Tämä ei taida oikein olla cnc-tekniikkaan liittyvä kymysys, mutta kerta täällä on melkoisesti tietämystä niin koitetaan josko saisi apuja.
Ostin tämmöttisen moottori ja vaihdelaatikko kokonaisuuden http://www.huuto.net/kohteet/alennusvaihdemoottori-16-kw/230570842 (http://www.huuto.net/kohteet/alennusvaihdemoottori-16-kw/230570842) Vermes on vuodelta 1979 ja valmistaja Bauer, jos en nyt väärin lukenu kyljestä. Täyttä valurautaa.
Tarkoitus olis tehdä vähän isompi porakone tästä, ajelin sitä taajarilla ja piti vähän mekkalaa, valutin öljyt pois, mutta mitäs laitan sitte tilalle? Litran verran menis plakaatin mukaan (1L, SAE 140)
Vanhat öljyt oli aika kuplasta, onko tämä normaalia?
Tuon olis tarkotus tulla pystyyn, riittääkö voitelu väärässä asennos? Tyhjennysproppuja on kummallakin puolen jalkaa, täyttöjä on tuo tuos päällä ja vaakasuoras yks moottorin kans samassa linjassa (vai liekö sekin tyhjennys) Jos on huono idea nostaa pystyyn (moottori ylöspäin ja ulostulo akseli alas) niin paranisko jos laittas pienen pumpun kierrättämään öljyjä?
Edit: Videot on kivoja joten tässä yksi lisää http://youtu.be/C69gJvOshI0 (http://youtu.be/C69gJvOshI0) Taajari hurisee kun on flekti vähän kuiva, mutta pitääkö tuo laatikko normi ääntä? Voi olla että moottorin laakeritkin kaipais vaihtoa.
Moottori on näillä vanhoilla jännitteillä 380v, voiko tuon nostaa nykyiselle jännitetasolle huoletta? Pitääkö virtaa sillon laskea? Toisin kuin huutonetin sivulla lukee niin tämä on 1,1kW kone.
Minkähän verran tuosta vois odottaa saavansa vääntöä? Moottorinkin akseli on semmonen "reilumman" kokonen, en mitannu tönärillä mutta olisko 20-30mm? Kremmenihän tais elantonsa moottoreilla hankkia, oisko tietoa tollolle?
Aattelin et tamu alkoi jo savuaan. Onneksi oli vain savuke ;)
Timi
Sain jo tästä kuulla ihan livenäki, näytin työkavereille niin 3 epäili samaa: "Syttykö se palamaan?" kovin on luotto korkeella...
http://www.bauergears.com/fi . Tuolla on suomessakin edustus, joten helpoimmalla pääset kun soitat tuonne. Kannattaa vaikka laittaa kuva moottorikilvestä sähköpostilla. Tuollaisissa perinteisissä hyvissä vaihteistoissa on tulppia siellä täällä ja asennus asennon mukaan valitaan mihin reikään laitetaan huohotin, ja mihin reikään asti täytetään öljy. Öljyn määrä myös vaihtelee asennon mukaan. Voit siis etsiä löydätkö tiedot tuolta sivuilta, mutta suomen edustajalta pitäisi selvitä ainakin. Mitään ylimääräisiä pumppuja ei öljynkiertoon tarvitse.
Ja kyllä moottorit syö huoletta nykysähköä, kunhan asettelee moottorisuojan, tai niinkuin tässä tapauksessa taajuusmuuttajan virtarajan oikein. Ylikuormitus on se, mikä oikosulkumoottorin tappaa.
Tuon tyyppisessä vaihteessa ensiövälitys on yleensä heti moottorin jälkeen, jos tulee pystyyn niin öljyn pinta kannattaa laittaaa melkein täyteen (pieni paisumisvara) näin varmistaa ensiönvälityksen voitelun. Huohotin kannattaa laittaa kun öljyä on paljon. SAE 140 vaihteistoöljy toimii varmasti voi kyllä haukata tehoa jonnin verran ennen kun lämpee. SAE 80W 90 toimii todennäköisesti aivan yhtä hyvin on notkeampaa.
Kiitoksia näistä!
Eksyin tuubissa Venäläisten videoiden pariin ja aattelin että tuommoinen "porakone" olis kiva olla olemassa.... http://youtu.be/fcfMO-BOm7Q (http://youtu.be/fcfMO-BOm7Q)
Kannattaa nostaa huohotinta jatkoputken kanssa vähän ylemmäs, niin ei "huohota" öljyä vaihteen päälle niin helposti.
Parametriryhmästä "99" kilpiarvot kohdalleen niin silloin tamu syöttää jännitteen oikein. Öljystä en sano mitään..
Tamun parametrit laitoin kilven mukasesti, ajattelin vain josko jotain muuta pitää muuttaa jos jännitteen nostaa sinne 420voltin paikkeille (vai mitä se nykyään on)
Ostin SAE 80W 90 öljyä 2 litraa, sai ihan Prismasta (jotain HD laatua, toinen saman valmistajan purkki oli muistaakseni GX merkinnällä, mitähän eroa näillä?)
Jos nopeutta nostaa yli sen 1500rpm:än niin pyöriminen on vähän nykivää, kovin paljon jos nostaa yli 2000 niin tamu laukeaa ylivirtaan... Moottorin puhaltimen siivet on osittain rikki, tuo ja huonot laakerit moottorissa vois olla osasyynä, vai voisko?
Öljystä: taitaa olla valmistajan omia tyyppimerkintöjä. Standardi merkinnät: 80W90 = viskositeetti
purkista varmaan löytyy merkintä GL-4 = Vaihteistoöljy tai GL-5 = ns. hypoidiperäöljy samaa tavaraa mutta lisätty paineen ja "liukukitkan " kestäviä lisäaineita haisee pahalle.
Jos vaihde pyörii nopeasti tuo täyteen tankattu öljykin ottaa melkoisesti tehoa kun se vatkaa kotelossa
Mitä siinä moottorin kilvessä lukee virran kohdalla? Entäpä tamun kilvessä tai anna se tyyppi ACS600-XXXX- jne
Kyllä pelkkää moottoria voi pyörittää vaikka 100hz taajudella vaikka vääntö kärsii kun menee kentänheikennyspisteen yli. En tiedä on vaihtestolla jokin max pyörimisnopeus.
Epäilisin että sinulla on kilpiarvot aivan oikein mutta ryhmästä 20 pitää sitten vielä asetella max virta. Ja jumisuojakin kun ottaa pois niin sekin hiukan helpottaa mutta sehän nyt ei ole hälyttänyt.
Jos on pakko kiusata moottoria yli ominaisuuksien tai oikeastaan ohi ABB:n moottori mallin, niin laita se skalaarille (nyt se on varmaan DTC). Onhan tehty laaja ID ajo?
Virta taisi olla jotain 4,1A, ja jep DTC:llä ajelen, ylivirta on jotain 150% muistaakseni. Tamu on 3kW, nyt en pääse justiinsa tarkistamaan tarkempaa tyyppinumeroa. Ajoin muistaakseni suppean ID-ajon. Ainoa "syy" ajaa isommilla jännitteillä olisi toivo isommasta tehosta, mutta virta taitaa olla se ratkaiseva tekijä tässä eikä jännite.
Pitääpä käydä katsomassa tarkempia tekstejä tuon öljypurnukan kyljestä, vaihteistoöljyä se kuitenkin on.
Koitin ajaa skalaarilla, toimii huomattavasti paremmin kuin DTC-ajolla, virrat pysyttelee tasaisena siinä ~2,8 amppeerin paikkeilla kun taas DTC:llä virrat pörräs siinä 4 Amppeerin paremmalla puolella ja meno oli nykivämpää.
Yli 50Hz:n ei taida päästä, pukkaa ylivirtasuoja päälle jos vaikka koittaa pysähyksistä 60Hz:iin, kiihtyvyydet on 1,5s molempiin suuntiin, koitetaan ny tällä, vai muuttasko jännitteen nosto mitään?
Öljyt on Mobilin Mobilube 80W-90 ja löysin pienen präntin etiketistä että on API GL-5 mukanen, en olis tuostakaan tienny mitään ennemmin.
Kuullostaa perin omituiselta että heti 50hz:n jälkeen alkaa ylivirta laukomaan. Onhan varmasti 20 ryhmän virtaraja suurempi kuin kilpiarvo? DTC ajotapa on kyllä parempi kun se suojelee aika hyvin moottorin. Laskennallinen lämpötila löytyy oloarvoista (siis moottorin) ja jos se jää alle 100asteen on kaikki hyvin..Vanhallakin moottorilla..
Virta ja momentti rajoja nostamalla pitäisi kyllä päästä "ylitaajuudelle". Ja kiihtyvyys aikaa kannattaa suurentaa jos tuo vaihteisto vaikka jarruttaa. Omassa pylväskoneessa on kiihdytysaika luokkaa 3s mutta pysäytys ilman jarruvastuksia ei toiminut kuin 0.5 sekunnin tasolla.
Ja vieläpä..jos haluat välttämättä lyhyen kiihdytysajan niin tamu skalaarille ja sitten tulee ryhmä 29 näkyviin. Siitä kun antaa "potkua" (IR kompensointi) niin saa 50hz asti moottorille lisää jännitettä, mutta varovaisesti lisää. Siinä polttaa pienillä pyörimisnopeuksilla moottorin ilman lisäpuhallinta.
Onko vaihde ollut pysty asennos ja täynnä öljyä kun olet testaillut?
Sitä kannattais ehkä kokeilla vaaka-asennossa ja valuttaa liiat öljyt pois, veikkaisin että sitten pääsee yli 50 Hz
Moottori on ollut vaaka-asennossa koko ajan, ei ole vielä pysty tellinkiä mihin laittaa kiinni, räpeltelin parametreja sinne ja tänne.
Nostin jännitteet 415 volttiin, mitään muutosta ei tapahtunut. Avasin moottorin persuksen ja poistin puhaltimen joka on melko raihnainen, värinät vähän pieneni, mutta edelleenkään ei tykkää nominaalisia kierroksia ylittää, noh avasin koko persuksen ja vaihdoin vaseliinit laakeriin (olleet varmasti vuodesta 1979 samat vaseliinit) Laakerina on 6206. Pulttasin kasaan ja hetimiten värinät häipy, kiristelin takapään pinnapultteja ja laakerin "vetolevylaippaa" samalla, aina vaan parani DTC-ajolla, virratkaan ei enää pomppinu miten sattuu vaan pysytteli siinä 3,5Amppeerin paikkeilla, puhallinta en laittanu takaisin. Ei tykkää ylittää normikierroksia edelleenkään.
Moottoria en saanut kokonaan irti laatikosta, on tainnut kasvaa siihen kiinni :) Hölläsin etupään stefan laippaa ja päästin vähän laatikon etupään laakerin läpi sitä laatikkoöljyä, josko kastuis paremmin uusista öljyistä.
Voi olla että tuossa tamussakin on jotain vikaa, pitänee koittaa muutamalla toisella samanmoisella. Eipä noita kierroksia kyllä tuohon kairaamiseen kai tarvitakkaan enempää.
Aikoinaan kokeiltiin pyörittää moottoria tyhjillään taajuusmuuttajalla. 160 Hz oli muistaakseni se taajuus, jossa se sitten otti ja hyyty. 150 Hz:llä ei tarvinnut laittaa kun kenkä kevyesti akselin päälle, niin moottori pysähtyi. Pahimmillaan jouduin joskus jättämään yhden kuljettimen pyörimään 140 Hz:llä, kun linjanopeudet oli laskettu kevyesti pieleen. Ei tuossa enään hirveästi voimaa ole. 100 Hz on kyllä pyöritetty paljonkin kuljettimia.
Jos moottori on 220/380 jännitteellä, niin kytke se kolmioon ja laita kentänheikennyspisteeksi 87 Hz. Virta-arvo moottorikilven 230 mukaisesti. Ei sitten mitään vektorisäätöjä tässä kokeilussa. Tuolloin pystyy pyörittämään jo aikapaljon kovempaa. Pitäisi mennä köykäseen yli 100 Hz.
Toinen mikä kannattaisi kokeilla, on se että lasket öljyt pois laatikosta kokonaan. Jäähän sinne sen verran öljyä rattaisiin ja laakereihin, että näet sen, että onko ongelma liian jäykkä öljy. Ei tietysti kannata hirveän pitkään pyörittää. Ainut paikka missä on ollut ongelmia vaihteistoöljyjen kanssa, on ollut se, kun oli normaalit öljyt laatikossa ja moottorit ulkona 25 asteen pakkasessa. Muutaman kerran joutu yrittämään, ennen kun sai liikkeelle.
Onko moottorin käämit ehjät. Yleensä kun moottori on lämminnyt vähän liikaa, esim huonon tuuletuksen takia (sanoit, että puhallin oli kärsinyt), käämit lyö maihin. Joskus on kyllä tullut sellainenkin moottori vastaan, jossa yleismittarilla mitaten, käämit ovat olleet aivan eriarvoiset keskenään. Eli joku käämi on lyönyt läpi käämin sisällä. Harvinaista, mutta ei mahdotonta. Tälläinen moottori voi käyttäytyä kuinka vaan.
Non-niin, taas menin sitte perse edellä puuhun. Olisi pitänyt lukea ABB:n manuska, siinä nimenomaan kielletään ajamasta DTC-ajoa väärin asetetun moottorin nimellisnopeuden perusteella. Vuonna 1979 kilpeen onkin sitten präntätty se teoreettinen 1500 jenkaa 50Hz:in taajuudella. Ihmekös kun tuntui toimivan skalaarilla paremmin....
Mitenkäs mä selvitän paljonko kierroksia oikeasti on? Ei ole kierrosnopeusmittaria millä mitata ja tohtiiko tuota rykästä suoraan töpselistä käyntiinkään?
EDIT: Näin yövuoron jälkeen piti heti käydä kattelemassa tuota kapistusta, ulostulon nopeuskin on arvokilvessä ilmoitettu, tarkalleen 34,3. Vaihteisto tuskin on 43,7317784257 suhteella, joten moottorin oikea nopeus lienee (olettaen välityksen olevan tasan 40) 1372. Pitää koittaa tuolla luvulla mitä tamu sanoo. Muut vaihtoehdot olisi 1406,3/1440.6/1474.9
1372 on sopivasti tasaluku ja jättämää on mukavasti, niin veikkaan sitä.
Se on hyvällä varmuudella 2-napaparinen moottori jonka tahtinopeus olisi 1500 rpm. Eli tuo 1372 kuullostaa oikein uskottavalta.
Veikkauksemme osui oikeaan... Virrat DTC-ajolla tasasesti siinä 1,36A
Olisihan tuo nyt pitänyt arvata että näin vanhan moottorin kytkentä tamuun ole ihan läpi huuto juttu kun on tottunut uskomaan kilpiarvoja. Yksi parametri väärin ja kones haukkaa tyhjäkäynnillä järjettömän kovat virrat, onneksi moottorin käämityksetkin on sellaisen paksumman rautalangan kokoista. Moottorin akseli on myös laakerin jälkeen 40mm, toivottavsti vääntöäkin piisaa.
Moottoria pystyi ihan sormivoimin pyörittämään virrattomana perästä ja ulostulo pyöri mukana joten oli aika ihmeellistä että mikä on vikana kun ei laatikkokaan ahista, no parametrithan ne. Nyt kone nostaa mennen tullen kierrokset 2000 jenkaan! Kiitoksia kaikille avuista, toivottavasti tästä on toisillekin apua joskus.