TIEDOTE sähköpostiviesteistä

Muistathan tarkistaa sähköpostisi roskapostikansion – foorumin lähettämät automaattiviestit saattavat päätyä sinne. Viestit tulevat osoitteesta cnc-tekniikka@cnc-tekniikka.com.
Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - PPi

#1
Kiitos, hyviä vastauksia!
Lainaus käyttäjältä: mpr - 03.03.13 - klo:21:02
Voisko vika olla työkalun säteen kompennoinnissa G41 vasemmalle, G42 oikealle.
Muistaakseni mulla ei ollu kompensoinnit käytössä tuossa ollenkaan, mutta hyvä huomio silti. Katson että onko tällä mitään merkitystä.

Lainaus käyttäjältä: JH-Q - 03.03.13 - klo:21:51
Tuo toisen kuvan mukainen muoto, jossa tehdään X-akselilla poteroa, on ollut vanhemmissa koneissa optiona. Eli osa koneista ei osaa jakaa poteroa lastuihin, vaan ajaa suoraan täydellä syvyydellä.

Siinä ei oikein ole oikotietä onneen, ohjelmoi pitkä lastuihin jaettu ohjelma käsin tai CAM-softalla, tai jos kappaleita on vain muutama niin ohjelmoi valmis muoto erilliseksi ohjelmaksi, ja siirrät X:n nollapistettä aina ohjelman ajon jälkeen. Ehkä tuon voisi myös aliohjelmoida kun nyt hieman asiaa pähkää..

Sama ongelma tulee vastaan myös poraustyökiertojen kanssa. Kun poraa syvää reikää, niin on mahdollista ettei ohjauksesta löydy työkiertoa joka vetää poran ulos välillä, vaan se on pakko ohjelmoida käsin G1+G0...  ???
Kyse voi olla ehkä kyllä myös tästä. Kone on ilmeisesti vuoden ´89 peruja eikä ole tietoa siitä mitä ominaisuuksia tuo ohjaus mahdollisesti pitää sisällään. Olkoonkin G-koodi kuinka universaalia tahansa, niin näköjään säännön vahvistamia poikkeuksia tulee vastaan tuon tuostakin. Harmillisesti ei ole manuaaleja koneeseen että pääsisi kunnon käsitykseen kaikista parametreista yms. Kai ne ominaisuudetkin saa kaiveltua jostain tietoonsa?

Poraustyökiertoa G74 en saanut sitäkään kyllä toimimaan. Olen yrittänyt kirjoittaa sen yksiriviseksi jolloin kone herjaa syntaksista ja kahdelle riville kirjoitettuna ohjelma jää vain vilkuttamaan ensimmäistä riviä, esim. G74 R1. Tuollaista vilkuttamista en ole nähnyt missään muussa tilanteessa, vaan kulloinenkin lause aina "maalautuu". Saattaa tosin olle että olen ohjelmaa ajanut vakiolastuamisnopeudella enkä vakiokierroksilla, joten tälläkin saattaa (?) olla merkitystä.

Molemmissa tapauksissa olen nyt sitten tehnyt työstöradat itse G0/G1 komennoilla.

Lainaus käyttäjältä: Maukka - 03.03.13 - klo:21:56
http://www.cnccookbook.com/CCCNCGCodeG71RoughTurning.htm
Juurikin meinasin samaa kirjoittaa että 10t ei osaa ajaa taskuja. En sitten tiedä onko 10t:ssä tuo muotoa seuraava työkierto voisko ajaa sillä?
Pitää katsoa olisiko tuosta muotoa toistavasta työkierrosta apua. Tilanne on sikäli onnellinen että tässä ei tehdä alihankintatyötä, joten ohjelmia ei tarvitse kovinkaan usein kirjoittaa uusiksi. Ehkä hommaa voisi helpottaa myös tekemällä näistä tyypillisistä laakereiden paikoista yms aliohjelmat mitä sitten kutsuu. Täytyy tutkia tätäkin vielä - en tiedä vielä miten joustavasti tällä voi näitä tehdä.

CAMiä ei käytettävissä ole ja kun olen tähän touhuun ihan täysin "pystymetsästä" mukaan lähtenyt niin ajattelin opetella tuon G-koodin näin aluksi ihan alusta alkaen. Täytyy joskus katsoa jos joku edullinen CAM tuohon hommaan löytyisi. Sitten koneessa on myös tuo "FAPT", jopa ihan suomenkielisenä, mitä varmaan voisi käyttää myös CAD-CAM yhdistelmän sijaan.
#2
En tiedä minne osastolle tämä kuuluisi, mutta peräänkuuluttaisin Fanucin 10TF manuaaleja. Ihan painettu huoltomanuaali sattui jo pienen onnenkantamoisen ansiosta löytymään, mutta olisi kiva löytää loputkin opukset joko painettuna tai sähköisessä muodossa mistä saisi katsottua läpi ohjaukseen liittyvät parametrit, komennot jne jne.

Olen katsellut kyllä mm. Fanuc 0T manuskoja mitä löysin netistä ja niiden perusteella onkin jo kohtalainen kuva muodostunut myös 10T:n käytöstä, mutta eihän ne kaikki asiat ihan yksi-yhteen ole. Alkuun koneen kanssa on kuitenkin päästy ja DNC siirtokin on saatu toimimaan ja nyt pitäisikin lähinnä vain saada perehdyttyä masiinan syvempään olemukseen tarkemmin. Niin ja se tärkein - parametrien varmuuskopiointi koneesta on saatu suoritettua kunnialla.

Onkohan tuo FAPT "ohjelmointi" ihan kelvollinen työkalu? Kovin pitkälle en ole jaksanut siinä edetä kun kokeilemalla pitää kaikki asiat opetella, mutta jos tämä on käyttökelpoinen tapa syöttää sorvattavan kappaleen tiedot koneelle niin täytyy siihenkin vielä perehtyä.
#3
Kantapään kautta opiskeltaessa törmäsin tällaiseen ongelmaan: G71 rouhintatyökierto toimii hienosti tilanteissa joissa aloitan sorvaamisen akselin päästä kohti pakkaa, eli kuvaan muodon ohjelmassa oikealta vasemmalle. Kirjoitan siis koodin muotoon, esim:

G71 D2000 P10 Q20 U1.0 W0. F.3
N10 G0 X32.
G1 Z-50.
...
...
N20 X45.

Tämä toimii ilman ongelmia, kun ensin vain ymmärsin että syntaksi tässä on yksirivinen ja lastuamissyvyys pitää kirjoittaa jostain syystä millin tuhannesosina.

Ongelma tulee kun haluaisin ajaa lastua pakasta poispäin, eli kuvaan muodon vasemmalta oikealle. Nyt kone lähtee sorvaamaan muotoa suoraan pohjamutia myöden, mikä saa aikaan melko miehekkäitä ääniä sorvista. Onko tässä joku periaatteellinen vika mitä en nyt ymmärrä?

Tässä kuva vielä selvennyksen vuoksi tilanteesta:


Ohjaus sorvissa on Fanuc 10T ja paljon muuta en sitten osaa tuosta sanoakaan mutta lisätietoja voi yrittää kysyä niin selvitän.
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk