TIEDOTE sähköpostiviesteistä

Muistathan tarkistaa sähköpostisi roskapostikansion – foorumin lähettämät automaattiviestit saattavat päätyä sinne. Viestit tulevat osoitteesta cnc-tekniikka@cnc-tekniikka.com.
Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - VAINIO

#1
No tein sitten alkuasukkaat  ;) ja referenssi löytyi taas. Mutta löytyi myös syy akselin putoamiselle. Akelijarruna toimii pieni hydraulisylinteri joka hydraulipumpun käynnistyessä vetää kärkensä pois x akselilla olevalta hammaspyörältä ja siten vapauttaa akselin pyörimään. Mutta ohjauksen ja hydraulipumpun sammuessa sylinteri aukeaa viiveellä ja lukitsee akselin kun kelkka on ehtinyt jo liikkua. Sylinteri itsessään toimii hyvin paineilmalla kun keikuttelee , juosi painaa kärjen ulos ja kara liikkuu nätisti. Eli öljynpaine jää viipymään sylinteriin eikä jousi paina kärkeä hammasrattaalle. Akseli ei muulloin kuin kesken ajon sammutettaessa lähde putoamaan, eli ongelma ei ole hirveän paha. Mistäköhän tuollaisen järjestelmän kuuluisi päästää paineet kun pumppu sammuu...
#2
Lainaus käyttäjältä: Ville Vaho - 14.08.16 - klo:12:15
Software limitti ei perustu rajakytkimeen! Mutta koneen käynnistyksen yhteydessä se on siellä ennen referenssin ajoa.

Esim. konetta siirtäessä olen törmännyt ongelmaan jossa kone antaa hälytyksen referenssiin ajaessa. Törmää olemattomaan rajaan. Koneen luulot nollataan käynnistyksen yhteydessä pitämällä napit P + can pohjassa kunnes ohjaus on normaalissa tilassa. Tämän jälkeen kone ei tiedä missä on, referenssin jälkeen taas tolkuissaan.

Referenssiin ajo tapahtuu rajakytkimen avulla, mutta itse raja ei ole kovin tarkka, asema annetaan grid shift parametrilla. Jos yrittää ajaa referenssiin liian lähellä rajaa, servo ei vielä tiedä missä mennään ja tulee hälytys. a ja b pulssi tiedetään, mutta kerran kierroksella oleva c pulssi jää näkemättä. C pulssin perusteella lasketaan referenssikytkimestä gridshift arvon verran.

Jos mekaaninen rajakytkin on rikki, todennäköisesti hätäseis tulee vastaan ennen referenssiä. Vähintään kaksi kytkintä koneesta löytyy, hätäseis kytkimellä ei oikeita koneita referenssiin ajeta!

Koneen ollessa ilman sähköjä jos pyörittää akselia, software limitti saattaa tulla vastaan ennen referenssi kytkintä. Esim. jos vinojohteisessa sorvissa on jarru rikki, saattaa valahtaa virrattomana ja kone on kierroksen hukassa. P+can auttaa tähän.



Mutta mitenkä se kone ei mene referessiin? Soft limittiä huutaa? Ota riittävä etäisyys referenssistä, p+can (perskänni) ja luulis toimivan.

Joo, referenssiin kun koittaa ajaa, huutaa softlimittiä.

Nyt saattaa hyvinkin olla mahdollista että akseli on päässyt valahtamaan. Tässä koneessa on O ja P samassa näppäimessä ja p shiftin takana. Kokeilin vain O+can yhdistelmää pitämällä nappeja pohjassa ohjauksen käynnistyessä, eikä autaanut. Onko MEM, EDIT, MDI jne. kiertokytkimen asennolla merkitystä tässä tilanteesa? Pitäisiköhän vielä painaa shifti lisäksi pohjaan?
#3
Tervehdys kaikille, nyt olisi pientä pulmaa vanhan Nakamuran kanssa:

Koneessa on ohjauksena Fanuc 10TE.

Eli, tarkistelin ohjelmaa kaikessa rauhassa, ilman kappaletta ja nesteitä. Ohjelman puolivälissä on M0 käsky kappaleen kääntöä varten ja kaikki meni siihen asti hyvin. Ruokatunti osui juuri sopivasti kohdalle ja sammutin koneen. Syömisen jälkeen kun piti aloittaa uudestaan, ei x akseli löytänyt enää referenssiään.

Mikäs nyt neuvoksi? Koneesta on ollu ukkosten aikaan töpseli irti ja kaikki toimi ennen ruokatuntia moitteetta. Minkä perusteella tämmöinen kone hakee referenssinsä? Liittyykö mekaaniset rajakytkimet referenssin etsintään mitenkään?

Mittasin x akselilla olevan rajakytkimen, jonka avulla kone löytää softlimittinsä ja toimivalta vaikutti. Rajakytkin toimii siten että työalueella kytkin yhdistää. Lähestyttäessä machine nollaa, kytkin kytkeytyy ensin auki, sitten saavutetaan machine nolla ja jos ajetaan machine nollasta ohi, kytkin kytkeytyy uudestaan kiinni ja softlimit errori hyppää näkyviin.

z akselilla on samantapainen rajakytkinjärjestely, mutta siellä referenssi löytyy kohdasta, jossa kytkin on samassa kohdassa vastettaan, kuin x akselilla softlimitin tullessa vastaan. Mekaanista vikaa en ainkaan vielä ole löytänyt; kytkin tuntuu toimivaltaja vaste sekä itse katkaisin eivät ole löysään kiinnitettyinä.


En ole tämänlaisten koneiden kanssa niin paljoa vielä pelannut että ongelma olisi auennut heti, saatan olla jopa tehnyt jonkin ohjelmapuolen virheenkin huomaamattani. Mitä arvon foorumilaiset ovat mieltä, mikä nyt neuvoksi?
#4
Oma kaapelini on nyt liitetyn kuvan mukainen. Kokeilin toisella, ilman kättelyä olevalla kolmenapaisella kaapelilla vielä uudestaan, siis samanlaisella kuin alunperinkin. Molemmat kaapelit toimivat samoin.

Otin koodia lähettävästä ohjelmasta Box-Net protokollan käyttöön ja ohjelmaa alkoi tulla sorvillekkin jo! Parametreiksi laitoin kaverin vastaavanlasien fanukin parametrit. En tiedä nyt sitten toimiiko noilla netistä poimituilla, en vielä koittanut. Mutta Box-Net asetuksen muuttamisen jälkeen alkoi sorville lähetettäessä tapahtua. Aluksi sain SR590 TH ERROR viestin fanukilta. Googlen mukaan tämä viittaa pariteetti ongelmaan. Vaihdoin koodia lähettävästä ohelmasta pariteettia ja lopulta parillisena alkoi viesti kulkea ehjänä perille. Tietokoneen omilla sarjaporttiasetuksilla ei tuntunut olevan vaikutusta suuntaan eikä toiseen. Eli nyt pc lähettä nclle parillisena viestin oikein ja ncltä pclle lähetettäessä täytyy vastaanottavassa ohejlmassa olla valittuna ei pariteettia jotta ohjelma tulee oikein perille. Vaikuttaa jokseenkin epäloogiselta  :-\ Homma toimii tietysti näinkin ja tiedostot saadaan kulkemaan, mutta onkohan vieläkin jotain väärin?
#5
Nyt alkoi tulla jo sorvilta ehjää koodia tietokoneelle Porepen linkittänillä asetuksilla. Poikkeuksena vain että CAM ohjelmaan valitsin pariteettiin Ei pariteettia. Tietokoneen asetuksiin valitsin myös pariteettin None. Näillä lähti pelaamaan ihan oikein sorvilta pclle.

Mutta sorville kun koitan READ tila päällä lähettää ohjelmaa, ei tapahdu yhtään mitään? Mikä neuvoksi?
#6
Tuossa liitteenä sorvissa ja koneessa olevat parametrit.

http://www.dncsetup.com/fanuc10.html tuon sivun mukaan olen asetukset koittanut vääntää, liekö oikeita vai ei mutta niillä olen aloittanut.

Muutin kaapelin Kremmennin antamien ohjeiden mukaiseksi (sama mitä linkissä olevalla sivullakin on) ja kokeilin lähettää sorvilta koneelle punch käskyllä. Jotain tapahtui!  ;D  Täyttä siansaksaa tuli tietokoneelle joitakin merkkejä tuli ihan oikein mutta ei kokonaisa lauseita joista olisi saanut jotain selvää. Eli nythän yhteys toimii mutta jotkin parametrit on väärin. Kuten Ville Vaho sanoi, toimii helpommin ncltä pclle kuin toisinpäin. Näin on nytkin sillä sorville päin ei tule vielä mitään.

Palautin sorvin parametrit alkuperäisiksi ja kokeilin 1200, 2400 ja 4800 baudia sekä tietokoneen sarjaportin asetuksissa että cam ohjelman asetuksissa. Eniten selkokielisiä merkkejä tuli pclle 1200 baudilla. Osaako joku sanoa mitä nuo sorvin eri parametrit ovat? Saattaisi olla helpompaa jäljittää virheellinen parametri jos tietäisi parametrien selkokieliset selitykset.
#7

Kytkentä kaapelissani on tuollainen: http://www.dncsetup.com/images/dte1.jpg
Mikä terminaaliohjelma sitten näyttää signaalilinjojen tilan? lähetän sorville suoraan CAM ohjelmallani.
#8
Tietokoneena on vanha pöytämallin XP. Piuha menee suoraan tietokoneen sarjaliittimeen, välissä ei ole usb muuntopalikoita.

Nakamurassa on sarjaportin vieressä myös toinen, 20 nastainen liitin. Näyttää hyvin erikoiselta, kyseessä ei ole ainakaan mikään yleisliitin.
#9
Nyt keltanokka Fanucin omistaja tarvitsisi vähän pätevämpien tekijöiden neuvoja.

Kyseessä Nakamura TMC-20 jossa ohjauksena Fanuc 10TE. Ongelmana on ettei sorvi ei anna minkäänlaisia yhteisymmärryksen merkkejä keskustelusta tietokoneen kanssa ohjelmaa lähetettäessä sorville.

RS kaapeli on sorvin muakana tullut ja pitäisi olla oikein tehty. Olen muuttanut netistä löytyneiden ohjeiden mukaan tietokoneen com portin, koodia lähettävän ohjelman ja sorvin parametrit toisiaan vastaaviksi muttei mikään tunnu auttavan.
Symboli, jonka pitäisi syttyä näytön oikeaan alareunaan valikkopainikkeiden yläpuolelle kun yhteys tietokoneeseen on muodostettu, ei syty ohjelmaa lähetettäessäkään.

Mahtaisikohan joku neuvoa? Ei oikein hommat etene ja käsinkään en tohtisi alkaa ohjelmia pidemmän päälle kopioimaan koneelta sorviin kun kaikki pelit ja rensselit sähköiseenkin siirtoon on olemassa  ;D
#10
Neuvokaahan arvon foorumilaiset nyt, mitä Machista pitää säätää, jotta saa spindlen ohjauksen käyttöön? Yritin määrittää ports and pins -valikosta spindeln ohjauksen porteeihin 8 ja 9. Mittään vaan ei tapahunut bobilla näissä porteissa G-koodin käskiessä käynnistää spindle. Löytyykö taas jostain joku rasti ruudusta, joka blokkaa spindeln ohajuksen pois toiminnasta tai jotain muuta vastaavaa? Tarkoituksena on käyttää plasmaleikkuria jyrsimen karamoottorin ohjausportin kautta, eikö se sillälailla fiksusti käy?
#11
Noniin, nyt tuli 60 amppeerinen Everlasti CNC liitännöillä matkahuollon mukana. Vielä en ehtiny konetta pöytään asennella kun on ollut pienoinen taisto noiden G-koodi ohjelmien kanssa meneillään... Mikään netistä vastaantullut muunto-ohjelma ei ole ollut kunnollinen/riittävän helppokäyttöinen. Eli sanokaas nyt millä muuntaa sitten CAD kuvat G-koodiksi? Mikä olisi paras ohjelma tähän tarkoitukseen? Ilmaisuus/edullisuus isoa plussa..

Tekeekös sillä Machin muunto toiminolla sitten yhtikäs mitään? ensimmäisellä kokeilulla ei ainakaan toiminut niinkuin olisi pitänyt..
#12
Tervetuloa vaan joukkoon! Minulla innostus alkoi jo jokin vuosi sitten näihin CNC touhuihin juurikin täältä foorumilta. Sillon vaan ei oikein ollut riitävää perusosaamista että olisi voinut aloiottaa mitään omaa konetta rakentamaan, kun ikää ei ole nytkään vasta kun 18-vuotta ja lukiokoulutuksella mennään :D  Aivan keltanokkana minäkin aloitin tämän cnc touhun tuossa alkutalvesta ja kyllä on tämä foorumi ollut aivan lyömätön apu, muuten tuskin oma plasmakaan vielä liikkuisi! Juu, kerrohan toki mistäpäin olet, niin meillekin saa tulla (opinto)retkelle.


Nyt ollaan saatu sitten plasma liikkeelle, itse leikkuri kylläkin vielä puuttuu mutta kuulakärkikynä on mennyt hyvänä korvikkeena... Piirto-ohjelmia on tuossa nyt useampikin CAD ohjelma ja Coreli mitä ollaan koiteltu mutta mitään sopivaa ja hyvää G-koodin muunto-ohjelmaa ei ole vielä tullut vastaan. Mikä olisi sopiva ohjelma nyt sitten tämän G-koodin vääntämiseen plasmalle? SheetCamilla pystyy ilmeisesti tekemään suoraan G-koodia mutta on aika kallis? Olisiko jollakulla hyviä ehdotuksia mikä ohjelma kannattaisi valita, edullisuus/ilmaisuus on tietysti plussaa mutta ei se maksullinen lisenssikään este ole.
#13
Nyt olisi sitten moottorit x ja y-akseleilla kiinni ja kytkettyinä. Koeajoja tehtiin myös hiukan Machin käsiajolla, piirreltiin viivoja isolle paperille ;D ja kyllähän se ihan kiitettävästi liikkuikin. Lyhyehköjen ajeluiden jälkeen huomattiin moottorreiden olevan niin kuumia ettei kättä voinut päällä pitää. Miläs neuvoksi, miksi moottorit kuumenevat? Moottorin ohajimien asetuksia en nyt muista mutta virrat olivat kuitenkin asetettuina aika pienelle. Selailin tuossa Foorumia läpi ja yritin penkoa selityksiä. En kuitenkaan mitään yksioikoista neuvoa löytänyt. Virtalähteistä tulisi varmaankin säätä jännitteet aika lailla tappiin (maksimissaan 80V) tuon geckodriven kaavan perusteella?

Moottorien teknisissä tiedoissa virraksi ilmoitetaan 2A, tämä on ilmeisesti yhtä vaihetta kohti. kuinka plajon tällöin moottorin ohjaimelta voidaan säätää virtaa moottorielle annettavaksi kun nuo ovat kahdeksan johtoisia moottoreita ja sarjaan kytkettynä?
#14
Suurkiitokset Turpaanille!! Max CL Mode enabled ruksi pois ja johan alkoi pyörimään! Huomenissa varmaankin asennellaan moottoreita jo leikkurirunkoon.
#15
Bobin 5V syötettiin tietokoneen virtalähteestä suoraan, oli moisia hyllyssä ja puhtikin riittää vaikka johonkin muuhunkin..

Nyt on testijohdotuksetkin tehty kiinalaiselta myyjältä saatujen kytkentäkaavioiden mukaan. Palvelu pelasi ylättävän hyvin ja selkokielisesti! Kytkin sitten x-akselin palaset nippuun ja laitoin tietokoneen nokkaan. Machi käyntiin ja nuolinäppäimillä ajelemaan akseleita. Arvatenkaan mitään ei tapahtunut... ;D Machissa noita valikoita tuntuu riittävän aikalailla, ruksia pitää useampia kohtia ja ja configuroida bobi koneeseen. Mahtaisiteko ystävällisesti kertoa mitä muutoksia machin "tehdasasetuksiin" tulee tehdä jotta moottorit saisi pyörimään. Valikoita ja setuksia selailin läpi pitkän kaavan kautta muttaeipä sieltä mitään tälläiselle keltanokalle selvinnyt. Varmastikkin joku yksinkertianen ongelma, moottorissa nimittäin elämää on jo. Jotakin signaalia se varmastikkin saa jo sillä akseli pysyy paikallaan eli ts. ei sormin pyöri. Hyvät neuvot olisivat tarpeen, kiitos!

Sen verran noista Facebook sivuista, että niiden tarkoituksena on ehkä enemmänkin olla blogityyppisenä sivustona johon on äärimmäisen helppo älypuhelimella lisätä kuvia töiden tiimellyksessä. Sivut ovat aivan uudet ja niihin on tarkoitus kerätä materiaalia kaikista projekteista mitä on meneillään, siksi myöskin CNC plasmaa on siellä perusteellisemmin esitelty. Voin toki tännekkin kuvia lisäillä minkä kerkeän ja yritän myös kertoa projektin kulusta täällä. Facebook on vain nykyajan älypuhelimilla aika ensiluokkaisen hyvä käytettävyydeltään  ja siellä yleisöäkin piisaisi, ainakin toivottavasti  ;D

Leikkuri kuitenkin on tällä hetkellä tuollaisessa mallissa, sähköistykseen pitää seuraavaksi edetä. Vesitankkikin on jo lähes valmiina, tällähetkellä ainostaan tyhjennyshana puuttuu:
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk