Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - salmve

#31
Mach3 / Vs: kierrosluku
26.04.11 - klo:16:54
Heh.. Tässäpä yksi vaihtoehto kiekkamittariksi, eikä maksa paljoa. Alta 4€ postikuluineen.
Ei kyllä hajuakaan mikä on max. rpm.
http://www.dealextreme.com/p/electronic-bicycle-speedometer-2682


Vekku
#32
Mach3 / Vs: kierrosluku
09.04.11 - klo:09:36
Lainaus käyttäjältä: mpr - 09.04.11 - klo:01:51
Kätevintä olis jos tietokoneen rs232 liitintä vois käyttää machilla VOIKO??



Pyöröpöytäprojektiin yrittänyt selvittää sarjaportin mahdollisuuksia ja se sekä tämä kierrosnopeuden luku sarjaportin kautta tökkää tähän:
"Serial input is not supported in Mach3 v3."
Eli ei lue mitään sarjaportin kautta. Karanopeus pitää lukea rinnakkaisportin kautta. Kokeilin joskus vanhasta printteristä puretulla optohaarukalla ja toimi hienosti.


Haasin kanssa ongelmaksi tulee ilmeisesti vuonohjaus. Mach sylkee ASCIIta ulos oli Haas kuulolla tai ei.

Vekku
#33
Mach3 / Vs: Mach3 ja Haas pyöröpöytä
03.04.11 - klo:10:11
Haasin sivuilta löytyykin manuaali:
http://www.haascnc.com/pdf/96-0315.pdf

Tyyppi on HRT210. PDFn sivulta 8 alkaen on ohjeita miten pöytää ohjataan. Fanucille on esimerkkikoodi. Samalla tavalla jos saisin Machilla ohjattua?

Edit.
Minulla olikin koneella vähän vanha versio Mach3 Macro Programming Manualista. Siinä ei sarjaportista mainittu oikeastaan mitään. Täällä uusin:
http://www.machsupport.com/docs/Mach3_V3.x_Macro_Prog_Ref.pdf
Sivu 113. Esimerkki kirjoittaa tekstinpätkän. Haasia ohjataan ASCII muodossa, eli eikös tuon pitäisi toimia?

Vekku
#34
Mach3 / Vs: Mach3 ja Haas pyöröpöytä
01.04.11 - klo:15:42
Esabilta on tilattu 100m pitkä maattokaapeli. Puristin pakan leukaan kiinni. Kaapeli purkautuu moottoroidulta kelalta jonne se yön aikana kelataan takaisin aamuvuorolle valmiiksi :D
Eikös rullaportaat ostoskeskuksissa toimi samoin. Sen vuoksi liikkeet ei ole auki 24h ::)

Messinkirengas ja jonkinlainen hiiliharja siinä näytti olevan. Mekaniikka on siis aika pitkälle valmis ja muutamia koerullia sillä jo piikitettykkin.

Onko kukaan palstan lukijoista käyttänyt sarjaporttia samantapaiseen käskytykseen Machin kanssa?

Vekku
#35
Mach3 / Mach3 ja Haas pyöröpöytä
31.03.11 - klo:18:11
Tälläistä projektia tarjottiin:
Kyseessä hitsausjigi metsäkoneen syöttörullien piikitykseen. Jigin "X-akselissa" hepattavalle piikille pidin ja mig-poltin. X liikkuu lineaarijohteilla rullan akselin suuntaisesti. Käyttöön ajattelin askelmoottoria. Mitään "työstövoimia" akselille ei tule. Haasin pyöröpöydässä sorvin kolmileukapakka jossa syöttörulla on kiinni.
Heppauksen jälkeen osa hitsataan valmiiksi robotilla.  Piikkien määrä vaihtelee n. 100-700 kpl/rulla. Rullien halkaisija n.200-550mm. Erilaisia piikkijakoja kymmeniä.

Pyöröpöytää voi käyttää yksinkertaisesti remotena CNC-koneen M-käskyillä. Pöydän paneelista astetaan astemäärä ja kääntönopeus. Kun kääntö on valmis pöytä kuittaa MFIN kärkitiedolla. Homma toimisi näinkin mutta joissakin rullissa on piikkejä useammalla eri jaolla eivätkä piikkirivit mene suoraan rullan akselin suuntaisesti. Kääntökulmaa pitäisi muuttaa useamman kerran piikityksen aikana.

Pöydässä on sarjaporttiliitin ja jos oikein ymmärsin Machista saa Macrojen avulla myös sarjadataa ulos. Onnistuukohan pöydän ohjaus? Scannaan manuaalista tarvittavia tietoja jos joku kertoo onko ko. ohjaus mahdollista tehdä. Machin manuaali on aika vähäsanainen sarjaportin suhteen. Haasin sisuksia en mielellään puukottaisi.

Ai miksi näin kallis jakopää? Asiakkaalla sattuu sellainen olemaan käyttöä vailla.
Mekaniikka rakennettu lähes valmiiksi.

Kommentteja kiitos.

Vekku
 
#36
Kiinasta, suoraan tehtaalta tilasin.
Tällainen
:http://www.wklaser.com/html/395.html

Vekku
#37
Moi
Minulla on kinuski 60W CO2 laseri. Mallipalikoita oli paljonkin eri materiaaleista leikattuna, mutta olen jemmannut ne niin hyvään talteen etten löydä niitä nyt ???.

Hyllystä löytyi yksi katajapalikka josta irrotettu kissi.
https://picasaweb.google.com/salmve/20110326?authkey=Gv1sRgCK-JlemPxMmjWg#5588420394658064434

Koivua ja leppää löytyy n 6mm paksuna.

Lähetä kuva DXFfänä niin leikkaan malliksi:
ukkev(ät)mbnet.fi

Vekku


Hups, korjasin sähköpostilinkin roskapostaajien kiusaksi.
#38
Lainaus käyttäjältä: Kremmen - 01.11.10 - klo:14:02
Mä vähän laskeskelin ja tässä taitaa tulla niitti tälle nykyiselle toteutukselle. Noilla mekaanisilla mitoilla tulisi - ellen ole laskenut väärin - johtoruuvin hitausmomentiksi 7,45x10^-3 kgm^2. Lähtöarvoilla 25 pulssia, 130 ms olisi ilman kiihdytys- ja hidastusramppeja ensimmäisen pulssiin vaadittu kulmakiihtyvyys n. 73900 kierr/sek^2 jolloin koneelta vaadittu lähtömomentti olisi noin 34 Nm. Tuosta askelmoottorista ei varmasti lähde moista vääntöä. Tuonnäköisillä koneilla ja näillä sähköisillä arvoilla sopii olettaa momentin olevan 0,x Nm ja väännön puutteessa moottori sutii pulsseja rankasti lähdössä ja hidastuksessa. Se, että liike näyttää menevän lähelle saattaa johtua vain siitä, että hidastuksessa missataan myös jolloin koko liike saattaa olla jopa lähelle tarkoitettua. Silti kone ei varmana seuraa pulsseja lähdössä ja pysäytyksessä.

Moi
Homma ollut sivussa muiden kiireiden vuoksi.....

Tein tuon muutoksen jo kesällä ja se näytti toimivan ok. Kone oli käytössä useamman kuukauden kunnes leipuri soitteli että tekee aivan sutta. No syy oli löystynyt triggerilevyn kiinnitys, joten ajoitus oli pielessä. Puski leipää päin terää. Korjauksena säätö ja ruuvilukite,
ja taas leipä viipaloitui.

Mielessä oli pidempään ollut jo alussa havaittu tehonpuute. Toimii hyvin voideltuna, mutta jauhopölyn ja oljyn yhdistelmä ei ole vaseliinia. Sinä syy aloituspostaukseen.


Aikaa 297/298 kortin tinailuun ei tuntunut löytyvän, joten tilasin ebaystä näitä:
http://www.nbglin.com/motor.htm

Kolme korttia postikuluineen alle 35€. Tulivat HongKongista noin viikossa.

Mikä tuossa kytkennässä määrää käämivirran kun l298 pinnit 1 ja 15 (rsense) ovat maissa?
Vai pitääkö moottori (tai käyttöjännite) valita siten ettei l298:n max. 2A ylity?
En ole vielä noilla korteilla kokeillut. Minulla on irrallisena suunnilleen samankokoinen moottori jolla voisin testailla. Nouseeko piiristä savu?

Vekku
#39
Lainaus käyttäjältä: PekkaNF - 12.11.10 - klo:21:25

* Koneen suunnittelussa on menty anaali edeltä puuhun = Kärkipylkällä maksimi isku porauksessa luokkaa 35 saatanan milliä!

En osaa neuvoa tuota porausogelmaa, mutta pieni vinkki kärkipylkkään liittyen: Jos saat säädettyä kärkipylkän suht välyksettömäksi "korkeussuunnassa" ja jollakin konstilla naitat sen teräkelkkaan kiinni on koneessasi konesyöttö myös kärkipylkällä.

Itse apinoin tuon aikanaan vanhaan Tampellan sorviin kun olin eräässä romanialaisessa nähnyt moisen.

Toimivuus riippuu tietysti kärkipylkän mittasuhteista, lähinnä johteiden pituudesta. Syöttövoima pyrkii väntämään pinoolia ylöspäin.

Raaka-aineista esimerkki:

Sahaan Ovakon nuorrutusteräksestä piikkejä metsäkoneen syöttörulliin. Muutama vuosi sitten 16mm aine oli ns. kortilla ja otin Kontinolta 500kg erän "vastaavaa". Oli varsin pirullista sahattavaa vaikka taulukoiden mukaan samaa ainetta ja sama toimitustila (nuorrutettu). Jos yritin sahata samoilla arvoilla millä Ovakon Moccia sahasin ei terät kestäneet lähellekkään samaa määrää sahauksia. Lastu oli sinistä ja ääni hirveä. Tämä vain esimerkkinä. Vaikka taulukot kertoo aineen lujuusominaisuudet samoiksi ei lastuttavuus välttämättä ole sama. Eikä kuulemma ollut pelkästään minun huomio, kyselin asiaa Kontinolta ja ongelma oli heillä tiedossa.

Vekku
#40
Mittaus tehty parinkympin mittarilla :)


Taajuutta voi nostaa, datasheetista en löytänyt max arvoa mutta laskukaavasta päättelemällä max taajuus on 34 khz. Onko vaikutusta?

Moottori on suoraan 20mm paksun ja n.600mm pitkän "johtoruuvin" päässä.
Mitään ramppeja pulssitukseen ei ole. Tuo 32 pulssia on se max. ja sitä ei ilmeisesti käytetä. Pääasiassa leikataan 23-25 pulssilla. Kiirehän tuossa on silti.

Pulssi muodostetaan tälläisellä basic-pätkällä:

pulssi:
low 2 (modulin enable pinnillä virta moottorille)
for b3= 1 to b2 (b2= paksuusäädöllä asetettu pulssimäärä)
pulsout 1,150:pause 5
next b3
high 2 (moottorin virta pois) 
do
if pin0=0 then main (optolta tuleva kierrospulssi)
loop

Enable pinniä ohjaamalla yritän vähentää moottorin ja modulin lämpenemistä. "Vääntöön" en huomannut sen vaikuttavan.

Mitenkäs tuohon sen rampin saa näppärästi? Toinen for>next ja se säätämään pulsout käskyssä pulssin pituutta, alussa pidempi ja lyhenee  muutaman for>next kierroksen jälkeen 150een? Tai ehkä lyhyemmäksi että ehtii siirtää se 130ms aikana

Vekku



#41
Lainaus käyttäjältä: Kremmen - 31.10.10 - klo:21:39
Mikähän mahtaa olla moottorin käämi-induktanssi ja pulssimoduloinnin taajuus? Ehtiikö käämivirta nousta pulssin kestoajan kuluessa haluttuun tasoon?
Olikos tuossa moduulissa sisäinen virran mittausvastus? Ellei ollut, pitää varmistaa ettei vastuksella missään tapauksessa ole mainittavaa induktanssia (eli ei saa olla lankavastus eikä kierteisesti jyrsimällä kalibroitu kalvovastus). Paras olisi tarkoitukseen suunniteltu ei-induktiivinen mittavastus.

Käämi-induktanssista ei ole tietoa. Chopper Frequency  on oletuksena 17khz.
Lohkokaaviossa sivu 3 on Rsense piirretty, ja Ioset pinni nyt kytkemättä.
Askelmoottorin pitovirtakaan ei nouse yli 650mA.
Käämin resistanssi on n. 6.5 ohm.

Vekku


#42
Moi
Tekniikka ei ole ihan CNCtä mutta sallinette:

Muutin paikallisen leipurin leivänleikkurin leivän mekaanisen "siirtäjän" sähköiseksi.
Leikkurissa on pyörivä veitsiterä ja työnnin joka työntää vuokaleipää aina siivunpaksuuden kerrallaan. Siivuja tulee n.5kpl/sek. Terän muotoilusta johtuen aikaa siirtoon on n. 130ms Ilmeisesti tuosta nopeudesta johtuen mekaanisen kampi/säppipyöräsysteemin hampaat ei kestäneet. Hitsasin ja jyrsin uudet hampaat akseliin pari kertaa.

Purin mekaanisen pois ja laitoin "johtoruuvin" päähän askelmoottorin ja terän kulmavaihteelle triggerilevyn ja optohaarukan. Älynä on Picaxe14M. Askelmoottoriohjain on romuista löytynyt GS-D200 moduli. Stepperi on jostakin isosta IBM tulostimesta purettu Sanyo, 4.5V 1.4A, 2astetta/step. Johtoruuvin nousu on 60mm. Jännitettä poverista irtoaa 33.5V

Ja sitten varsinainen kysymys:Ymmärsinkö manuaalista oikein, jos jätän CONTROL pinnin kytkemättä> slow decay>suurempi keskimääräinen virta? Manuaali löytyy täältä:
http://www.st.com/stonline/products/literature/ds/2666.pdf
Sivu 9/17

Sivu 11/17 Virran säätö: Oletuksena 1A Minulla 0.6A? Miksi jää reilusti alle oletuksen?
On hiukan tehoton.

http://picasaweb.google.com/salmve/SatunLeikkuri?authkey=Gv1sRgCMKo1YzMtpqC7QE#

Linkissä muutama kuva:
Ensimmäisessä kuvassa  terämoottori/kulmavaihde/triggeri/opto/askelmoottori
Toisessa kuvassa terä/työnnin
Skooppikuvassa sinisellä "kierrospulssi"  optolta ja keltaisella Picaxelta stepperiohjaimelle menevä pulssi. Kuvassa max. viipaleenpaksuus 32 pulssia=n.10mm

Paksuudelle on säätö 3 pulssin(=n.1mm) välein

Vekku












#43
Koneen runkorakenteet / Vs: Tarraleikkuri
07.09.10 - klo:23:34
Idea koko leikkuriin syntyi kun tarvitsisin maalaus-sabluunoita/maskeja. Niitähän syntyisi tuolla laserilla, sen leikkuuala on 900x600mm.

Mutta. Kyselin sopivia materiaaleja siihen ja esim.Lamtekno myy Signmask merkillä tarkoitukseen sopivaa kalvoa. Se vaan on PVCtä ja sen leikkuu laserilla on epäterveellistä koneelle ja koneen käyttäjälle.
#44
Koneen runkorakenteet / Vs: Tarraleikkuri
07.09.10 - klo:23:32
Kiitos vastauksista.

Japalan linkeissä olikin hyviä ideoita esim terän teroitukseen.

Terän rakenne nyt ok.

Viilari: Miten kynäplottereissa nosto/lasku toteutettu? Sähkömagneetti?
Romiksilla noita joskus näkynyt, pitänee hakea malliksi yksi
Katselin Youtubesta  leikkurivideoita,ja muutama video osui kohdalle joissa lähikuvaa terästä leikkuun aikana. Näyttää sähkömagneetilla ohjatulta.

Missä kohtaa oikeissa tarraleikkureissa terä on syöttörulliin/telaan nähden.

Plazma: Jep. Tutkiskelin joskus aihetta kun alkoi viisteplasma kiinnostaa. Valmiiksi viistetyille osille olisi markkinoita. Machissa on tuo ominaisuus. Tuntuu vaan että näitä projekteja on liikaa levällään......

Vekku
#45
Koneen runkorakenteet / Tarraleikkuri
06.09.10 - klo:22:20
Kuka tuntee tarraleikkurin tekniikan? Itse en ole moista konetta livenä päässyt tutkimaan.

Senverran nettiä selatessa tekniikka selveni että terä on ilmeisesti "uiva" veitsimäinen. Miten sen nosto/lasku on toteutettu? Entä mitä ainetta vetotela ja ne pienet painorullat on?

Jos joltakin löytyy romu tai osia koneesta olisin kiinnostunut.

Ajatuksena olisi hyödyntää kiinalaisen laserin X-akselia terän liikkeelle. Alle pyörityslaitteesta vetotela. Molempien käyttö askelmoottoreilla.

Otan myöhemmin kuvia.

Vekku

Edit.
Kuvia löytyy täältä:
http://picasaweb.google.fi/salmve/LG900#

Ajatus jotenkin näin: Tuon harjanvarren tilalle se vetotela ja polttopään tilalle teränpidin. Mitä niitä teränpitimiä Ebaystä katselin olisi se helppo tuohon laittaa. (viimeisessä kuvassa fokusointilinssi irrotettu). Viimeiseltä peililtä alaspäin pelkkä putki jonka sisähalk. 21mm.
teränpidin ilm. mahtuisi putkeen?
Ongelma vaan se nosto/lasku? Pöytä kyllä nousee ja laskee askelmoottorilla, ja sitä voisi hätätilassa käyttää.

Tarkoitus käyttää erillisiä ohjaimia moottoreille ja Mach3 softaa. Kiinansoftaa varmaan hankalampi saa ymmärtämään että koneella tehdään jotakin muuta.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk