CNC-Harrastus

YLEINEN CNC-KESKUSTELU => Keskustelua eri aiheista => Aiheen aloitti: Mehulinko - 25.09.14 - klo:20:27

Otsikko: Kysymys kokeneille konkareille
Kirjoitti: Mehulinko - 25.09.14 - klo:20:27
Terve kaikki CNC-rakentelijat. Kysyisin hattu kourassa suoraa mielipidettänne koneenrakentamisesta.

Olen ammatiltani CNC-koneistaja ja ymmärrän alasta jonkin verran noin viiden vuoden työkokemuksella. Harrastuksena suunnittelen ja rakentelen kaikenlaisia osia ja kappaleita monista materiaaleista itselleni ja tuttavilleni, joskus metallintyöstökoneella mutta pääasiassa käsityökaluilla. Kädentaidot ovat siis hallussa monin tavoin ja tällä viittaan siihen, että mahdollisen CNC-koneen mekaaninen rakennuspuoli onnistuu huolellisen suunnittelun jälkeen.

Syy miksi kirjoitan, liittyy tuohon sähköosaamispuoleen. Käsittääkseni valtaosalla foorumilla olevilla rakentajajäsenillä on pitempi koulutuspohja elämässään ja nimenomaan tuolla sähköpuolella, oma koulutieni kun päättyi siihen kone- ja metallialan perustutkintoon. Sähköpuolen ymmärrykseni päättyy onnistuneeseen kattolampun johtojen liittämiseen sokeripalaan ilman, että toimintasavut pölähtää ilmoille.

Olen jonkunaikaa ollut valtavan innostunut ajatuksesta, että jos minulla olisikin itsetehty CNC-jyrsin autotallissani. Vuoren kokoisena jarruna on tuo sähköosaaminen, joka suureksi osaksi on myös luvanvaraistakin toimintaa.

Siksi kysynkin: kannattaako minun nukkua muutama yö hyvin ja unohtaa koko juttu näillä lähtöarvoilla, vai voinko oppia ymmärtämään sähköpuolen asioita ilman ammatillista opetusta?
Otsikko: Vs: Kysymys kokeneille konkareille
Kirjoitti: NiVa - 25.09.14 - klo:21:00
Moikka!

Tervetuloa mukaan remmiin.
Empä usko, että rakentelu jää kiinni sähköhommista. Yleensä kuitenkin valtava innostus hyytyy epätodellisiin kuvitelmiin koneen hinnasta ja suorituskyvyistä.
Kannattaa laittaa paperille, mitä aikoo koneella tehdä. Seuraavaksi miettiä omat resurssit sen toteuttamiseksi. Sitten keksiä se kone, millaisen on haaveillut. Tämän jälkeen saa jonkin käsityksen hinnasta ja ajasta, joka sen idean toteuttamiseen menee.

Lopputuloksena on yleensä yllättävän kallis kokonaisuus, joka on kompromissi ja jonka kapasiteetti ei yllä siihen ajateltuun.

Eli koitan sanoa, että jos meinaa tehdä "oikeita" töitä, kannattaa harkita jonkin manuaalikoneen modaamista CNC käyttöön.

Jos taas haluaa vaan tehdä koneen itse niin kaikki ovet ovat auki ja lopputulos itsestä kiinni. Eli myssy päähän ja ideaa kehiin.

Otsikko: Vs: Kysymys kokeneille konkareille
Kirjoitti: pelti - 25.09.14 - klo:21:10
omasta taustastani: en eläissäni ollut (enkä vieläkään ole nähnyt oikeaa cnc-konetta), silti ajattelin, että tietokone ohjattu nakertaja olisi kiva rakentaa - niin se pikkupoika, joka on utelias (tuolla sisälläni)  jutteli. Ja tuumasta toimeen.

Missään nimessä koneeni (jonka suunnittelin lennokkien ja tuuligeneraattorin lapojen jyrsintää) ei ole ammattikäyttöön soveltuva.

Mutta siis onnistuin mekaniikan jotenkin saamaan kasaan, samoin sähköt, ohjaukset, ohjelmistot. Ja siis nollasta aloitin.
Ei ole mitään alan koulutusta (metalli, sähkö, puu tms.). Ylioppilas Larvanto siis. Käden taidot on tasoa, ettei viivottimella saa suoraa viivaa piirrettyä, mutta silti toi laite toimii.

Joten tuohon nähden, olet matkallasi jo pitkällä, ja noi sähköjutut on pala kakkua, ja lapsen uteliaisuudella omaksuttavissa. Ja tällä foorumilla on huikeita kavereita, joilta voi kysyä ja apua saa.

Anna unelmallesi siivet - ja toteuta se!

Otsikko: Vs: Kysymys kokeneille konkareille
Kirjoitti: Kremmen - 25.09.14 - klo:21:57
Siitä en ole yhtään varma onko miten monella foorumilaisella varsinaista sähköalan koulutusta. Enkä itse usko että se olisi edes mikään erityinen kynnyskysymys. Jos puhutaan (pienen/pienehkön) CNC-koneen sähköistämisestä niin se tapahtuu melko hyvin vakiintuneen sapluunan mukaan. Toteutuksia on tietty yhtä monta kuin tekijöitäkin, mutta määrätyt ratkaisumallit toistuu kerta toisensa jälkeen. Toki koneen rakentamisessa on detalji poikineen eikä sähköistys ole välttämättä se yksinkertaisin osuus, mutta kyllä sen ihminen oppii.
Työ tekijäänsä opettaa ja jos maltti kestää aloittaa perusasioiden selvittämisellä niin aika nopeasti koneen sähköistyksen perusasiat saa loksumaan kohdalleen. Muutamia aihealueita jotka aina tulee vastaan on esim tämmöiset:
- Sähköenergian syöttäminen koneen eri osille. Tämä tarkoittaa käytännössä erilaisia jännitelähteitä joilla syötetään koneen moottori- ja ohjauspiirit sekä eri juttuja ohjaava elektroniikka. Tyypillisessä harastelijakoneessa syöttö otetaan töpselistä jolloin vältetään tarve omata sähköasennusoikeudet.
- Koneen liikkeiden toteutus - käytännössä joko servo- tai askelmoottoritekniikka. Molemmissa on sitten omat opiskeltavat juttunsa.
- Koneen liikkeiden ohjaus - käytännössä PC ja joku ohjausohjelma, joko LinuxCNC. Mach3 tai vastaava, tai siten joku sulautettu ohjauspurkki jollaisia löytyy eri valmistajilta
- Erilaiset mekaaniset liikkeet, ainakin pöydän ja karan päädyt - niiden havaitseminen rajakytkimin tms, ja toteutus jos koneessa on semmoiseen tarvetta, esim työkalumakasiinin tms muodossa. Liikket voi olla joko pneumaattisia, hydraulisia tai sähköisiä ja kaikkia siten ohjaillaan vähän omilla vehkeillään.
- Ohjauspaneelit ellei käytetä ihan puhtaasti näppistä ja hiirtä.
Noihin nyt ainakin joutuu ottamaan kantaa, mutta hyvä puoli on se, että mitään niistä ei tarvitse ratkaista tyhjälle ruutupaperille. Kaikki on tehty aikaisemmin moneen kertaan ja esimerkejä löytyy vaikka kuinka.

Oppimiskynnystä on, mutta jos kynnyksen yli pääsee niin tulos on palkitseva. Ja apuja löytyy, täältä ja muualta.
Otsikko: Vs: Kysymys kokeneille konkareille
Kirjoitti: Mehulinko - 28.09.14 - klo:14:02
Kiitos asiantuntevista vastauksista.

Näillä rohkaisun sanoilla uskallankin jo alkaa hiljalleen suunnittelemaan koneen ominaisuuksia ja yksityiskohtia, mitä siltä vaaditaan.

Olen tietoinen siitä, että en tule pääsemään samankaltaiseen tarkkuuteen ja tehokkuuteen, johon ammattimainen CNC-kone on luotu. Omatekoisella en voi ottaa 5mm lastua hurjalla syötöllä aurinkolasit päässä ja hymy korvissa, hiljaa ajetaan ja ajan kanssa, kyllä se valmis kappale sieltä ajastaan ilmestyy.

Lupaan lisätä foorumille kuvia ja suunnitelmia projektistani, kunhan opiskelen ensin aiheeseen liittyvää teoriaa enemmän. Ensimmäiseen raporttiin menee vielä varmasti aikaa, sillä tykkään suunnitella suuria kokonaisuuksia mahdollisimman pitkälle teoriassa. Kokemus on osoittanut, että yllättäviä muutoksia ja ongelmakohtia ei pääse koskaan pakoon. Kuitenkin huolellisesti suunnitellussa kokonaisuudessa näitä yllätyksiä tulee eteen paljon paljon vähemmän, kuin "kokeilemalla" ilman tarkkaa suunnitelmaa tehdyssä projektissa.
Otsikko: Vs: Kysymys kokeneille konkareille
Kirjoitti: Kremmen - 28.09.14 - klo:17:17
Kannattaa käyttää tätä(kin) foorumia kaikupohjana. Jollei itsellä ole varmaa näkemystä / kokemusta niin jollakulla täällä kuitenkin on, ja useimmat aloittelijan virheet pääsee välttämään yksinkertaisesti esittelemällä suunnitelmiaan ja kuuntelemalla kommentteja. Eli ei kannata ajaa itseään kovin pitkälle umpikujaan ettei joudu vaan turhaan palaamaan kauas alkuun oikean tien löytämiseksi.
Otsikko: Vs: Kysymys kokeneille konkareille
Kirjoitti: Mehulinko - 29.09.14 - klo:09:13
Kiitos vinkistä. Foorumin aikaisempia keskusteluja lukiessa olen oppinut niistä jo paljon seikkoja, joita kannattaa ottaa huomioon. Toki kaikkien projektit ovat yksilöllisiä ja niissä on tehty eri ratkaisuja, sama toistuu varmasti itselläni. Katsellaan, kunhan suunnittelu lähtee kunnolla käyntiin.
Otsikko: Vs: Kysymys kokeneille konkareille
Kirjoitti: Ozz - 29.09.14 - klo:22:21
Kolmisen vuotta sitten rakensin sen ensimäisen CNC vehkeen ja täytyy sanoa että se ei olisi onnistunut ilman tämän foorumin uskomatonta tukea ja hyviä neuvoja!

Tässä se mun rakennus viestiketju jos siitä olis vaikka hyötyä: http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=2136.0

Joka tapauksessa älä häpeä kysyä ns omasta mielestä tyhmiä kysymyksiä vaan kysy ja porukka kyllä auttaa.