Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - PekkaNF

#1
Olen käyttänyt eBayn pieniä ja halpoja näyttöä, mutta niissä raivostuttaa helvetin hidas päivitysnopeus: Jyrsimessä kiihtyy käyttäjä nopeemmin kun stabiloituu karan nopeusnäyttö.

Mitenkäs olis nyt "Mark II" versio?
http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=2699.msg18889#msg18889

Eli mullahan on tekeillä oikeempikin riittävästö pulssitaajuudesta selviivä ELS, mutta olisko tässä jo sen verran vääntöä, että jotain karan nopeuden suhteessa tulevaa "syöttöä" sais ulos stepperille. Ei tarvii mitään kierteystys laatuista stabilitieettia, mutta jos vähän "syötön" tapaista pulssia?

Käy kyllä pari vakiomalliakin, koneet näköjään lisääntyy pikkuhiljaa.

Pekka
#2
OK. Siis ihan toimiva, 1/4 hinnasta ja 25% laadusta verrattuna italialaisiin yms.? Hmmm. Maksaakohan vaivan. Mikä siinä oli sallittu kierroslukualue ja millä se toimi?

Kiitos,
Pekka
#3
Eli jotain tuon tyyppistä:
https://i.ebayimg.com/images/g/MxkAAOSwk4hckdgn/s-l1600.jpg

Lähinnä moottoriksi, "German bearings" varmasti iso vale, mutta onko kaikki muutkin asiat valetta?

Tarvittava kierrosluku lähempänä 20k rpm kun alle. Käyttö lyhytaikaista ja vesijäähdytys ei ole putkituksen ja lisöosien takia korkeella listassa.

Jos pitäis jyrsiä, niin liki 4x kallimpi Elte olis varma valinta, mutta kun nyt ei tarvitse jyrsiä, vaan lähinnä "hivellä".

Kokemuksia kyselen.
#4
Johtusko siitä, että kahden mutterin (ymmäsin siis että mutterit molemmin puolin laakeria) rakenne tulee pitkäksi, koska muterin ja laakerin välissä pitää olla kohtalaisen pitkä holkki, että sisäkehä paikottuu suoraan. Mutterin ja sorvatun kierre on aina juoppo tässä mittakaavassa ja välysten kanssa siitä tulee wobleri...
#5
Tietääkseni joissakin vaihtajissa on Hirth-kytkin eli curvic coupling toisella kotimaisella.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hirth_joint

Pieneen tilaan mahtuu ja indeksoituu tarkasti. Mistähän tollaisia löydäs edullisesti sopivankokoisina osina.
#6
Lainaus käyttäjältä: pave - 02.01.19 - klo:15:49
Joo. Juuri pätkäisin halk.110 pötkylän. Ei se lasinpesuneste tuntunut ainakaan auttavan.

On mulla jyrsinkoneessa sirkkelinterä kiinni. Sillä menee hienosti, tosin ei yllä kun jotain 50mm pinnan alle.

Pitää varmaan raivata ja hommaa vannesaha.

P.S: Miksei muuten katkaisupaloja ole alumiinille tarkoitettuja, kun kaikkia yleisempiä palamuotoja kyllä löytyy?

Mikä alumiinilaatu? Onko edes käryä?

Mikä lasinpesuneste? Oliko -40C etanoli?

Paljo kierroksia ja millainen katkaisuterä? Mulla oli Iscarin pinnoittamaton GTN2 pala, joka ei ollut niin loistava mihinkään, mutta hieman timanttiviilalla silitettynä meni yleensä alumiinnin jotenkuten miten...n. 50 mm alumiini poikki aivan kaikki mitä kiinasorvista löyty, olisko liki 2000 rpm. Ei yleensä kannata ajaa loppuun asti.

Pekka
#7
Ymmärrän että alkoholin suihkiminen on ongelma....mutta
1: Tulipalonvaara pienempi kun alkoholin seassa on vettä
2: Döfä ja myrkyllisyys pienempi kun käyttää etanolia eikä metanolia....nykyisin onneksi lastinpesunesteet on enimmäkseen etanolia

Näin siis käsikoneessa. Mutta jos on automaattikone, niin en tiedä problematiikkaa.

Edeleen alumiinin laatu voi olla ongelma, ylensä puhtaat alumiinit on aivan perseestä, sitten joku laatu taas voi olla paljon parempaa koneistettavaa.

Ja useimmiten nopeutta pitää nostaa reippasti, harvemmin alentaa. Ja hiottu terä jo mainittiinkin, useesti alumiinille ei käytetä pinnoitteita, koska ne tuppaa olemaan verraten karkeita. "kiilotus" on päivän sana. Mutta nämä varmaan tiesitkin.

Mulla on alumiinille kierteytysnestettä, joku tapmatic alu tms. ja se toimii sorvatessakin tipoittain raakana....aivan kun se olis joku todella ohut ja hajuton mineraaliöljy. Mitenkähän olis "parafiini".

Ja joo...on metallivannnesaha, paljon parempi alumiinin katkaisussa. :)

Pekka
#8
Ja näin tehtaassa, aika paljon tuota linjausta, tosin eivät näytä kertaakaan lineaarikiskon asetusta olaketta kohden, säännöllisesti siirtyvät kiskojen väliseen linjaukseen.

https://youtu.be/1s7tPqFtBRE

Siten pikku show, jossa pari pointteria;
https://youtu.be/n5AMRX7AdJc

Toka osassa linjataan orja masteriaan.
https://youtu.be/rcH9S2h5pfM

Huomaa, että nämä ohjeet pätee vaan Rexrothin vehkeille, joka merkillä on omat jipponsa merkinnöissä, suunnissa jne.

Ja harrastelijat:
https://youtu.be/-0Cn0WRXPKs?t=351

Tämä on oikeestaan paras (ja sattumoisin se, joka on mulle tutuin):
https://youtu.be/QeP8l_hgdT0


Pekka
#9
Se vähä mitä minä tiedän lineaarijohteista (THK, Star etc.) on periaattessa:

Johteet pareittain: Yksi johde on masterjohde, joka linjataan suoraan. Toinen on slave (orjajohde), joka linjataan masterin mukaan.

Masterille on yhdellä puolella olake, joka on mielellään mahdollisiimman suora. Johteet ovat aina kaaria tai muuten mutkalla. Ne eivät ole mitään oikoviivaimia. Johde puristetaan puristimilla tms. olaketta vasten ja pultataan kiinni tasaisesti, jotta se on suora, sitten kelkka päälle ja löysäti orja kiinni, sitten tsekataan mittakellolla oikoviivainta vasten (jollei ole takymetria, laseria tms. ammattimaista) ja lopuksi säädetään orjajohde siten, että kelkka liikkuu jouheesti.

Merkeissä on sitten eroja. Mm. THK:lta kun tilaat "paketin", niin niissä on merkinnät mikä on masteri, missä järjestyksessä (ja päin = suunta) kiskot on ja etenkin mikä kelkka on masterkelkka, mikä orja. Joissakin orjakelkoissa on eri välys tai asennuksessa pitää ottaa huomioon että pääsee elämään, ettei pakota masteria vinoon jos sattuu lämpiimään toinen pää.

Iseasiassa kun etsin parilla hakusanalla, niin tässä on eka osuma:
https://tech.thk.com/en/products/pdf/en_b01_089.pdf

Mutta osa noista asennusasioista on ihan fundamentaaleja, osa makuasioita ja osa on eritavalla eri valmistajilla. Kaikilla oikeilla lineaarijohteilla on kuitenkin tuo master/slave ja olakkeen/alustan suoruusvaatimukset ja pinnalaatuvaatmukset. Ja parhaimmat johteet ovat hieman kaarevia ulospäin olakkeesta, jotta ne olis helpompi asentaa.

ugh
#10
Lainaus käyttäjältä: JuKa - 16.03.18 - klo:19:11
.....
NSK:n karalaakerien asennusmanuaali on kaikista paras joita olen selannut ja siinä on aika selkokielellä kerrottu teoria asennuksesta.

Jussi

Tämäkö?
machine tool spindle bearing selection & mounting guide
http://www.feyc.eu/download/aplicaciones/maquinaherramienta/nsk/MachineToolSpindleBearingSelectionMountingGuide.pdf

Löytyy useempana versiona. Kokolailla mielenkintoinen ohje. Kiitos.

Pekka
#11
1: DIN 988 sovitelevyt eivät sovi karalaakeroinnin välysten säätöön. Siihen ne ovat aivan liian epämääräisen paksuja. Ne on meistetty shimmilevystä.

2: Usein karalaakereissa on holkkeja tai muita paksumpia biittejä erottamassa laakereita. Ne on sen takia isompia, että ne voi hioa/läpätä suoriksi->saadaan eksakti sovitus aikaan.

Tämä on paras löytämäni doku aiheesta

https://highspeedtechnologies.com/category/how-to-replace-cnc-spindle-bearings/

ja tässä minun viimesin yritelmä, toimii edelleen:
https://www.kotiverstas.com/keskustelu/index.php?topic=25630.0

Pekka
#12
Ennen keraamisia (tai hybridilaakereita) ja nykyään edelleen joissakin turboissa on hauska liukulaakeri. Siinä laakeriholkki pyörii puolella nopeudella akselin ja pesän välissä:

http://www.turbos.bwauto.com/products/turbochargerBearingSystem.aspx

With a sleeve bearing, the shaft turns without friction on an oil film in the sleeve bearing bushing. For the turbocharger, the oil supply comes from the engine oil circuit. The bearing system is designed such that brass floating bushings, rotating at about half shaft speed, are situated between the stationary centre housing and the rotating shaft.

Noissa nopeuksissa ei ole montaa vaihtoehtoa voimansiirtoon. Ketjut ja hammashihnat voi unohtaa.

Ilmeisesti akselin paksuus ja kuormat eivät ole suuria?

Pekka
#13
Mietin vaan miten tuo moottori on kytketty kun arvoit tuota tähtikoliokäynnistinä. Äkkisistää kilvestä katsottuna vai kolmiokytkentä on mahdollinen kotitalous 3-vaiheeseen, jonka on 400 VAC.

Toinen juttu on puhaltimen tyyppi, jos siinä on kaarevat siivet (ei tyypillistä puruimurissa, mutta hyvin tyypillisät eri imureissa), niin se ottaa eri virran eri suuntaan pyöriessä.

Kolmas juttu on puhaltimen tyyppi, normaaleissa purupuhaltimissa siipipyörä on rautaa ja melkoinen inertiamassa, joten köynnistys vaatii VIRTAA.

Neljös juttu: Onko puhaltimessa imupuolella sulkupelti? Paineilmalla? SUlkupelti piitää olla radiaalipuhaltimessa suljettuna käynnistyksen ajan. Jos sulkupelti on auki, niin pumpaat ilmaa = teet työtä = kuormitat kiihdytyksen lisöksi pumppaamalla ilmaa. Varmasti nallit lentää.

Pekka
#14
Sain linkin yhdellä toisella palstalla
https://highspeedtechnologies.com/category/how-to-replace-cnc-spindle-bearings/

Luin vasta ekan tarinan.

Pekka
#15
Edelliset kommentit asiaa. Mä en hirveesti laakerista tiedä, mutta seuraavanlasia kokemuksia:

Väärä hammashihnan kireys tekee outoja ääniä, hammashihnan kireyttä ei voi tehdä äänen perusteella. Olen nähnyt kun noin 10 cm leveetä hihnaa on säädetty korvakuulolta jotta jyrinä vaimenisi. Muutamssa tunnisa liki 90 mm akseli katkesi hihnankireyteen.

Toinen juttu on laakeriääni kun rasvasta öljy loppuu suovasta "kuivuu" niin laakerin änni lähtee pahenenemaan hyvin nopeesti. Mulla oli hiomakoneen kara oikein hyvässä kunnossa eikä mitään epänormaalia. Oikasin laikan. Vähemmän kun 5 minuttia ja alkoi kuulua epänormaalia ääntä. Mittasin heitot/jäykkyydet ei oikeestaan mitään outoa, käsin pyörittäessä tuntui jotain epämääräistä. Purin laakerin ja huomasin että rasva oli vanhaa. Pesin laakerit eikä ne tuntuneet käsin pyöriteltäessä mitenkään vialisilta kun kuivunut rasva oli poistettu, mutta kun kuulat liukuu kerran "rääkäsee", niin se on sitten siinä.

laakerit oli parisovitetut SKF:n kuulalaakerit joissa oli merkintöjä kun pakanamaan kartassa. Ilmeisin oli sisä- ja ulkokehällä olevat heittomerkinnät. Sovite akseliin oli kevyt prässisovite, ulkokehä oli kevyt liukusovite.

Kaverit töissä kertoivat että nykyään standardilaakereilla on lähes yhtähyvä pyörintätarkkuus kun vanhanajan tarkkuuslaakereissa. Välykset sitten on mitä lukee.

Laakereiden mittaaminen mittatasolla, prismoilla jne. on kohtalaisen vaikeeta. Sovittamisen sijaankäytin sovitelevyä, ne ei ole erityisen tarkkoja, niitä pitää valikoida, oikoa ja asetella. Kauhee arpominen, mutta sen koon parisovitetu urakuulalaakerit ovat harvinaisempia.

Kohtalaisen tarkat viistokuulalaakerit eivät maksa enää maltaita ja pitäis riittää noille kierroksille. Asennus ja voiteluaine ovat toki tärkeitä.
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk