CNC-Harrastus

YLEINEN CNC-KESKUSTELU => Keskustelua eri aiheista => Aiheen aloitti: Raipe - 19.02.14 - klo:11:46

Otsikko: Alihankinta
Kirjoitti: Raipe - 19.02.14 - klo:11:46
Olisi tarkoitus laittaa tmi pystyyn ja alkaa tekemään alihankintana cnc-jyrsintää uudellamaalla. Kone on itse tehty 3 aks. , aluprof runko ,900x500x100 työstö alalla. Työstö materiaalit puu , muovi ja alu . Kertokaa kokemuksia ja vinkkejä , kenelle kannataisi tarjota palvelua? kuinka kova kilpailu alalla ?ym..
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: pave - 19.02.14 - klo:13:19
Kun kerran mielipidettä haluat niin täältä tulee: Jos vähänkin kiinnostaa jokin muu homma niin älä aloita ollenkaan. Kaikki tekeminen näyttää loppuvan Suomenmaasta kokonaan, ja pajoja menee konkkaan kuin sieniä sateella. Harrastuksena tätä voi tehdä, mutta en kyllä näe miten tällä voisi elää. Sitten jos sulla on toiminimi ja menet muualle hommiin ja joudut työttömäksi, onkin näytettävä työttömyyskassalle ettet elä omalla työllä.

Ei muuta kuin kännykkäpelejä koodaamaan tyyliin 3.5 milj.€ vuodessa voittoa. Ugh, olen puhunut!
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Pinkbeard - 19.02.14 - klo:15:12
heps!
meikähän herää kun yrittämisestä puhutaan,varsinkin toiminimellä.
No,jos haluat hommasta jotain viivan alle,niin pitäis rahaa tulla enemmän kuin mennä.
asiakkaan pitäisi vielä tulla uudestaankin ovesta tai soittaa ainakin puhelimella,ja mielummin
jotain positiivistä olla mukana,(palautetta,lisää töitä,maksaa saatavat,hyviä vinkkejä tms.)
Lompsalla kävijöitä kyllä löytyy: vakuutukset,koneet ja kalusto,toimitilan kulut,materiaalit,kirjanpito,tms.
ehkä näin alkuun:
tee itsellesi realiteetit selviksi,jaksatko,riittääkö rahkeet,mahdollinen kotiväen suhtautuminen.
Keskity siihen minkä osaat,kehity ja opi lisää ja pidä itselläsi myös elämä.
henkinen jaksaminen pitkässä juoksussa on tärkeää.
eiköhän tähän aiheeseen muiltakin juttuakin tule.
tämmöisiä mietti:Pekka
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: viilari - 19.02.14 - klo:15:28
Tuossa hieman pohtimisen aihetta:
http://www.rahatieto.fi/ts/palkanhinta.htm
Jos on edes siedettävä työpaikka,niin siitä kannattaa pitää kiinni.Kuten Pave jo totesi,näyttää Suomenmaasta tekeminen loppuvan.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: olli henttonen - 19.02.14 - klo:15:48
Mikäpä se siinä, yrittäminenhän on kivaa ja vapaata 8)
Mutta, kuten aiemminkin kerrottiin niin ei se välttämättä niin ruusuista ole ja todellakin tuo toiminimellä toimiminen ei ole se paras vaihtoehto.
( kokemuksen syvä rintaääni ja henk koht konkurssi puhuu)
Kannattaa laittaa se osakeyhtiö pysyyn, niin voi aloitella puhtaalta pöydältä jos joku menee pieleen.
1. Kehitä hyvä tuote/tuotteet jossa olet vahvoilla ja pystyt myymään sen eteenpäin elämisen arvoisella katteella.
2 Laske tarkkaan kiinteät kustannuksesi ja maksa aina ajoissa pois verot ja laskut.
3 mikäli velvoitteet, laskut työt ja perhesuhteet alkaa kärsimään, lopeta ajoissa ennenkuin läheiset ja terveys kaikkoaa.
4 vältä velkarahaa mikäli se mitenkään on mahdollista ja säästä hankinnat etukäteen olet terveellä pohjalla.
5 Harkitse tarkkaan löytyyko tuolle laitteellesi töitä, sillä se rajaa paljon mahdollisuuksia ja tutki millaista kilpailua on paikkakunnallasi

Siinä pieniä vinkkejä ja varoituksia, kaikenkaikkiaan yrittäminen on haasteellista ja palkitsevaa, vaikka usein joutuukin painamaan töitä niska limassa silloin kun muut on viihteellä, eikä kannata laskea tunneille hintaa.
Ehkä kannattaisi oman toimen ohella lähteä liikkeelle pienillä kustannuksilla ja pitkillä työpäivillä ja jos homma tulee kannattavaksi, niin sitten tehdä siitä päätyö, ei ole helppoa lähteä liikkeelle tyhjästä ja odottaa että rahaa tulee ovista ja ikkunoista, tuollaisella kylttikaiverrusalalla mihin koneesi nähtävästi parhaiten sopii on aikamoinen kilpailu ja muuttanut muotoaan siihen että kaiverruksen sijaan tehdään printtejä ja laminoidaan ne.
Oma tuote mitä voit koneellasi tehdä  ja koittaa vaikka myydä sitä nettikaupassa, voisi olla hyvä lähtökohta.
::)
ps. älä masennu ja uskalla yrittää mitä ihmeellisimmillä asioilla voi vieläkin leipänsä tienata, mutta koita pitää maalaisjärki mielessä, äläkä elä pelkillä pilvilinnoilla.
olli

EDIT
Tuo edellä oleva laskuri on todella hyvä ja siihenkin kannattaa lisätä vielä kerroin 0.5 niin ollaan vahvoilla ja joskus ostaa se mersukin.
Todelliset kulut ovat yllättävän suuret.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: porepe - 19.02.14 - klo:16:43
Alihankita on turhan kilpailutettua... Niinkuin yllä sanottiin kehitä joku tuote ja tee sitä.
Jos on vakiduuuuni niin pidä siitä kiinni. Itse olen ns. Harrastelija yrittäjä eli harrastan yrittämistä päätoimen ohella...

Koneistus puolen hommista ei helppoa rahaa saa.
Korjauskoneistuksista etc spesiaali hommista jotakin.

Isot sarjat maistuvat puulta ennemmin tai myöhemmin.



Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: senaattori - 19.02.14 - klo:17:13
Ns.monialayrittäjänä olen huomannut sen, että jos olisi mikä ala vaan yksinään, ei se elättäisi. Mutta kun esim. minulla on koneistusta, työkalujen hiontaa, asesepänhommia, aseliike, nettikauppa, kylttien kaiverrusta sekä moniöljypoltinten myyntiä ja korjausta niin kokoajan on jostain suunnalta hommia ja pysyy leivänsyrjässä kiinni ja tulee laskutkin maksettua. Jos ei ole ns. nimeä mikä puhuu puolestaan tai rautaista suhdeverkostoa, saattaapi nälkä tulla. Toivotan kuitenkin menestystä valitsemallesi alalle......
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Raipe - 19.02.14 - klo:17:59
Kiitos vinkeistä ihan fiksuja asioita, on tullu noita melkein kaikkia miettittyä noin 20vuotta ( 30vuotta puusepäntöitä takana) . Ja toi laskuri on tosi karkee kun ei siihen mitään kuluja voi syöttää mutta tuli nuo Liiketoimintasuunnitelmaa laadittaesssa laskettua kun piti yritysneuvojalla käydä jotta saa valtion tuen. Oon huomanny että kylttiala on tosi kilpailtu oli sitten talonnumero tai lemmikinnimi . Ja nettikaupan pystytys on helppo ja halpa mutta mainostukseen menisi sitten rutkasi euroja . Jälleenmyyjille jos vien myytäväks välistä katoo ainakin 30%. Onhan tuo kone pieni ja hidaskin sarjatuotantoon , jotain mallinnusta ja yksittäisiä osia ja sellaisia mitä ei kannata 100 tuhannen euron koneilla alkaa tekeen . Kyllähän tämmösen koneen tunti veloitus on 20-30 e pienempi kun isommilla verstailla.Tästä ketjusta ei aivan selvinny onko vastaajat metalli vai puu miehiä , veikkaan että metalli pajoja joissa on pikku cnc-koneita on enemmän kuin puuntyöstäjiä.?..Ajatuksena olis että cnc hommat on vaan yks osa mun toimintaa.
niin ja velkaa ei oo tarkoitus ottaa ja nykyselle liksalle en ihan heti taida päästä.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: olli henttonen - 19.02.14 - klo:19:09
PuuhaPajalta  löytyy sekä metalli. että puuverstas kalustoa, sekä yksi routteri jonka työala on 550x550x200.
Olen sillä alumiiniakin nävertänyt pienillä lastuilla ja saahan sillä kappaleita aikaiseksi ajan kanssa.
Puusta ja fanerista sitten on enemmänkin irroiteltu esim puukellon osia 0,1mm tarkkuuksilla.
Nopeasti katsoen sitä laskuria, siinä laskettiin työntekijän kustannukset ja sanoisin että aikas lähellä mennään kannattavassa yrityksessä.
Ehkä hieman lisäisi koneesi käytettävyyttä jos laitat pöydälle 4 akselin pyöröpöytään jolloin voisi esim uniikki pöydänjalkoja tehdä.
Mutta kuten sanoin, kulje jalat maassa ja katsele mitä voisit tehdä sillä ja lähde hitaasti liikkeelle, niin mainostukseen ei tarvitse satsata, paras mainos on hyvä tuote, luotettavuus ja tieto suusta suuhun ja ainahan voi ilmatteeksi kaikenmailman saiteilla kertoa siitä.
olli
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: kossi - 19.02.14 - klo:19:44
Tässä olis yks puumies. Tosin ei CNC.. Mielipiteeni on, että puun hienous tulee esiin käsin työstämällä ja oikeat palat tarkkaan valitsemalla. Sitten se, että kuka haluaa maksaa siitä onkin toinen asia. Kun tehdään alle millin tarkkaa koneistusta ja sarjoja, niin CNC on varmasti oikea ratkaisu. CNC sopii tietysti myös puualalle, mutta itse en miellä sitä parhaaksi tavaksi työstää puuta.

