CNC-Harrastus

YLEINEN CNC-KESKUSTELU => Keskustelua eri aiheista => Aiheen aloitti: keljuk - 18.05.08 - klo:10:50

Otsikko: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: keljuk - 18.05.08 - klo:10:50
Hei!

Tässä taas pääsi vuoden takainen intressi heräämään ja olisi tarkoitus rakentaa työalueeltaan n. 400x400x150mm(tai 300x300) kone harrastepuuhia helpottamaan.

Koneella jyrsittäisiin lähinnä muoveja, piirilevyä, hiilikuitua, puuta ja alumiinia.

Ongelmana tässä on nyt lähinnä se, että - huolimatta hillittömästä tiedon tankkaamisesta - en tiedä mitä koneelta vaaditaan kevyeen alumiiniin työstöön (saa olla hidas)?

Sarja kysymyksiä:

Alumiinin työstö ei välttämättä vaadi leikkausnesteen käyttöä? vai?
Minulla kun ei ole varsinaista pajaa niin tuo laitetaan vain pöydälle ja pleksikoppa ympärille.

Riittäisikö karamoottoriksi käsiyläjyrsin?
Siis kierroksien ja väännön puolesta? Luulisin, että markkinoilta löytyy riittävän välyksettömiä malleja. Tuollaisiin löytyy myös paljolti kaikenkokoisia karoja ja teriä.

Riittävätkö 23 kokoluokan stepperit kierretankoon suoraan välitettyinä alumiinin työstöön?
Kuularuuvia en välttämättä ala hankkimaan, ettei budjetti karkaa älyttömäksi.
Saattaa tosin olla, että hankin remmivälitykset moottoreille, että saan akseleille käsipyörät mahdollista manuaalikäyttöä varten...

Olisiko suotavaa yrittää tehdä pöydän laakerointi vain yhdellä lineaarijohteella?
Kahta kun on kuulemma haastava saada asemoitua riittävän tarkasti.

Saattaapi olla, että teen halvalla laakeroinnit tangosta tai jostain kuulalaakeri/kulmaprofiili patentista. Mahtaako moiset toimia enää alumiinin työstössä?




Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: Oh5hrm - 18.05.08 - klo:14:00
moro,
annetaanpa sulle hiukan miettimistä lisää.

Periaatteessa halvalla voi rakentaa. tehään pöytä lastulevystä. käytetään normaalia kieretankoa,revitään askelmoottorit rikkinäisistä printtereistä yms.

Mutta huomioitavat seikat esim.tarkkuus,mitä työstää,nopeus

LainaaOlisiko suotavaa yrittää tehdä pöydän laakerointi vain yhdellä lineaarijohteella?
Kahta kun on kuulemma haastava saada asemoitua riittävän tarkasti.

Tässä taitaa olla pikkunen väärinkäsitys. on ollut varmaan puhe että pöytää ajetaan 2:lla moottorilla.
Tämä kyllä on hankala homma, ratkasuna moni on käyttänyt että päissä johteet ja keskellä yksimoottori.
(http://www.majosoft.com/engraving/hobby_cnc_Roberto_Martinez001.jpg)

tässä on 2 moottoria ajamassa.

(http://www.majosoft.com/engraving/bestanden/visitor_experience/hobby_cnc_machine_of_jaak_claesen/a_hobby_cnc_engraving_machine_jaak_claesen_14.jpg)

tässä tarkoitamani yksinkertasempi tapa.
laittesta tuntuu olevan malleja vaikka kuin paljon.
halvinmalli rakentaa olisi viimisen kuvan lainen.
(http://max-wilson.com/wp-content/uploads/2007/05/dsc04256.JPG)

Karamoottorina moni on käyttänyt dremeliä. näillä tiedoilla kyllä muovi,piirilevyt ja puuta pystyy..
alumiini jätän vastaamata, parempiakin vastaajia tähän löytyy foorumilta.
Niin googlella voit tutkia ainakin hakusanoilla: Homemade cnc, home build cnc, diy cnc   tälläset ainakin nyt tuli mieleen..
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: pave - 18.05.08 - klo:21:16
Kyllä toi alumiini tahtoo `tahmata´terään kiinni ilman leikkuunestettä. Tee tiivis siitä pleksikopasta?  :)
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: dooosign - 14.12.08 - klo:01:12
Tulikos se keljuk:keen mini-CNC koskaan valmiiksi? Itselläni alkamassa suunnittelu omalle koneelle ja toteutusideoilleni olisi hyvä löytää asiantuntevaa ja auttamishaluista arvostelijaa, myös taloudellisessa mielessä tarvitsen neuvoa koska luonnollisestikaan en ole valmis kovin kallista kokoonpanoa rakentamaan vaikka pienimuotoiseen tuotantoonkin haluan koneen suuntautuvan. En halua kotiini puolitoistatonnaria kuten eräs tuttuni itselleen CNC:nsä valmisti ja kirosi sen kanssa sitten. ;)

Kyse ei siis ole ihan harrastelukäytöstä vaan tarvitsen eri materiaaleja monipuolisestikin työstämään kykenevän näppärän mini-CNC koneen, kotiini sille varaamaani työtilaan mutta mahdollisimman järkihintaan. Laatua niissä osissa missä sitä todella tarvitaan, muualta sitten rankemmin nipistellen teemalla. Eri alumiineja, muoveja ja puuta pitää kyetä hyvin työstämään ja erittäin satunnaisesti myös kovempia metalleja mutta tästä voin tarvittaessa joustaa kun saa noita muualtakin teetettyä. Hintaan tosin.

Olen ajatellut käyttäväni (3cm per kantti) 2mm:n neliöprofiiliteräksestä valmistettua isohkoa, työpajan tarvikevarastointiin ja työpöytätilan yhdistelmäksi tarkoitettua matalaa kaappia (avoin etu- kuin myös pääliosa) jossa rei´itetyt metallipaneelit sivuilla kuin myös takana, jonka voisi helposti myös siten äänieristää. Kokoa tuolla kaapilla on (XYZ=leveys,syvyys,korkeus) n. 105x60x65 jonka korkeuteen on laskettu (n. 20cm:n korkeudella lattiasta) irroitettava, metallinen välipohjalevykin mukaan. Rumahan tuo on kuin mikä mutta veikkaisin aika ihanteelliseksi tähän projektiin. Kaiken muuntaja- ja ajuritekniikanhan saa helposti sijoitettua kaapin nykyisen välipohjalevyn alapuolelle jäävään tilaan, saisipa sinne myös kaikki tarvittavat askelmoottoritkin tai servot kun vähän pähkäilee, mikä onkin juuri tämän keskustelunavaukseni idea ja tarkoitus. Kun en ole koskaan tällaista rakennellut ja kattavien työvälineidenkin entuudestaan omaaminen on jokseenkin heikonlaista.

Tarkoitus olisi nyt myös hieman muokkailla tuota kaappia.. ideoita saa vapaasti esittää toteutukselle, olen enemmän kuin mielissäni päästessäni keskustelemaan aiheesta ja muidenkin ideoista paljon syvemmin. Tuon kaapin sisätila tulisi saada mahdollisimman hyvin hyötykäyttöön joka onkin asettanut hieman pähkinää purtavaksi eikä olisi yhtään hullumpi idea toteuttaa tuota esim. tarvittaessa poistettavin paneelein ym..

Hyvistä pikku ideoista saa halukas helppoa lisätienistiä pikkuosien valmistamisen ja minulle myymisen muodossa. Myös tarvittavien isompien osienkin kauppaaminen voisi ihan olla mahdollista. Riippunee hintapyynnöistä ja toimituksesta sekä lompakkoni sen hetkisestä paksuudesta. Mikäli löytyy halukkaita vastaavalle tai jopa täysin erilaiselle kaappikokoonpanolle niin uskon että tuttavani auttavat mielellään asiassa, kohtuullista korvausta vastaan tietysti, metallipajan omistajina. :)

Mikäli tarvetta luottamukselliseen keskusteluun löytyy niin yksityisviestithän ovat mainio vaihtoehto, helpointahan nyt olisi tietysti käydä avointa ja kaikille vapaata keskustelua. :)
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: Oh5hrm - 14.12.08 - klo:18:49
heitämä tämän 5 akselisen linkin tähän sattu löytymään uudestaan.. http://www.rainnea.com/cnc_5axis.htm
siinä eräs esimerkki miten voisi tehdä. voi vaikka myöhemmin muokata y akselia pidemmäksi ja muokata 5 askseliseksi.
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: dooosign - 15.12.08 - klo:23:18
Kappasta vaan! Nyt taisit kyllä lukea ajatukseni koska juuri puolituntia sitten päädyin omissa johtopäätöksissäni juuri tuollaisen vaan 3-akselikoneen suunnitteluun koska tuossa rakenteessa ei tarvitse liikoja huolehtia leikkuulastujen vaivoista ja -nesteiden lotraamisesta vaan asia hoituu hyvin näppärästi. Taisipa tämä olla se ns. lähtölaukaus omassa rakentelussani. Hienoa! :)

Sitten täytyy vain alkaa miettimään tuon Z-akselin suunnittelua, ilmeisestikin hieman jykevämmäksi jos haluaa metalliakin kyetä jyrsimään koska tuo näyttäisi hieman heiveröiseltä siihen hommaan jos aivan pohjalla kappale esim. levy? Taikka sitten suorittaa kompromissin ja asentaa (aluksi ainakin manuaalisesti) nousevan/laskevan työstötason. Onko se teistä hyvä idea?

Tuli kyllä muutamaa astetta rankempi ideakin mieleen tuolle Z-akselin toteutukselle jota täytyy nyt kyllä hieman tutkailla ensin..
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: dooosign - 17.12.08 - klo:01:36
Ei ihan herätä kauheasti keskustelua tämä aihe? Yritetään sitten näin: onko ElectroCraft E243 DC servomoottori 150oz-in 4500RPM 150W (peak 420oz-in) jossa japanilainen Daido incremental encoder hyvä servo ja DC506 digitaalinen closed loop dc servomoottoriajuri jonka pitäisi olla parempi kuin G320 sille kaveriksi mitenkään optimaalinen yhdistelmä alumiinin työstöä ajatellen? Minkälaisista käytännön ongelmista tällä yhdistelmällä pääsee eroon ja minkälaisia ongelmia on luultavasti odotettavissa? Onnistuuko virransyöttö normaalista taloussähköstä 3-akselijyrsijässä vai tarvitseeko lähteä rosvoamaan hellalta virtaa? Kuinka pitkä service life on odotettavissa näillä komponenteilla tiuhassa, normaalissa työpäiväkäytössä? Minkälaista kierreruuvia (palloruuvia riippuen hinnasta) noille kannattaisi katsella, yli 20mm nyt halkaisijaltaan kuitenkin? Kyse on nyt kokemusperäisestä tietämyksestä jota en nyt tietenkään itse omaa ja joihin toivoisin vastauksia.
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: Mika Kinnunen - 17.12.08 - klo:09:41
Kiinnostaahan tämä, ei siinä mitään.
Ajankohtainen aihe minullakin.

Itse päädyin laiskana miehenä ostamaan parilla kympillä valmiit piirustukset, laitteesta tulee tällainen: http://www.tron-cnc.de.

Riittävän kokoinen autotalliin muiden härveleiden sekaan ja työstö pääasiassa puuta, muovia, mdf:ää ja muite helppotyöstöisiä matskuja.

Elektroniikasta en ole vielä päässyt varmuuteen, joten vaihtoehdot kiinnostavat. Askelmoottorit siihen tulee kuitenkin, jotta kustannukset pysyvät edes joten kuten kurissa.


Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: dooosign - 17.12.08 - klo:10:29
Eipä tässä liikoja jaksaisi itsekään asiaa ihmetellä vaan iskeä laitteet kasaan ja toimimaan.. vaan ei nyt ole heti tullut eteen sopivaa piirustusta jonka mukaan sitten toimia. Otaksunko oikeaksi että juuri elektroniikan osalta mikään halpis-piirustus ei sen kummemmin ota kantaa? Vähän niinkuin peitellään sitä tosiasiaa että mikäli haluaa monipuolisen jyrsinkoneen niin siihen joutuu tosiaankin upottamaan sitä tuohta? Jollei sitten osta jostain melkein kaatopaikalle valmista tavaraa, uudelleen "hyötykäyttöön" ??
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: Jussik - 17.12.08 - klo:10:31
Terve

Minkälaista alumiinin työstöä olet ajatellut?
työstönopeus? lastun paksuus? jne...?
Millaisiin tarkkuuksiin haluat päästä 0,1, 0,5 mm??
Minkäpituiset liikkeet olet ajatellut koneeseen?
yllä mainituista kirjoituksista päättelin hieman että porttaali tyyppinen?

