Tässä Faari kiittääpi kaikkia(ja muitakin hengessä mukanaolleita) jokka ovat avittaneet tässä kivikkoisessa cnc- polulla jota olen taivaltanut ekan etapin saavuttaneena. Homma jatkuu ja nyt sitten vasta neuvoja tarttenkin, kun tulee tua ohjelma puali. ;D :'(
Tässä kuva(toivottavasti onnaa) ekasta 3D hommasta. Kiitos sivustolla olevan harrastajan lähettämästä G-koorista notta sain kokeilla toimiiko härveli. :D
FAARI 58
HUPS,tulipa kuvalle kokoa ja tairot loppu sen piänentämiseksi PC:n kanssa tumpelo mikä tumpelo
Hyvältä näyttää. Puutako tuo on?
Minkälaisella terällä ja millä arvoilla lähti tulemaan?
Terve
Hyvä ensimmäinen etappi saavutettu, varsin hyvä kun ei ole se etappi mikä on tossa mun vieressä ;)
Onko kone käynnissä machillä vai EMC:llä?
Tässä G-koodin opiskeluun:
http://linuxcnc.org/handbook/gcode/g-code.html
http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/nctekniikka/NCkoodit.html
http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/nctekniikka/
kokeile het kun mahdollita sitä EMC2:sta.
Machilla tein vanha versio(lainas kunhan saan oman). terä on sellainen teräväkärkinen V -malli halpiaispuulootasta(Keskinen 7 euroa) pallopäisiä on hankinnas (joskus)en oo löytä suamest 3mm ja 6mm pallopäitä puuntyöstöön. Arvoista en tiä mitään valmis koori tokkäsin vaan Machiin, aikani tumpeloituani(3 tuntia) sain terän alkupisteeseen, ja hops lähti rulettaan. Miljoona asiaa viälä opeteltavana :'( Täytyy varmaan pitää tua lupaus elää 90v. notta ehtii oppimaan. ;D
FAARI 58
Moikka!
No niin siitä se uusi elämä alkaa eikä se 90v tunnu olevan mahdotonta. Naapurin pappa valitteli, että taitaa ikä painaa kun joutu silmälasit ostamaan jotta näkis lukee jälkeläisten viestit puhelimesta,,,,N97 ja ikää 92v ;D
Oletkos selvillä, mistä noi pikku "karkailut" terällä on tullut tonne kaiverruksen reunoihin kun on pieniä lovia.
Noita pieniä teriä on ollut noissa rautakauppojen telineissä, missä esim. Proxon-tuotteita myydään.
http://www.profimix.fi/product_catalog.php?c=31&s=3 (http://www.profimix.fi/product_catalog.php?c=31&s=3)
Moron
Mulla on karassa holkki 8mm lisäkiinnitys holkki(teetetty)6mm ja 3.175mm (käy myäs 3mm terä) nois proxonis on varret ohkaasempia?Noista reuna lovista pitää kattua tänään jos joku paikka fletajaa,vai antaako runko myären.
FAARI 58
Moron
Latailin tollaasia VectorArt3D Machinist free models 4 kipaletta ja sain ne tehtyä ajoradat ja muut, sekä pökättyä Mach3 sisälle(hurraa faari)Palikan koko 200mmX120mm, lähti jyrsimään ongelmitta,asetukset: step per 400 velocity 3750 acce 100 ja olis saanu mennä liukkahammin, koitin nostaa nopeutta Feed ratea machista vilkkuu punaasella,mitä tarkoittaapi????
Vaihdoin VectorArt Machinist feed raten 60mm/sec --120mm/sec
ei havaittavaa vaikutusta,ei ilmeisesti mene Machiin asti. Sitten se Faarin kymysys saako Machista säädettyä nopeutta lisää,ja mistä namikasta ????? ::)
FAARI 58
No tommosessa reliefikaiverrusksessa varmaan ensimmäinen rajoittava tekijä on z-akselin kiihtyvys. Eli sitä täyttä syöttönopeutta ei koskaan saavuteta koska z-akseli ei kiihdy riittävän nopeasti sitä monimutkasta edestakasin käyräänsä ajaessa.
Machistahan näkee reaaliaikasen nopeuden jolla se liikkuu, jos se jää alle toivotusta niin sitten vaan z-akselille kiihtyvyyttä lisää. Kokeile vaikka nostaa samantien se arvoon 300 ja testaa jollain pienellä ajolla jaksaako askelmoottorit vielä.
Tyhjäpää taas kyseleepi:Nua harjoittelu jyrsinnät meneillään ja tollaanen onkelma,kun ei oo knupis viälä toi G kooraus.Jyrsintäohjelma loppuu ja kara siirtyy lähtöpisteeseen odottamaan viimeistely filettä ja sen alku on tällaanen:
T1M6
G17
GoZ5.000
GoX0.000Y0.000S16000M3
goX54.042Y-40.967Z5.000
G1Z0.000F4200
G1X58.839Y-36.170Z-0.015
Tuahon alkuun haluaisin teränvaihdon,terä jää liian lähelle lähtöpisteenä ei mahdu ottamaan terää irti ja vaihtamaan(terät saman mittaasia)mitä kirjaamia ja numeroota ja mis järjestykses ja mihin välihin??? G-koori on muokattavis ja uurelleen tallennettavis. Jos joku viitteis laittaa sellaasen,että Z aksela nousis tollaasen 60mm ja tulis takaasin lähtöpisteeseen,Faari pissis hunajata ton tiaron saatuaan ja tulostaas oikein paperille nottei tarttis enää tätä kysellä.
Nua ylihianot sanat tuas G-koorin opiskelus tuattaa viäl harmahia hiuksia Faarillen(lopukkin)
FAARI 58
T1M6
G17
GoZ60.000 (g0 pika liikkeella z 60mm korkealle)
M0 (pakollinen pysäytys voit vaihtaa terän, play napilla uudestaan liikkeelle)
GoX0.000Y0.000S16000M3 (Tässä ajetaan pikaliikkeella x0 y0 ja kara päälle M3)
goX54.042Y-40.967Z5.000 (tässä ajetaan ohjelman aloitus kohtaan pikaliikkeellä)
G1Z0.000F4200
G1X58.839Y-36.170Z-0.015
Faari kiittääpi ja(menee pissille)sekä jatkamaan harjoituksia, ja niitä piisaa.
FAARI58
Moro,
Siinä Mach:ssa voi silloin kun työstöohjelma on pysähtynyt/pysäytetty ajaa nuolinäppäimillä akseleita ihan vapaasti koska ohjelma pitää kirjaa paikasta. Sitten kun työstöohjelma käynnistetään uudelleen niin akselit ajavat ohjelman mukaiseen lähtöpisteeseen. Muistaakseni Z-akseli liikkuu pg up (page up) ja pg dn (page down) näppäimillä. Eli ei ole siis väliä sillä missä kohtaa akselit on kun työstöohjelman (koodin ajon) käynnistää kunhan vaan koordinaatiston asetuksia ei ole välillä muutettu.
Itselläni on Mach:n perässä käsiohjain jolla teränvaihdossa ajan usein Z-akselia ylös jotta teränvaihto on mukavampaa. Mutta saman voi tehdä nuolinäppäimillä.
Liikenopeuteen vaikuttaa ainakin kolme asiaa: 1) moottoreille Mach:n asetuksissa määritetyt kiihdytysrampit ja maksiminopeus 2) G-koodissa annettu työstönopeus 3) Mach:n nopeusnappula, jolla työstönopeutta voi alentaa tiettyyn %:iin G-koodin nopeudesta.
Jos joku noista on liian alhainen niin se rajaa nopeutta. Sitten useiden akseleiden yhtä aikaisissa liikkeissä hitain akseli saattaa rajoittaa muidenkin nopeutta niin kuin Metalfusion tuossa alla totesi.
Siinä Mach:in perusnäkymässä oli minusta jotenkin sekavat värit ja liikaakin nappuloita. Latasin sieltä Mach:in sivuilta siihen toisenlaisen näkymäasetuksen joka on minusta selkeämpi ja siinä ei ole turhia namiskuukkeleita. Katson josko jostain löytäisin sille näkymälle nimen.
- JuhaV
Se "skin" näkymä jota käytän näyttää tältä : http://files.myopera.com/v2tre/albums/677830/1mach3skin.jpg
Niitä näkymiä eli "Screensets" löytyy täältä : http://www.machsupport.com/screens.php
Tuo minun käyttämäni on vissiin "Blue Screenset for Mills"
Itselläni helpotti paljon alussa tuo yksinkertaisempi näkymä jossa on vähemmän nappuloita mutta siltikin enemmän kuin tarpeeksi.
- JuhaV
Hee, hienohan tuosta ruususta tuli :)
JuhAv,
kokeilin machilla laittaa tuon G0 komennon, kone pysähtyi kiltisti, nostin page up;lla Z.n ylös. Continue jatkoi siitä, mutta Z ylhäällä :( ei oikeasssa korkeudessa. Mikähän meni pieleen?
Tarkoitit varmaan M00 komentoa joka toppaa kun tuo G0 on pikaliike.
Laita sen M00:n jälkeen uusi Z:n arvo mihin tasoon haluat sen menevän, muuten se vaan jatkaa tekeen seuraavaa riviä.
Juu ämmää tarkoitin :) kiireessäni kirjoitin mitä kirjoitin :(
pitää kokeilla tuota toistakin rivin lisäystä
Joo, pysäytyskomennon jälkeen tulevassa komennossa pitää olla tosiaan mukana Z-osio eli komento sille mihin Z-tasoon ajetaan. Näissä voikin olla eroa vähän siinä millä ohjelmalla (tai käsin) se G-koodi on väkerretty.
Mulla omissa koodeissa monissa on joka liikekomennossa x,y,z arvot vaikka suurimman osan aikaa z siis pysyy peräkkäisissä komennoissa vakiona. Tästä on se hyöty että kun alumiinia työstäessä terä meinaa tukkeutua tai sitä pitää jäähdyttää tai tulee jotain muuta häikkiä niin työstön voi pysäyttää mihin kohtaan tahansa, ajaa terän ylös, puhdistaa ja jäähdyttää ja taas jatkaa siitä pisteestä mihin työstö keskeytyi. Tämä ei ole kovin pro mutta kun koneessa ei ole leikkuunesteen syöttöä niin joskus tulee terän tukkeutumisen kanssa vähän ongelmaa.
Asian voisi siis ajatella ai niin että konetta voi ajaa niin että ensi ajetaan pätkä G-koodia, sen perään ajellaan hetki käsiohjauksessa ja taas sen jälkeen taas G-koodia.
Ja näitä voi tehdä loputtomasti peräjälkeen koska kone pitää koordinaateista lukua (paitsi jos koordinaatistoa muuttaa tarkoituksella välillä).
Terävaihdossahan on sitten tarpeen yleensä myös kalibroida se Z-koordinaatti uudelleen jos terät ovat eri pituiset tai asetettu karaan eri korkeudelle. Tämän teen itse siten että kappaleen yläpinnassa on mulla joku kohta joka on Z0. Ajan teränvaihdon jälkeen terän siihen kiinni ja nollaan Z-koordinaatin. Sitten terä manuaalisesti taas ylös ja kun G-koodin taas käynnistää niin homma lähtee oikeasta paikkaa liikkeelle (jos se seuraava liikekomento sisältää myös Z-paikan).
Optimum Variossa on se mukava piirre että Z-suunnassa voi karaa liikuttaa manuaalisella hienosäädöllä säätöruuvia käsin kääntämällä, eli Mach:sta kun ajaa terän moottorilla vaikka millin päähän yläpinnasta, niin sen lopun voi kääntää sitten Varion karan säätöruuvista ilman pelkoa että ajaa moottorilla päin työstökappaletta.
Nää ei varmaan ole ammattilaisen tapoja tehdä asia mutta harrastehommassa nämäkin toimii.
- JuhaV
Fanucin ohjauksellisissa teolisuus koneissa käytetään työkalu kirjastoa josta haetaan sitten terän pituus ja muutaa koordinaatistoa terän pituuden mukaan. tämä tapahtuu käskyllä G43 H1 (1 = työkalun numero).
Machilla voi työstön tauottaa koska vain "Feed Hold" näppäimestä, ja ajaa karan manuaalisesti minne vain joko näppikseltä tai vaikka Shuttle expressin ohjelmoitavalla kiekolla http://retail.contourdesign.com/?/products/22 (http://retail.contourdesign.com/?/products/22)
Paluu taukopaikkaan löytyy muistista ja Mach pyytää vielä varmistamaan siirron sijaintipisteeseen ennen liikettä. Samoin jos vaikka terä katkeaa kesken pitkän ajon niin koodirivi muistiin, terän vaihto ja korkeuden nollaus, "Run From Here" kenttään hieman aiempi koodirivinumero. Näi koko hoitoa ei tarvitse ajaa alusta asti. Vahan jyrsinnässä tulee välillä paikkailtua esim. ilmakuplia ja jatkettua ajoa puhtaalta alueelta.
pikainen kokeilu feed holdilla. se ajaa rivin loppuun, joten pitää olla tarkkana, että pysäyttää oikeassa kohdassa ettei mene jo seuraavaan liikkeeseen (joka siis piti ajaa eri terällä). Siksi voisin käsipelillä modata koodiin ton työkalun vaihdon. Ei mene tilanne ohi, jos sattuu just sillä hetkellä ole kalj... ei kun kahvikuppi kädessä.
Lainaus käyttäjältä: Hiekkaranta_92 - 16.11.10 - klo:19:19
Fanucin ohjauksellisissa teolisuus koneissa käytetään työkalu kirjastoa josta haetaan sitten terän pituus ja muutaa koordinaatistoa terän pituuden mukaan. tämä tapahtuu käskyllä G43 H1 (1 = työkalun numero).
Ominaisuus löytyy myös Machista, työkalupaikkoja on 253 kpl. Terän pituus täytyy kuitenkin jostain sinne kirjastoon taikoa, eli jos useampi terä, kaikille täytyy hakea tuo terän pituus.
Eikä terän pituuden tietäminenkään aina riitä. Mulla karana kress ja siinä terä sijoittuu holkkiin mielivaltaiselle korkeudelle. Eli pitäisi olla jokin selkeä vaste johon terä asettuu. Pohjaan saakka terät ei aina yllä.
Terän korkeuden mittauksen voi tehdä myös tuossa taukotilassa, siis korkeusanturiin jos tekee niin asettuu Z arvokin oikein. Antureita saa melko edullisesti riippuen tarkkuudesta tai sellaisen voi suht helposti askarrella itsekkin.
Niin ja Kressiinkin on tyrkyllä jo pneumaattinen ATC... ;)
Itsellä ei ole Mach3 suostunut jatkamaan feed holdin jälkeen siitä mihin jäätiin. Aina lähtenyt siitä jatkamaan mihin käsin sen terän ajelee. Pari kertaa ihan testannut tarkoituksella... pitää testata vielä uudelleen jos tämän todellakin pitäisi toimia niin kuten mainostetaan. :)
Outo juttu, mulla ei ole ollut mitään ongelmaa... varmaan jokin asetus erilailla.