmalla ja vähemmällä työllä :D

Ei kai ollut mikään Scantoolssin kopio? Alkuperäiskoneen valmistajia kiinnostaa yleensä kovasti, jos hyvin samantapaisen niminen, värinen ja muutenkin näköinen kopio ilmestyy markkinoille.

Näissä asioissa pitää olla jotain realismia. Vaikka joku kone olis kuinka 1/4 jonkun länsikoneen hinnasta, niin kyllä sillä silti pitää pysytä työskentelemään speksin mukaan. Jos ei, niin sitten pitää speksiä muuttaa. Eikä huonoo kannata ostaa vaikka olis kuinka halpa.

Mietin vielä pyhien yli ennen tilausken lähettämistä ja ostan ihan peruskoneen, niin ei ainakaan raha mene parempikatteisiin lisäominaisuuksiin jos peruskone on riittämätön.

Olisko vielä linkkiä johonkin laskuriin jolla sais selville kierukkaporan tehontarpeen, kierrosluvun ja mahdollisesti työstövoimia, niistä vois päätellä melkoisen paljon vaatimuksista.

Kiitos,
PekkaND


Hiekkaranta_92


Tapani Honkanen

On tuo kuitenkin sikakallis. Se on vaan porakone. Sillä rahalla saapi jo JYRSINKONEEN, vaikka minkämallisen. Jos vaan ikä sallii, odota ja tukeudu verkostoihin.

Hiekkaranta_92

Se on se blulgarialainen mk4:lla millä hintaa tuon verran... aborga mk3:lla. Enkä tiedä sitte muiden tapeista mutta pakkaa olla että kunnonporakoneella saa aikaan paljo ja tommonen laadukas kone poraa aikamonen kiinalaisen hautaan. Kyllähän nuo on vielä aika leluja ku vertaa neuvostoliitolaiseen 5 kartion säteiskoneseen.

tanantunari

Oman käsityksen mukaan toi arboga on sikahintanen tollasen hinta vois pyöriä jossain 1000:nnen tienoilla.
Jos ei ole kiire ostaa niin kyttäämällä löytyy hyvä sopivaan hintaan, ja mieluummin joku vanha "kunnon kone" kun joku itämaalainen kombinaatio. Riippuu tietenkin mitä sillä tekee itellä kokemusta yhdestä taiwanilasesta on rock merkkisestä variaattori vetosesta koneesta moottorin teho muistaakseni 1.25kw ja 25mm reijän teko teräkseen  alkureijällä juuri ja juuri onnistu. Kun tahto hihna ruveta luistaa, josta tulikin mieleen joskus nettikoneessa ollut mainos wmw merkkisestä säteisporakoneesta jossa "Terää säästävä variaattori veto"

Hiekkaranta_92

Mutta siinähän ei selviä aborgan, eikä porajyrsin MODIG:n hintaa, niistä pitää erikseen soitaa, ja molemmat varmasti toimivampia pelejä. Toi pora jyrsin näyttäs aika hyvältä cnc aihiolta btw.

tanantunari

Sorry!. Jos kyse oli molemmista nii hinta rupee oleen aika kohdallaan.

PekkaNF

Ensinnäkin kiitos Maukalle... tutkailin laskureita ja melko nopeesti huomaa että poratessa vaaditaan kohtalaisia voimia ja hieman karatehoakin...

Pitää vielä arpoo muutamia numeroita.

Se Aborgan hinta olis lähelle sopivaa (marginaalivero?), mutta käytännössä mä tartteen sen ristipöydän + muuta modausta, joten ei ihan.

Modig näyttää oikean tapaiselta, mutta kuvassa näkyy ruostetta ja hintaakin on jyrsinkoneen verran. Kokokin alkaa olla jo vähän siinä rajoilla...noita ei montaa autotalliin mahdu.

Pitää vielä kytätä. Tuo RongFu olis jokseenkin ihanteellisen kokoinen, mutta jos niillä ei voi jyrsiä, eikä porata, niin turha sellaista on sitten ostaa. Paljoo alle kolmesataakiloista ei oikein uskalla ostaa jos siinä on MK3 kartio. Bridgeportin tyylinen painaa tonnin, mutta ne on korkeita ja isoja.

Huokaus. Tollainen olis sopivaa kokoluokkaa:
http://www.lathes.co.uk/elliott%20mini%20jig/index.html

Pitää vielä vähän arpoo.

PekkaNF

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk