Myös korttimaksu toimii

Cnc-jyrsimen ostovinkkejä

Aloittaja korkki71, 16.12.12 - klo:22:11

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

olli henttonen

#15
Itse kanssa suosittelisin jotakin perus routteria jonka työala olisi tuo alkuun mainitsemasi varustettuna tarpeellisilla suoja yms mekaniikalla ja koneen ohjausohjelmaksi Mach3 ja suunnittelu työstörataohjelmaksi Vetric:sin vaikkapa Cut2d jonka käytön oppii puolessa tunnissa ja sillä saa uskomattoman paljon perus jyrsintöjä tehtyä kunhan käyttää hieman mielikuvitustaan. Kymppitonnilla saa vielä sitten ostettua koneen ja työkalujen (terät) lisäksi imupöydän masiinaan ja Vetriksin Vcarve proon. Noilla palikoilla tekee oveen nimikylttejä taikka toimivan puisen heilurikellon.

http://www.vectric.com/WebSite/Vectric/cut2D/c2d_index.htm
http://www.machsupport.com/downloads.php

Jos asustelee pääkaupunkiseudulla, tai pääsee ostopäätöstä vahvistaakseen tekemään exkursio retken, voi tulla PuuhaPajalle tutustumaan routteripuuhasteluun ja noihin ohjelmiin.

http://www.pienoismallit.net/keskustelut/9091_paja-puuhastelua/?offset=30

Tarvitsee muistaa että konehan itsekseen ei vielä riitä, kaverina tarvitsee olla se tietokonekkin jolla sitä ohjataan ja jolla kaikki suunnitelmat tehdään, enkä vieläkään poissulkisi sitä alkuun mainitsemaani kiinan jyrsintä jonka lisänä olisi nuo ohjelmat, sillä samalla masiinalla pystyisi ihan toisella tavalla työstämään värimetallejakin.

Edit:
Kateellisena katsellut tuolla taikissa (taideteollinen korkeakoulu) vai mikä sen nimikään nyt onkaan, niillä on siellä opetuskäytössä niin wiimesen päälle wehkeet ja wermeet kaikki TOSI proota metalliwerstaissa että kaikki yrittäjät olisivat kateellisia kun rahat ei riittäisi moisiin. Tosin osaako kukaan niitä täysin käyttää ja jos nurkassa seisoo yks tuhottoman kallis masiina jota yksi voi käyttää kerrallaan kannattaisiko harkita ostavansa 3 ei yhtä kallista samaan hintaan, mutta useampi saisi käyttöaikaa.
Edit2:
Ja kaveriksi tuolle jyrsimelle 3D printteri ja siihenkin käyttöön halpa pursotin jolla saa kanssa kaikkea kivaa näperrellä sekä ollaan 10 000€ budjetissa.
Niinkuin mainoksessa sanotaan Päätöksiä Päätöksiä ::)
dyykkari

korkki71

Hankinta etenee, lupa hankintaan tullut, kun vain osaisi valita oikein. Kahdesta paketista olen alustavan tarjouksen saanut ja niihin kommentteja kaipaisin. Ennenkaikkea kiinnostaa, kummassa olisi helpommat ohjelmat käyttää.

vaihtoehto 1.
Laitteen ulkomitat (LxSxK): 1280x800x1690mm
Paino: n. 350kg
Jyrsinpään teho: 800W
Työstöala XYZ: 500x500x270mm
Alumiininen T-urapöytä.
Laite on varustettu jarrupyörillä.

Laitteen oma käyttöliittymä on suomenkielinen ja helppokäyttöinen.
Suunnitteluohjelmana toimitetaan ArtCam Express, jossa 2D-moduli sekä tarvittava postprosessori.

Kyseessä on esittelylaite, joka ei ole ollut käytössä. Siihen on asennettu meillä kokonaan uusi ohjauselektroniikka, joka mahdollistaa 2D-työstön lisäksi nykyaikaisen 3D-työstön.
Laitteelle annetaan 12kk takuu ja tekninen tuki.


Vaihtoehto 2.
Roland MDX-40A 3D CNC  (pöydän koko 305*305*105),
Paino 65kg neulaskanneri,
purulaatikko ja teriä.
Ohjelmaksi V Carve pro tai Aspire.
Tähän koneeseen tarjolla 4 akseli.


Eli vaihtoehto 1 jyrsimenä huomattavasti järeämpi, mutta kone ei ole ns. merkkikone, vaan Step Systemsin kasaama kone. Ohjelmat ovat suomenkielisiä!   Vaihtoehto 2 kooltaan pieni, mutta merkkikone. Ohjelmat englanninkielisiä. 

Onko kenelläkään kokemuksia näistä kilpailevista ohjelmista. Eli ArtCam Express vastaan Aspire.

Kommenttia kehiin!


ajokki

Olisiko vielä vaihtoehto 3:

http://www.konetori.com/index.php?page=hae&ilmoitus_id=49779
Minulta saa tarvittaessa lisätietoja tuosta koneesta

050-3638489

korkki71

Näyttää tuo vaihtoehto 3 olevan jo teollisuusmallia, ja sijoittaminen luokkaan  saattais tuottaa ongelmia. Lisää mielipiteitä, vaihtoehtoja, kannanottoja kehiin!

olli henttonen

#19
Näissä tietokone ohjatuissa työstökoneissa on sama ongelma kuin -80 luvun 3D garafiikkaohjelmissa, sekä muuallakin tietokonemailmassa, kaikilla oli omia erikoisuuksiaan ja käyttöliittymät tehty insinöörien toimesta ja mitkään ei keskustelleet keskenään ::)
Tietty silloin hinnat oli ohjelmissa korkeat ja asiakas maksoi kustannukset. Noh onneksi tuli paljon parjattu Win toosa joka vähitellen vakiinnutti käyttöliittymät ja graafikoiden ei enään tarvinnut tietää ydinfysiikasta tai korkeammasta matematiikasta tuon taivaallista, vaan ohjelmat hoiti laskennan ja he pystyivät keskittymään luovaan puoleen. (sen ajan paras 3d ohjelma oli suomalaisten ydinfysiikoiden tekemä, terveisiä tampereelle, jopa disneyn studio osti ohjelman ja kaikki muut isot talot autodeskiä myöten ottivat heiltä oppia laskennassa. Ohjelman heikkous oli uskomattoman surkea käyttöliittymä, jonka esim autodesk 3D Maxin edeltäjissä tajusi ja palkkasi tavalliset graafikot testaamaan niitä sekä kuunteli heitä.
Ei minua ainakaan harrastekäyttäjänä kiinnosta pätkääkään G-koodin hienoudet ja salat, kaipaan ohjelmia jotka on helposti omaksuttavissa ja edullisia, kuten esim 2D cut ja siinäkin saisi olla käyttöliittymässä paremmin kuvin esitetty mitä mikin toiminto tekee jotta kohta 70 wee tajuaisi sen. Luulisin, että olen samalla viivalla lyhytpinnaisen opiskelijan kanssa, hekin ovat tottuneet helppokäyttöisyyteen ja kuvien katselemiseen.
Noh  ::)
ehkä nekin päivät joskus tulee että ohjelmat ja koneet  osaa keskustella keskenään ja suunnittelijat taasen pääsee oman työnsä ääreen, suunnittelemaan, tosin se taitaa viedä monta työpaikkaa mennessään kuten on käynyt kirjapainossa, nyt toimittaja tekee kirjoittaessaan saman kuin ennen latojat, taittajat pellintekijät ja mitä niitä olikaan, kait se on kehitystä.
Se tämän aamun vuodatuksesta, ehkä minäkin joskus vielä opin servojen ja g-koodien salat
olli
Edit:
Toivottavasti tämä suomalainen poppoo otti tästä vinkkiä ja palkkaa opiskelijoita tai muita tavallisia tallaajia koekäyttämään wärkkiään ja koittaa kuunnella heitä ja heidän ongelmiaan kun eivät tajua miten konetta käytetään 8)
dyykkari

maikka

Terve!

Meillä ei koulun talous ole antanut periksi hankkia cnc-laitteita, joten olen tehnyt ne itse.  Puupuolella on nyt  routteri 600x370x70 työstöalalla. Kun laite tuli valmiiksi reilu pari vuotta sitten, sain ostaa koulun piikkiin lisenssit softiin, Mach3 ja Cambam. ( Olen suomentanut Cambamia siihen saatavalla blukinilla, jotta käyttö olisi oppilaille helppoa. 7- luokan oppilas oppii perusteet n.15min koulutuksella ja kaksipuoleisella A4 ohjeella)

Oppilaat piirtävät kappaleet ja luovat työstöradat Cambamilla ja tuovat sitten tuotoksensa minulle muistitikulla. Itse toimin koneenkäyttäjänä, koska kone on itseni tekemä.

7-luokalla aloitetaan siitä, että saavat tehdä haluamiaan kuvioita puutyöhönsä. Sitten kasilla yritän saada oppilaat käyttämään konetta luovemmin, esim. töidensä osien valmistuksessa. Olen ollut pirun tyytyväinen laitteeseen, jonka hinnaksi tuli n. 70€ ( kaikki mekaaniset osat kierrätyksestä+ kiinan 3-aselinen ohjainkortti. Kara itse sorvattu, jota pyörittää harjaton 400W RC-lentskarin moottori). Käyttötunnit voidaan laskea nyt jo sadoissa ja oppilaat alkavat ymmärtää sen mahdollisuuksia.

Viime talvena tein 3D tulostimen, mutta se on vielä pysynyt kotona, koska mielestäni kaiken tarvittavan softan opiskelu veisi liian suuren osan vuotuisista oppitunneista, ja itselläni ei ainakaan riitä aika olla sitten seuraamassa valmistuvia tulosteita, joten ei mielestäni kovin tarpeellista yläkoulun teknisissä töissä.

Sen sijaan metallityön luonnetta halusin muuttaa, ja siksi tein tänä syksynä cnc-pöydän plasmaleikkurille,  rahat Everlast PowerPlasma 60 Cutteriin sain viime keväänä.
Nyt on CNC- plasma tulossa juuri valmiiksi ja oppilaat jo kysyivät, että voisiko sillä jo tehdä osia tällähetkellä olevaan projektiin.  Annoin poikien sitten piirtää Cambamilla osia. Katsotaan sitten ensi viikolla, josko leikataan ensimmäiset oppilaiden osat.

Suosittelisin siis yläkouluun:

Ensin puupuolelle kohtuuhintainen isohkolla työstöalalla oleva routteri+ helppokäyttöinen softa.

Sitten plasmaleikkuri metallipuolelle, jolloin pystytään metallitöiden luonne totaalisesti muuttamaan, kun paksummastakin aineesta saadaan haluttuja muotoja.


Yläasteikäisten kanssa pitää päästä nopeasti itse tekemiseen. Hermot ei niillä kestä ja kun opiskeltavia asioita on paljon, ei aikaa voi kohtuuttomasti käyttää yksittäisiin asioihin. Tarkoituksenahan peruskoulussa on kuitenkin esitellä käsityötä mahdollisimman monipuolisesti.

Juha
Koneet tehdään kierrätysroinasta jos mahdollista. 4xRoutteri puulle, piirilevyjyrsin, cnc-plasma, laserleikkuri/kaiverrin ja 3d-tulostin

fixaaja

Menee täysin ohi aiheen, mutta hatun noston arvoinen paikka, noin motivoituneelle opettajalle!

porepe

Hatunnoston paikka Maikalle. Olet antanut nuorisolle mahdollisuuden jota ei monilla ole.
On todella hienoa että joku tekee vielä tuollaista nykyään ja vieläpä omalla ajallaan.
Lisäksi nostan hattua paikalliselle työturvallisuuspiirille maalaisjärjen käytöstä jota ei sitäkään enää usein näe. Itseasiassa useammin näkee käyttökiellossa kyltin koneissa jotka vielä pari vuotta sitten olivat oppilaiden käytössä kun ovat muka nykyään muuttuneet vaarallisiksi.

Tosin tässä voisi olla jopa sponsoroinnin paikka jos joku opettaja oikeasti vastaavaan projektiin lähtee. Foorumin harrastajilla amattilaisista puhumattakaan on varmasti osia ja komponentteja ylimääräisenä jotka joutaisivat ko käyttöön...
Petri Junnila
Mynämäki

miikkessio

Itsellä kun on vielä yläasteajat tuoreessa muistissa, niin voin sanoa että tarjoat Maikka kyllä aivan järjettömän hyvän mahdollisuuden oppilaille innostua cnc vehkeistä tai ainakin sivistää itseään! Ei ole nimittäin mikään itsestäänselvyys, että yläasteikäiset tietävät ylipäätään mikä on CNC-jyrsin. Itse en tiennyt vielä yläasteaikaan, eivätkä tienneet kaverinikaan kun jyrsintä aloin rakentamaan lukion ohella. Ei muutakun hatunnosto Maikalle!

Aiheeseen:
Mites nuo sorotecin myymät jyrsimet? Näyttää irtoavan aika hyvään hintaan. Esim:
http://www.sorotec.de/shop/product_info.php/info/p3553_isel-mini-flat-100-table-machine-with-controller-and-software.html

Btw mielestäni yläasteen cnc:tä sisältävässä opetuksessa olisi juurikin pyrittävä harrastamiseen ja hauskaan uuden oppimiseen, eikä niinkään koneistajaksi opiskelemiseen. Cnc-koneistajille on koulut erikseen.

korkki71

Vaan onpa mielenkiintosta tämä jyrsimen hankkiminen. Illat kun istuu netin ääressä ja perehtyy asiaan, jotain oppii, mutta huomaa samalla kuinka vaikeaa valinta on tehdä. On tarjolla niin monenlaista ohjelmaa ja ohjausta. Vaan heitänpä taas arvon raadille kysymystä, kun ei googlettamalla oikein selviä.

CNC.fi tarjoaa http://www.cnc.fi/fi/cnc-ylajyrsinkoneet/cnc0609b.html   konetta, joka kuvien perusteella näyttäs kohtuu tukevalta. Suunnittelu ohjelmana joko Vcarve pro tai Aspire. Mutta sitten se mutta. Kun kone tulee Kiinasta, mukana seuraa fyysinen ohjain, jota voi käsin käpälöidä. Reilusta lisähinnasta cnc.fi tekee koneeseen muutoksia ja ohjaimeksi mach3. Puhelimesssa mainostavat noviisille helpommaksi sen koneen mukana tulevan fyysisen ohjaimen, mutta mitä olette mieltä. Koneen käyttöhän yläasteella on cnc-työstöstä sitä kaikkein helpointa ja yksinkertasinta. Ja ohjelmat ja ohjaimet pitäis olla nimenomaan sitä yksinkertaisinta ja helpointa ja vieläpä mielellään suomen kielellä. Se nyt ei kyllä tässä tapauksessa onnistu.  Eli kumpi, fyysinen ohjain vai mach3?

olli henttonen

Nyt en oikein ymmärrä tuota ns. fyysistä ohjainta. Olisi kuin käsiohjain joka kommunikoi koneenkanssa ja jos kerta syö G-koodia niin tarvitsee valmius jo olla tietokoneen liittämiseen joko printteriporttiin, tai USB porttiin, eli mach3 toimii suoraan tuon myllyn kanssa kunhan siihen liitetään tietokone jossa se aspirekin on. Samalla valmistajalla on muuten vielä sellainen kuin Cut2D joka on yksinkertainen ja helppo oppia.
Mikäli sinulla on mahdollisuutta, niin tule helsinkiin tutustumaan PuuhaPajan routteriin ja voit käpälöidä noita ohjelmia.
olli
dyykkari

xerty

Tämä cnc.fi:n tarjoama "fyysinen ohjain" on helppo käyttää. Tietokoneella tehdään työstöradat(g-koodi) cam - ohjelmalla ja siirretään tiedosto usb-tikulla "fyysiseen ohjaimeen". Ohjaimessa avataan usb-tikulla oleva tiedosto, valitaan karan kierrosluku ja syötön nopeus ja painetaan vihreää nappia, niin kone aloittaa jyrsimisen. Mach3:ssa on enemmän toimintoja ja säätömahdollisuuksia, joten ehkä himpun verran vaikeampi käyttää. Etuna Mach3:ssa on se, että cad/cam voivat olla samalla koneella Mach3:n kanssa ja ainakin Aspiressa ja V-carve prossa voi g-koodin lähettää napin painalluksella Mach3:seen.

Cad/cam-ohjelmana Aspire/V-carve pro on mielestäni yksi parhaimmista ohjelmista koulukäyttöön. Se on englannin kielinen, mutta sitä oppii käyttämään nopeasti opettajan ohjeistuksen jälkeen, vaikka ei osaisi englantia yhtään. Käyttöliittymä perustuu melko pitkälle em. ohjelmissa kuvakkeisiin.

Koulukäyttöön kannataa hankkia routteri mallinen kone kohtuullisen suurella työstöalalla, kuten joku keskustelussa aikaisemmin mainitsi. Peruskoulussa kannataa cnc-koneella jyrsiä puuta/vaneria ym. pehmeitä materiaaleja, koska niiden työstö sallii enemmän virheitä. Hankinta kannataa tehdä huolella, koska jos erehtyy liian vaikealla käyttöliittymällä olevaan järjestelmään, kone jää alkuinnostuksen jälkeen koululla tyhjän pantiksi.

Voin antaa lisää tietoa ja ohjeita puhelimen välitykselläkin. Laitan numeron YV:llä, jos kiinnostaa. Voin antaa vinkkejä hankintaan myös naamatusten ja pääset tutustumaan monipuolisesti erilaisiin cnc-koneisiin ja laseriin, jos olet joskus liikkeellä Oulun alueella.

-K

korkki71

#27
Osa tarjouspyynnöistä on tullut:

Saksalainen Kosy3, 520 x 310 x 108 jyrsin, NCCAD ohjaus ja suomenkielinen Surfcam.

Kiinalainen Victor VR-900 900/700/110 jyrsin, NC studio ohjaus ja suomenkielinen Surfcam.

Kiinalainen CNC0609t 600x900x100 jyrsin, kädessä pidettävä ohjauskapula(oem) tai mach3,  Aspire.

Eurooppalainen 500x500x150 jyrsin, räätälöity suomenkielinen pc-ohjaus, suomennettu artcam.


Mikä ohjaus helpoin/luotettavin, mikä cam helpoin perus 2D, 2,5D kuvien tekoon? Toimiiko Kiina-koneet? Mielipiteitä, kokemuksia rohkeasti julki!!!

Ja rahaa pakettiin maksimissaan 12000€ alv0.


porepe

Ohjelmana tuo artcam on ainakin helppo. LIIALLISTA OHJELMIEN SUOMENTAMISTA AINAKIN ITSE VIERASTAN.
Syystä että osa suomennoksista on suotastaan surkeita... Esim suomennetusta mastercamistä en ymmärrä mitään mutta lontoolaisella homma luonaa... Enemmän pistäisin painoarvoa koneelle ja sen ohjaus ohjelmistolle koska cam softa on helppo vaihtaa...
Petri Junnila
Mynämäki

Mika Kinnunen

Minulla on tuollainen kinukkilainen SHG0609 jyrsin:
http://sh-cnc.en.alibaba.com/product/287365339-200370155/CNC_ROUTER_SHG0609.html
Siihen on itse tehty lattiajalusta, jonka saa säädettyä suoraan

Kyllä tuolla on tullut vuosien varrella tehtyä vaikka mitä kivaa.
Itse ajelen enimmäkseen pehmeitä metalleja sekä hiili/lasikuituja ja vanereja lähinnä 1mm-6mm kokoluokan terillä.
Kyllä tuo siihen on kelvannut ihan mainiosti.

Joitakin pieniä jyrsintähommia teräkseenkin olen tehnyt, mutta ei tuosta kovin laajamittaiseen teräksen työstöön ole

Ex-nimimerkki chevy55

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk