Näin vierestä asiaa seuranneena olen ajatellut että kun nurkissa lojuu tuollainen "valovirta" sähkömoottori, tehoa n. 800W, niin josko siitä saisi esim. hihnakäytöllä karamoottorin. Eikös nuo väännä melko hyvin? Tietenkin kierrosluvun säätö on paljon ongelmallisempaa, taajuusmuuttajalla onnistunee mutta lienee melko kallis ratkaisu. Onko tässä muita perustavaa laatua olevia ongelmia luvassa kun en ko. ratkaisuja ole muilla rakentajilla juurikaan nähnyt?
Ei mikään estä. Tässä halpa taajuusmuuttaja.
http://www.cnc4pc.com/Store/osc/product_info.php?cPath=25&products_id=155 (http://www.cnc4pc.com/Store/osc/product_info.php?cPath=25&products_id=155)
Olen tilaamassa tuolta kamaa lähiaikoina. Samaan kuormaan mahtuu. Jos on tarvetta, pistäkää sähköpostia.
saulij@hotmail.com
Sauli
Jos mottori on "valovirralla" (230V) toimiva, niin tavallinen taajuusmuuttaja ei sovellu moottorin ohjaamiseen.
Onko moottorista tarkempaa tietoa, onko se pesukoneesta tai jostain koneesta. Vai onko kyseessä tavallinen 1~ oikosulkumoottori ?
Jussi
Mulla oli alunperin tulossa omaan koneeseeni oikosulkumoottori. Ongelmaksi tuli se, että oikosulkumoottorit ovat aika isoja ja minun kone aika pieni. Yksi mitoiltaan sopivaa kokoluokkaa oleva moottori minulla olikin, mutta sen teho oli vain 100W. Nyt koneessa on saman kokoinen 670W servo.
C19 - A/C Frequency Converter, mitenhän tuo mahtaa oikeasti toimia esim. yläjyrsimen kanssa ? Mahtaako voima loppua pienillä kierroksilla ?
Jussi
Lainaus käyttäjältä: JuKa - 22.03.08 - klo:23:41
Jos mottori on "valovirralla" (230V) toimiva, niin tavallinen taajuusmuuttaja ei sovellu moottorin ohjaamiseen.
Onko moottorista tarkempaa tietoa, onko se pesukoneesta tai jostain koneesta. Vai onko kyseessä tavallinen 1~ oikosulkumoottori ?
Nyt kun tarkemmin tutkin, niin tuossahan on käynnistyskonkka kyljessä joten taitaakin olla 3-vaihe oikosulkumoottori. Tuon fyysinen kokokin on ihan passeli, painoa lienee alle 8kg, kierroksia ~1500. Aikomus olisi rakentaa laitteisto pienen ristisyöttöpöydän ympärille. Akselit saa kiilattua välyksettömiksi ja mutteritkin on ns. halkaistu joten niistäkin varmasti saa kiristettyä välykset pois. Jos homman saa toimimaan edes välttävästi, niin sitten voikin ruveta seuraavaksi kasaamaan ihan "oikeaa" konetta.
Kolmivaiheinen moottori ei tarvitse käynnistyskonkkaa. Jos se on muutettu yksi vaiheiseksi, niin siinä tapauksessa siinä voi konkka olla. Voihan se olla yksi vaiheiseksi tehty moottori jossa on käynnistys kondensaattori. Ota kuva niin selviää...
Jussi
Anteeksi taas newbieni mutta mistä näitä karamoottoriksi soveltuvia moottoreita (sopii taajuusmuuttajakäyttöön) oikein kannattais kysellä? Jyrsinkäyttöön olisi tulossa joku vuosikymmen. Jyrsittävät matskut pehmeestä muovista rakenneteräkseen/rosteriin.
Taajuusmuuttajalle käy tavallinen 3-vaiheinen oikosulkumoottori. Kannattaa laittaa erillinen jäähdytyspuhallin jos ajaa pienillä taajuuksilla. Häviöt kasvaa (= lämpöä), eikä moottorin oma puhallin riitä jäähdyttämään, kun pyörii hitaasti.
Edullisia moottoreitä löytyy vaikka Finnparttiasta, tai romikista jos ei uutta halua.
http://www.finnparttia.fi/ (http://www.finnparttia.fi/)
Sauli
Onko kellään kokemusta näistä taajuusmuuntimista:
http://www.kentso.fi/prebeo/showproductgroups.php?group=438&show=438 (http://www.kentso.fi/prebeo/showproductgroups.php?group=438&show=438) ?
Hinnoissa alv. 22% mukana ja lähetyskulut ilmeisesti 12€ paketin koosta riippumatta.
Tuolta löytyy myös 3-vaihe muuntimia.
Mitsu ilmeisesti on aika laadukas merkki ja hintakaan ei ole aivan suolainen ollakseen suomalaisen firman hintoja?
Mitsun taajuusmuuttajat on todella luotettavia ja kestäviä! Suosittelen :)
Vaikuttaa kohtuullisen hintaisilta myös...
Jussi
Lainaus käyttäjältä: JuKa - 15.03.09 - klo:16:46
Mitsun taajuusmuuttajat on todella luotettavia ja kestäviä! Suosittelen :)
Vaikuttaa kohtuullisen hintaisilta myös...
Jussi
Ite tuli just Kentsolta tilattua sorvia varten Mitsun taajuusmuuttaja, mutta on pikkaisen epävarmuutta sen kytkemisen suhteen.
Sorvi on valovirtatoiminen oikosulkumoottorilla, ja sen verran outo itselle, kun siinä on kaksi kondensaattoria, että menee vähän hämilleen.
Jos tällaisen oikosulkumoottorin kytkee tuohon Mitsun yksvaihe taajuusmuuttajaan (ulostulo U W V), niin miten? Jätetäänkö ne moottorin omat konkat pois välistä?
Lainaus käyttäjältä: NesteHukka - 24.06.10 - klo:00:40
Jos tällaisen oikosulkumoottorin kytkee tuohon Mitsun yksvaihe taajuusmuuttajaan (ulostulo U W V), niin miten? Jätetäänkö ne moottorin omat konkat pois välistä?
Kotona laitettiin kanavapuhaltimen moottori säätymään juurikin noin (tosin vain yhdellä konkalla) eli suoraan käämeille, ei jurnuta enää :D
Todennäköisesti sorvissasi on tavallinen 3-vaihe oikosulkumoottori 230/400 V, joka on muutettu yksivaiheiseksi konkan avulla. Koska siinä on suht koht iso massa, pakka jne, niin siihen on laitettu toinen kondensaattori käynnistyksen ajaksi. joka tavallisesti laukeaa pois kun virta putoaa tarpeeksi. Kun pienen oikosulkumoottorin kytkee yksivaihesyötöllä olevaan taajuusmuuttajaan, niin moottori toimii 3 x 230 V eikä 3x 400 V. Eli kytkentäliuskat 3 kpl poikittain (kolmiokytkentä)ja siitä johdot suoraan taajuusmuuttajaan. Konkat jää pois.
Muista muuttaa moottorin tiedot tiedot moottorikyltistä taajuusmuuttajaan. Tarkoitan virtaa ja kosini fiitä. Taajuusmuuttajan nk. parametrit ja niiden muutamisohjeet löytyy ohjekirjasta ja netistä. Suurinta taajuutta voit muuttaa helposti vähän yli sadan, max 150 Hz. Laakerit ei kestä enempää. Omronilla pääsee muistaakseni max 400 Hz.
Miten toimitaan, kun on kyseessä 3x400V taajuusmuuttaja? Pitäisikö tämäkin kytkeä kolmioon?
Lainaus käyttäjältä: hmaki - 10.07.10 - klo:12:22
Miten toimitaan, kun on kyseessä 3x400V taajuusmuuttaja? Pitäisikö tämäkin kytkeä kolmioon?
3x400V pitää kytkeä tähteen.
Alä laita poikittain, sillä kolmiossa se pyörii todella 3 x 240 v. Jos nyt laitat sinne 3 x 400 V, niin moottori alkaa savuta hetken kuluttua. Eli jos mottori on 400/240 V, ja taajuusmuuttajasi antaa ulos 3 x 400 V (380) niin kytke tähteen, eli liuskat pitkittäin toisella sivulla ja johdot
toiselle sivulle.
Moikka!
Hiukan uudistetaan tätä aihetta.
On nyt kokemusta tavallisesta 3~moottorista karamoottorina n. 30h työstön osalta. On pelannut ihan mallikkaasti eikä lämpene noilla mun työstötavoilla. Mottina 1.1Kw /3000rpm.
Ohjaan sitä ABB-tamulla, johon tulee 1~ 230v ja ulos siis 3~ 230v . Parhaimmillaan on pyörinyt 4500 rpm n. 30min session.
Kara on suoraan kiinni moottorin päätylevyssä höystettynä tukilevyllä sisäpuolelta. Akseleiden välissä on sakarakytkin kovalla muovipalalla.
Tamun ohjaus suoraan Mach3:sta tökkii toisinaan?? mutta omasta palikasta käskettynä ihan ok.
No empä ole joutunut kovin isoilla teräpäillä ajamaan, jotten tiedä koneen vääntökykyä pikkukierroksilla mutta kun kierrokset on yli 1500rpm niin ei lopu vääntö kesken näissä hommissa.
Pääasiassa alumiinia työstetty. Muutama kuva mukana jossa työstetään askelmoottoreiden ja rungon väliin palikkaa. Laitan hihnavedon kun kerkiän mutta suorallakin pärjää.
Katselin noita kuvia. Millainen on z-ruuvin laakerointi?
Moikka!
Yläpäässä on ihan tavallinen 2-rivinen viistokuulalaakeri,, muistaakseni 7002ATY ja alapäässä uivana tav. kuulalaakeri.
Toistaiseksi on pelannut hyvin ja välystä ei tunnu olevan, ainakaan sellaista jonka pystyisin jostain havaitsemaan.
Toistaiseksi ainut ongelma on noi sakarakytkimet, tuppaavat luistamaan. En ole lukinnut niitä erikseen millään muula jos vaihdan ton hihnavedon niin taudista pääsee eroon. Ei ne paljoa luista mutta joskus kun on tullut pikku tömäys terällä :-[ niin antaa sopivasti periksi.
Olen kans tyytyväinen tuohon omaan oikosulkumoottori muutokseen. Omassa koneessa 0.75kw moottori valovirralla (voimavirtarasia olisi kyllä ihan vieressä)
http://www.netikka.net/jyrki.koivisto/cnc/images/DSC02319.JPG (http://www.netikka.net/jyrki.koivisto/cnc/images/DSC02319.JPG)
Vielä kun tuon saisi EMC:n perään ja kartioksi bt30 :)
Moottorina siis bevin 1500rpm ja taajuusmuuttajana Siemensin Micromaster 440. Puhaltimen kotelo tuppaa kovemmalla ajolla päristä johtuen jyrsimen hintelästä rakenteesta.
Oikosulkumoottorilla mennään täälläkin (2,2 kW 1500 rpm) virransyötöstä ja nopeudensäädöstä huolehtii 3~ tamu. Moottori pyörittää vanhan ooppelin vaihdelaatikkoa josta voima hammashihnalla kara-akselille jonka päässä ISO 40 kartio. Kara nopeudet:1. päällä 15 hz tamussa n.70 rpm, 4. päällä ja 80 hz tamus n.1500 rpm. Tuntuisi tällä vähäisellä testauksella ihan toimivalta.
Lainaus käyttäjältä: mpr - 05.03.11 - klo:20:43
Moottori pyörittää vanhan ooppelin vaihdelaatikkoa josta voima hammashihnalla kara-akselille jonka päässä ISO 40 kartio. Kara nopeudet:1. päällä 15 hz tamussa n.70 rpm, 4. päällä ja 80 hz tamus n.1500 rpm. Tuntuisi tällä vähäisellä testauksella ihan toimivalta.
Moikka!
Muistuu mieleeni kun joskus omistin Tampellan jyrsinkoneen, jossa oli lattahihnalla veto. Se luisti ja hihna katkeili usein. No installoin Mossen vaihdelaatikon, jota sopivasti purkamalla sai pienen paketin. Siihen se jyrsin 3kW moottori niin rupes homma toimimaan. Miehekäs ulina antoi uskottavuutta työstöön 8)
Kohtalaista ulinaa tämäkin pitää ;D Mutta itse vaidelaatikko on täynnä öljyä ja melko äänetön. Hammashihnan ääni ja taajuusmuutoksesta tuleva sähkömoottorin urina suurimman melun aiheuttaa. Ajattelin koteloida koko karan yläosan, koska paketti on lievästi sanottuna ruma ;D samalla vois liimailla äänen eristysmattoa kotelon sisäpinnoille.