Muutamia tosi asiota joita kannattaa miettiä konetta suunnitelessa:

Rungon jäykkyys ja massa vaikuttaa siihen paljonko se runko värisee työstettäessä.
Pitkät varret (esim. porttaalikoneessa) aiheuttavat taipumaa ja myös värinää.
Rungon värinä taas aiheuttaa huonon jäljen, hemmetinmoisen metelin ja jopa terän rikkoutumisen.

Servot on takaisin kytketty jolloin ohjaus tietää missä oikeasti akseli liikkuu.
Servoja on pääasiassa kahden tyyppisiä analogisesti- ja askel/suunta-ohjattuja.
Analogisesti ohjatut vaativat niin sanotun liikkeenohjaimen(EMC2 + MESA5I20) toimiakseen.

Trapetsi ruuvit ja kierretangot hukkaavat tehoa  ja kuluvat paljon enemmän, kuin kuularuuvi.

Askelmoottorissa on aina askelvirhettä moin 1...25% riippuen askelmoottorin laadusta.


Runko kannattaa tehdä riittävän painavaksi ja jäykäksi.
Sen päälle on sitten helppo päivitellä jykevempää mekaniikkaa kun siihen tarve tulee.


No kuitenkin. Täältä on hyvä aloittaa katselu ja lueskelu, AWallin on tehnyt hienon koneen ja dokumentoinut koko prosessin:
http://www.anderswallin.net/category/cnc/page/7/




Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: dooosign - 17.12.08 - klo:10:57
OK, nyt tuli hyvää informaatiota näin aloittelijalle ja pääsen asiassa taas eteenpäin.  :)

Alumiinin (kaikkien) työstämisessä en omaa sen kummempia vaatimuksia kuin että pystyn sitä hyvin tekemään ja suhteellisen tarkasti eli vaikkapa tuohon reaalisesti 0.1 mm tarkkuuteen tähdäten sekä kappaleen koko määräytyisi vain karamyllyn tehokkuuden, käytössä olevien terien ja muiden runkomittojen mukaan eli tarpeeksi jykeväksi ja avaraksi tulisi runko rakentaa. Kannattaako edes ajatella hihnoja vaihtoehdoksi kun metallintyöstöstä on puhe? Tuohon tarkkuuteen ei välttämättä heti tarvitse päästä muttei siihen (helppoa) päivitystä pidä ensivalinnoissa mitenkään poissulkeakaan.

Ajattele vaikka pienimuotoisten prototyyppien valmistamiseen tarvittavaa cnc-koneistusta eli sellaista jokapaikan höylää kun nyt puhutaan suht normimitoista eikä ihan mistään 10 metrin pituisesta, nousevan ja laskevan sillan rakentamiseen tarvittavista, erittäin jykevistä merialumiiniosista. Liikkeiksi olin ajatellut vaikkapa 1000x600x300(400) mm sillä tuon voin vielä suht helposti jonnekin sijoittaakin. Saavat ne hieman vielä venyäkin mikäli se huomattavasti helpottaa kokonaisuuden muodostamista muiden osien mittojen mukaan vaan sitten joudun jo jättämään jo omistamani teräskehikon pois tästä rakentelusta jonka sisään alunperin ajattelin rakennella. Voivat ne mitat tuosta pienentyäkin mikäli muodostuu materiaalit kohtuuttomiksi hinnoiltaan. Ajattelin rakentaa niin suuren kuin vain voi maantasalla olevaan asuinhuoneistoon, järkevästi äänivaimennettuna sijoittaa. Pienimuotoiseen hommailuun.. :)

Digitaalisessa ohjurissa ei kuulema tarvita "kallista analogista paluusignaalia" vaan päästään huokeammalla ja voidaan käyttää servoa myös stepperinä. Onko se kuitenkaan mitenkään kannattavaa kun puhutaan kuitenkin servo-ohjauksesta eikä steppereistä, näkyykö se reaalimaailmassa heikentyneenä tarkkuutena eli juuri takaisinkytkettyä analogista signaalia käyttävien ohjurien lyömättömäksi eduksi? Vai onko nyt kyse vain mainospuheista uuden tekniikan osalta eli se mitään huokeammaksi muodostu?

Tutustun tuohon linkkiin paremmin kohtapuoliin. Kiitos.
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: Jussik - 17.12.08 - klo:12:23
Terve

Liikkeiltään kone on jo aika iso eli runko todellakin kannattaa tehdä jykeväksi.
Miltään auton perään laitettavalta jyrsimeltä tuo ei enää kuulosta.

Eli on niillä askel/suunta ohjatuilla servoilla etunsa. Nekään ei kadota komennettua paikkaansa kuten stepperit tekevät. Ensimmäinen ohjaus mulla oli tuommoinen. Askel/suunta ohjatut 200W AC-servot.
Tarkkuutta niissä oli riittävästi ja nopeutta sitäkin enemmän.

Nuon isoa runkoa ei kannata enää rakentaa 30x30x3 RHS putkesta.
Tulee aivan liian kevyt alumiinin jyrsintään. Jos kyseessä porttaalikone:
Puomi väh 12-15mm paksusta alumiinista(latta) kasattu neliö palkki.
Puomia kannatteleva runko 50x50x4mm neliö palkkia vähintään.
Johteiden alle 10mm latat jotka suoristetaan sitten vaikka koneistamolla.

Tosin nuo jo maksaa paljon, mutta jos sillä on tarkoitus alumiinia jyrsiä edes puoli tosissaan, niin runko on oltava siihen soveltuva.

DC-servot tulevat halvemmaksi kuin AC-servot. Vaativat enemmän huoltoa, mutta ovat yhtä pätevät kuin AC-servotkin. DC-servon voi rakentaa itse isostakin tasavirtamoottorista kiinnittämällä siihen encooderin. Suunta / PWM signaalia hyväksyvän todella tehokkaan H-sillan valmistaminen ei myöskään ole niin suuri kustannus kysymys kuin AC-servo vahvistimen hankinta. Tätä voi sitten komentaa suoraan EMC2 ja mesa5I20 avustuksella.

kuularuuvit ja lineaari johteet. koko 15 ja 20 kävisi hyvin tuonkokoiseen projektiin.
HIWIN on muistaakseni kiinalainen valmistaja mutta hinta on huokeampi kuin THK:n
ja kestävät ihan jokapäiväisessä käytössäkin.

myös kiinalaista kuularuuvia kaupataan paljon ebayssä kohtuu hintaisikin tuntuvat olevan.
Kyse on porttaali koneesta missä liikeet olisi 400mm ja 1000mm. Lineaari johteiden pituuteen lisättävä
kelkkojen tukiväli, eli 1000mm + 300mm. johteen pituus 1300mm pisimmälle liikkeelle.
Hiwin koko 15 kelkka kappaleelta uutena noin 40e /kpl alv0, johde metriltä kutakuinkin samassa hinnoissa.

Porttaalikoneen jänne väli kun on se 1300 tai 600mm niin se vaatii ruuvin ja servon molemille puomille.
Muuten koneen vääntämä reunoilla on aika iso ja tämä on tarkkuudesta pois, lisäksi se rasittaa paljon puomia.

Paksummallakin puomilla, omassa projektissa jo käsin pystyy vääntämään 1mm eron puomien päiden välille, jänne välin ollessa 1300mm. Puomin materiaali on alumiininen I-palkki joka on 25mm tavaraa.
Laitteen runko on kuitenkin 30mm terästä ja painoa noin 3000kg.
Puomin kannakkeet ovat 100x100x8mm putkiprofiilia. Jossa päällä noin 20mm paksu latta, johon johon koneistettu upotus johteita varten.
Kuvia koneesta: http://picasaweb.google.com/JSSKangas/Porttaalikone#

Liikkeet tuolla koneella on Y800mm ja X 800mm Z 300mm.


Tällä kokoonpanolla pystyy, ehkä joten kuten alumiinia jyrsimään.
Tietenkin taas kaikki riippuu kuinka, isoa lastua otetaan / isoa terää käytetään.

Kyllä pienemmälläkin koneella pärjää ja pystyy alumiinia työstämään, mutta se on todella paljon hitaampaa, kun joutuu ottamaan 0,1mm lastua 6mm terällä. 

Tämän saman ilmiön huomaa ison sorvin ja pienen quantumin välillä.
Isolla sorvilla saa ottaa alumiinistä 3mm lastua kun quantumilla se lastunpaksuus jää 0,25mm.




Tässä hiukan linkkejä tavaran hankintaan:
http://www.infodelta.it/
http://www.metallstore.de/
http://www.motiontek.ca/
http://www.damencnc.com/









Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: Oh5hrm - 17.12.08 - klo:19:12
Lainaus käyttäjältä: Jussik - 17.12.08 - klo:12:23
Tässä hiukan linkkejä tavaran hankintaan:
http://www.infodelta.it/
http://www.metallstore.de/
http://www.motiontek.ca/
http://www.damencnc.com/

;D Suurimmat kiitokset että avasit linkki kokoelmaan. kolme osoitetta oli uusia mulle.
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: dooosign - 18.12.08 - klo:01:08
 :D ok.. no sitten suoraan jo paljon pienempää konetta suunnittelemaan koska aikomillani mitoilla koneesta tulee yksinkertaisesti liian painava. Mitenkäs tämän http://home.comcast.net/~bowzacnc/ elektroninen puoli kun ymmärsin tuosta selostuksesta että siinä stepperin paikoitus on hyvin hallinnassa kun siihen on lisätty oma kontrollipiirinsä paikoitussignaalille. Onko ratkaisu hyvä?

Tuossa runkorakenteessa on erittäin hyvin oivallettu yksinkertaisen valmismateriaalin hyödyntäminen johon aion perustaa omanikin. Onpa mahdollisuus käyttää lujaa terästäkin tuossa runkopalkkeina kun kaverilla oma metallipaja vaan työhinnoistahan ei vielä tähän päivään mennessä olla ikinä päästy sopuun. Enää ei voi kovin kauas hintahaarukointi, esim. teräspalkkien katkaisuissa haroa... ;D

Halvalla kun pitää päästä surraamaan ja tuossahan nimenomaan on halvalla päästy. Myös elekroniikan osalta.. tosin en aio puuta käyttää muuten kuin vaihdettavana työtasona ja vaikkapa komposiittibetonia jos sen rungon pitää olla tarpeeksi painava ja jykevä. Saisi ainakin jollain muuttokärryillä liikuteltua. Tosin voisihan tuotakin vielä modailla lisää ja laittaa yhtenäiset U-palkit x-johteille ja pitkittäissuuntaan pelkät kompobetoni- tai kivipaalut yhdistämään rakenne (tarpeeksiko?) jämäkäksi kokonaisuudeksi. Vaiko lisätä vielä raskasmateriaalia molempiin päihinkin taikka suoraan vaan valaa suorakuutiomallisen, vaikka 150mm paksun kompobetonineliökehyksen kiinnitysalaksi? Eikä olisi kovinkaan vaikeata valaa x-akselin molempien U-palkkien molemmat päädyt suoraan kompobetoniin niin säilyisi rakenne mahdollisimman yksinkertaisena ja takuuvarmasti jäykkänä?

Pitäähän tuohon lisätä vielä poikittaispalkki, vaihtaa kuularuuvit tilalle ja ehkä neljäskin kuularuuvi joka on 1:1 yhdistetty vaikka hihnalla tuohon toiseen taikka sijoittaa moottori perinteikkäästi keskelle eikä vain toiseen laitaan niinkuin tuossa on tehty? Vaikuttaako tuo sitten hyvältä rungolta alumiinintyöstöön? Teenkö muuten oikean havainnon kun ajatellaan tuon y-akselin kierreruuvin sijoittelua niin se ei olisi paras mahdollinen omassa rungossani koska noin aseteltuna kaikki jyrsimeen kohdistuva vääntö kohdistuu ensin kierreruuviin ja sitten vasta johteisiin? Eikö olisi parempi vaan sijoittaa kierre- / kuularuuvi noiden johteiden väliin taikka sitten yläpuolelle ihan kulumisen kannaltakin katsottuna vai onko tuossa mahdollisesti johteiden toleranssit niin paljon pienemmät kuin tuon kierreruuvin ettei tuosta sijoittelusta ole kovin haittaakaan? Asiasta neljänteen, mitä jos tuohon sovittaisi vielä magneettijarrut (jokaiseen johdetukeen) jotka ovat aina lukittuneina kun kyseisellä johteella ei tapahdu liikkumista? Olisiko siitä mainittavaa apua tarkkuudessa ja esim. kuularuuvien kulumisenehkäisyssä kun työstämisen kokonaisnopeus ei olisi niin kovin merkittävä (pieni lisä) jos tuollaisella järjestelyllä voisi saada ihan mainittavaa etuakin? Voisiko siinä tapauksessa käyttää ohuempia kuularuuveja, johteita ym.. ??

Alkaako foorumin erinäisiä pikku tai isompiakin "näpertäjiä" kiinnostamaan varsinainen yhteisrakentelu tämän taholta ja miksei useampienkin samalla vaivalla? Koska jos tarvii esim. tilata rautaa niin niitä tilataan sitten 6 metrin pätkissä. :P


Varsin vaikuttavan näköinen tuo porttaalikoneesi, muuten! Mitä kaikkea olet ajatellut sillä tehdä?

Edit: tosin olisihan tuossa kohta vapautumassa käyttöön 2100x1500mm teräsrunko jonka neliöputkiprofiilin mitat ovat 50x50x2(ainakin)mm ja 400mm jaloilla valmiiksi seisova. Saisikohan tuosta tarpeeksi jäykän ja jämäkän rungon, painaa se kyllä aika perkuleesti jo valmiiksi ja omaa aika jämäkät kiinnityksetkin? Mikäli kiinnostusta noiden erikois-mini-cnc-pakettien rakentajille ei ollenkaan (mistään) löydy niin sitten alan suunnittelemaan sopivaa koneistusta vaikkapa tuolle. Nätin värinenkin jo alkuunsa, grafiitinharmaa pulverimaalaus. :)
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: Jussik - 18.12.08 - klo:10:16
Terve

Kannattaa unohtaa nuo kaikki elektroniikka räpellykset ja keskittyä olennaiseen, eli osta valmiina nuo ohjaimet.
Niitten kanssa itsekin aikani räpelsin ja puoli vuotta sain kulumaan,
kun sen ajan olisin voinut käyttää koneen mekaniikan rakenteluun.

Valmiina saa todella hyviä ohjaimia kohtuu hintaan, ei niitä kannata itse ruveta väsäämään.
Se on ihan oma maailmansa johon perehtymiseen menee jonkin aikaa.


http://www.pico-systems.com/pwmservo.html
PWM Servo Amplifier 125 dollaria. 
Tehon kesto 160Vdc ja 20A Teholuokaksi tulee siis 3,2 kW.
Luulis tehon riittävän.

Lisäksi tarvii mesan 5i20 kortin, IO kortin.
Mahdollisesti myös jonkin servo interface kortin jolla suodattaa / tulkata oikeille jännitteille nuo encoder jännitteet.
Lisää tietoa DC-servo systeemin pystyttämisestä löytyy paljon A Wallinin sivuilta.
Linkki löytyy tuosta alla olevan linkin takaa.

Mulla on lähinnä kokemusta AC-servo järjestelmistä, askelmoottoreita en edes ikinä kokeillut.
edit: pöydällä olen niitä pyöritellyt mutta koneessa ei ikinä niitä ole ollut kiinni.

Tässä hiukan videota servo käytöstä syöttö tuossa nopeammassa puoliympyrässä 18000mm/min ja seurantavirhe pysyy alle 0,04mm. Max akseli nopeus tuola koneella on noin 40000-50000mm/min.
Kyseessä porttaali kone jossa Y-akselilla on 2kpl 750W servoa.
http://www.youtube.com/watch?v=MNPTofQksJw


Moottoreita ja muita linkkejä laitoin täälä ketjussa:
http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=664.msg2746;topicseen#msg2746

Linkki myös A Wallinin sivuille sieltä saa hyvää tietoa.
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: Oh5hrm - 18.12.08 - klo:12:04
Lainaus käyttäjältä: dooosign - 18.12.08 - klo:01:08
:D ok.. no sitten suoraan jo paljon pienempää konetta suunnittelemaan koska aikomillani mitoilla koneesta tulee yksinkertaisesti liian painava. Mitenkäs tämän http://home.comcast.net/~bowzacnc/ elektroninen puoli kun ymmärsin tuosta selostuksesta että siinä stepperin paikoitus on hyvin hallinnassa kun siihen on lisätty oma kontrollipiirinsä paikoitussignaalille. Onko ratkaisu hyvä?

Henkilökohtasesti en kannata linkin rakennetta. tekisin mielummin vaikka kalliipiratkasu onkin ihan kunnon lineaarijohteilla.
(http://tbn0.google.com/images?q=tbn:imfICjFYt3DFRM:http://cat.teho.net/software/movetec/e-cat/data/groups/00000035-n.jpg)
aika melkosia voimia uskois kohdistuvan noihin pyörötankoihin. toinen mikä pisti ja silmään oli pituus suunnan trapetsikierre.
kun se on toisessa reunassa vääntää rakennetta poikittain. pitäisi olla keskellä tai kummallakin puolella oma.
tossa viereisessä "opinnäytteenä cnc-jyrsin" keskustelussa ekassa viestissä on kuva ehkä yleisimmästä perus mallista.
(en laita linkkiä kun sama kun jussik viittasi. )
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: Jussik - 18.12.08 - klo:13:44
Tuossa selailin vanhoja myynti ilmoituksia
ja tälläinen sattui silmään:
http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=486.0

En tiedä tavaroiden kyseistä tilannetta, mutta tuossa olis mekaniikka osat valmiina kohtuu hintaan.

Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: dooosign - 19.12.08 - klo:00:30
Lainaus käyttäjältä: Oh5hrm - 18.12.08 - klo:12:04
Henkilökohtasesti en kannata linkin rakennetta. tekisin mielummin vaikka kalliipiratkasu onkin ihan kunnon lineaarijohteilla.
(http://tbn0.google.com/images?q=tbn:imfICjFYt3DFRM:http://cat.teho.net/software/movetec/e-cat/data/groups/00000035-n.jpg)
aika melkosia voimia uskois kohdistuvan noihin pyörötankoihin. toinen mikä pisti ja silmään oli pituus suunnan trapetsikierre.
kun se on toisessa reunassa vääntää rakennetta poikittain. pitäisi olla keskellä tai kummallakin puolella oma.
tossa viereisessä "opinnäytteenä cnc-jyrsin" keskustelussa ekassa viestissä on kuva ehkä yleisimmästä perus mallista.
(en laita linkkiä kun sama kun jussik viittasi. )

On tullut mietittyä noiden lineaarijohteiden käyttöä, millaisissa koneissa niitä käytetään ja olen päätellyt niin että niitä käytettäisiin pakkauskoneissa ym. massatuotanto linjoissa joissa nopeus ja suhteellinen huoltovapaus (koska toimivat aika puhtaassa ympäristössä) ovat tärkeitä, eivätkä siten olisi aivan optimaalisia työhön jossa kaikenlainen pikkusilppu ja leikkuuneste lentää milloin minnekin. Asia ei siis ole näin?
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: dooosign - 19.12.08 - klo:00:40
Lainaus käyttäjältä: Jussik - 18.12.08 - klo:13:44
Tuossa selailin vanhoja myynti ilmoituksia
ja tälläinen sattui silmään:
http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=486.0

En tiedä tavaroiden kyseistä tilannetta, mutta tuossa olis mekaniikka osat valmiina kohtuu hintaan.



No tuossahan myydään yhteishintaan vähän muutakin? Sanon suoraan etten ole valmis noin paljoa tarvittavista osista maksamaan koska en omaa toimeksiantajia jotka minulle maksaisivat työstä jota tarvitsisivat jolloin minun todellakin kannattaisi sijoittaa kunnolla esim. noihin, epäilemättä varsin mallikkaisiin tarvikkeisiin. Hintaluokka pomppaa turhan korkealle tässä vaiheessa.

Mikäli omaisin jo valmiiksi maksajia, sitovin tilauksin, eri töistä niin marssisin huomenna suoraan pankkiin lainaamaan 10.000€ ja tilaisin koneen jolla varmasti pärjäisin tilanteessa kuin tilanteessa. Tarvitsisin myös erillisen tilan tuollaiselle koneelle ja se toisi lisäkustannuksia myös, kuten myös varastotilaa erinäisille materiaaleille sekä kuljetuskalustoakin. Lisäksi tulisi omata hyvät kontaktit materiaalin ja työstökaluston tukkutoimittajiin ym... Ei nyt heti ole mielessä pyöräyttää, erinäisten asiakkaiden erinäisten tarpeiden mukaan, nopeasti valmistavia osasia tekevää pikafirmaa lennossa käyntiin kun ei ole noita toimeksiantajiakaan.. ja jokseenkin paljon vielä cnc-työstämisestä opiskeltavana. Myös teoreettisesti eikä vain käytännössä. :)
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: dooosign - 19.12.08 - klo:00:57
Lainaus käyttäjältä: Jussik - 18.12.08 - klo:10:16
Terve

Kannattaa unohtaa nuo kaikki elektroniikka räpellykset ja keskittyä olennaiseen, eli osta valmiina nuo ohjaimet.
Niitten kanssa itsekin aikani räpelsin ja puoli vuotta sain kulumaan,
kun sen ajan olisin voinut käyttää koneen mekaniikan rakenteluun.

Valmiina saa todella hyviä ohjaimia kohtuu hintaan, ei niitä kannata itse ruveta väsäämään.
Se on ihan oma maailmansa johon perehtymiseen menee jonkin aikaa.


http://www.pico-systems.com/pwmservo.html
PWM Servo Amplifier 125 dollaria. 
Tehon kesto 160Vdc ja 20A Teholuokaksi tulee siis 3,2 kW.
Luulis tehon riittävän.

Lisäksi tarvii mesan 5i20 kortin, IO kortin.
Mahdollisesti myös jonkin servo interface kortin jolla suodattaa / tulkata oikeille jännitteille nuo encoder jännitteet.
Lisää tietoa DC-servo systeemin pystyttämisestä löytyy paljon A Wallinin sivuilta.
Linkki löytyy tuosta alla olevan linkin takaa.

Mulla on lähinnä kokemusta AC-servo järjestelmistä, askelmoottoreita en edes ikinä kokeillut.
edit: pöydällä olen niitä pyöritellyt mutta koneessa ei ikinä niitä ole ollut kiinni.

Tässä hiukan videota servo käytöstä syöttö tuossa nopeammassa puoliympyrässä 18000mm/min ja seurantavirhe pysyy alle 0,04mm. Max akseli nopeus tuola koneella on noin 40000-50000mm/min.
Kyseessä porttaali kone jossa Y-akselilla on 2kpl 750W servoa.
http://www.youtube.com/watch?v=MNPTofQksJw


Moottoreita ja muita linkkejä laitoin täälä ketjussa:
http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=664.msg2746;topicseen#msg2746

Linkki myös A Wallinin sivuille sieltä saa hyvää tietoa.


Olen vähän pihalla neuvoistasi kun omien sanojesi mukaan omalla koneellasi pystyy ehkä jotenkuten alumiinia työstämään etkä ole maininnut mitä oikeasti aiot sillä tehdä. Seurantavirhe on mielestäni hyvin mallikas. En nyt heti ole löytänyt A Wallinin sivuilta kokonaiskuvaa hänen koneestaan, en vain osaa ettiä??

Aika tehokkailta värmeiltä nuo vaikuttavat ja uskoisin myös tehojen jotenkuten mallikkaasti riittävänkin erittäin nopeatahtiseen toimintaan. Kysymys onkin nyt vain siitä tuleeko tuollaisella järjestelmällä koneeni varustettua jokseenkin ylimitoitetuksi siihen työhön mihin olen sitä rakentamassa. Aikomus on tosiaan pystyä alumiinia hyvin (tarvittaessa) työstämään vaan koko ajan sitä ei ole tarkoitus työstää. Puusta ja muovista sabluunoita ym. sekä pienempiä osia hyvin runsaasti eri materiaaleista nyt ensiksi mielessä. Yritän löytää järkevää kompromissia jossa pystyn työstämään hieman isompia osia tarvittaessa (pystyn esim. modifioimaan jo valmiita, isoja osia omiin parametreihini soveltuviksi) vaan pääsääntöisesti tulisin työstämään pienempiä kappaleita eikä sillä työtahdilla nyt aluksi ole kovin merkitystä. Suoraan sanoen en todellakaan heti tohtisi tuollaisen järjestelmän kasatessani, "nuppeja kaakkoon vääntää" ja katsoa kuinka terät silmissä hajoavat. Sellainen tuntuma tuosta nyt jäi... näin aloittelijalle =D
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: porepe - 19.12.08 - klo:08:19
Ymmärtääkseni JUSSIK:in kone on tarkoitettu puuseppä teollisuuteen.

Jos kerran ajat pääasiassa muoveja tms pehmeitä materiaaleja ja nopeudet ovat pieniä, niin et tarvitse kovinkaan kallista, jäykkää ja massiivista konetta. Mutta tuo alumiinin ajo hieman hämää??? Jos olet valmis ottamaan 0,5mm lastua työajan moninkertaistuksen kustannuksella, niin koneen saa tehtyä edullisesti.

Esimerkki: ( oma kaiverrus koneeni steppereilä)

-Runko 15x80mm Alumiini lattaa, joihin koneistettu vain kriittiset reijät ja liitospinnat.
- 16mm pyöröjohteet (X ja Y)
- 9mm lineaarijohteet (Z) 
- 3d-step:n ohjain ja 24v virtalähde ( ei optoerotin korttia)
- käytetyt stepperit ( ei kuitenkaan mitään printterin moottoreita)
- Normaalit m14 jenkatangot, joissa teflon mutterit ( helppo ja halpa vaihtaa tarvittaessa)
- Ei T-ura pöytää vaan vaneeri "JIGI"
- Helvetisti tunteja suhteessa lopputuloksen arvoon,  jotka olisi voinut käyttää paremminkin esim isomman koneen tekemiseen, koska työmäärä on jopa huomattavasti isompi, kuin kalliimman koneen tekemisessä.

Lopputulos
-Tarkkuus alle 0,1mm
-Nopeus 1600mm/min
-Käy jyrsinnässä muovien ja puun työstöön, sekä varauksin alumiiniin ( hyvin pientä lastua esim 0,5-1mm) 
- Kaiverruskäytössä jopa ruostumaton teräs.
- EDULLINEN
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: Jussik - 19.12.08 - klo:13:20
Terve

Missään nimessä kyse ei ole masentaa, mutta tosiasia on että kevyellä rungolla ei
saa ihmeitä aikaiseksi .

lainaten nimerkki porepea:
sekä varauksin alumiiniin ( hyvin pientä lastua esim 0,5-1mm) 
Varmasti myös aika pientä terää joutuu käyttämään.

En väitä etteikö pystyisi pienellä koneella alumiinia jyrsimään, mutta se että mikä on lopputulos.
Millainen teränjälki, minkälaisia teriä halutaan käyttää ja ennen kaikkea millaisia paloja sillä halutaan tehdä. Jos palat on luokkaa pienois mallien osat esim 1:20 höyryveturin osia ja aikaa on riittävästi eli lastun paksuudet pidetään luokassa 0.1-0.5mm.

Siihen riittää tuommoinen porepen mainitsema rakenne.

Mutta jos suunnittelet isompien alumiini osien valmistusta niin kyllä suosittelen panostamaan
siihen rungon rakenteisiin.

Tuo pienois sorvi mistä mainitsin sekin painaa 100kg ja on aivan liian pieni vähäkin kiireellisemmälle kaverille ;)


Vaikka tuo kone josta laitoin videon on noin iso ei se ole vielä riittävän jäykkä teräksen jyrsintään.
Alumiinia sillä saattaa jotenkin jyrsiä.
Suurimmaksi ongelmaksi tulee värinä, joka tekee kappaleeseen huonon pinnanlaadun, rasittaa koneen rakenteita ja juuri se värinä murtaa paloja siitä terästä.

Jos tarkoitus on harjoitella ja tutustua pelkästään CNC-koneen liikeiden toimintaan kannattaa koneen runko tehdä vaneerista.
Alumiiniprofiili rungollla pääset työstämään puuta, muovia ja rungon massiivisuudesta riippuen alumiinia. Kunnon teräsrungolla pystyt sitten puusta --> teräksen jyrsintään.
Teräsrakenne tulee ehkä halvimmaksi, liitokset voi tehdä hitsaamaalla toisin kuin alumiinirakentessa.
Rakenteesta tulee painavempi joka jo itsessään vaimentaa värähtelyjä.
Rauta runko tulee kilohinnaltaan halvemmaksi kuin alumiini ja valinnanvaraa rautarungon tekoon löytyy.

Helpoin vaihtoehto on ehkä C-tyyppisen rungon tekeminen.
Materiaalina voi käyttää vaikka ratakiskoa, no ehkä toi on jo vähän liioiteltu.
Mutta pointti on että jos löytää sopivan pitkän ja paksuseinäisen neliöpalkin.
Se kävisi suoraa rungoksi, kuten tässä jirin koneessa:
http://www.saunalahti.fi/~jikuuk/Images/Project/cnc/

Rungon voi myös valaa betonista:
http://www.edfinfo.com/x/temp/other.html

http://www.edfinfo.com/x/temp/mill060312.jpg

Oman koneen runko on niin sanotusti hybridi. Ohutlevy runko paksuus 10mm raudoitettu ja täytetty betonilla. Painoa sillä on > 500kg.


Olen työskennellyt isommilla ja pienemmillä jyrsimillä harrastus mielessä(manuaali / cnc).
Kun on tehnyt noita harraste osia isommalla jyrsimellä ei halua enää ikinä siirtyä käyttämään pienempää konetta. Juuri se rungon ja syöttöpyödän tukevuus tekee isot syötöt /paksut lastut mahdolliseksi.


Tässä vielä kuvia levyrungon tekemisestä.
http://www.saunalahti.fi/~jikuuk/Images/Project/cnc/indexv.html

Jos tarvii pienen ja tukevan rungon joutuu karsimaan liikepituuksista.
jos haluaa isot liikeet ja kevyen rungon, joutuu karsimaan tukevuudesta.

Jos haluaa pajon voimaa ja tarkkuutta halvalla, on se koneen nopeudesta pois(askelmoottorit).
Jos taas halutaan nopeutta, tarkkuutta ja varmuutta, joutuu käyttämään kallimpia servoja.

Mitään oikotietä ei onneen ole.

Vaihtoehtoja on paljon, kannattaa miettiä mikä niistä soveltuu itselle parhaiten.






Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: dooosign - 22.12.08 - klo:07:20
Kylläpäs tuleekin hyviä ja tyhjentäviä selostuksia, kiitos siitä. Tilanne onkin nyt sellainen että pääsen piakkoin mitä ilmeisimmin (välillä) työstämään aivan uudella Syil X4:lla joka on ymmärtääkseni varsin passeli peli ja sillähän nuo pienemmät metallityöstöt onnistuvatkin sitten varsin hyvin. Mutta ei tämä poista sitä tosiasiaa että tässä kun olen nyt aikani pyöritellyt tätä mini-cnc projektia päässäni, pohtien tietysti enemmän niitä varsinaisia ongelmakohtia, niin olen saanut muutaman varsin sinnikkäästi aivokaloreja kuluttavan ratkaisun,

(varsin haastavankin joiltain osiltaan koska en ole nähnyt vastaavia markkinoilla saati edes kuullutkaan eivätkä omat taitoni suoraan sanoen mitenkään riitä niistä villeimmälle koska ohjauskoodin matemaattinen puoli vaatii huomattavasti minua matemaattisesti lahjakkaampaa ja viitseliäämpää sen toteuttamisessa. Jutun juoni on siinä että sitten kun ohjauksen matemaattinen puoli on hallussa ja tarkkuus kohdallaan niin eipä kovin paljoa tarvitse välittää (helpoiten 3-akselisia silmälläpitäen vaan onnistuupa tuo 5-akselisellekin kun vaan vähän viitsii..) cnc-koneita riivaavista, mekaanisista välysongelmista.. nyt en ole edes varma mille kaikelle materiaalille se sitten soveltuisikaan .. tietynlaisen työstötekniikan vakavasta/vaikeasta/saamarin helposta? kehittymisestä on siis kyse. Ihan kuin mulla ei olisi muuta hommaa kuin näiden kelailu... saakeli sentään! =D)

niiden teknisen toteuttamisen kiehtomaan itseäni ja on siten tarvetta katsoa pidemmälle niiden kehittelyssä joten aluksi aikomaani konetta en nyt sitten kuitenkaan lähde rakentamaan vaan pyrin mahdollisimman laajaan ja kotioloihin soveltuvaan työstämiseen, jättäen nyt sitten dedikoidun alumiinintyöstön laskuista pois. Hyvä lähtökohta myös elektroniselle puolelle voisikin siten tässä olla jos ohuesti (max.1mm?) alumiinipinnoitettua ja paksuakin kennopaneelia kykenisi tarkasti leikkaamaan ja muotoilemaan. Sen ollessa siis se kovin materiaali FRP-muovien lisäksi. Lisäksi olenkin ajatellut tehdä siitä ns. modulaarisen joka avittaa omalta osaltaan pienempien kappaleiden työstötarkkuudessa huomattavasti. Hihnoilla homman toteutus niin välttyy kierretankojen ym. (hintojen) ihmettelyltä.

Helppo nakki toteuttaa halvalla? Saattaapa se ihan ollakin! No haasteitahan tämä poika ei pelkää.. http://www.widgitmaster.com/ tuossa ihan hauska pikkuinen cnc vaan hintaahan noilla onkin jo kokoonsa nähden aika hyvin. Ymmärtäisin paremmin mikäli runko olisi rosterista..

Kun ajattelin käyttää pöytäkonettani CAD-työskentelyyn ja mini-läppäriä CAM-työskentelyyn jolle erittäin sopivan viileä työskentelytaso muodostuu 260x380x50x10 mm alumiinisabluunasta jossa kauniit kaarevat kulmat (sisäosan täyttää mm. 12 kpl 12x2.5cm tuuletinta) jonka sisään aion mahduttaa kaiken ohjauselektroniikan joka tulee olemaan vielä hyvän nestejäähdytyksenkin alaisuudessa.. tietty voisipa olla järkevämpää käyttää tuota ihan mini-cnc koneen rungoksikin niin tulee koko rakenteen jäähdyttämisestäkin huolehdittua hyvin.. hmm.. valintoja, valintoja, vaikeita valintoja... Kun nyt taas aloin oikein ajattelemaan niin tästähän muodostuukin erittäin kätevä kombinaatio jonka kyllä esittelen sitten myös teille kunhan se nyt ensin valmistuu. :)

Kyllä tässä nyt ihan sisäinen pieni insinöörini jo vallan kattoon pamahtaa!! Nyt tiedät sinäkin mistä erään fantasiahahmon nimitys, Katto Kassinen tulee.. ;D

- Olisiko muuten yhtään hassumpi idea toteuttaa varsin monipuolinen hybridi jossa tuon alumiinikehikon rakenteen liikkeet ovat 2-akseliset ja jonka voi sitten enemmän rahaa käytössä ollessa istuttaa isompaan runkoon josta saa sen kolmannen/neljännen akselinkin käyttöön? Siis työstäessä ainoastaan tuolla 2-akselisella pieniä kappaleita niin kappaletta taikka pikemminkin kehikkoa joutuu kääntämään suorittaakseen työstön loppuun? Muutamaan kertaan joutuu tosin välillä muljauttelee.. löytyykö ohjelmistoa joka ymmärtää että kappale kääntyy manuaalisesti työstösuuntaan nähden joka vetäisyn jälkeen jos tarpeen jollei löydy/tee hyvää kääntöpöytää järkevään hintaan? Kysehän on silloin eräänlaisesta vertikaalisorvista.

Löytyisiköhän jostain halvalla vioittuneet kuularuuvit joissa olisi 2x 360mm verran täysin ehjää kierrettä jotka voisi pätkäistä tähän käyttöön? Erittäin tiuhalla kierteytyksellä vaan mahdollisimman paksuna. Kiitos. :-*
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: Jussik - 02.01.09 - klo:23:38
Terve

Tänään ensi lastut alumiinista tuolla porttaalikoneella.
2 leikkuunen halk 6mm terä lastun paksuus 1 mm leikkuunopeus 250mm/min.
Lopputulos 2 terää poikki, silta(25mm alumiinia) värisi niin lujaa että terä haukkasi jyrsityn uran reunaan.

Lopputulos liian heikko rakenne alumiinin jyrsintään.

Tämän takia painotin sen rakenteen jämäkkyyttä.
Otsikko: Vs: Suunnittelupöydälle pieni cnc-kone (alumiini, puut, muovit)
Kirjoitti: dooosign - 14.01.09 - klo:20:08
No jep jep.. vaikka ideoita riittäisi monellakin taholla tällä saralla niin päätinpä nyt ottaa lentävän lähdön ja tilaan pian valmiin mutta hyvin pienen routerin jotta saisin nopeasti tuntumaa itse asiaan ja ennenkaikkea nopeasti POMia työstettyä kun eräs prototyyppi on odottanut monta kuukautta valmistumistaan. Mikäli jotakuta muutakin kiinnostaa liikeradaltaan 200x150x60 mm oleva pieni, nätti ja kevyt mach/emc2-sopiva router täysalumiinista niin voi ottaa yhteyttä sillä samallahan noita tilaisi sitten muutaman. Tuo on suunniteltu piirilevyjen tekoon vaan saas nyt sitten nähdä mitä tuota tuunaamalla oikein saa aikaiseksi.. Valmispaketin hinta ei ole nimittäin kovin paha ja sähköpostitse voi ottaa asian tiimoilta yhteyttä. ;D