Sunnittelemaan perustan oman pikku konepaja tämän kesällä,ostan cnc sorvi ja jyrsinkone,mutt mun täytyy etsin muutama asiakas ensin,todella hankala etsimässä nyten,kuka voi sanoo miten etsimään asikkaat?
Suomessa helpottaa paljon kun ensin opettelee kielen :P .
Lainaus käyttäjältä: VH.koneistus - 30.05.13 - klo:12:18
Sunnittelemaan perustan oman pikku konepaja tämän kesällä,ostan cnc sorvi ja jyrsinkone,mutt mun täytyy etsin muutama asiakas ensin,todella hankala etsimässä nyten,kuka voi sanoo miten etsimään asikkaat?
Voi olla aika vaikea saada tilauksia, ennenkuin pystyy antamaan toimitusajan. Toimitusaikaa on paha antaa, jos ei ole koneita.
Itse laittaisin ilmoituksen vaikka Metallitekniikka lehteen. Ainakin ilmoitus, webbisivut yms. tosiaan kannattaa oikoluettaa. Suomea oppii kyllä, mutta kirjallisen materiaalin pitää näyttää asialliselta, jotta firma näyttää ammattimaiselta.
Ilmoitukseen laittaisin vähintään:
- mitä materiaaleja koneistat (muovit, metallit, erikoisemmat metallit esim. hastelloy yms.)
- minkäkokoisia sarjoja tai teetkö yksittäiskappaleita
- minkäkokoisia osia (alle 100kg? max D300x500 sorvaus?)
- onko oltava konepiirustukset vai teetkö protoja tupakkiaskipiirustuksista
- lupaus, että jokaiseen tarjouspyyntöön vastataan (tämä olisi itselle hyvä syy ottaa yhteyttä, itse kiroan aina kun etsitään uusia tekijöitä osille töissä ja pajat ei viitsi vastata mitään, ellei soita perään ja anele tarjouksia)
- binikipimu jotain osaa pitelemässä (miehet niitä tilaa kuitenkin, mun suosikki erikoisterästoimittajalla Abrams steelillä Saksassa on vähäpukeisia naisia kataloogeissa yms..)
- vielä kerran oikoluku ja mielipide tutuilta ilmoituksesta, omalle työlle on sokea
Onnea!
Tämä VH.Koneistuksen kaveri on puhelinnumeron nimen perusteella Kiinanpoika. Heillä on motiivi yrittämiseen melkoisen paljon suurempi kuin keskimäärin suomalaisella "pullamössö"tekijällä. Tosin yrittäjänä tuolla koneistuspuolella pitää olla osaamista ja motiivia. Suomalaisen teollisuuden alihankkijalla pitää olla venymistä ja hieman orjankin roolia. On se niin tiukkaa. Seurasin muutamaa alihankkijaa ja tein vähän yhteistyötä entisen työnantajani alihankkijoiden kanssa. Entisestä työnantajastani en voine sanoa mitään ikävää alihankkijoiden kohtelusta. Syynä erään alihankintaostaja Matin sivistynyt suhtautuminen alihankkijoihin.
Kyllä lienee olla vaikeata tuon VH.koneistuksen kaverilla saada asiakkaita. Kunhan lueskelee vaikkapa CNC-possun kommentteja. Se on ehkä selvää, että nykyisen työnantajansa alihankkijaksi ei kannattane ryhtyä. Täytyy löytää omat vahvuutensa ja niiden avulla löytää asiakkaat. Saattaa olla vahvuus tuo joustavuus, venyminen.
Mitä tulee Suomenkielen osaamiseen, sehän paranee koko ajan, eikä liene vaikeimpia asioita yrittämisessä. Tervetuloa foorumille ja onnea yrittämiseen.
Lehdessä mainostaminen on ainakin omalla kohdalla ollut vähän plusmiinusnolla, 1% asiakkaista sanoo nähneensä mainokseni lehdessä... Tai sitten olen mainostanut täysin väärissä lehdessä ;) ...ja aivan liian vähän.
Tietenkään lehtimainonta esim. Eurometalli-lehdessä ole kallista, muutama satanen varttisivun ilmoitus, koko sivukaan ei taida olla kuin reilun tonnin, mutta omalla kohdalla on tuntunut hiukan hukkaan heitetyltä. Tietysti Eurometallilta voi kiristää mainoksen ottamisen yhteydessä jutun lehteen, joka varmasti lisää näkyvyyttä ja kiinnostavuutta lukijoiden (niiden kymmenen kahvihuoneessa kyllästyneen ;) ) osalta. Ja yksikin kontakti sitten voi ollakin se lottovoitto.
Itselläni nuo kontaktit ovat syntyneet aika pitkälle puskaradion kautta sekä soittamalla esittelykäyntejä. Ja pakko nostaa hattua tälle foorumille, kun tämä on ainoa sosiaalinen media, jossa CNC-modernisointi on seksikästä :D , täältä niitä kontakteja on tullut enemmän ja vähemmän.
Toivottavasti aloittajan unelma koneistamosta toteutuu!
2-vuotta siinä menee kun ihmiset löytää yrityksen.. Paikallis lehteen vain joku ilmoitus ja pikku duuneja haalia sieltä täältä siinä oppii vähän mitä menee lupaamaan kellekkin ja saa hoidettua homman
Uutena yrittäjänä CNC Markkinoille ja jaloilleen pääsyssä lienee vaihtoehtona haalia joku idioottihelppo kikkare tahi pari ja houkuttimena painaa hinta niin alas ettei siitä jää paljoa muuta käteen kuin paskaa ja laastari. Painaa pari vuotta silmän aluset mustana yötä myöden. Perustoimeentulo kun pyörii niin markkinoi ja haalii lisää kontakteja.
Kakkosena lienee se että sulla on joku spesiaali kone tai olet jossakin lajissa verraten parempi kuin muut. Pitää markkinoida spesiaalia ja myös lunastaa lupauksensa.
Kolmosena voisi koittaa paikata isompien firmojen kiirepiikkejä ja paskahommia. Huolii Pikku sarjat ja yksittäiskappaleet. Useammasta mid- ja keskisarjan koneistamosta esim yksityiskyselijät heitetään niskaperseotteella pihalle, ei ole aikaa pikkuhommille. Eli kyselee onko suuremmilla koneistamoilla näitä "ylijäämä" hommia.
Nelosena oma tuote.
Kieli ja kulttuurikysymys on tietty vaikea kompastuskivi. Karvan rasistiset ja epäilevät ajatukset kuitenkin jyllää ja luottamussuhteen luonti on vaikeampaa. Itseltänikin 35v ammatikseen sorvannu puolalaisittain murtava ex naapuri kyseli myynti ja markkinointi apua, tarjos suoraan että myy ja ota välistä.
Eikun pienestä aloittaen.
Nykyään löytyy paljon avointa (ilmaista!) ohjelmistoa jonka hyvä osaaminen saattaisi olla kilpailuetu. Perinteinen meinikihän on että ajetaan sitä samaa 1980 hankittua DOS-sovellusta koska se on ainoa mitä osataan käyttää :)
esim:
- oikein hyvät CAD piirtäjät ovat varmaan aika harvassa. monimutkaiset 3D pinnat, kokoonpanot, liikkuvat mallit jne.
- FEM/lujuuslaskenta analyysi osille. miksei myös lämmönjohtavuus jne.
- CAM osaaminen sille tasolle että voi tarjota 3D-pintoja tai jopa 4/5-akselikoneistusta.
Lainaus käyttäjältä: Tapani Honkanen - 30.05.13 - klo:16:46
Kyllä lienee olla vaikeata tuon VH.koneistuksen kaverilla saada asiakkaita. Kunhan lueskelee vaikkapa CNC-possun kommentteja.
Ettei tule väärää käsitystä mun listasta, siinä oli vaan esimerkkiä, mikä olisi minun mielestäni tosi hyvä konepajan ilmoitus. En siis todellakaan vaadi, että kaikki on, mutta mitä selkeämpi ilmoitus (josta ilmenee mitä paja tekee ja millaisia asiakkaita haluaa sarjojen koon yms. suhteen), sitä pienempi kynnys ottaa yhteyttä.
Edellisellä kerralla, kun lähetin nipun konepiirustuksia tarjouspyynnön kera uusiin konepajoihin, jotka Metallitekniikka yms. mainosten pohjalta voisivat sellaisia AISI316 pikkusarjoja tehdä (yhteisarvo muutama tonni), yksikään ei vastannut mitään. Ei yksikään. En tiedä miten sitten etsiä uusia konepajoja vaihtoehdoiksi nykyisille (siis kun nykyisillä tilauskirjat täynnä, olisi kiva olla vaihtoehtoja, joilla voisi olla aikaa tehdä osia aikaisemmin, eikä joutua odottamaan useampaa kuukautta osia). Piensarja-asiakkaana olemme kuitenkin prioriteetissa alimmaisia, kun suurille asiakkaille tehdään tietysti ensin, ja tämä on ihan ymmärrettävää. Miksi mainostaa, jos ei viitsitä vastata tarjouspyyntöihin. Sen takia, jos itse laittaisin tommosen ilmoituksen, lupaisin vastata jokaiseen tarjouspyyntöön - "ei sovi meille" on myös vastaus.
Asiakaspalvelu on varmaan tärkein yksittäinen asia. Jos menee pieleen osat tai on myöhässä, olisi kiva kuulla pajalta siitä, eikä itse soitella perään, ja kuulla ettei olla ehditty aloittaakaan, mutta ehkä ensi viikolla. Sitten tuo tarjouspyyntöihin vastaaminen. Ystävällisellä yhteydenpidolla saa anteeksi tosi paljon kaikkia mokia.
Yhdestä pienestä konepajasta, joka teki tosi hyvää työtä, jouduttiin luopumaan, kun osat saattoi olla 0-10 viikkoa myöhässä, ja välillä ei saanut yhteyttä pariin viikkoon. Oli niin kiire tehdä osia, ettei ehtinyt vastata puhelimeen/sähköposteihin ei ole selitys. Ei tilaaja voi pyöritellä paria kuukautta peukaloita, kun osat ei tulekaan, eikä mitään tietoa koska tulee. Kerran voi käydä noin, mutta ei jatkuvasti.
Itse joskus laskeskelin, mitä konepajan perustaminen vaatisi koneiden lisäksi. Tulin tulokseen, että joku 400000e on minimiliikevaihto, jolla hommaa pystyy pyörittämään kohtuullisella katteella hinnoissa. Kolme ihmistä. Yksi myyjä, yksi koneistaja, yksi pomomies. Tuolla homma alkaisi pyöriä ilman tappiota. Koneistaja tekee osat, myyjä saa tilauksia sisään, pomomies pitää firman pyörimässä ja hoitaa byrokratian. Jos siis puhutaan ihan todellisesta firmasta, jolla elättää itsensä 8-16 työllä. Koneiden myös pitää täyttää CE kuviot ja työturvallisuusvaatimukset, kun on ulkopuolinen firmassa.
Ei mikään totuutena pidettävä kuvio, mutta tuosta itse totesin, etten uskalla tommosta kokeilla. Yksin ei saa riittävää liikevaihtoa (ja voittoa), että saisi edes nykyistä palkkatyötä vastaavaa toimeentuloa (kun laskee nimenomaan tuntihinnan ajalleen). Aikaa vaan ei vuorokaudessa riitä myymiseen, tekemiseen ja byrokratiaan yhdellä ihmisellä, vaan homma jää pakosti aina pienimuotoiseksi. Jos siis ei tee vain paria vakio-osaa mielipuolisia määriä parille asiakkaalle, mutta tämä ei ole oikein mahdollista, kun sitten on vaarana, että verottaja purkaa firman veronkiertona, kun asiakkaita on liian vähän ja olettaa, että pitää mennä töihin niille asiakkaille. Näitäkin on käsittääkseni tapahtunut, jos firmalle ei ole ollut rahallisesti merkittävää konekantaa, ainakin tilitoimistoni mukaan. Tuo verottaja-riskikin kannattaa ottaa huomioon, jos meinaa tehdä vain yhdelle asiakkaalle osia. Voi napsahtaa pahastikin - tilaaja-firmalle palkan sivukulut maksuun laskutusmäärästä, itselle kaikki firman vähennykset takaisinmaksuun verottajalle.. Ainoa tapa, miten yhden miehen firmana pyörisi, olisi tehdä omia tuotteita, millä on todella hyvä kate. Sitten ne pitäisi saada myytyä suurelle määrälle asiakkaita, mutta mielellään ei kuluttaja-asiakkaita, ettei tule ongelmia kuluttajansuojan kanssa. Ei helppo kuvio.
Nimimerkillä: yrittäjä sivutoimisesti, palkkatyöläinen päätoimisesti..
Täsmälleen samoihin asioihin törmännyt kun edellinen kirjoittaja.Nykyisessä toimessani missä suunittelu ja kokoonpano ainoastaan on itsellä. 90% osista teetetään alihankintana ja loput valmiina komponentteina. kaikki tuo on arkipäivää.
Vielä lisäisin ,että tilausvahvistus helpottais elämää.Läheskään kaikki ei sitä tee.Ei tarttis aina kysellä perään ,että tuliko vai ei.
Mitä ihmettä niin fiksu CNCpossu kertoikaan. Että yksi "sorvari", yksi pomo ja yksi myyjä. Ei hemmetissä kukaan sorvari pysty elättämään kolmea. Kyllä sorvari pomottaa itseään ja hoitaa kaikennäköistä muutakin. Kyllä "sorvareita pitää olla ainakin kolme tai enemmän, jotta myyjälle ja pomolle, jotka ovat sama persoona, saadaan leipää. Toki sorvarikin voi olla pomo. Tämä oli sivullisen mielipide ja toivottavasti minun teesin kumotaan.
Samoilla linjoilla edellisen kanssa. Jos laskutustavoite on 400t eur/v, tällöin sorvarin pitäisi tuottaa 227.3eur/h. (11kk/v, 160h/kk), mikä hyvin pitkälti mahdotonta nykypäivänä. Todellinen hintataso on lähempänä neljäsosaa tuosta, mikäli on taitava sorvari ja hyvät peruskoneet. Eri asia toki, jos on erikoiskoneet jotka ajaa itekseen ja sorvari pystyy käyttämään useampaa yhtäaikaa. Sitä varten tarvitaan pitkiä sarjoja kappaleita, joissa eivät terät juurikaan kulu tai mitat heitä. Juuri tästä syystä ne sarjat ovatkin kilpailluimpia, ja hinta menee todella alas...
Allekirjoittanut on elättänyt itsensä yhden miehen sorvaamolla viimeiset neljä vuotta. Ei tässä tuntipalkoille pääse ja joka päivä kuluu aamusta iltaan verstaalla, mutta silti on katto pään päällä ja leivälle päällisiä. ;)
Asiakkaidenhankinnasta:
Toimivin markkinointikeino suomessa on ns. puskaradio. Eli tee laatutyötä järkevällä hinnalla, niin sana kiertää ihmisten kertoessa verstaastasi lähipiirilleen. Aikaa menee muutama vuosi, ja alkuun joutuu ehkä tekemään turhaltakin vaikuttavia projekteja, mutta sen jälkeen alkaa töitä riittämään.
Jos mietit tilannetta omalle kohdallesi; Tarvitset palvelua X. Tilaatko palvelun siltä, joka lähetti suoramarkkinointikirjeen sinulle? Entä siltä, jonka mainos on lehdessä, radiossa tai kadun varressa? Vaiko siltä, jota ystäväsi suositteli, kun kysyit häneltä että tiedätkö ketään joka tuottaa palvelua X...?
VH.koneistus: Ilmoittele vähän kun saat konekantaa hankittua, että mitä pystyt tekemään. Voisin ohjata osan asiakkaista sinne suuntaan, kun itsellä alkaa olla vähän liikaa tekemistä.
Mielenkiintonen keskustelu!
Ja ymmärsinköhän oikein että jos tohon 227.3 euroon päästäis niin sen yhden sorvarin/koneistajan pitäs veivata sujuvasti melkein neljää konetta?
melko utopistinen ajatus jos ei tosiaan ole miljoona sarjaa ja robotteja apuna
Niin,nythän meikäläinen heräs.
ajatuksia on puolesta ja vastaan,ja hyvähän se että niitä löytyy.
itse vasta parikymmentä vuotta yrittäneenä olen huomannut että ei
kaikkia voi miellyttää,ihmisiä on kaiken moisia,ja ihmiset tätä systeemiä pyörittää.
kuten ttontsa totesi alussa homma voi kestää ja pienellä kun toimii niin riski pysyy
pienenä.
noita koneistamoja kun on välillä myynnissä konkurssipesinä,että ei kaikki voi
onnistua.
mitä vähemmän velkaa,sen vähemmän on riippuvainen muista rahojen suhteen.
JH-Q kanssa on oivaltanut ilmeisesti että yhteistyö voi olla voimaa.
itse en kilpaile kuin itseni kanssa, ja että vieläkö jaksan lähteä verstaalle töihin,no rahanhan
takia asiakkaiden kanssa koitetaan elää.
no,kai se että koittaa pitää kulut pienenä(kyllä yrittäjän pussille kävijöitä riittää)
rahan liikkeellä,eli laskut maksetaan ja laskutetaan kohtuu ajassa
ja luodaan luotettavia kontakteja ja tosiaan keskittyä siihen mitä osaa(itseään kun ei kannata
liikaa hajoittaa,eihän sitä kroppa ja pääkään kestä) niin ainakin
itse olen nauttinut yrittämisestä sen verran että sitä olen jaksanut tehdä.
virheistään voi joskus jopa oppia.
onnea vaan alulle jos jotain tulee.
terv: Pekka
Lainaus käyttäjältä: Tapani Honkanen - 31.05.13 - klo:21:34
Mitä ihmettä niin fiksu CNCpossu kertoikaan. Että yksi "sorvari", yksi pomo ja yksi myyjä. Ei hemmetissä kukaan sorvari pysty elättämään kolmea. Kyllä sorvari pomottaa itseään ja hoitaa kaikennäköistä muutakin. Kyllä "sorvareita pitää olla ainakin kolme tai enemmän, jotta myyjälle ja pomolle, jotka ovat sama persoona, saadaan leipää. Toki sorvarikin voi olla pomo. Tämä oli sivullisen mielipide ja toivottavasti minun teesin kumotaan.
Mielipiteet on kuin perserei'ät, jokaisella on yksi. Erimieltä saa olla vapaasti. Ei tarvi vittuilla fiksuudesta.
IMHO: Minimi miehitys on 3 ihmistä, sitä PIENEMMÄLLÄ MÄÄRÄLLÄ ei pärjää todellisessa firmassa. Samoin kirjoitin, että vähintään 400000e on oltava liikevaihtoa, että homma kannattaisi 3 ihmisellä. Jos noilla luvuilla ei pärjää (=riittävän erikoista hommaa, että asiakas maksaa mitä pyydetään), pitää joko muuttaa kuviota (vaikka lisää koneistajia, niinkuin kirjoitit) tai olla tekemättä. Jos lisää koneistajia, tuo minimi liikevaihto nousee. Mun pointti oli aika lailla, että pienempänä ei toimi.
Itse en usko, että koneistaja ehtii myydä työtään ulos (antaa tarjouksia ja hoitaa markkinointia, kiertää asiakasfirmoja etsimässä, messuilla), sekä hoitaa firman byrokratiaa (verottajalle päin, laskutukset, ostolaskut, viranomaisjuttuja, rahteja, työkaluhankintoja, ATK ylläpitoja, kaikkea 1000 juttua mitä tulee vastaan), koneistushommien ohessa, niin että hommaa pystyy pyörittämään 8-16 työnä 5 päivää viikossa, pitäen kesäloman ja muut lomat. Firmaa aloittaessaan voi ajaa itsensä piippuun, mutta pitkällä aikavälillä ei, tai burn-out kolkuttelee nurkissa ja perhe katoaa.
Laskin muuten piruuttani, että meillä duunissa (muutaman miehen pikkufirmassa) oli viime vuonna 241euroa/miestunti liikevaihtoa. Katsokaapa piruuttaan vaikka Kauppalehdestä noita liikevaihdon ja työntekijöiden suhteita pikkufirmoista.. Voitte yllättyä.. Pitää vaan löytää ala, missä osaamisesta maksetaan.
Jos nyt ensimmäiseksi korjaisi CNC-possun mielikuvaa kirjoittamastani pätkästä. Ensinnäkin, termi "vittuilla" ei kuulu yleisesti sanavarastooni, kun julkisesti kirjoittelen, ei edes noin kuvaannollisesti. Miksi sen tekisin? Mitä sillä termillä tarkoitetaan. Ilkeilyäkö? Joskus aikoinaan junalla työmatkallani pari viisitoistakesäistä sutturaa käytti tuommoista sanaa runsaasti, niin että kanssamatkustajat hieman jo vaivaantuivat siitä. Kun nuo sutturat istuivat vastapäisellä penkillä, niin seuraavan semmoisen sanan jälkeen kumarruin heitä kohden ja kysäisin: Ulkosynnyttimistäkö puhutaan? Ällistyksestä selvittyään toinen tokaisi: Mitä v.... Sitten sutturat katsoivat toisiinsa ja kanssamatkustajien lievän naurun saattamina he häpeän puna kasvoillaan poistuivat vaunusta. Jos haluaisin loukata, teen sen sitten todella tarkoituksella ja tosi pahasti. Kaverien läsnäollessa. Kun en jonkun tuntemattoman kirjoittelusta mitenkään loukkaannu tai ota itseeni enkä ymmärrä miten näin mitättömän tuntemattoman persoonan lievä kysely saisi jonkun yhtään ärsyyntymään.
Ilkeilinkö minä muka kun kehuin fiksuksi? No en sitten yhtään. Katsoin kaikki kirjoituksesi ennen vastaustani ja edelleen olen sitä mieltä, että fiksu tai osaava kaveri tuo CNC-possu on kuitenkin. Muunmuassa sanailussa timopenin kanssa tuosta teräpitimen materiaalista. Myöskin jostakin plasmapolttimen rakentelusta näkee, että osaava kaveri tuo on, minun arvoasteikollani. Olisinhan minäkin voinut sanoa vaikkapa tuosta teräpitimestä jotakin, vähän koulutettuna simpassina ja työtehtävien kouluttamana. En sitten viitsinyt.
Mitä tulee liikevaihtoon per nuppi, on se ihan eri asia kuin jalostusarvo. Tuommoinen tavoite, työaika 8-16 5pv/vk, ei millään toteudu aloittavalla sorvarilla/koneistajalla, mikä tässä yksinäisen aloittelijan tapauksessa on kyse.
Mitä tulee CNC-possun väitteeseen, että heidän pienehkössä valmistavassa??? firmassaan liikevaihto on 241 €/(henkilö)h, eli noin 400 000€/vuosi, voi ollakin totta mutta silloin käytätte melko paljon alihankintaa tai raaka-ainekulut ja ostotarvikkeet ovat melko suuria tai konekanta on melko arvokasta. Mikä on jalostusarvo? Palkkakuluthan ovat kuitenkin melko tavanomaiset arvatenkin.
Vaikka tälläkin foorumilla on monennäköistä osaajaa, niin toivoisin rauhallisuutta kommentteihin ja unohtamaan semmoiset epäilyt konsanaan, että joku vit...lee. Vaikka minäkin osasin kaikennäköistä, en useinkaan ollut ihan varma koska ongelman määrittelyalueen rajaaminen ja käsitteiden samanarvoisuuden toteaminen oli aina vaikeata. Kyllä yksin voi aina olla oikeassa mutta suurinpiirtein samaa mieltä oleminen on paljon kasvattavampaa kuitenkin. Argumentointi ja avoimuus ratkaiskoon.
En mitenkään pyydä anteeksi, mutta olen pahoillani aiheuttamastani mielipahasta ja toivon loukkaantujan huomaavan päivän paistavan edelleen.
Lainaus käyttäjältä: Tapani Honkanen - 03.06.13 - klo:20:46
Jos nyt ensimmäiseksi korjaisi CNC-possun mielikuvaa kirjoittamastani pätkästä. Ensinnäkin, termi "vittuilla" ei kuulu yleisesti sanavarastooni, kun julkisesti kirjoittelen, ei edes noin kuvaannollisesti. Miksi sen tekisin? Mitä sillä termillä tarkoitetaan. Ilkeilyäkö? Joskus aikoinaan junalla työmatkallani pari viisitoistakesäistä sutturaa käytti tuommoista sanaa runsaasti, niin että kanssamatkustajat hieman jo vaivaantuivat siitä. Kun nuo sutturat istuivat vastapäisellä penkillä, niin seuraavan semmoisen sanan jälkeen kumarruin heitä kohden ja kysäisin: Ulkosynnyttimistäkö puhutaan? Ällistyksestä selvittyään toinen tokaisi: Mitä v.... Sitten sutturat katsoivat toisiinsa ja kanssamatkustajien lievän naurun saattamina he häpeän puna kasvoillaan poistuivat vaunusta. Jos haluaisin loukata, teen sen sitten todella tarkoituksella ja tosi pahasti. Kaverien läsnäollessa. Kun en jonkun tuntemattoman kirjoittelusta mitenkään loukkaannu tai ota itseeni enkä ymmärrä miten näin mitättömän tuntemattoman persoonan lievä kysely saisi jonkun yhtään ärsyyntymään.
Ilkeilinkö minä muka kun kehuin fiksuksi? No en sitten yhtään. Katsoin kaikki kirjoituksesi ennen vastaustani ja edelleen olen sitä mieltä, että fiksu tai osaava kaveri tuo CNC-possu on kuitenkin. Muunmuassa sanailussa timopenin kanssa tuosta teräpitimen materiaalista. Myöskin jostakin plasmapolttimen rakentelusta näkee, että osaava kaveri tuo on, minun arvoasteikollani. Olisinhan minäkin voinut sanoa vaikkapa tuosta teräpitimestä jotakin, vähän koulutettuna simpassina ja työtehtävien kouluttamana. En sitten viitsinyt.
Mitä tulee liikevaihtoon per nuppi, on se ihan eri asia kuin jalostusarvo. Tuommoinen tavoite, työaika 8-16 5pv/vk, ei millään toteudu aloittavalla sorvarilla/koneistajalla, mikä tässä yksinäisen aloittelijan tapauksessa on kyse.
Mitä tulee CNC-possun väitteeseen, että heidän pienehkössä valmistavassa??? firmassaan liikevaihto on 241 €/(henkilö)h, eli noin 400 000€/vuosi, voi ollakin totta mutta silloin käytätte melko paljon alihankintaa tai raaka-ainekulut ja ostotarvikkeet ovat melko suuria tai konekanta on melko arvokasta. Mikä on jalostusarvo? Palkkakuluthan ovat kuitenkin melko tavanomaiset arvatenkin.
Vaikka tälläkin foorumilla on monennäköistä osaajaa, niin toivoisin rauhallisuutta kommentteihin ja unohtamaan semmoiset epäilyt konsanaan, että joku vit...lee. Vaikka minäkin osasin kaikennäköistä, en useinkaan ollut ihan varma koska ongelman määrittelyalueen rajaaminen ja käsitteiden samanarvoisuuden toteaminen oli aina vaikeata. Kyllä yksin voi aina olla oikeassa mutta suurinpiirtein samaa mieltä oleminen on paljon kasvattavampaa kuitenkin. Argumentointi ja avoimuus ratkaiskoon.
En mitenkään pyydä anteeksi, mutta olen pahoillani aiheuttamastani mielipahasta ja toivon loukkaantujan huomaavan päivän paistavan edelleen.
Tämmöstä se netin kautta kommunikointi on - toisen pystyy ymmärtämään täysin väärin, kun ei näe toisen ilmeitä tai kuule ääntä. Anteeksi. Tulkitsin kirjoituksesi todella eri tavalla, eli henkilöön käyvänä kettuiluna asiasta puhumisen sijaan, ja ärähdin sille. Hyvä, että asia selvisi. Kiitos kehuista. :)
Siksi kirjoitin liikevaihdosta, että tajuaa kuinka valtavan määrän joutuu oikeasti myymään asiakkaille, että saa riittävästi (järkevällä katteella) firmaan sisään rahaa, että pystyy edes pitämään toiminnan pyörimässä maksamalla palkat ja muut pakolliset menot, saati sitten tuottaa vielä voittoakin. Useamman ihmisen palkat sivukuluineen ovat jo iso menoerä.
Itsekin opiskeluaikana tehnyt toiminimen kautta kaikenlaista aika lailla aikaa laskematta nuoruuden innolla, ja näin jälkikäteen tajunnut, että se tuntipalkka jäi samalla asteelle, kuin että olisi ollut MacDonaldsissa pihvejä kääntämässä. Toki siinä oppi uutta omaltakin alalta, kun teki todellisia hommia, mutta rahallisesti tuli vapaa-aikaa myytyä todella halvalla. Tosin sen verran paljon aikaa, että kuukausipalkkaan oli tyytyväinen. Ainakaan niin ei voi jatkaa pitkään, vaan tommonen halvalla tuntihinnalla tekeminen on oltava firman alkuaikaa. Muuten jää vapaa-aika pois ja burnout uhkaa oikeasti.
IMHO.
Ja kuten kahdesta edellisestä viestistä huomaamme, niin fiksut foorumilaiset selvittivät kerralla väärinkäsityksensä ja jatkavat keskustelua ystävinä.
P.S. Tuo v:llä alkava sana on nyt lisätty sensuroitujen sanojen luetteloon. Voitte kokeilla ihan rauhassa...
Yesh!
taidanpa lähteä verstaalle hyvillä mielin katsomaan mitä sinne kuuluu! ;ja tähän sellainen virnistävä hymiö,(kai
opin senkin joskus lisäämään) kun viitsin lukea ohjeet.
t.Pekka
no nyt: ;D
Jos nyt pitäisi perustaa sorvaamo, ainut mitä suomeen tekisin, olisi pieni myyntikonttori ja varasto. Varsinaisen koneistamon perustaisin viroon. Virossa yritysverotus on huomattavasti järkevämpää, materiaalit useita kymmeniä prosentteja halvempia ja työvoima huomattavasti halvempaa. Täällä voisi sitten myydä "suomalaista laatutyötä".
Kaikkein koomisinta on, että suomalainen yhtiö myy virossa samoja komponentteja kuin suomessa, 30 - 40 prosenttia halvemmalla kuin suomessa.
Sorvaamot on jo nyt todella kireässä kilpailutilanteessa. Vaikea on uuden tulokkaan lähteä kisaamaan markkinoista. Laatu ja toimitusvarmuus ovat todella tärkeitä kilpailutekijöitä, mutta siltikin useimmat ratkaisee tilanteen hinnan perusteella. Poikkeuksiakin tietysti on. Vähänkin isommat toimijat kilpailuttaa viron, latvian puolan ym. toimittajat. Ei ole suomalaisen helppo kilpailla noita vastaan.
Mites tällä firmalla nykyään menee?
Koittaa myydä nettikoneen(kin) kautta koneita pois. En raaski soittaa kaverille, saattaa tulla paha mieli minullekin jos ja kun bisnes on mennyt nurin. Toisaalta, jos se myy itse, on sinnitellyt ehkä eikä ulosottomies. Rupesi harmittelemaan kun arvioita aloin kirjoittamaan. Soitin kaverille ja keskustelimme tovin. Kyllä se on vaikeata löytää töitä yleensäkin. Kyllä hän myy koko konekantansa pois.
Sääli vaan kun hänestä olisi tullut Suomeen ahkera yrittäjä-puurtaja mutta ei tällä kerralla onnistanut.
Täytyy toivoa, että HarDoxx onnistuu. Ei se ainakaan leikkuunopeudesta ja lastunpaksuudesta kiinni ole. Ehkä lastun välisiä aikoja voisi pienentää :-[
Ostin oman työstökeskuksen tuolta, kaupat sujui suht kivasti. Kone oli täysi raato, loppuun ajettu, likainen. Nyt alkaa olemaan kunnossa suurinpiirtein. Ei niillä koneilla pahemmin aleta yrittämään, korjauskulut tähtitieteelliset ja varmasti rikki kun täytyy töitä tehdä. Sääli! Ilmeisesti leipä tulee työtä tekemällä vieraalla. Joten ehkä joku päivä....
Esim. X akseli hukkasi nollapistettä, kara 0.3/250mm vinossa, välyksestä puhumattakaan. Voitelusta päälinjat katki, rajat jumissa, johtoja poikki, kasattu väärin, hydrauliikka pois käytöstä ( lukitsee paletin...)
Joten kaukana yrittäjän unelmasta, jos ei satu omiin kiireettömiin hommiin tarvita ja omistaa omaa koneenkorjaus yritystä, niin kun minä....
Tämäkin tapaus osoittaa sen kuinka tärkeä on asiantunteva tukiverkosto yrittäjyyden ensiaskeleita otettaessa.....
Mainostamisesta sen verran että itellä ainakin googlen adworksi on oletukseni mukaan toiminut melko hyvin. Noin 30€/kk budjetilla.
Ja itse kannatta tehdä koko tilin luominen ja hoito ei ole vaikeaa keksia niitä avainsanoja ja rajata aluetta missä haluat mainoksen tai haun näkyvän, meinaan on niintä firmoja jotka soittelee että teemme halvalla sulle kuukkeli mainokset jollakin summalla.
Ja on mulla fase sivutkin mutta se nyt on melko turhaa ja ei varmaan konepaja toiminassa ole hyötyä tai kukapa tietää.
Sitten alkava firma tietysti jakaa 5000 mainosta ite printattuna alueen postilaatikkoihin. Ja pommittaa potentiaalisia firmoja soittamalla ja sähköpostilla.
Siinä nyt ekas mieleen tulleita.