Hammasratas 42 hammasta suorat hampaat, moduli 1.5 jyrsin kiekko löytyi
ja pyöröpöydästä löytyy 42 jako (ainakin kiekossa num 42)
Onko Hampaitten kulmaan olemassa joku standardi vai mittaanko
vain rattaasta?
Minkähän on rattaan max läpimitta uutena?
Ensimmäinen sääntö: Se ei onnistu (pyöröpöydällä pelkästään). Nousu mitataan jakoympyrältä, mikä sinänsä on määritelmän mukainen kuvitteellinen objekti. Koska kuitenkin on pyritty standardisoimaan jotakin, niin se saattaa olla vaikkapa 10, 12 tai vaikkapa 15°. Likimääräisesti se jakoympyrä on siellä jossakin jampaan korkeuden puolivälissä kun oletettavasti siinä ei ole profiilinsiirtoa. Kun hampaan kylki on nousullinen, sen tangenttiviiva on tuon nousukulman suuruinen. En tiedä, mutta oletan, että tuo hammaspyörä,jotakin muovia, pyörii vimmatusti. Silloin sen kehänopeus on vaikkapa luokkaa 3...5 m/s. Silloin hammastuksen tarkkuusluokka pitäisi olla vähintäänkin luokkaa 7. Jakoeropoikkeama täytyisi olla melko pieni, korkeintaan ehkä 12 mikrometriä. Silloin jakomenetelmällä tehdyn hammaspyörän tarkkuden aikaansaamiseksi täytyy olla kokenut ja erittäin huolellinen.
Kun kyseessä on nousullinen hammaspyörä ja se tehtäisiin (yleis)jyrsinkoneessa jakomenetelmällä, niin nousullisuuden aikaansaamiseksi täytyy kytkeä päydän pituusliikkeen ruuvi jakopään kierukka-akseliin differentiaaliakselin kautta hammaspyörävälityksellä. Se pyörittää jakopään jakokiekkoa, johon puolestaan jakopään jakokampi kiinnittynyt ja mahdollistaa jaon. Tuossa rykelmässä on mahdollisuuksia jakovirheisiin. Ohjetta hommaan voisi katsoa vaikkapa Valkola: Jyrsijän käsikirja. Näitä teoksia minullakin taitaa olla muutama.
Kuten aluksi mainitsin, se homma ei käy pyöröpöydällä pelkästään vaan täytyy olla käytössä ihan oikea jakopää differentiaaliakselilla. Tämmöisiä laitteita minulla on kaksikin kappaletta. Tsekki ja Venukki. Kyllä oikea länsimainen olisi vielä tarpeen.
Siis en minä oikeasti tiedä, olen lukenut vaan. Itsekin opettelen noita hommia käytännössä kotoverstaassani. Leipäni tienasin tuotekehityssuunnittelijana Suomen suurimmassa hammasvaihdetehtaassa ja ehkä vielä muistan jotakin toisarvoista. Parhaiten heistä hallitsin kuitenkin myös tuon tuotannon tekniikan mutta ne olivat vierintäjyrsinkoneita.
Myös yleisjyrsinkoneella ja mikäpä ettei, myös kallistuvapystypäisellä jyrsinkoneella voi valmistaa vierintämenetelmällä hammaspyöriä jos on käytössä vierintäjyrsinterät. Tälläistä laitetta rakentelen tässä pikkuhiljaa. Mitähän siitäkin tulee?
Mielestäni hampaat eivät ole kaarevat ne on vain ajettu poikittain (n10 astetta) , ja eivät pyöri lujaa.
Rattaita olen thenyt ennenkin mutta isomalla moduulilla ja suoria.
Hep.
Vinohampainen hammaspyörä ei ole ihan niin yksinkertainen kapine, kuin puusta katteltuna näyttää =) (kuten Tapani tuossa jo vähän asiaa hahmottelikin)
Mutta koska tuo on muovia... (ja optimum/joku klooni vaihteistosta?), niin voiskos tuossa toimia jos ois suunnilleen oikein tehtynä, ja antas vaan sopeutua viereisen rattaan kaveriksi?
-eemeli-
Mitä tarkoittaa "suoria" Nuo muovihammaspyörän hampaat ovat mielestäni vinouskulmalla. Suorahampainen tarkoittaa semmoista, missä nousukulma on nolla. Mikäli tehdään semmoinen "ratas", missä olisi hampaat vinossa mutta hammas olisi "suora", siis terällä ajetaan vinosti hammaspyörän akselin yli, niin semmoinen hammastus ei toimi. Kyllähän se on niinsanotusti muotosulkeinen mutta välys keskellä on suurempi kuin päissä. Tästä syystä kulmanopeuskin vaihtelee ja epäilen evolventin muodon olevan vääristynyt ja hammaskosketus on virheellinen. Olen YouTuubissa nähnyt tuommoisen "rattaan" valmistusta. En silti tuntenut ylemmyyttä tekijää kohtaan vaan katsoin tuommoisenkin olevan mahdollista. Silti näin vähänkoulutettuna simpassina hieman vieroksun tuommoista virittelyä.
onneksi en tiennyt tuosta valmistusprosessista mitään ::) kun tein puuhapajan metallivannesahan kulmavaihteeseen messinkisen rattaan. Hioin käsipelillä sopivan profiilin, käyttäen mallina metallista ruuvia joka on vastakappale, tein teräpitimen ja käänsin jyrsimen 5 astetta vinoon, pyöröpöytä alle ja keskitin terän rattaaseen. Terän asensin pitimeen niin että kärki oli suunnilleen ulkona keskipisteestä saman verran kuin kierukkapyörän kierteen ulkohalkaisija oli. Sitten vain poikittaissyötöllä ajoin hammas kerrallaa, ja käänsin pyöröpöydän asteikkomittarin avulla seuraavan hampaan paikalleen. senjälkeen hioin kierukan koneistusjäljet timanttiviilalla ja pyöristin kulmat, asensin kilkkeet paikalleen ja voitelun hoiti grafiittirasva kun ei oillut ihan sopivan kokoista aihiota rattaalle jä millin pari pienemmäksi. Hienosti toimi ja kun sain oikeankokoista aihiota kurkkasin hammasvaihteen sisälle ja totesin ettei minkäännäköistä kulumista näkynyt ja homma onnistui. Uuden teen samalla metodilla sitten joskus kun tuosta aika jättää, tosin sahassa ei ole mitään väliä välyksistä kun veto on aina samoin päin.
Kait tähänkin sopii sanonta, turha tarkkuus on teknistä taitamattomuutta ::)
Hyvä tuli, ratas on planeettapyörästöstä joten "vastapyörässä" hampaat sisällepäin.
hieno on lopputulos, ja arvaappa luulimmeko kaikki että se on jonninmoinen kulmavaihde, minä ainakin ;D
Törmäsin mielenkiintoiseen juutuubi videoon, sivuaa tätä aihetta joten laitetaan jatkoksi.
http://www.youtube.com/watch?v=1rckGCN1kwY (http://www.youtube.com/watch?v=1rckGCN1kwY)