Sitten se yrittäminen. Olen ollut toiminimen kanssa liikkeellä puusepän alalla ja se ei ole helppoa. Vaikka olisi verkostoa ,hyviä asiakkaita, oma tuote ja erikoisosaamista, niin kun työt loppuu, niin ne loppuu. Ainakin perinteinen markkinointi on niin kallista, että sitä ei siinä tilanteessa voi edes kuvitella piristysruiskeeksi. Itselläni kyseessä oli pienen mittakaavan toiminta ja vaikka muutaman vuoden mukavasti pyyhki ilman apurahoja, niin kyllä se lompsan pohja äkkiä tuli esiin, kun tilaukset loppuivat. Lopetin toiminnan ajoissa ja sain ne muutamat huonot koneet myymällä kuitenkin verot yms. maksettua. Nyt jos aloittaisin uudestaan, niin osakeyhtiönä toteuttaisin.

Yrittäminen on ehdottomasti yrittämisen arvoista, jos omaa oikean mielenlaadun ja palon asiaan mitä tekee. Kuitenkin yhdyn edellä puhuneisiin siinä, että oman toimen ohella kannattaa tuollainen pieni toiminta aloittaa. Sitten kun se kannattaa ja on asiakkaita tai vaikkapa jokin oma keksintö ja patentti, niin onkin jo mukavasti tottunut niihin yrittäjän 16h työpäiviin ja perusasiat kuten asiakassuhteiden ylläpitäminen on jo tuttua.

Onnea sille tielle minkä valitset!
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: CNCpossu - 19.02.14 - klo:19:48
Lainaus käyttäjältä: Raipe - 19.02.14 - klo:17:59
Kiitos vinkeistä ihan fiksuja asioita, on tullu noita melkein kaikkia miettittyä noin 20vuotta ( 30vuotta puusepäntöitä takana) . Ja toi laskuri on tosi karkee kun ei siihen mitään kuluja voi syöttää mutta tuli nuo Liiketoimintasuunnitelmaa laadittaesssa laskettua kun piti yritysneuvojalla käydä jotta saa valtion tuen. Oon huomanny että kylttiala on tosi kilpailtu oli sitten talonnumero tai lemmikinnimi . Ja nettikaupan pystytys on helppo ja halpa mutta mainostukseen menisi sitten rutkasi euroja . Jälleenmyyjille jos vien myytäväks välistä katoo ainakin 30%. Onhan tuo kone pieni ja hidaskin sarjatuotantoon , jotain mallinnusta ja yksittäisiä osia ja sellaisia mitä ei kannata 100 tuhannen euron koneilla alkaa tekeen . Kyllähän tämmösen koneen tunti veloitus on 20-30 e pienempi kun isommilla verstailla.Tästä ketjusta ei aivan selvinny onko vastaajat metalli vai puu miehiä , veikkaan että metalli pajoja joissa on pikku cnc-koneita on enemmän kuin puuntyöstäjiä.?..Ajatuksena olis että cnc hommat on vaan yks osa mun toimintaa.
niin ja velkaa ei oo tarkoitus ottaa ja nykyselle liksalle en ihan heti taida päästä.

Laske kustannuksiin mukaan pakollinen YEL vakuutus. Se on noin 23% työtulosta eli siitä, mitä vastaavalle palkatulle ihmiselle pitäisi työstäsi maksaa. Jos työsi vaatisi vaikka 3000e/kk palkkaa vaativan työntekijän, YEL maksusi on vuodessa 23%*3000e*12 = 8280euroa. Tämä siis menee joka vuosi eläkevakuutukseen. Jos arvioit tuon työtulon, jonka mukaan YEL lasketaan, alakanttiin, et sitten eläkkeellä ollessasi iloitse, kun et saa mitään järkevää eläkettä.. Vaikka tuolta lisätietoa:
http://www.ilmarinen.fi/Production/fi/tietopankki/02_yrittajan_yel/index.jsp
Pienessä firmassa tuo YEL voi olla suurin kiinteä kulu.. YEL joutuu maksamaan, vaikka olisi sivutoiminen yrittäjä, eli myös palkkatyössä muualla. Silloin toki työtulon voi "arvioida" alhaiseksi. Toiminta VOI olla niin pientä, että ei kuulu YEL piiriin, mutta normaali yrittäjä kyllä kuuluu.

Se kannattaa myös ottaa vakavasti, että oltuasi yli harkinta-ajan yrittäjänä, et enää kuulu työntekijän työttömyyskassaan. Jos jäät työttömäksi, et saa mitään ansiosidonnaista työttömyyskorvausta, ja muutenkin voi olla haastavaa todistaa, että et enää ole yrittäjä. Vaikka olisit palkkatöissä ja sivutoiminen yrittäjä, et silti voi kuulua palkansaajan työttömyyskassaan. Jos palkkatyö loppuu, et saa työttömyyskorvausta mistään, kun olet yrittäjä.

Lisäksi asiakkaita tarvii useamman. Yhdellä asiakkaalla verottaja voi katsoa firman veronkierroksi, purkaa firman ja laittaa sinut maksamaan palkkatulon verot kaikista tuloisa ilman vähennyksiä, ja asiakkaasi maksamaan palkan sivukulut. Eli ei voi tehdä firmana yhdelle asiakkaalle ilman riskiä. Tilitoimistosi kertoo lisää. Tarvit toki yrittäjänä tilitoimiston palveluja, tilinpäätös, veroilmoitus, kirjanpito yms.. Maksaa vähintään muutaman satasen vuodessa.

Mutta, mitään ei saavuta, jos ei ota riskejä. Pitää vaan tietää riskit, joita ottaa.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Raipe - 19.02.14 - klo:20:07
YEL on pakollinen tottakai ja jotain turvaakin on nykyään,http://www.syt.fi/index.php/fi/ajankohtaista/209-finanssivalvonta-vahvisti-vuoden-2014-jasenmaksun
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: eemeli - 19.02.14 - klo:20:43
Hep.

Aika mahdottomaksi on tehty pienyrittäminen eräässä pohjoisessa maassa, joka on tänään pärjännyt mm jääkiekossa.

Itsekin harkinnut, koska on harvinaisempaa erikoisosaamista, mutta enpä taida alkaa. Matala byrokratiansietokyky tökkää heti =)

Nykyjään, kun kukaan (minäkään) ei halua maksaa mistään mitään, niin koita siinä sitten myydä... arvonryöstövero, eläkemaksut ja jos vielä jotakin jää niin siitä tulovero. Ei ihme, ettei kellään ole varaa ostaa käsityön taitajien palveluita kotimaassa.

Mutta jos on useita viksuja tuotteita, paloa aiheeseen, byrokratiaosaamista ja ennenkaikkea tehokas perintäorganisaatio niin en pidä onnistumsita mahdottomana.

-eemeli-
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Hiekkaranta_92 - 19.02.14 - klo:22:50
Raskasta luettavaa näin nuorella ikää  :-X
Mutta kyllä tämä yhteiskunnan järjestys on pistänyt miettimään koska tapahtuu jotakin radikaalia?

Mielessä on pyörinyt että pitäisiköhän ryhtyä kehittämään toimintaa niin että voisi olla ruuan puolesta melko omavarainen. Kasvimaan kitkennän automatisointia yms. Kyllähän tuo EU:n byrokratia senkin varmasti estää, mutta jotenkin minua kauhistuttaa pumpata rahat elintarvikkeiden muodossa keskieurooppaan ja  kuunnella samalla kuinka suomesta loppuu työt. Jossain on epäkohta kun suomessa tuotetut elintarvikkeet kärrätään päosin venäjälle ja me ostetaan keskieurooppalaisia elintarvikkeita, samalla kun jokaisessa taajamassa on vähintään yksi iso S-Market ja K-citymarket sekä näiden konsernien "Huoltoasemat" ja jos ei ole niin ainakin rakennus suunnitelmat on pitkällä.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: porepe - 20.02.14 - klo:00:09
Rehellisesti sanottuna omallakohdalla leipä tulee pöytään palkkatyöllä toisaalla. Oma yritys tuottaa sen verran että saa tilat pidettyä ja harrastettua... Tietysti voisi tehdä 16 tunnin päivää jolloin tulot nousisi reilusti.
Mutta kun ns. ELÄMÄ vie tässä kohtaa voiton..
On vaimo ja toivottavasti kohta kolmas lapsi niin viettää mielummin aikaa muualla kuin verstaalla... Eli teen satunnaisesti koneistus, huolto,asennus ja korjaus hommia silti tunnen piston sudämessä joka kerta kun olen jossakkin hornan kuusessa ja perhe kotona...

Perheen ja yrittäjyyden yhteensovittaminen voi olla todella haasteellista. Tosin sama pätee rekkakuskeihin ja laivatyöläisiin...
Pyrin minimoimaan keikkahommat ja olemaan enemmän kotona.

Kuitenkin omaan yrityksen ja töitä on sen verran kuin haluaa tehdä eli omalta kohdaltani olen siinämielessä onnellisessa asemassa että voin itse päättää mitä ja milloin teen... Toki on sitten muutamia isoja asiakkaita joilla on omat aikataulunsa ja ne on tehtävä tai hommat loppuu... Näitä hommia on onneksi vähän ja harvemmin...

Mutta niinkuin Senaattorikin sanoi kun on riittävän monta eri lusikkaa puurossa niin pärjää kunhan me lusikat mahtuu kulhoon...

Ahneella on Paskanen loppu sanotaan....
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: olli henttonen - 20.02.14 - klo:00:19
 :D
Ei nyt valeta epätoivoa uudelle yrittäjälle, kyllä täällä suomessa pärjää kunhan on ahkera ja tietää mitä tekee.
Tuolla itärajan takana on todella iso liuta rikkaita ihmisiä jotka haluaa luxusta, eikä ole hinnasta kiinni. Aletaan kehittelemään heille kalliita harvinaisia hyviä tuotteita, pieniä sarjoja ja parhaita mailmassa....siitä se raha tulee, bulkkituotteiden teko aika on ohitse suomessa ja kainuun korvessa rakennetaan mailman parhaita geneleg kaiuttimia jotka viedään käsistä sekä eteläsuomessa dental hammaslääkärityöasemia valkoisesta nahasta ja kas kummaa lähes kaikki menee mailmalle puhumattakaan noista suunnon rannetietokoneista. UUdet ideat ja innovaatiot kehiin, sillä pärjää pitkälle.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: porepe - 20.02.14 - klo:00:32
Olen pahoillani jos kirjoitukseni tulkitaan epätoivon viljelyksi koska se ei ole tarkoitus.
Olli on oikeassa kun pää, idea, perusteet ja vaakakupit ovat balanssissa kaikki on majdollista.

omalla kohdalla tattis vaan olla 48tuntia vuorokaudessa jotta toimis kitkatta tai opetella nukkumaan vasta haudassa... Tai sit oon vaan ihan AASI :-[
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: olli henttonen - 20.02.14 - klo:00:45
Lainaus käyttäjältä: porepe - 20.02.14 - klo:00:32
Olen pahoillani jos kirjoitukseni tulkitaan epätoivon viljelyksi koska se ei ole tarkoitus.
Olli on oikeassa kun pää, idea, perusteet ja vaakakupit ovat balanssissa kaikki on majdollista.

omalla kohdalla tattis vaan olla 48tuntia vuorokaudessa jotta toimis kitkatta tai opetella nukkumaan vasta haudassa... Tai sit oon vaan ihan AASI :-[

En ollenkaan usko että olet aasi, päin vastoin, sillä osaat laittaa elämässäsi asiat sinulle oikeaan järjestykseen ja nauttia siitä.
Edit:
Enkä tarkoittanut ketään aiheesta kirjoittanutta moittia tai osoitella, vaan koitin tuoda positiivista näkökantaa kehiin.

Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Raipe - 20.02.14 - klo:07:43
Ei hyvältä näytä pienviljelijän(yrittäjän) arki suomen maassa. Pitäskö vielä harkita jos sittenki jäis viimeiset 15v ennen eläkettä orjaksi ja aivottomaks robotiks cnc-koneen jatkeena jonka mielipiteet ja ideat kaikuvat kuuroille korville , tässäkin keskisuuressa puljussa jossa omistajat on niin kaikkitietäviä ja muka osaavia.....vai onko niin että foorumilla ei kerkiä roikkumaan ne onnistuneet tmi miehet...?
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Kumpumäen seppä - 20.02.14 - klo:07:52
Itse olen toiminut yrittäjänä jo yli 20 vuotta. Alku oli vaikeaa aikaa, kun aloitti 90-luvun lamassa. Kun siitä pääsi yli, tuntui jo paljon helpommalta. Kuitenkin viimeiset viisi vuotta on tässä maassa ollut sellaista alamäkeä, ettei mitään tolkkua. Saksassa ja muissa euroopan maissa on jo selvästi toivoa näkyvissä, mutta suomi menee vielä alaspäin kovaa. Julkinen sektori on järjettömän suuri ja työn honta liian kallis.

Jos nyt olisin perustamassa uutta yritystä, tekisin sen viroon. Huomattavia etuja löytyy niin verotuksen puolelta kuin materiaalihankinnoissakin. Suomessa kaikki investoinnit täytyy tehdä lainarahalla, kun verotus vähennysten kautta pakottaa siihen. Virossa veroa maksetaan vasta kun firmasta otetaan rahaa itselle. Joku puuseppä valitti sitä, kun virolainen puuseppä maksaa materiaalista 35 % vähemmän kun suomalainen. Kilpaile siinä sitten kovapalkkaisten työntekijöiden ja isoojen sivukulujen kanssa.

Kyllä hyvillä ideoilla ja kovalla työllä aina pärjää, mutta kyllä palkkatyöläisenä paljon helpommalla palkkansa saa ja vähemmillä riskeillä.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: senaattori - 20.02.14 - klo:08:16
Lainaus käyttäjältä: porepe - 20.02.14 - klo:00:32
Olen pahoillani jos kirjoitukseni tulkitaan epätoivon viljelyksi koska se ei ole tarkoitus.
Olli on oikeassa kun pää, idea, perusteet ja vaakakupit ovat balanssissa kaikki on majdollista.

omalla kohdalla tattis vaan olla 48tuntia vuorokaudessa jotta toimis kitkatta tai opetella nukkumaan vasta haudassa... Tai sit oon vaan ihan AASI :-[

Jaa meinaat tehdä ruokatunninkin, eikö 47 tunnin vuorokausi riitääää......... ;D
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: porepe - 20.02.14 - klo:08:49
Lainaus käyttäjältä: Raipe - 20.02.14 - klo:07:43
Ei hyvältä näytä pienviljelijän(yrittäjän) arki suomen maassa. Pitäskö vielä harkita jos sittenki jäis viimeiset 15v ennen eläkettä orjaksi ja aivottomaks robotiks cnc-koneen jatkeena jonka mielipiteet ja ideat kaikuvat kuuroille korville , tässäkin keskisuuressa puljussa jossa omistajat on niin kaikkitietäviä ja muka osaavia.....vai onko niin että foorumilla ei kerkiä roikkumaan ne onnistuneet tmi miehet...?

Kokonaiskuva ei ole noin mustavalkoinen. Enkä ole epäonnistunut vaan omat henkilökohtaiset prioriteetit kallistuvat valitsemaani suuntaan.

Eikä varmaan ole mielekästä olla tyhmänä koneen jatkeena.
Elämä on valintoja ja niillä mennään.

Monilla on vain liian ruusuinen kuva yrittäjyydestä, kuten myös johtoportaan työoloista ja työn helppoudesta.

Toivotan kuitenkin vilpittömästi onnea ja menestystä.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: pave - 20.02.14 - klo:10:12
Lainaus käyttäjältä: Raipe - 20.02.14 - klo:07:43
Ei hyvältä näytä pienviljelijän(yrittäjän) arki suomen maassa. Pitäskö vielä harkita jos sittenki jäis viimeiset 15v ennen eläkettä orjaksi ja aivottomaks robotiks cnc-koneen jatkeena jonka mielipiteet ja ideat kaikuvat kuuroille korville , tässäkin keskisuuressa puljussa jossa omistajat on niin kaikkitietäviä ja muka osaavia.....vai onko niin että foorumilla ei kerkiä roikkumaan ne onnistuneet tmi miehet...?
Itsellä meni juuri varsinainen työpaikka alta konkkaan, jossa kerkesin olla orjana 5 vuotta. Nyt vaan pitäisi päättää, mitä oikein "yrittäisi".
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: viilari - 20.02.14 - klo:10:50
Ja verottajakin ihan pihalla miksi yrityksiä siirtyy viroon:
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2014/02/18/siirratko-yrityksesi-viroon-verottajan-mukaan-harmaan-talouden-riski-kasvaa/20142394/137?rss=13
Itse olen yrittäjänä jo n.kolmattakymmenettä vuotta,ja huomannut talouden alamäen yhdistettynä teknologiamurrokseen saavan kovan kadon aikaan.
Ollaan n.30% Saksaa jäljessä tuottavuudessa,eikä euron kanssa devalvointi onnistu-mahdoton yhtälö.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Raipe - 20.02.14 - klo:11:29
Lainaus käyttäjältä: pave - 20.02.14 - klo:10:12
Itsellä meni juuri varsinainen työpaikka alta konkkaan, jossa kerkesin olla orjana 5 vuotta. Nyt vaan pitäisi päättää, mitä oikein "yrittäisi".
Niin meilläkin jatkuvasti yt päällä ja äijää lähtee vierestä. Noi viron kuviot on vähän isommille kuin tmi firmoille ja viroon ei enään kannata mennä kun siellä on jo palkat ja elintaso melkein sama kun täällä. Mutta tsemppiä Pave , laita viestiä jos voin olla jotenkin avuksi.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Kumpumäen seppä - 20.02.14 - klo:11:56
Lainaus käyttäjältä: viilari - 20.02.14 - klo:10:50
Ja verottajakin ihan pihalla miksi yrityksiä siirtyy viroon:
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2014/02/18/siirratko-yrityksesi-viroon-verottajan-mukaan-harmaan-talouden-riski-kasvaa/20142394/137?rss=13
Itse olen yrittäjänä jo n.kolmattakymmenettä vuotta,ja huomannut talouden alamäen yhdistettynä teknologiamurrokseen saavan kovan kadon aikaan.
Ollaan n.30% Saksaa jäljessä tuottavuudessa,eikä euron kanssa devalvointi onnistu-mahdoton yhtälö.

Tossa jutussa oli parasta toi loppu.

"Verohallinnon mukaan yritystoiminnan siirtyminen Suomesta Viroon on ollut "voimakkaassa kasvussa". Syynä kasvulle on ollut muun muassa Viron joustavampi ja yritysystävällisempi toimintaympäristö."

Joku on huomannut, että syynä yritysten siirtymisessä viroon, on joustavampi ja yritysystävällisempi toimintaympäristö. Jossain muussa kuin verohallinnossa joku voisi pohtia tuon perusteella, olisiko mahdollista kehittää suomessa tuota toimintaympäristöä. Verohallituksessa tuota ei tarvitse pohtia niin kauan kun yrityksiä täällä on. Yrityksethän on täällä sitä varten, että ne palvelevat verohallintoa. Eihän verohallinnon tarvitse olla huolissaan yritysten toimintaympäristöstä.

Minun käsityksen mukaan Tallinnan kustannustaso alkaa olla lähellä suomea, mutta 100 km tallinnasta mihin vain suuntaan tilanne on jo toinen. Keskiansio kuussa ennen veroja virossa 930 euroa suomessa
3 248 euroa. Tuon lehtijutun mukaan http://www.hs.fi/ulkomaat/Virossa+on+antelias+vanhempainraha+muuten+etuudet+selv%C3%A4sti+Suomea+heikompia/a1392367272583. Itse ainakin pidän tuota vielä oleellisena erona.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: JH-Q - 20.02.14 - klo:12:23
Tässä vähän omakohtaista kokemusta aiheesta.

Perustin oman alihankintakoneistamoni loppuvuodesta 2008. Ollessani 19-vuotias ja vuoden palkkatyökokemuksella.
Ensimmäiset pari vuotta oli palkattomia, ja kiitänkin suuresti vanhempiani jotka eivät häätäneet pois kotoa vaan pystyin keskittymään yritystoiminnan perustamiseen.
Tuon jälkeen aloin saada nostettua palkkaa, joka oli kuukaudelle suunnilleen sama kuin normaalista palkkatyöstä alalla saisi. Työtunteja tosin vain oli 60-70/vko, eli käytännössä millekkään muulle ei ollut aikaa kuin töille.
Kiitos PK-seudun järkyttävän asuntojen hintatason ja varattomuuteni, ensimmäinen asuntoni oli verstaan yläkertaan itse ilman rakennuslupaa rakentamani varastoparvi. Siellä leikkuunesteenkäryssä punkkasin kaksi vuotta ja hallissa ei ollut edes suihkua, joten kahdesti viikossa vanhempien luona käymään ja pyykkäämään itseä että vaatteita.

Nyt viime kesänä sain viimein muutettua pois hallilta mökkiin ilman nykyajan mukavuuksia. Käyttövesi tulee kaivosta kantamalla ämpärin kanssa ja siitä saa lämmintä saunassa. Töihin tulee ajettua mahdollisimman halvoilla autoilla joita käytännössä ajan loppuun ja suoraan käytöstä paaliin.

Eli kyllä, alihankintakoneistamolla saa elätettyä itsensä mutta helppoa se ei ole. Leipää on aina pöydässä, mutta ryysyissä tulee kuljettua ja firman asioiden hoitaminen vie valtavasti aikaa sekä hermoja. En voi suositella perheelliselle tai kovin hienoon elämään tottuneelle..  :)

Ehkä hienointa tässä on kuinka juuri ja juuri elämässään selviävältä yrittäjältä riistetään valtavat määrät veroja, jotta voidaan maksaa virkamiehille sopeutumiseläkkeet ja irtisanomissuojat. Sekä tietenkin jatkuvasti lisääntyvät holhouslakipykälät. Kuka tahansa katkeroituu joutuessaan tälläiseen asemaan yhteiskunnassa. Saas nähä mitä on vielä tulossa, sillä talouden alamäki ei ole vielä loppunut...

Tässä nuoren, tällä hetkellä 24-vuotiaan yrittäjän toiveikkaita näkyviä ja prameaa elämää hyvinvointivaltiossa!
Lisättäköön vielä loppuun, että itse koneistamisessa ei ole mitään vikaa ja pidän ammattinvalintaani oikeana, mutta yhteiskunnan puitteissa ja arvostuksessa olisi parannettavaa.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: CNCpossu - 20.02.14 - klo:13:54
Lainaus käyttäjältä: viilari - 20.02.14 - klo:10:50
Ja verottajakin ihan pihalla miksi yrityksiä siirtyy viroon:
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2014/02/18/siirratko-yrityksesi-viroon-verottajan-mukaan-harmaan-talouden-riski-kasvaa/20142394/137?rss=13
Itse olen yrittäjänä jo n.kolmattakymmenettä vuotta,ja huomannut talouden alamäen yhdistettynä teknologiamurrokseen saavan kovan kadon aikaan.
Ollaan n.30% Saksaa jäljessä tuottavuudessa,eikä euron kanssa devalvointi onnistu-mahdoton yhtälö.

Eikös ainakin perinteisesti työn tuottavuus ole Suomessa ollut Saksaa korkeampi? Pari käppyrää:

Sivu 14:
http://www.asianajajaliitto.fi/files/1700/Vihriala_Vesa_Suomen_talouden_nakymat_aa_11-01-13.pdf
Sivu 11 ja 12:
http://www.yrittajat.fi/File/f56eba53-206a-40de-b8e8-f734a3b2859d/Miksi%20saksa%20menestyy.pdf

Olisiko saksa mennyt 2010-luvulla ohi sitten? En löytänyt ihan uutta käppyrää helposti googlettamalla.
Mistä tuo 30% jäljessä Saksaa löytyy? En väitä, ettei olisi totta, mutta lähde kiinnostaa.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: viilari - 20.02.14 - klo:14:27
Itseasiassa Saksan tuottavuus saatu aikaan palkat jäädyttämällä:
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2013/09/09/saksan-malli-on-katastrofi/201311935/12
Lainaus Taloussanomien jutusta:


Julkaisemassaan tutkimuspaperissa Flassbeck toteaa, että Saksan oli vuonna 2010 mahdollista myydä Euroopassa ja globaalisti vuonna 1999 samaan hintaan myyty vertailukelpoinen tuote keskimäärin 25 prosenttia muita euromaita halvemmalla. Koskematta voittomarginaaliin.
Muistaakseni Kauppalehdessä on mainittu tuo 30% tuottavuusero.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: PekkaNF - 20.02.14 - klo:17:11
Mä suhtaudun aina epäillen noihin tuottavuuslukuihin ja suhteellisiin kustannuksiin. Nuo on niin menetelmäriippuvaisia ja valituista kritteereistä kiinni, että niillä voidaan osoittaa ihan mitä tahaansa. Muistan kun lopettelin opiskelua ja aloittelin matkustelua, niin puolentoista vuoden aikana luin neljä erittäin vakuuttavaa uutisointia, helvetin monta taustamateriaalia ja sivutolkulla lukuja lukujen jälkeen. Eka väitti, että Japani oli maailman tehokkain teollisuustuotannossa, toka saksa (olin saksassa ja mun saksa on niin huono, että ymmärsin otsikot ja isolla kirjoitettut, mutta palstamillimetrejä, taulukoita ja tilastoja riitti...) sitten ranska (olin ranskassa ja mulle luettiin sitä jopa lounastunnilla:). Viimeisin oli USA, luonnollisesti silloin olin kädet rasvassa usassa ja vain jalat pilkisti kotelosta.

Suomen ongelma on siinä, että tämä on niin pieni maa, että tänne mahtuu vain yksi idea kerrallaan ja juuri nyt suomi on viritetty isojen yritysten tarpeisiin (jotka eivät osta alihankintaa suomesta, vaan mieluummin halpantuontomaista) suuryritysten mukana romahtaa loputkin niihin sidoksissa olevista alihankintaverkostoista ja uusia isoja yrityksiä ei ole tulossa. Sen sijaan kaikille yritykselle sopii suunilleen sama muotti (ja sama määrä byrokratiaa ja poikkeuksia ja kompleksisuutta). Virkamiehiä ja kompleksisuutta pitäisi vähentää, mutta se on mahdotonta ennekun tapahtuu aivan käsittämätön romahdus.

PekkaNF
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Pinkbeard - 20.02.14 - klo:20:25
Heps jälleen!
kuten ketjun alkupuolella totesin,juttua tullee. viisaita sanoja,kokemus puhuu monella ja ilo huomata että reaaliteeteissä löytyy.
itse aikoinaan kävin yrittäjäkurssin ja jäi pari asiaakin mieleen:
kirjanpitäjälle esitetty kysymys tunnilla: - kuinka veroja voi kiertää?
vastaus oli: veroja ei tarvitse kiertää jos tuntee lain suomat mahdollisuudet.

toinen asia oli Levis:in sanoin:
osta halvalla - myy kalliilla
peri joutuin - maksa hitaasti

itselläni oli aikoinaan tilanne kun aloittelin vaatimattomissa vuokratiloissa pienellä alkupääomalla,starttirahalla( 90-luvun alkua, shekkitilin korko päälle 18%
sitä kyllä ei ollut uusi auto ensimmäisenä mielessä),työkaluja ja koneita tuli pikkuhiljaa paranneltua ja aina kun tilat hieman parani niin
tehokkuuskin parani hieman.
nykyään on vielä asiakaspiiri pyörimässä ja tulee jopa lomatkin pidettyä ja harvoin enää viitsii viikonloppuja töissä pakertaa.
kyllä toiminimelläkin pärjää jos pitää reaaliteet kohdillaan eikä hajoita itseään liikaa.
tsemppiä vaan mihin ratkaisuun sitten päädytkin.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Ville Vaho - 21.02.14 - klo:08:12
 ???

Toivottavasti viestit on trolleja täynnä.

Ei hintoja voi polkea niin alas ettei ole varaa kämppään, autoon ja märkiin viikonloppuihin!
Jos vetää pari vuotta kiikunkaakun, ei ole iskenyt kultasuoneen... Jos hinnat on montussa, millä ostaa uutta konetta ja panostaa parempiin työkaluihin??

Ei enää voi ajatella että osta halvalla ja myy kalliilla, täytyy ostaa ilmaiseksi ja myydä kohtuudella.

Peri joutuin, maksa hitaasti on kyllä aivan perseestä, tätähän ne kaikki tekee minkä ehtii. Isot firmat pistää maksuehto 3kk, pistää ostamaan materiaalin ja miesten palkat seisoo. Pahimmillaan 3kk väännetty töitä ja tilaus peruuntuu "sori" Teempäs näistä valuista postilaatikon telineitä...  :D

Pari vuotta on toiminimi ollut pystyssä, elämä on muuttunut paremmaksi palkkatyössä käymisen sijasta. "Kiinteä" kuukausilaskutus on noin kuusinkertaistunut ensimmäisistä kuukausista tähän päivään. Ei velvollisuutta hillua 8h/ päivä "sorvilla", mahdollisuus tehdä töitä missä vain, mitä vain=ei sidottuna alihankinnan notkahduksiin. Ei ongelmia verotuksen kanssa, asiakas saa työtä tilaamansa ajan, perästä lasku ja siinä se. Palkkaa joku kahdeksi tunniksi leikkaamaan vaikka nurmikkosi - verokortilla??  :D

En ole ihan heti palkkaamassa työläistä itselle vaikka töitä riittäisi. Toisen yrittäjän kanssa voisin kyllä kulkea.

Joku sanoo että kauhea paperisavotta, mutta jos jokaisen kuitin ja lapun pistää valmiiksi omaan lokeroon heti, ei sen kasan toimittaminen kirjanpitäjälle ole ongelma. Aika usein kysellään automaattisesti paljonko maksaa ilman kuittia (yksityiset), vaikka hinta on jo kohdallaan verojenkin kanssa. Ei ymmärrä. Veroja on kiva maksaa.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Pinkbeard - 21.02.14 - klo:12:49
Heps.
eikös  Raipe alussa kysellyt toiminimestä ja mahdollisuuksista,kokemuksista.
Yrittäjäkurssilta lähti jokunen isolla vauhdilla ja investoinneilla liikkeelle,debet kohdassa luki lopuksi konkurss.
ja vieläkin toiset yrittää.

noista leviksen teemoista sen verran:
eikös nuo isot firmat juuri noin tee?

kaikki koitetaan maksattaa niillä jotka ovat samaan kelkkaan tulleet mukaan.

itse en kyllä ole maksuajoista liikoja joustanut,silloin on firmaa vaihdettu,kyllä itselle on pitänyt tehdä selväksi miksi on yrittäjä.
Ville Vaho kyllä asioita puki sanoiksi,paperityöt kun hoitaa linjaan asiat on poissa päiväjärjestyksestä.
kukin taaplaa tavallaan ja maailmaan puhetta mahtuu.
no,jos myyt vaikka omaa aikaasi,Erikoisosaamistasi ja kalustokulut on kohtuulliset, ja vielä hoidat lakisääteiset velvoitteet,ja viivan alle
jää tuntia päälle haluamasi liksa, niin eikös sitä ole joten kuten onnistunut.
Pekka jälleen.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: pave - 21.02.14 - klo:16:34
Vielä lisäten: Uskon kyllä kaikkien kirjoittavan ihan tosissaan, ei kai täällä vuosikaudet pyörineet nyt yhtäkkiä alkaisi trollailemaan?
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: JH-Q - 21.02.14 - klo:18:18
Ei mitään trollia, ihan faktoja tuli kirjoitettua. Ehkä hieman keskitalven suomalaiseen tyyliin vain huonoista puolista unohtaen hyvät...  ::)

Ehkä eniten arvostan sitä että saa päättää työajat vapaasti eikä joudu sitoutumaan tuulesta temmattuihin kellokortin leimausaikoihin. Jos siltä tuntuu niin ei tarvi aamun varhaisina tunteina lähteä ruuhkaan kykkimään, vaan voi vaikka mennä iltapäivällä verstaalle ja lähteä puoliltaöin. Hommat tulee kuitenkin hoidettua ja se on pääasia. Tosin joustamaan joutuu yleensä siihen suuntaan että päivät venyy iltaa myöten vaikka olisi aamulla aloittanut tekemisen.

Toinen hyvä puoli on hyvin varustellun ja viihtyisän verstaan tekeminen itselleen. Ns. isojen poikien lelut-pointti. Eli harrastukset tulee hoidettua samalla, sillä työstökoneet ja niihin liittyvät työkalut ovat monimutkaisia ja kiinnostavia härveleitä.

Josta päästäänkin kolmanteen asiaan, nimittäin koneiden ja työkalujen hankintaan. Helposti menee tämän kaavan kautta;
1. Osta sorvi ja työkalut, totea että tarvitset jyrsimen.
2. Osta jyrsin työkaluineen ja saha aihioiden pilkkomiseen. Totea että tarvitset mittavälineitä.
3. Osta mittavälineitä, totea että pitää valmistaa kappaleita joissa on detalji x, jonka tekemiseen tarvitaan jokin seuraavista:
-CNC-jyrsin tai sorvi
-Kipinätyöstökone
-Höylä tai avennuskone
-Hiomakone
-Jokin muu vekotin...

..Ja näin, loputon suo onkin valmis ja yhtäkkiä huomaa taas tilin olevan tyhjä ja työkalujen määrän lisääntyneen...  ;D
Tiettyyn pisteeseen asti hyvä koneistaja osaa tehdä huippulaatua huonoillakin koneilla, mutta on töitä joissa sen ympäri ei pääse että tarvisee vain parempikuntoisen tai kooltaan isomman koneen.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Raipe - 21.02.14 - klo:18:45
Mukavasti näyttää asia kiinnostavan . En tietysti aluksi kertonu että olen kyllä selvitelly ja pohtinu aasioita niinku aikuinenmies nyt pystyy kun nää neuvot kuulostaa vähän isällisiltä. Kaikkeni aion yrittää ja jos tulee takkiin niin se vaan on kestettävä , Mutta elämässä pitää toteuttaa haaveita vielä kun on voimissa ja muuten mahdollista ei tarvi sitten vanhana surra kun ei tullu kokeiltua . Ja ei tääkän pidemmänpäälle ole fiksua tehdä illat(yöt) ja viikonloput pimeenä näitä hommia päivätöiden lisäks.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Kumpumäen seppä - 21.02.14 - klo:22:04
Kyllähän sitä näin yrittäjänä harmittaa, kun tosi asia on varmaan se, että keskiverto siivooja saa omaan pussiin enemmän rahaa tunnilta kuin mitä itse on saanut. Mutta ei sillä siivoojalla ole tätä hallia, eikä melkoista konekantaa, eikä mahdollisuutta juurikaan päättää mitä tekee ja miten tekee. Asioilla on aina puolensa. Kyllä yrittäjyys on pakko ottaa hyvin pitkälle harrastuksena. Nyt on mahdollista harrastaa hyvin monenlaisia asioita, ja tavallaan valtio vielä vähän hyvittääkin niitä harrastuksia.

Itse olin aikoinaan hyvin yksitoikkoisessa teollisuustyössä puolitoista kuukautta ennen armeijaan lähtöä. Mitenkään en olisi pystynyt palaamaan tuohon työhön. Joku naispuolinen työkaveri totesi, että tykkää kovasti siitä työstä ja on tehnyt sitä jo 11 vuotta. On kuulemma mukavaa kun voi ajatella omia asioita, eikä tarvitse keskittyä työntekoon. Ei sopinut mulle, eikä sopis se siivoojankaan homma. Eli en taida tästä yrittäjyydestä eroon päästä, vaikka se aina välillä tympiikin.

Eli onnea vaan yrittäjyyteen jos siihen päädyt, mutta silti voisi olla viisasta perustaa se firma sinne viroon mielummin kuin suomeen.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: mpr - 22.02.14 - klo:00:12

Mukavinta yrittäminen on silloin kun toimii sellaisella alalla joka kiinnostaa ja johon suhtautuu intohimolla, onnistumiset töissä ja tyytyväiset asiakkaat antavat virtaa, silloin pitkät työpäivät eivät tunnu missään.
Pieni unentarve antaa myös mahdollisuuksia yhdistää myös perhe-elämän kuvioon tyyliin 16h töitä, 4h perhe, 4h unta. Yrittäjänä näitten suhdetta voi vaihdella kulloisenkin tilanteen mukaan. Yli15 vuotinen yrittäminen on vienyt harrastukset mihin palkkatyössä ollessa oli aikaa, mutta joku harrastus kannattaa säilyttää vaikka miten kiire olisi ns. henkireikänä.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Jussik - 22.02.14 - klo:11:59
Terve

Itsekkin toimin yrittäjänä ja päivääkään en pois vaihtaisi, mutta paljon se vaatii sekä perheeltä että itseltä.
Ennen kaikea tulee ymmärtää omat resurssit, osaaminen ja mahdollisuus.
Mahdollisuudella tarkoitan onko valitsemallasi alalla kilpailua, asiakaskuntaa, tai onko palvelulle yleensäkkään yhtä ostajaa enempää.

Toinen on tuottavuus johon oleellisena osana kuuluu resurssit, otetaan esimerkkinä muovisten rullien valmistus ja vertaillaan ison alihankkijan ja pienen toiminimen eroja.

-ISO ostaa materiaalin 30% halvemmalla kuin pienyrittäjä, tämä johtuu siitä kun isompi ostaa muutakin materiaalia ko. toimittjalta ja on neuvotellut hyvät alennukset.
- Isolla on käytettävissä tankoautomaatilla varustettu nc-sorvi jossa työkierrot, käytännössä koneen ääressä ei tarvitse seisoa ja työntekjiä vapautuu muihin homiin.
- Iso firma ei kaadu siihen jos muovirullien tilaajan maksut myöhästyvät, pienellä yrittäjällä tämä saattaa olla kuukaiden ainoa tai toinen työ jossa koko kuukauden asiot kiinni.
- Lisäksi asiakkaan näkökulmasta isompi toimittaja on varmempi, yhden työn tekijän sairastuminen ei vaikuta osan toimitus varmuuteen.

Nuo kun tuosta laskee yhteen on aika varma valinta, että tuon rullan toimittaa isompi alihankija tälle kuvitteelliselle asiakkaalle.


Osa isoista firmoista myöhästytttää maksujaan ihan tahallaan, joko rahapullassaan tai ihan quarttaalin tavoitteiden saavuttamiseksi.
Siinä taas pitää olla pelisilmää pienyrittäjällä että on ns. neuvotteluvaltti maksujen ajoissa kotiinsaamiselle.

Uudet työt taas  on kiinni siitä miten aktiivisesti etsit niitä, ei se työ odottavan työ tule.
Eli normaalin työn lisäksi joudut toimimaan ostajana, myyntimiehenä ja taloushallinnon ihmisenä.
Jokaiselle tekemällesi työ tunnille kertyy vahintään 5min noita yllä mainittuja tehtäviä.
Ostajan rooli on myös todella tärkeä, jokainen sentti/euro mitä säästät on suoraan näkyvissä viivan alla tuloksena.
Asiat verottajan kanssa pitää olla selvillä sillä se on ainoa, joka itsesi lisäksi saa yrityksesi ja sinun tilanteesi todella tukalaksi.

Eli ihan heppoisin perustein ei yrittäjäksi kannata lähteä.
Mikäli päätä yritystä perustaa, käy yritys neuvonnassa, he kertovat sinulle eroja eri yritys muotojen välillä, itse en suosittele kenellekkään toiminimeä.
Joko kommandiitti- tai osake-yhtiö riippuen hiukan siitä mitä teet.

Sitten positiivisiin asiohin, helpointa on myidä osaamista, sille on aina tarvetta. Todellisista osaajista, oman alansa tai usean alan osaajista on aina tarvetta suomen teollisuudessa. Meillä on suomessa hyvä suunnittelu ja erikoisalan osaaminen, vaikka valmistusta ollaan siirtämässä isolla kädellä ulkomaille, ei sunnittelulle ole käynyt näin. Toki intiasta ja kiinasta ja muista kolmansista maista voi suunnittelua ostaa, mutta aika hataralla pohjalla se on, ja hyvä suunnittelu sielläkin maksaa ...

Tällä osaamisella en tarkjoita sitä, että osaa tuon muovirullan valmistaa, vaan oikeaa erikois-osaamista jollakin/joillakin vaativilla teollisuuden aloilla.
Yksi tälläinen on koneiden mekanismien ja ohjausjärjestelmien tuntemus, tältä pohjalta voisi esimerkiksi suuntautua korjaus- ja huolto palvelluille, jotka on suunnattu pienille ja keskisuurille yrityksille.
Teollisuuden huolto ja korjaus palveluiden tuntihinnat kun melkein hipovat jo kolminumeroisia lukuja(taitavat etelässä jo olla ylikin).
Siinä on pienellä yrittäjällä hyvä rako tunkea väliin.
Toinen hyvä on tarjota 3D suunnittelua järkevään hintaan pienille yrityksille, joilla ei ole varaa/riittävän suurta tarvetta omaan suunnittelijan palkkaamiseen.

Millä pienyrittäjä omasta mielestäni pärjää: osaaminen, monialaisuus, ahkeruus.

Tuotannon pois siirtymiseen Suomesta haluan vielä hiukan kommentoida.
Mistä tuotteen/työn hinta muodostuu: voitto, palkka, maeriaali ja verot.
Mitkä kaksi asiaa meillä on korkeat täällä suomessa: palkka ja sitä myöden myös verot, ja nämä vaikuttaa suoraan tuotteen hintaan.

Työt ei tänne takaisin tule ennenkö meidän palkat on sitä luokkaa, että niitä tuotteita ei kannata enää kiinasta tänne kuljettaa.
Saksassa tämä on ymmärretty ajoissa ja palkan korotukset on jäädytetty,
Tämä ei tarkoita että Saksalaisella teollisuus työntekijällä olisi kumminkaan asiat huonommin vaikka hän tienaa 800e /kk huonommin kuin suomalainen.
Saksassa kaikki muukin on samassa suhteessa halvempaa, osa jopa huomattavasti halvempaa.

Mikä meidät on tuonut tähän tilanteeseen?
Koska kaikki haluaa maksimaalisen tuoton toiminnalleen:
Palkkojen nousu --> ostettujen tavaroiden / palvelujen hinnan nousu --> Palkkojen nousu --> ostettujen tavaroiden / palvelujen hinnan nousu -->Palkkojen nousu --> ostettujen tavaroiden / palvelujen hinnan nousu -->Palkkojen nousu --> ostettujen tavaroiden / palvelujen hinnan nousu -->Palkkojen nousu --> ostettujen tavaroiden / palvelujen hinnan nousu -->Palkkojen nousu --> ostettujen tavaroiden / palvelujen hinnan nousu -->Palkkojen nousu --> ostettujen tavaroiden / palvelujen hinnan nousu -->Palkkojen nousu --> ostettujen tavaroiden / palvelujen hinnan nousu -->..... JNE...

Saksassa tämä kierre on jäädytetty, mutta niin sanottu ostovoima on pysynyt samana, koska tuotteiden hinnat palkkojen myötä ovat pysyneet samassa.

Nyt kun ollaan tässä tilanteessa moniko on valmis luopumaan saavutetuista eduistaan, ei varmasti kukaan?
Myös palkkojen alentamisella olisi hirvittäviä seuraamuksia,
moni perhe on ottanut asuntolainan jota juuri ja juuri pystytään pitämään yllä, kun molemmat ovat töissä.
Palkan alennus tarkoittaisi näille perheille asunnon menettämistä ja velkakierteeseen joutumista.

Mutta mikäli jatketaan samaa rataa kuin nyt tai edes pysytään nykyisellä tasolla, ei Suomessa valmistettuja tuotteita kannata ulkomailla ostaa,
kuitenkin kaikki suomen suurimmat yritykset ovat vienti yrityksiä.
Tämä taas tarkoittaa isojen yritysten tuotannon siirtymistä halvemman tuotannon maihin ja sitä kautta työpaikkojen vähenemiseen.

Ainoa ratkaisu mitä itse näen on enää vero helpotukset yrityksille, jotta nämä ei siirtäisi tuotantoaan ulkomaille.
Mutta ehkä tätäkin ratkaisua käytettäisiin vain hyväksi vielä suuremman voiton tavoittelussa piittaamatta sen seurauksista...
Tällä menolla lopputulos on selvä ja jarruja ei ole.

Rysähdyksen jälkeen on taas aika rakentaa uusiksi, mutta se nähdäänkö tää rysähdys tämän vai seuraavan sukupolven aikana jää nähtäväksi?

Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: mpr - 22.02.14 - klo:13:11
Viisaita sanoja Jussik.
Toivottavasti tuossa isossa lastentarhassa arkadianmäellä keskityttäisiin väittelyn ja kauniiden sanojen sijasta tekemään päätöksiä. Ennen kuin on liian myöhäistä... taitaa jo olla.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Pinkbeard - 22.02.14 - klo:13:32
Yesh!
Nyt kuuluu komppauksen ääntä täältäkin noihin edellisiin kirjoituksiin. ;D
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: senaattori - 23.02.14 - klo:21:33
Elikkäs. älä laita kaikkia munia samaan koriin, jos se kaatuu, et menetä kaikkia muniasi ja rikkinäisistä saa aina joskus kokkelia.......
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: CNCpossu - 24.02.14 - klo:12:39
Lainaus käyttäjältä: Jussik - 22.02.14 - klo:11:59
Mikäli päätä yritystä perustaa, käy yritys neuvonnassa, he kertovat sinulle eroja eri yritys muotojen välillä, itse en suosittele kenellekkään toiminimeä.
Joko kommandiitti- tai osake-yhtiö riippuen hiukan siitä mitä teet.

Miksi?

Toiminimen kustannukset vuodessa ovat kaikkein pienimmät. Voiton verotus (20% taseesta pääomaverona, loppu 80% palkkaverona) pikkufirmassa on alhaisempi kuin osakeyhtiöllä, jota verotetaan kaksi kertaa (ensin yhteisövero 20%, sitten vielä toisen kerran verotus suhteella 25%pääomavero/75%palkkavero). Lue alta selitys osakeyhtiön verotuksesta, ennen vastaan väittämistä (se osakkeen matemaattisen arvon 8%).

Yksi syy olisi tietysti, jos yhtiömiehiä on monta.

Kommandiittiyhtiö jakaa vastuun, eli se on paha juttu - kaikki yhtiömiehet ovat täydellä henkilökohtaisella omaisuudellaan takaamassa firman toimintaa, eli jos firmalle käy huonosti, kaikilta menee kaikki omaisuus (jos konkurssipesällä paljon velkaa). Hiljainen yhtiömies on vielä enemmän kummallisuus - toinen päättää, mutta hiljainen yhtiömies on yhtä vastuussa kaikista toisen päätöksistä koko omaisuudellaan. Never. Voiton verotus kuten toiminimellä, mutta verotus voitosta jaettuna yhtiömiehille - 1 miehen firmassa sama kuin toiminimi.

Osakeyhtiö on laillinen henkilö, eli osakeyhtiön mennessä konkkaan omistajien omaisuus ei mene, JOS se on pidetty erillään firman rahoista. Käytännössä vaan jos lainaa tarvii, pikku osakeyhtiö ei sitä saa, vaan vakuutena on omistajien henkilökohtainen omaisuus, ja silloin tuo konkkatilanne on paljon epäselvempi. Vähintään vakuutena oleva omaisuus menee. Lisäksi verottaja purkaa osakeyhtiön PALJON herkemmin veronkiertona, kuin toiminimen, jos on yhden miehen firma joka tekee parille asiakkaalle hommia. Verotus kaksinkertainen, eli ensin yhteisövero (20%) voitosta ja sitten lisäksi (kun pikkufirmassa tase ja siten osakkeen matemaattisen arvon 8% hyvin pieni) käytännössä suhteella 25% pääomavero/75% palkkaverotus UUDESTAAN osingosta.
http://www.yrittajat.fi/fi-FI/verotjarahat/verotus/osakeyhtionverotus/

Osakeyhtiö vaatii tilintarkastuksen, hallituksen, yhtiökokoukset, hallituksen kokoukset yms. byrokratian, mikä tarkoittaa kustannuksia. Siinä missä pieni toiminimi maksaa muutaman satasen vuodessa tilitoimiston kautta, osakeyhtiö maksaa tuhansia. Siis pelkkä byrokratia joka vuosi.

En kyllä itse näe syytä, miksi olisi osakeyhtiö, JOS toiminta on pientä yhden miehen firman toimintaa. Tuossa se sana JOS on tärkeä. Ymmärsin OP kysyvän nimenomaan tommosta pientä yhden miehen toimintaa.

Tämä on vaan oma käsitys asiasta. Itsellä kokemusta oikeasti yrittäjänä sekä toiminimestä (yksin) että osakeyhtiöstä (useampi omistaja).. Tuo ylläoleva oma rehellinen käsitys asiasta. Voi osoittaa vääräksi, opin itsekin.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Ilari - 24.02.14 - klo:19:09
Osakeyhtiö alta 200 000€ liikevaihdolla ei tarvitse tilintarkastajaa...
http://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/useinkysytyt/uusitilintarkastuslaki.html

Sähköisellä (pilvi) taloushallinnolla kirjanpidon kulut voi pitää hyvin kohtuullisena, 1000-2000€ vuodessa.
Myöskin pilvitaloushallinnoissa on se hyvä puoli että mitään papereita ei tarvitse arkistoida eikä lähetellä tilitoimistoille.
Osto ja myyntilaskut hoituu paljon paremmin, halvemmin, vaivattomammin verkkolaskuina.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Raipe - 25.02.14 - klo:09:28
CNCpossulla hyvät argumentit. Mites tää Tmi jos laitan ja meen niinsanotusti konkkaan olen aviossa mutta talo on vaimon nimissä, säilyykö talo vaimolla? Ja onko kokemusta yrittäjän työttömyysturvasta?toimiiko eli kannattako maksaa? http://www.syt.fi/index.php/fi/ . SYT.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: CNCpossu - 26.02.14 - klo:00:40

Lainaus käyttäjältä: Raipe - 25.02.14 - klo:09:28
Mites tää Tmi jos laitan ja meen niinsanotusti konkkaan olen aviossa mutta talo on vaimon nimissä, säilyykö talo vaimolla?

Käsittääkseni avioliitossakin omaisuus on erillistä avioeroon saakka. Jos miehen toiminimi menee konkkaan, siinä on konkurssipesällä mahdollista päästä käsiksi vain miehen omaisuuteen. Jos talo on vain vaimon nimissä, se ei mene.

Tuossa kuviossa vaan pitää luottaa 101% vaimoon. Jos talo on vaimon nimissä ja tulossa avioero, vaimo voi tehdä ennen eroa peliliikkeen, ja lahjoittaa kämpän tulevalle uudelle miehelleen. Lahjavero menee, mutta muuten laillista. Silloin talo ja eukko meni, eikä asialle voi mitään.

Lainaus käyttäjältä: Raipe - 25.02.14 - klo:09:28
Ja onko kokemusta yrittäjän työttömyysturvasta?toimiiko eli kannattako maksaa? http://www.syt.fi/index.php/fi/ . SYT.

Ei onneksi kokemusta. *kop kop*

Huhut kertovat, että ongelmana on todistaa, että yritystoiminta on oikeasti loppunut. Kuulostaa helpolta, mutta ilmeisesti ei sitä ole. Kauhutarinoita liikkuu. TE toimisto voi olla ihan niin hankala, kuin haluaa. Niin kauan kuin viranomaiset eivät usko, että yritystoiminta on loppunut, et saa rahaa mistään, ihan riippumatta siitä mikä tilanne on. Kela, sossu tai SYT, sama tilanne.

Tuossa pari dokumenttia aiheesta:
http://www.yrittajat.fi/File/5c0e80f2-95f6-485e-ab90-30931e6307f3/tyottomyysturvaopas08.pdf
http://www.yrittajanaiset.fi/doc/YN_0311_PiiaAiraksinen.pdf

Tuossa YEL ja yrittäjän työttömyysvakuutus liittyvät toisiinsa. Pelkkä yrittäjän työttömyysvakuutus ei auta mitään, jos YEL työtulo on pieni - ja ei siksi saa oikeasti paljon mitään, jos jää työttömäksi. Jos taas YEL työtulon laittaa korkeaksi, se maksaa aika paljon vuodessa, siis YEL maksuina noin 23% työtulosta joka vuosi. Päätoimisella yrittäjällä tietysti tuo YEL pitää olla järkevä, että eläkettäkin kertyy, mutta "sivutoimisella" yrittäjällä (=palkkatyössä ja yrittäjä) helposti YEL työtulo on pieni, ja siten ei ole käytännössä työttömyysturvaa, kun saatava korvaus olisi todella pieni. Yrittäjäksi katsottavahan ei voi olla olla palkansaajan työttömyyskassassa, vaikka olisikin täyspäiväisessä palkkatyössä.

Itselläni ei ole mitään turvaa, jos jäisin työttömäksi. Toivottavasti ei napsahda. *kop kop*
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: porepe - 26.02.14 - klo:00:46
Tuo työttömyyden todistaminen yrittäjänä meni ainakin vuostuhannen vaihteessa helpoiten  niin että verotoimistoon ja kaikki verotus seis eli ei verovelvollisuutta = ei toimintaa ja niiden lappujen kanssa sitten sinne työkkäriin...
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Kumpumäen seppä - 26.02.14 - klo:08:23
Yksi järjettymyyden huippu tässä yrittäjyydessä ja työttömyydessä on se, että jos yrittäjän puoliso joutuu työttömäksi, hänkään ei saa välttämättä työttömyys korvausta. Riippuu aivan päätöstä tekevästä viranomaisesta, millainen päätös tulee. Vaikka puolisolla ei koskaan olisi ollut mitään tekemistä yrityksen kanssa, voi päätös olla silti se, että hän nyt yllättäen työllistyykin yrityksessä. Siinä helposti joutuu sitten puolivuotta tai enemmänkin tekemään valituksia, ennen kun saa oikean päätöksen aikaan. Ja tänä aikana ei saa mistään mitään korvauksia, mutta päätöksen jälkeen saa kyllä takautuvasti korvaukset, jos saa myönteisen päätöksen. Jotenkin tuntuu, että useat viranomaiset ajattelevat, että kaikki yrittäjät ovat roistoja ja huijareita, joita juuri heidän pitää rangaista kaikin mahdollisin tavoin.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: kossi - 26.02.14 - klo:09:28
Lainaus käyttäjältä: Kumpumäen seppä - 26.02.14 - klo:08:23
Yksi järjettymyyden huippu tässä yrittäjyydessä ja työttömyydessä on se, että jos yrittäjän puoliso joutuu työttömäksi, hänkään ei saa välttämättä työttömyys korvausta. Riippuu aivan päätöstä tekevästä viranomaisesta, millainen päätös tulee. Vaikka puolisolla ei koskaan olisi ollut mitään tekemistä yrityksen kanssa, voi päätös olla silti se, että hän nyt yllättäen työllistyykin yrityksessä. Siinä helposti joutuu sitten puolivuotta tai enemmänkin tekemään valituksia, ennen kun saa oikean päätöksen aikaan. Ja tänä aikana ei saa mistään mitään korvauksia, mutta päätöksen jälkeen saa kyllä takautuvasti korvaukset, jos saa myönteisen päätöksen. Jotenkin tuntuu, että useat viranomaiset ajattelevat, että kaikki yrittäjät ovat roistoja ja huijareita, joita juuri heidän pitää rangaista kaikin mahdollisin tavoin.

Tähän liittyen tiedän tapauksen jossa eräs yritys oli konkurssin partaalla ja toiminta olikin jo loppunut, mutta konkurssia ei oltu haettu. Noh toimarin lapsi jäi työttömäksi ja tukia hakiessa vastaus oli vain "miksi et mene isäsi firmaan töihin?". Sinäänsä hassua, kun ottaa huomioon ettei tuolla lapsella ollut edes mitään koulutusta tämän yrityksen toimialalle eikä yritys ollut työllistänyt ketään reiluun vuoteen. Toimarikin oli jo päivätöissä muualla.. Tästä seurasi, että tämän kyseisen isän piti todistaa ettei firmalla enää ollut liikevaihtoa ennen kuin lapsi sai rahaa elämiseen. Kyllä tuntuu siltä, että päättäjien puheet ja teot ovat tässäkin asiassa melko ristiriitaisia..
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: pave - 26.02.14 - klo:09:47
Täytyy tässä asian vierestä kertoa oma kokemus: Olin ollut liitossa yli 20 vuotta ja vaihdoin työpaikkaa. Uusi työpaikka otti Baronan kautta minut koeajalle 4:ksi kuukaudeksi. 3:n kuukauden jälkeen varsinainen työpaikka oli konkurssissa ja minulle ilmoitettiin ettei tarvita enää. Kun korvaukset tuli, ihmettelin missä liiton korotettu osuus on. Vastaus liitosta:" Eihän Barona konkurssiin ole mennyt." Eipä liittokaan ole sen jälkeen minua kupannut, työttömyyskassassa kyllä olen.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: fixaaja - 26.02.14 - klo:12:43
Tästä säikeestähän on tullut varsinainen "painekattila"  :) Jospa vaikka oma alue kokonaan em. aiheelle? Vaikka kaukana itse foorumin sisällöstä niin hyvin kyllä sopii tänne, niille jotka yrittämistä aikovat! Itsella alkaa olla kuppi täynnä tätä verottajan "ahneutta"..Pullot ja tölkit tietenkin verolle, Joulupukit kans..Niin ja kauppojen bonukset..Onneksi peruivat..Mitähän seuraavaksi? Kohta kiehahtaa  >:(
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Stoppari - 26.02.14 - klo:13:29
Harmaa talous paras talous 8)
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Jussik - 26.02.14 - klo:13:42
CNCPossu:

Ensinnäkään et pysty maksamaan itsellesi kilometrikorvauksia ja päivärahoja, näitä toki saat vähennettyä verotuksessa.
Mutta niissä on omavastuu ja katto. Kyseessä on normaali kilometri vähennys kuin henkilökohtaisessa verotuksessa.
Jos joudut liikkumaan työmaille omalla autollasi ja sen vuosittaisista kilometreistä yli 50% kuluu työ ajossa, täytyy auto merkitä yrityksen nimiin.

Joudut pitämään kirjaa omalla henkilöautossa jopa siviilli ajosta, että voit todistaa että sillä ei ajeta Firman ajoja.
Todistus velvollisuus näistä on yrittäjällä ei verottajalla.
Jos kyseessä on henkilöauto joka on firman nimissä et saa sillä ajaa YHTÄ METRIÄKÄÄN omaa ajoa tai kysessä on veropetos.
Ja tässä tilanteessa hyöty katsotaan koko yrityksen ajalta.
Jos yritys on eri osoitteessa kun asuntosi et saa tätä autoa pitää kotona, vaan se on jätettävä yrityksesi osoitteeseen.

Vastuu asiossa toiminimi ja kommandiitti yhtio vastaa yrityksen veloista ym. henkilökohtaisella omaisuudellaan, talo autot jne...
Osakeyhtiössä vastuu loppuu alussa pantuun osakepääomaan.

Esimerkiksi jos teet teollisuuden korjauksia ja olet vastuussa koneelle aiheutuvista vahingoista.
Kuvitellaan että tämän vahingon kulut ovat yrityksellesi luokkaa 100 000e, et pysty niitä maksamaan.
Työn tilaaja hakee sinun yrityksesi konkurssiin, hakemus menee läpi ja tulee käytäntöön, tällöin jos teit työt toiminimellä tai kommandiitti yhtiöllä,
vastaat tämän konkurssipesän veloista henkilökohtaisella omaisuudellasi.

Osakeyhtiössä vastuu pysähtyy alussa annetun osakepääoman summaan noin(2800e min.), mikäli et ole henkilökohtaisesti taannut yrityksesi lainaa.
ELI ÄLÄ TAKAA OY:n LAINAA HENKILÖKOHTAISESTI.
Tällöin vastuusi pysähtyy tuohon 2800e etkä menetä loppuelämääsi.

Mieti tarkasti minkä yritys muodon valitset, kommandiitti ja toiminimen välillä ei kiinteissä menoissa ole mitään käytännön eroa.
Osake yhtiössä maksat veroa voitosta + palkasta, tähänkin saat hyvältä kirjanpitäjältä neuvoja.
Mutta kaiken kaikkea osake yhtiö on raskaampi.
Hyvä kirjanpitäjä on aivan ehdoton, jos ja kun joskus se verotarkastus sattuu kohdallesi, olet vastuussa kirjanpidostasi riippumatta siitä oletko tehnyt sen itse tai teettänyt jollakin.

Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: mpr - 26.02.14 - klo:13:42
Onhan se ymmärrettävää kun valtion talous on kuralla ja velkaa otetaan n. 9000,000,000 euroa joka vuosi on siinä painetta yrittää haalia rahaa sitten vaikka tyhjistä pulloista tai joulupukintöistä  ;D
Mutta jos he keskittyisivät sellaisiin asioihin jolla on todellista merkitystä niin voisi suunta muuttua. Esim. suomi ostaa energiaa 13.5 miljardilla eurolla joka vuosi, eli tämä raha menee ulos suomesta.
Energiaahan suomessa riittää jos on vain tahtoa käyttää sitä.
Veikkaisin että jos tuosta 13.5 miljardista jäisi vaikka tuo suomen ottama velka 9 miljardia pyörimään tänne kotimaahan sillä olisi niin iso elvyttävä vaikutus että se palautuisi tuplana valtion kirstuun.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Kumpumäen seppä - 26.02.14 - klo:15:30
Pakko korostaa tuota hyvän kirjanpitäjän tärkeyttä. Vaikea on vaan etukäteen päätellä kuka on hyvä kuka ei. Itse olen tämän asian opetellut kantapään kautta. Aikoinaan oli kirjanpitäjä, jonka havaitsin kyllä jo aiemmin, ettei ole hirveän pätevä. En kuitenkaan jaksanut lähteä vaihtamaan siinä vaiheessa. Lopulta se oli sotkenut paljon muutakin, mutta pahin oli se, kun firmalla oli yksi hankala projekti, jossa laskutetun saatavan kotiuttaminen kesti n. kaksi vuotta. Saatavaa oli 34 000 Eur. Sitten jonkun tilinpäätöksen yhteydessä aloin ihmetellä, kun yhtä äkkiä olinkin ottanut muka kassasta omaan taskuuni tuon verran. Kun kirjanpito oli muutenkin sekaisin, niin virheen löytäminenkin oli vaikeaa. Lopulta itse aikani kirjanpitoa tutkittuani tajusin, että kirjanpitäjä oli ihan itse minulta kysymättä keksinyt, että asiakas on varmaan työntänyt minulle 34 000 euron rahanipun käteen ja kirjannut tuon avoimen saatavan käteisellä maksetuksi. No senhän voi arvata, että en ollut ainut joka asiasta kiinnostui. Sen jälkeen opettelin aika paljon kirjanpitoa, jotta voin tarkistaa kaiken kirjanpidosta, ja toisaalta myös käyttää muutenkin hyödyksi tuon nettipohjaisen kirjanpidon suomia mahdollisuuksia seurata talouden kehitystä. Nyt ole onnistunut löytämään huippu hyvän kirjanpitäjän ja kirjanpito-ohjelman. Jos joku suosituksia kaipaa, niin juttelua voi tästä jatkaa yv:llä.

Yksi hauskuus verottajan tulkinnoista on ajalta, jolloin minulla oli työntekijöitä. Työntekijäni laittoi veroilmoitukseensa matkakulut omalla autolla kulkemisesta. Ei kelvannut verottajalle. Minä kirjoitin todistuksen, että kaveri tarvitsee omaa auto työssään lähes päivittäin. Myös maksetut kilometrikorvaukset todisti tämän. Ei ollut verottajan mielestä syy työmatkojen kulkemiseen omalla autolla. Verottajan tulkinnan mukaan kaverin olisi pitänyt jättää oma autonsa työpaikalle ja mennä illalla bussilla kotiin ja tulla taas aamulla bussilla töihin. Hieman oudon tuntuinen tulkinta tuokin mielestäni on. Vai olisiko työntekijän pitänyt ostaa toinen auto työajoja varten ja toinen yksityisajoja varten.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: NiVa - 26.02.14 - klo:19:04
Moikka!

Ihan sama juttu itellä. Kuljin paljon omalla autolla huoltokeikoilla. Ilmoitin "fiksusti" vain niiltä päiviltä verotukseen työmatkakulu vähennyksen oman auton käytöstä. Ei kelvannut kun julkinen kulkuneuvo sopii työaikoihini. Elikkä oma auto linjuriin katolle ja matkaan  :-\

Lainaus käyttäjältä: Kumpumäen seppä - 26.02.14 - klo:15:30

Yksi hauskuus verottajan tulkinnoista on ajalta, jolloin minulla oli työntekijöitä. Työntekijäni laittoi veroilmoitukseensa matkakulut omalla autolla kulkemisesta. Ei kelvannut verottajalle.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: fixaaja - 26.02.14 - klo:23:43
"Ensinnäkään et pysty maksamaan itsellesi kilometrikorvauksia ja päivärahoja, näitä toki saat vähennettyä verotuksessa.
Mutta niissä on omavastuu ja katto. Kyseessä on normaali kilometri vähennys kuin henkilökohtaisessa verotuksessa."

ÖÖ..en varmaan ihan ymmärtänyt että mistä vinkkelistä pitää tuota lausetta pitää katsoa mutta kyllä yrittäjänä voit maksaa itsellesi päivärahoja ja kilometrikorvauksia. Jos työmaa on yli 15km firman toimipisteestä niin puolipäiväraha yli 6h keikasta ja kilometrit päälle jos on oma auto millä liikut. Vähemmillä kyselyillä vielä selviää kun vähentää nuo suoraan kirjanpidossa, ei veroilmoituksen kohdassa kilometrit :)

Sellainen sanontakin on että "rehellisyys maan perii"..ja pas**t.. Sivutoimisena yrittäjänä pidin pienen tauon ja rehellisesti laitoin alv ilmoitukseen että ALV toimintaa ajalla ->Verottaja ystävällisesti lähetti kirjeen jossa ilmoitti että yritys poistetaan rekisteristä kahden kuukauden kuluessa ellei heillel lähetetä laskuista, sopimuksista ja tilatuista töistä kopioita ja selvitystä! Minkä ihmeen takia tuollainen kohta on jos seuraukset ovat tälläiset? Tuli vähän kiire ruveta etsimään hommia. Oli viimeinen kerta kun laitan näin teen. Jos tulee vastaava eteen niin keksin vaikka siihen muutamalla eurolla laskutusta..
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Jussik - 27.02.14 - klo:06:55
Terve

Fixaaja, tarkistappa vaikka Suomen Yrittäjien sivuilta, Tominimellä et voi nostaa päivärahoja ja kilometrikorvauksia.
Saat kyllä merkitä ne vähennyksinä.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: mpr - 27.02.14 - klo:07:32
Lainaus käyttäjältä: Jussik - 27.02.14 - klo:06:55
Terve

Fixaaja, tarkistappa vaikka Suomen Yrittäjien sivuilta, Tominimellä et voi nostaa päivärahoja ja kilometrikorvauksia.
Saat kyllä merkitä ne vähennyksinä.

Niin tai sama se millä nimellä rahan nostaa yksityiskäyttöön veron joutuu maksamaan, kun taas OY:ltä saadut päivärahat ja matkakorvauket on verovapaita.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: senaattori - 27.02.14 - klo:07:59
Tmi-yrittäjä voi vuoden lopussa vähentää verotuksessa ns. yrittäjä päivärahan. Minulla kirjanpitäjä laskee ajopäiväkirjan perusteella montako koko- tai puolipäivärahaa on tullut vuoden aikana. Ajopäiväkirjan mukaan auton kulut suhteessa yksityiskäyttöön myöskin huomioidaan liiketoiminnan kuluissa. :-X
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: fixaaja - 27.02.14 - klo:09:31
Jussik:
En välitä mitä Suomen Yrittäjät kirjoittavat, noudatan verottajan ohjeita eli kyllä voi vähentää km ja päivärahat..Eli kyllä voi vähentää http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/2012/Liikkeen_ja_ammatinharjoittajien_seka_ma(19715)

Ne ovat kuluja siinä missä kynäkin..
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Pinkbeard - 27.02.14 - klo:10:20
heps!
toimin toiminimellä:
käytän omaa autoa työajoihin,ajopäiväkirja työajoista ,ajetut matkat,ajoreitti,asiakas,aika
päivärahat ja puolipäivärahat merkitään muistiin.
kulut voi maksaa vaikka vuoden lopussa itselleen,kuuluvat elinkeinotoiminnan kuluihin.
sitten:
näin vuoden 2012 veroilmoitus
veroilmoituksen lomake 5 (elinkeinotoiminnan veroilmoitus liikkeen-ja ammatinharjoittaja)
V erittelyt yksityiskäytöstä
B lisävähennys
B1 Selvitys tilapäisestä työmatkasta aiheutuneista lisääntyneistä elantokustannuksista
-tähän kohtaan tulee päivärahat+puolipäivärahat (kohta 388)
B2 Selvitys yksityisvaroihin kuuluvan auton käytöstä elinkeinotoiminnassa
-tähän kohtaan tulee kilometri korvaukset (kohta 392)

lomake 5
2 elinkeinotoiminnan kulut
lisävähennykset(erittely sivulla 3 kohdassa  B1 ja B2)(kohta 364)
eli tähän ed.kulut

tällöin ne sisältyvät
elinkeinotoiminnan verotuksessa vähennyskelpoisiin kuluihin (kohta 355)
jotka vähentävät viivan alle jäävää tulosta.
ei näistä silloin käsittääkseni veroja makseta:(itse tietysti maksat polttoainekulut,joissa veroja jo on)
vaan toiminimellä maksetaan vero vasta kun viivan alle jää verotettavaa,
tällöin veroa menee sen mukaan maksatko verosi pääoma tai ansiotuloina,plus vähennykset jne.jne.

esim.jos tasearvo on korkea voi valita maksaako mahdollisesti pääomatuloja itselleen. lomake 5 sivu 4  (kohta 395) XIII vaatimus jaettavasta yritystulosta.

joku taisi kirjoittaa tuolla ketjussa että veroja on kiva maksaa,näin se on kun on jotain jäänytkin viivan alle ja se kuuluu yrittämiseen.
se mitä päättäjät näille asioille tekevät  tai pitäisi tehdä,onkin ihan toinen juttu.

tämä on kirjoitettu vuoden 2012 verotukseen perustuen,kun 2013 verotus ei ole ollut ihan vielä työn alla.
huh huh ::)
terv.Pekka

ps.toivottavasti Raipe ja muut asiaa suunnitttelevat ja asian tiimoilla toimivat ja muut kiinnostuneet ovat saaneet asiasta jotain irti.
pss. Jussik oli jo tuossa välissä kerinyt asiaan vastaamaan myös. yesh.samat linjat.
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Pinkbeard - 27.02.14 - klo:10:30
anteeksi:
edelliseen liittyen.kun kirjoitin

pss. Jussik oli jo tuossa välissä kerinyt asiaan vastaamaan myös. yesh.samat linjat.

sehän olikin Fiksaaja joka asian lyhyesti laukaisi,olikin suunnattu Jussik : lle.

pahoitteluni. :-[
terv.Pekka
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: Ville Vaho - 27.02.14 - klo:22:24
Mulla on firman auto, firman nimi otteessa. Vakuutusta ottaessa palkitsivat heti täysillä boonuksilla. Varaosat, bensat ym. firman kuluja.

Vaimon auto minun nimissä, kimppa lauluauto minun nimissä. Firma on oman talon pihassa, mutta yrittäminen tapahtuu pääasiassa muualla. Jos en väärin muista, viime vuonna kilometrit vähennettiin niistä mitä laskuista löyty. Auto oli -67 vuosimallia, joten mittarin lukemaa en niin noteerannut. Ehkä olis enemmänkin voinut vähennellä. Firman auto=harrasteauto, mutta kun firman omat tuotteet on autoon liittyviä, olen järkeillyt että oma auto on osien sovitusta varten=se siitä "harrastuksesta".

Jos lähden ajelemaan johonkin firman autolla, se on firman ajoa, työkaluja/tarvikkeita/postia viemässä/tuomassa. Joskus harvoin postireissulla tulee kaljakeissi ja kauppakassi takaluukussa, kai se on jo laitonta.  ;)

Vaatteet kuuluu kalsareita myöden firmalle, tosin jokuset vanhat on vielä omiakin. Käsi pystyyn kuka kulkee yrittämässä munasillaan?

En ole pahemmin tutkinut miten asia menee, mutta yleinsä järjellä on säädökset tehty. Eikä kirjanpitäjä ole käskenyt ostaa haalareita/tavallisia vaatteita omilla rahoilla, joten kai ne kuluihin menee.. Messuilla/muuten edustamassa täytyy tietysti olla kelvollinen puku. Harvoin tulee käytyä edes sukuloimassa ilman että siihen yrittämistä liittyisi.

https://www.youtube.com/watch?v=VSWGy-heYS0
Otsikko: Vs: Alihankinta
Kirjoitti: viilari - 28.02.14 - klo:11:06
http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/uutishuone/tiedotteet/2014-2/alihankkijat-tilanne-heikko-mutta-toivo-virinnyt
Teknologiateollisuuden sivuilta hieman tilastotietoa alihankinnasta.Löytyy sieltä muutakin tietoa.