TIEDOTE sähköpostiviesteistä

Muistathan tarkistaa sähköpostisi roskapostikansion – foorumin lähettämät automaattiviestit saattavat päätyä sinne. Viestit tulevat osoitteesta cnc-tekniikka@cnc-tekniikka.com.

Terän korkeuden mittailusta

Aloittaja eemeli, 01.11.09 - klo:12:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

eemeli

Hep.

Projekti etenee ja mekaniikka pikkuhiljaa valmistuu. Nyt alkoi mietityttä, notta mikä olis kätevin menetelmä mitata terän korkeus. Jossakin vaiheessa olis tarkotus puuhata myös työkalunvaihtaja, jolloin tuosta terän automaattisesta mittailusta olis enemmänkin hyötyä.

Eli siis:

* mikä olis fiksu anturointi terän korkeuden mittaamiseen?

Oletan, että paikka, jossa kone käy terällä koskettamassa jotakin, on hyvä järjestely.

* oikosulkusysteemi (terää lasketaan alaspäin, kunnes (NO) virtapiiri antaa tiedon "nyt nappas!"

vai

* mikrokytkin ja laatta mekanismi joka tunnistaa kosketuksen

vai

* pietsoanturi (esim. auton moottorin nakutustunnistin)

vai

* kanada, jokin muu, mikä?


Ite kun tekee niin saa ihan mitä sattuu tulemaan...

-eemeli-
*tekemällä virheitä oppii tekemään parempia virheitä*

jylhami

Moi, itse olin ajatellut ostaa sorotec:ltä valmiin anturin:

http://www.sorotec.de/shop/product_info.php/info/p1111_tool-length-sensor-small-8mm.html

Tuossa on aukeava mikrokytkin sisällä.

eemeli

Hep!

No tuotahan voipi kyllä ehdottomasti harkita. Ei toisaalta paha tehdä itekkään, mutta tuntipalkoille ei kyllä pääse jos yhden tekee.

Muita hyviksi havaittuja vaihtoehtoja kellä käytössä?

-eemeli-
*tekemällä virheitä oppii tekemään parempia virheitä*

JuKa

Itse oon käyttänyt 1mm vahvuista piirilevyn palaa josta menee signaali BOB:n inputtiin.
Laitan piirilevyn työstettävän kappaleen päälle ja painan nappulaa, terä koskettaa levyä ja nolla digitaalit.

Toiminut moitteetta ja on aika tarkka, pitää vaan muistaa aina kokeilla että terästä on kontakti piirilevyyn.
Valmiin taustan löytää machiin CNCZonelta tai Hossmachinen sivulta

Jussi

eemeli

Hep.

Tämä ompi vähän tulevaisuuden suunnittelua myös - mielessä kummittelee työkalun automaattinen vaihtaja, jonka kanssa olisi mukava tsekata terän oikea korkeus vaihtojen välillä, ja siihen tuo sinänsä aika näppärä piirilevykeino ei helposti sovellu. Vaihtajan osat olis kyllä tarkoitus jyrsiskellä samalla koneella mihin ne sitten lopuksi asennellaan, joten siinähän tuota pääsee kokeilemaan.

Toinen jännä ajatus on se, että kuinkahan onnistuisi kappaleen mittaaminen työkalun vaihtajan kanssa siten, että yhtenä työkaluna olisi jonkin sortin mittapää? Kuula tms jolla kone kävisi tökkimässä aihiota taikka kappaletta noin paikoittamistarkoituksessa?

Kertaalleen olin kyllä lyhyellä "mastercam perusteet" -kurssilla, mutta lyhyt kurssi ja paljon k urssilaisia, yksi kone. Jos jollakulla tiedossa asiallista "itsekouluttautumismateriaalia" hyvistä käytännöistä jne niin antaa vinkkiä, kiitos. Kuuntelen neuvoja ja joskus jopa noudatan osaa niistä ;-)

-eemeli-
*tekemällä virheitä oppii tekemään parempia virheitä*

tomi667

#5
Mitenhän saisi tuollaisen renishaw ts27r työkalun mittaanturin toimimaan pelkästään, niin että kun terä koskettaa mittapäätä, niin virtapiiri kytkeytyy joka kertoo ohjaukselle, että terä on nyt koskettanut mittapäätä.

Normaalisti tuo mittapää toimii ilmeisesti niin että ensin terä koskettaa anturia (virtapiiri kytkeytyy) ja sitten terä nousee vähän matkaa ylöspäin ja alkaa sitten hitaasti lasketumaan mittapäätä kohti niin pitkästi että anturin sisällä oleva kytkin kytkeytyy. En tiedä kyllä minkälainen kytkinsysteemi noissa on sisällä, tuskin mikään tavallinen mikrokytkin, kun mittapäällä pystyy halutessaan mittaamaan myös työkalun halkaisijan kun koskee työkalulla mittapään sivuille. Tosin sitä toimintoa ei ole
vielä ikinä tarvinnut.

Syy miksi tuo pitäisi saada toimimaan pelkästään sähköisellä kosketuksella on että lähes jokaisesta työpaikan työstökeskuksesta on mennyt tuo mitta-anturi rikki
eli sisäpuolinen anturisysteemi on pimeänä. Eikä sitä pysty mitenkään korjaamaan vaan joutuisi ostamaan kokonaan uuden mitta-anturin joka on helvetin kallis.

Mittapäästä menee johdot renishaw mi8 interfacelle joka ilmeisesti muuttaa signaalit ohjaukselle sopivaksi. Työstökeskus on fanuc robodrill t14i ja ohjaus on fanuc series 16i-m. Toinen vaihtoehto voisi olla että ottaisi tuo renishawin systeemin kokonaan pois ja tekisi kokonaan uuden mittapään joka toimisi vaan sähköisellä kosketuksella, mutta ehkä olisi helpompi säilyttää tuo renishaw:in interface boksi ja muokata vain työkalun mittaus makro-ohjelma erinlaiseksi.

Työkalun mittaus makroohjelmasta en löytänyt mitään käskyä joka lähettäisi signaaleja ohjaukselle. Tietääkö kukaan minkälaisia nuo käskyt yleensä on? G31 koodi löytyy ohjelmasta mutta en ole varma mitä se tekee. Jotenkin se liittyy mittapään toimintaan, kun siitä mainitaan tuolla renishaw:in mittapään manuaalissakin.


Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk