CNC-Harrastus

CNC-KONEEN KÄYTTÖ => Muut => Aiheen aloitti: jussi - 27.09.11 - klo:20:50

Otsikko: Hitsauskoneen korjausta
Kirjoitti: jussi - 27.09.11 - klo:20:50
Kempistä poistui tasurin diodeja käytöstä. kysymys kuuluu? kun niitä on aina 6 rinnakkain pitääkö niiden olla samanlaiset keskenään.?
Otsikko: Vs: Hitsauskoneen korjausta
Kirjoitti: Kremmen - 27.09.11 - klo:22:43
Jos niitä on kerran 6 kpl niin ilmeisesti puhutaan 3-vaiheverkkosähkön tasasuuntauksesta? Siinä ei nyt aivan välttämättä kaikkien diodien tarvii olla juuri samaa tyyppiä, kunhan jännitteen- ja virrankestot riittävät ja kotelointi on sellainen, että sopii edeltäjänsä paikalle. Valokuvan jos näkisi niin voisi sanoa varmaksi, mutta usein 3-v tasurit on tehty siten, että jäähdytyselementit on jännitteiset, toisessa + kisko ja toisessa nolla tai -, mitä termiä nyt halkuaa käyttää. Silloin + elementtiin tulevissa diodeissa katodi on yhteydessä kotelon kuoreen, ja miinuskiskossa taas anodi.
Otsikko: Vs: Hitsauskoneen korjausta
Kirjoitti: jussi - 27.09.11 - klo:22:58
joo 3vaihe on.melkoinen sälykasa.kaikkiaan 36 diodia 17 rikkinäistä .olis muutama vähän järeempi jemmassa eikä viittis kaikkia vaihtaa kun ovat jo jonkun hintaisia .
Otsikko: Vs: Hitsauskoneen korjausta
Kirjoitti: Kremmen - 28.09.11 - klo:08:13
Lainaus käyttäjältä: jussi - 27.09.11 - klo:22:58
joo 3vaihe on.melkoinen sälykasa.kaikkiaan 36 diodia 17 rikkinäistä .olis muutama vähän järeempi jemmassa eikä viittis kaikkia vaihtaa kun ovat jo jonkun hintaisia .
No joo olipa hyvä nähdä kuva. En nimittäin ajatellut, että diodeja olisi oikeasti kytketty rinnan, se kun on lähtökohtaisesti vähän epäilyttävää. Näyttää kuitenkin noin olevan tässä tapauksessa.
Joudun muuttamaan vastausta sillä tavalla, että kaikki yhdellä elementillä rinnankytketyt kannattaa ehdottomasti olla keskenään samanlaisia - mielellään jopa myötäjännitteen suhteen sovitettuja settejä mikä ei ehkä käytännössä onnistu. Mutta ainakin samaa tyyppiä.
Syy on tämä: Liitospuolijohteilla kuten tavallisilla trankuilla ja diodeilla piimateriaalin sähkönjohtavuudella on positiivinen lämpötilakerroin. Käytännössä siis kuuma pii johtaa paremmin sähköä kuin kylmä. Tästä puolestaan seuraa rinnankytkennässä erinomaisen ikävä virran rohmuamis-, eli current hogging-ilmiö. Aina jokin rinnankytketyistä komponenteista, tässä tapauksessa siis noista diodeista, on lämpimin ja johtaa parhaiten. Sen läpi kulkee isoin virta joka puolestaan lämmittää sitä entisestään ja noidankehä on valmis. Isolla kuormalla diodi lopulta menee pahasti yliviralle ja kärähtää, minkä jälkeen vuoron saa seuraavaksi lämpimin, jne jne. Käy niinkuin kymmenelle neekeripojalle.
Tuota ilmiötä voi torpata kunkin komponentin kanssa sarjaan kytketyllä pieniohmisella sarjavastuksella jolloin vastuksen yli syntyvä jännitehäviö tasaa virtaa. Tässä se ei vaan oikein käy. Ainoaksi konstiksi jää sovittaa diodien yli jäävä johtavuustilan jännitehäviö mahdollisimman samaksi, jolloin niiden hukkatehoissa olisi mahdollisimman pieni ero ja jäähdytyselementti tasaisi lämpötilaeron merkityksettömäksi.
Oletko muuten varma, ettei niitä rikkinäisiä ole 18 kpl? Se olisi sopivasti tasan puolet jolloin voisi ajatella että koko sillan ylä- tai alapuoli olisi kärähtänyt. Jos siellä on 1 ehjä niin se joutuu kestämään koko läpimenevän virran mikä ei tunnu todennäköiseltä. Toisaalta onhan diodit saattaneet kärähtää myös aivan sikinsokin.
Otsikko: Vs: Hitsauskoneen korjausta
Kirjoitti: jussi - 28.09.11 - klo:10:42
tuota juuri vähän pelkäsin ,ettei virrat jakaannu tasan hyvä että tuli kysyttyä.Ihan sata varma en ole vaikka olis 18 rikki.noista kuudesta puolikkaasta oli kahdesta kaikki poikki loput muista. 3 oli oikosulussa ja niistä oli palanu liitosjohdinkin poikki.noita on hajonnu pikkuhiljaa varmaan ,kun sen toiminta on huonontunut jonkin aikaa jo . Välillä tuntui ,ettei osaa hitsatakkaan enään. Mutta nyt kun sieltä tuli savut pihalle niin selvis sekin.lisäksi ,kun noissa on noi virtakiskot alumiinia ja tätäkin konetta on välillä säilytetty kylmässä.paljon hapettuneita liitoksia. Se vielä lisää epätasaista kuormaa.