Myös korttimaksu toimii

2 mm alumiinin koneistus: menee terät ja hermot

Aloittaja ftec, 29.03.11 - klo:16:39

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

ftec

#30
Lainaus käyttäjältä: Tomy - 20.07.12 - klo:08:28
...
Sorotecin alumiiniterät ovat ok. Pienet terät ovat kuitenkin niin ohuella varrella, että varsi ilmeisesti joustaa jonkun verran, mikä näkyy työstöjäljessä. 6mm varrella oleva 2mm terä tekee parempaa jälkeä kuin 2mm varrella oleva.

2mm terälle olen käyttänyt arvoja 25000RPM ja 200mm/min. Esimerkiksi 1.5mm levyn voi jyrsiä yhdellä ajolla ja jälki on veitsenterävä molemmin puolin.

Kappaleen kiinnitys on myös tärkeää hyvän jäljen aikaansaamiseksi. Levyn väreily aiheuttaa helposti rosoista reunaa. Aikaisemmin käytin paljon kaksipuoleista teippiä, kuten tämän ketjun aloittajakin ilmeisesti. Se on mukavan helppo kiinnitystapa, joka kuitenkin aiheuttaa ongelmia, kun kappaleesta leikataan läpi. Teipin liima-aineet tarttuvat terään mistä seuraa terän tukkeutuminen ja huono leikkuujälki. CRC estää tehokkaasti liiman tarttumista terään, mutta ei toimi hyvänä leikkuunesteenä alumiinille. Sinoli ei irroita liima-aineita tehokkaasti. Jos kappaleeseen tulee reikiä, josta sen voi kiinnittää alustaa, toimii ruuvikiinnitys teippiä paremmin. Tukevampi kiinnitystapa parantaa myös työstöjälkeä. Pienet täpätkin voi jättää, mutta ne aiheuttavat tietysti lisää työtä, kun ne pitää hioa pois. Itselläni teippikiinnitys on jäänyt viimeiseksi vaihtoehdoksi, jos kappale joudutaan leikkaamaan kokonaan levystä irti.

Jep. Homma rupesi sittemin pelittämään, kaikessa on oma oppimisensa. Sorotecin teriä käytän myös, ovat aika ok, tyyppinä ne, joissa 1/8" eli 3.175mm varsi.

Levyn värähtely ja yleensäkin hyvin paikallaan pysyminen on tietenkin aivan oleellista. Nykyään käytän AL-levyn alla joko koivuvaneri- tai MDF-palettia, jotka olen ajanut tasaisiksi plaaniterällä ja pulttaan sitten koneistettavat levyt siihen pienillä puuruuveilla kiinni kriittisistä kohdin - krouvia, mutta toimii. Näin väheni ensinnäkin osien puhdistamityö teipistä, mutta myös ongelmat, jotka aiheutuvat siitä, että AL levyissä on joskus pientä aaltoilua. Terä ajaa silloin levyä eri kohdissa eri syvyydeltä. Koneistettavia osia pitää minulla toisissaan kiinni matalat kannakset, joiden paksuus ei saa vaihdella tai osat lentelevät irti.  Koneistussuunnitelman ja G-koodin tekemiseen ruuvien väistely teettää tietysti hieman lisää työtä kun pakkaan osia hyvin lähelle toisiaan matskun säästämiseksi.

Sittemin en ole toistaiseksi käyttänyt enää merialumiinia vaan 6082 levyä ja jenkeistä tilaamaani 2024-T3 ja - T4 duralumiinia, ero koneistettavuudessa on selvä ja vastaavaa ylikuumenemista ei juuri esiinny. Sääli, että 2024 levyä ei saa täältä samaan kohtuuhintaan.

Nykyään lasken kaikki työstöt aina lastun mukaan, joista sitten automaattisesti määräytyy pyörimisnopeuden ja syöttönopeuden suhde. Syöttö 0.05 mm/per leikkuusärmä tai alle toimii. Syötön syyvyytenä alle 0.4-0.6 mm. Nopeutena 800-1500mm/min riippuen terän paksuudesta. Verrattuna tuohon ehdottamaasi 200mm/min ehdin kiertää saman työstöradan samassa ajassa 4 tai enemmän kertaa. :) Syötön syvyys on se joka minusta eniten kasvattaa terään kohdistuvaa taivuttavaa voimaa ja riskiä terän katkeamiseen.

Ai niin, saa (tai pitää) nauraa, mutta 6082:lle ja duralumiinille on toiminut loistavasti jääkaapista varastamani auringokukkaöljy. :)

EDIT: Jäähdyttämiseen ei tuosta auringonkukkaöljystä tietenkään ole, mutta ainakaan terä ei paistu kiinni alumiiniin.  :) Lastut imeytyvät imuriin ja tulee siitä ilmavirrasta ehkä vähän vilvoitustakin.

EDIT: typoja ja lisäys

Tomy

#31
Nuo mainitsemasi nopeudet ovat minun koneelleni hurjan tuntuisia. Varmasti on hyvin paljon koneen tukevuudesta kiinni, kuinka nopeasti sillä voi ajaa.

Mutta lopputulos on sama. Minä leikkaan 2mm levyn 200mm nopeudella kerralla ja sinä kierrät sen 800mm nopeudella 4 kertaa. :)

Kiinnostaisi myös kuulla millaista elinikää saat Sorotecin terille?

ftec

Lainaus käyttäjältä: Tomy - 20.07.12 - klo:13:50
Nuo mainitsemasi nopeudet ovat minun koneelleni hurjan tuntuisia. Varmasti on hyvin paljon koneen tukevuudesta kiinni, kuinka nopeasti sillä voi ajaa.

Mutta lopputulos on sama. Minä leikkaan 2mm levyn 200mm nopeudella kerralla ja sinä kierrät sen 800mm nopeudella 4 kertaa. :)

Kiinnostaisi myös kuulla millaista elinikää saat Sorotecin terille?

Joo, siis tuo 800mm/min koskee hyvin ohuita teriä. 3.175 mm terälla / 0.5mm syvyys olen ajellut jopa 2000 mm/min, enkä tiedä onko sekään yläraja. Syvyyttäkin voisi tuolla terällä luultavasti kasvattaa, mutta olen jättänyt kokeilematta, kun on toiminut siististi, eikä ole kiirettä. Levyn kiinnittäminen ruuveilla palettiin auttoi selvästi. Kone on teräsrunkoinen ja servokäyttöinen.

En ole koskaan ajanut teriä aivan loppuun ja mittaillut montako metriä, tai montako kuutiota tms. poistettavaa tavaraa terät kestäisivät milläkin matsulla. Sorotecin 3.175 vartiset ovat sen verran halpoja, että olen ihan mututuntumalla terän särmän kärkiä kokeilemalla heittänyt pois, jos selvästi uutta tylsempi, (tuhlausta, myönnän!). Terien terävyyden selvitys ja teroittaminen onkin itselläni ihan hakusessa oleva juttu.

Tomy

Vai niin. Nopeutta pitäisi siis saada vielä lisää. Täyty ryhtyä kokeilemaan uskaltaisiko sitä vielä nostaa.

ftec

Nuo lukemat olivat siis 2024-T3 ja -T4 ja  6082-T6 alumiinille, joilla on selvästi paremmat työstettävyysominaisuudet kuin 5054 (muistaakseni) merialumiinilla, jota Protoshop myy. Käyttämäni ovat myös lujempaa kamaa, mutta kanttausominaisuuksiltaan huonompia kuin pehmeä merialumiini. Jos kokeilet, pistä tänne tietoa mikä onnistuu, niin ehkä kokeilen joskus uudestaan Protoshopin kamaa, jos tulee tarvetta kanttaamiseen.

mäksä

Moi!

Pakko jupista, kun on mielenkiintoinen aihe.

Yksi vaihtoehtoinen aine pienehköihin leikkuisiin ja porauksiin ja sahauksiin alumiinille  on käsidesi sen emulkointi aineet pitävät tökötin oikealla reitillä kun sen siihen laittaa ennen koneistusta, homma pysyy hyvin hanskassa kunhan pajan lämpötila ei nouse yli 30 asteeseen (tuppaa menevän juoksevaksi)

Aine on hitusen kallista, mutta sitä on melkein joka pajalla, toisaalta jämäeriä / vanhentuneita vois saada vaikka ilman

-Toni M

Kaihomieli

Aikoinaan paljon aluminia/silumiinia jyrsineenä ehdottomasti paras leikkuuneste on moottoripetrooli (sen nykyisestä saatavuudesta en vaan tiedä)
Ikinä ei lastu tarttunyt terään kiinni jos vaan oli tasainen suihku ainetta terälle, mutta auta armias jos kesken koneistuksen petrooli loppus takista, tapista tuli välittömästi vainaja, tämä aikoinaan tarkoittaa -70 lukua, joten nykyaikana saattaa olla jo parempiakin aineita saatavilla.
Koskaan ei mene niin huonosti etteikö huomenna voisi mennä vieläkin huonommin.

TeacDance

Mikä alumiini levy olisi parasta työstettävää mitä löytyy tuolta monen moista päätettä on mutta mikä olisi paras.

http://62.75.219.46/metall-s304h62-AlCuMg1-F39-40-Platt.html?sid=51a2d85c1179c4f0572466d5928f6827
_________________
Tero Koskela
Ylivieska

YouTube

pave

Kokemusta on 5000 ja 6000 sarjasta, joista 6000 on parempi työstää. Vitosella alkavat on jo aika "räkää".

http://www.ruukki.fi/Tuotteet-ja-ratkaisut/Ruostumaton-teras-ja-alumiini/Vertailutaulukot-alumiineille

olli henttonen

#39
Lainaus käyttäjältä: TeacDance - 24.08.12 - klo:16:09
Mikä alumiini levy olisi parasta työstettävää mitä löytyy tuolta monen moista päätettä on mutta mikä olisi paras.
Aikas kalliit alupalahinnat, tuolta ProtoShop:sta saa edullisemmin, tiedä sitten lähettävätkö muualle suomeen vai onko pelkkää nouto kauppaa.

Edit: Katselin uudelleen noita linkin mukaisia hintoja, ettei tuo vain olisi sitä erikoiskovaa (teräksen luokkaa) joka maksaa maltaita!
dyykkari

ftec

Lainaus käyttäjältä: TeacDance - 24.08.12 - klo:16:09
Mikä alumiini levy olisi parasta työstettävää mitä löytyy tuolta monen moista päätettä on mutta mikä olisi paras.

http://62.75.219.46/metall-s304h62-AlCuMg1-F39-40-Platt.html?sid=51a2d85c1179c4f0572466d5928f6827

Tuo seos AlCuMg1 näyttäisi olevan eräs duralumiiniseoksista 2017A ja duralumiinit ovat kalliimpaa tavaraa kuin "peruskama".

6082-T6 on Euroopassa aika yleisesti käytetty ja aika hyvin työstyvä ja melko luja peruskama koneenrakennukseen, kanttausominaisuudet eivät kuitenkaan parhaat mahdolliset. Sitä ei saa Protoshopista muuta kuin lattana, suuret levyt ovat 5000-sarjan Ruukin "merialumiinia". Kyllä 5000-sarjan laatujen koneistamisen pitäisi onnistua isommilla terillä, oikeilla työstöarvoilla ja nesteillä, hyvin pienillä terillä kuitenkin vaikeaa. Sivutietona, että Jenkeissä yleiskamana käytetään paljon 6061 seosta.

En ole kokeillut itse, mutta olen lukenut ja kuullut, että 7075 laatu olisi nannaa koneistettavaa. Se on kuitenkin kalliimmasta päästä, mutta sitä saa (tai ainakin sai) Protoshopista joissain mitoissa.

Pienten määrien ostaminen haluamaansa seosta on osoittautunut aika vaikeaksi Suomessa. Esim. Tibnor on kallis paikka, minimilaskutushinta (ALV 0%) 200e ja rahti vähintään 65e plus sahaukset ja peruskilohinnatkin aika kovat. Thyssengroupissa edullisempaa, minimilaskutushinta 100e ja kilohinnatkin alhaisemmat, mutta en tiedä onko sekään se edullisin ostopaikka. 0,04" ja 0,05" paksua 2024-T3 ja -T4 duralumiinilevyä olen tilannut Jenkeistä.

Joistakin askartelukaupoista saa Graupnerin Dural nimistä levyä 250x500 mm aihioina, mutta heti kun mennään yli 2mm hinta nousee naurettavan kovaksi. Levy ei nimestään huolimatta ole duralumiinia, vaan jotain tunnistamatonta peruslaatua. Erääseen levyyn oli jäänyt vamistajan mustesuihkumerkintä ja se oli 6082-T6, mutta yleensä valmistajan koodimerkit on pesty pois levyistä.

Jos täällä porukalla on tarvetta, niin yhteisostot esim. Thyssengroupista saattaisivat olla yksi toimiva idea, tai jokin muu kimppajärjestely.

Kumpumäen seppä

Tuo http://terasrenki.com/ Lahdesta on yksi hyvin monipuolinen metallialan pieni yritys. Tuolta löytyy kaikkea ihmeellistä, puukkoteräksiä, konenrakennusteräksiä, kiilateräksiä, akseleita, alumiineja ja muita metalleja. Hinnat ei ole halpoja, mutta saa pieniäkin määriä. Omistaja on vanha mies, joka on toiminut metallialalla varmaan yli 50 vuotta, joten tietoa kaikesta lämpökäsittelystä ym. löytyy todella paljon. Myös lämpökäsittelypalvelua järjestyy. Toiminta on omakotitalon autotallista tapahtuvaa eläkeläisharrastelua, mutta kannattaa kysellä, koska tietoa ja yhteyksiä löytyy.

ftec

#42
Tästä katsoin että olisi 2017A, mutta sitten Ruukin talukossa on hieman eri seos:

http://www.aluminiumcentrum.com/en/vlastnosti9.html

Ruukki:

http://www.ruukki.com/Products-and-solutions/Stainless-steel-and-aluminium-products/Aluminium-comparison-table

EDIT: Jos muistan oikein, niin juuri kupari (Cu) lisäaineena tekee alumiinista duralumiinia.

EDIT1:een lisäys: Siis kuparin runsas lisäainemäärä, useita prosentteja. Muissakin on hieman.

ftec

Tuli tässä mieleen, että olisi hyvä, jos porukka laittaisi profiilitietoihinsa paikkakunnan, jolla vaikuttaa. Usein myynti- tai muissa jutuissa kiinnosta missä päin kama on tai muuta sellaista, ilman että tarvitsee sitä erikseen ruveta kyselemään.

ftec

Lainaus käyttäjältä: ftec - 25.08.12 - klo:11:46

Jos täällä porukalla on tarvetta, niin yhteisostot esim. Thyssengroupista saattaisivat olla yksi toimiva idea, tai jokin muu kimppajärjestely.

PS. Thyssengroupilla on ainakin Jenkeissä pienostajia tukeva vähittäismyynti, mahdollisesti myös Manner-Euroopassa, mutta Suomessa ketään ei kiinnosta pienet ostajat. Tämä on todella surkeaa, pienistä puroista kuitenkin kasvaa suuria virtoja. Varmaan liikaa likaista työtä per euro ajattelevat täällä tavaranmyyjät.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk