Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Aiheet - JuhaV

#1
Mach3 / Mach 3 ohjeita suomeksi ?
11.09.12 - klo:20:48
Hei,

Olisi käyttöä Mach 3:n suomenkielisille käyttöohjeille kun muutama varttuneempi koneistaja tuttavapiiristä on innostunut CNC:stä mutta kielitaito vaikeuttaa tuon ohjelman käytön opiskelua.

Onko tietoa löytyisikö Mach 3:seen mitään suomenkielistä tukimateriaalia ? Kaikki linkit ja vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan.

Kokeilin tämän foorumin hakutoimintoja mutta sillä en onnistunut mitään löytämään.

T: JuhaV
#2
http://files.myopera.com/v2tre/albums/689867/Golfratas.JPG

Onko ehdotuksia kuvan kaltaisen muovisen rattaan korjaamiseksi tai vastaavanlaisen uuden valmistamiseksi ?

Alkuperäisen rattaan materiaali on jotain kovaa muovia. Uuden rattaan materiaali voisi vaihtoehtoisesti olla esimerkiksi alumiinia tai messinkiä.

Uusien rattaiden osalta kyseeseen voisi tulla pienen valmistuserän (joitain kymmeniä) teettäminen.

Tämä on alustava kysely kaverin puolesta.

T: JuhaV (juha.vattulainen miumau gmail piste com)

EDIT : tuon rattaan halkaisija on siis jotain 5-10 cm luokassa
#3
Lähtötilanne on siis se että alumiinia jyrsitään autotallissa kustomoidulla Optimum-jyrsimellä. Terähommat ja työstöarvot alkaa pikkuhiljaa osumaan yritys/erehdysmenetelmällä kohdalleen. Leikkuunesteenä nokkapullosta manuaalisesti ruikittava Sinol / Isopropanoli silloin kun leikkuunestettä yleenä ollenkaan tarvitaan. Osa työstöjä menee ihan kuiviltaankin riippuen alumiinin laadusta ja työstön muodosta.

Mitenkäs tuon leikkuunesteen saisi tasaisempana sumuna tuohon terälle ? Onko hyväksi havaittuja vinkkejä pumppupullojen / muiden sumuttimien osalta ?

Mielessä siintää jonkinlainen simppeli pumppusysteemi (muutama desi ainetta sisään), johon voisi käsin vaikka pumpata painetta ja sitten saada vaikka 10 min jatkuvaa sumua aikaiseksi. En viitsisi kuunnella kompuran pörinää koko aikaa joten mieluiten sellainen simppeli ratkaisu joka pärjää ilman paineilmaa. Joku taivutettava suutinletku, jonka voisi sitten kohdentaa haluttuun kohtaan terää.

Ekana tulee mieleen joku torjunta-aineruisku tai muu pesuvälineosaston pumppupullo.

Onko innovaatioita tälle alueelle ?

T: Juha

PS. Seuraavassa jaksossa on sitten varmaan joku kohdepoisto noille sinol-käryille ...
#4
Moi,

Silloin tällöin pitää leikellä 15-30 mm paksusta alumiinista 2D-kappaleita irti ja vaivattomimmin tuo kävisi niin että ajelen jyrsimellä 2-3 mm siivu kerrallaan ääriviivoja pitkin kunnes pääsen levyn läpi ja kappale irtoaa.  No, tässähän käy niin että lopulta jyrsinterä on varsin syvässä (ja kapeassa) urassa ja jurahtaa helposti kiinni terän tukkeutuessa.

Onko tähän jotain ammattimiesten filosofiaa jolla tämä onnistuisi ?

Käytännön ongelmana on se että koneessani ei ole toistaiseksi mahdollisuutta leikkausnesteen käyttöön vaan homma toimii toistaiseksi manuaalisesti sinolia nokkapullosta ruiskimalla.

Olen käyttänyt 4- leikkuisia rouhintateriä halkaisijalla 8, 10 ja 12 mm. Liikenopeus 300-500 mm/min ja kierrosluku 2300-2800 rpm. Havainto on että mitä isompi terä sitä paremmin onnistuu. Lienee enemmän tilaa lastuille. Imurilla olen vetänyt jyrsinnän aikana lastuja pois urasta. Vielä ei ole sinolit pamahtaneet imurissa :)

Onko vinkkejä miten tuota terän tukkeutumista voisi yrittää välttää vai onko ainoa mahdollisuus se että pitäisi käyttää leikkuunestettä.

Hyvää Itsenäisyyspäivää toivottaen,

JuhaV
#5
Tämä on ikuisuusaihe, johon liittyvää keskustelua esim. täällä : http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=1666.0

Tämä CAM-puoli tuntuu vaan olevan ainakin minulle se pullonkaula, johon asiat vähän tökkäävät. Erilaisia CAD-ohjelmia löytyy vaikka millä mitalla ja omat piirtelyni olen viimeaikoina tehnyt ihan CorelDraw-ohjelmalla, joka ei ole mikään varsinainen CAD-ohjelma mutta on suht helppokäyttöinen piirto-ohjelma jolla syntyy vektorimuotoisia kuvia jotka saa ulos esim. DXF-muodossa.

Noista DXF:stä olen sitten tehnyt G-koodia Cut2D-ohjelmalla joka on mukavan helppokäyttöinen aloitusohjelma ja sopiva sellaisille, jotka eivät omaa koneistajan peruskoulutusta. Siinä ei ole liikaa parametrejä valittavaksi joten alkuun pääsee aika nopeasti. Siinä on vaan sitten myös sellaisia piirteitä, kuten terän halkaisijasta riippuva automaattinen kulmien pyöristys (kun ajetaan ulkokehällä), mitkä hankaloittavat tiettyjä työstöjä. Ohjelmasta näkyy että sen alkuperäinen tarkoitus on puun jyrsintä pienillä terillä mihin se on hyvä peli.

Mutta nälkä kasvaa syödessä ja (metalli)osat monimutkaistuvat. Siispä, mikä olisi seuraava hieman pidemmälle viety CAM, jolla voisi vääntää koodia valmiista DXF:stä Mach 3:lle ?

Hintaluokka tässä voisi olla n. 500 EUR veroineen. Kyse on siis puhtaasta harrastuskäytöstä. Englanninkieli ei ole ongelma.

Katselin näitä : http://www.dolphincadcamusa.com/pricing

Dolphinien hinnat on ainakin kohdallaan harrastajalle. Onko kokemuksia ?

Kaikki näkemykset kiinnostavat. Työstöt ovat enimmäkseen 2 tai 2.5D, mutta kunhan piirtely kehittyy niin myös 3D tulee kyseeseen.

T: Juha
#6
Interface ja PC:t / Smoothstepper & Linux
20.10.11 - klo:08:30
Hei, lähes 10 vuotta vanha läppäri tuli tiensä päähän pyöritettyään tässä pari vuotta ihan mallikkaasti Smoothstepper-kortin ja USB-väylän kautta askelmoottoreita Mach:in ohjaamana.

Nyt on jo uusi läppäri toiminnassa samoilla periaatteeilla.

Ajattelin tässä yhteydessä elvyttää tuota vanhaa konetta kokeilemalla siihen Linux-käyttäriä.

Onko kellään ajatusta siitä voisiko tuon Smoothstepper-jutun saada toimimaan Linux:ssa ja mahdollisesti jossain muussa ohjelmassa kuin Mach 3 ?

Mulla on vähän huonoja kokemuksia eksoottisemmista USB-laitteista Linuxissa mutta toisaalta enpä ole Linuxia niin kovin paljon rassannutkaan.

Y: JuhaV
#7
Muut / Öljynipat / johteiden öljyäminen
07.02.11 - klo:19:05

Nyt kun Optimum BF20 on levällään kuularuuvien asennusta varten, niin samalla voisi hoitaa kuntoon tuon johteiden voitelun.

Ajatus olisi työstää johteisiin "mutka-urat" öljyn levittämiseen.Öljyäminen sitten joko öljynippojen ja öljyprässin avulla tai ehkäpä jopa jonkinlaista keskusvoitelupumppua ja letkuja käyttäen jolloin öljyä saisi painettua paineella letkuja pitkin oikeisiin paikkoihin.

Onko vinkkiä siitä mistä voisin ostaa noita öljynippoja ? Eli ei siis mitään vaseliininippoja vaan sellaisia jousikuormitteisella kuulalla varustettuja öljynippoja.

Tai mistäs löytyisi pienikokoinen ja edukas käsikäyttöinen öljypumppu jos sellaisesta innostuisi. Millaiset letkut ja millaiset liittimet letkun päihin ?

Muutkin hyvät toteutusideat ovat tervetulleita.

- JuhaV
#8
Löysin tälläisen : http://www.ims.tut.fi/vmv/2004/

Helppolukuinen, suomenkielinen paketti perustietoa eri materiaaleista sisältäen sekä metallit että muovit.

Terv. JuhaV
#9
Hei,

Olisi tarve ajaa leveää (10-20 mm) viistettä (esim. 45 astetta tai loivempi) alumiinin reunaan. Kappaleen muoto on xy-tasossa "epämääräinen" eikä ne kyljet ole siis suoria. Homma ei siis onnistu varsijyrsimellä tai vastaavalla kääntelemällä kappaletta ruuvipuristimessa ja ajamalla kylki kerrallaan.

Tähän asti olen pienempiä viisteitä ajanut vääräoppisesti työstämällä reunaa kärkiupottimen "kyljellä". Pienillä siivuilla noinkin onnistuu vaikka jälki ei ole paras mahdollinen.

Nyt katse on kääntynyt noihin "milling cutter" tyyppisiin teriin, eli jyrsinteriin joissa on erillisiä teräpaloja ja osassa ne näyttävät olevan myös aseteltavissa.

Onko vinkkiä mistä löytäisin noita harrastajabudjetille sopivilla hinnoilla ?

Tai vinkkiä miten muuten tuommoiseen "mutkareunaan" saan ajettua leveämmän viisteen ?

Ohjelmapuolella minulla ei ole käytössä 3D-piirtokykyä ja CAM:näkin toimii vain Cut2d.
Konekin on kesy Optimum BF20 joten sekin rajoittaa.

- JuhaV
#10
Muut / Katkaisusaha / vannesaha
24.01.10 - klo:16:25
Raaka-aineen palottelu jyrsimeen tai sorviin sopiviksi on tähän asti allekirjoittaneella tapahtunut rautasahalla ja rälläkällä. Molemmat vehkeet ovat aika ankeita pidemmän päälle ...

Ostin hommaa helpottamaan IKH:sta Woodtec XW032 katkaisusahan. Tämä kiinnosti koska sitä voi käyttää pystyasennossa myös vannesahana.

Alkuperäinen vannesahapöytä oli onneton peltihärpäke joten tein alumiinista vähän tukevamman pöydän, joka on nopea irrottaa ja kiinnittää kolmella ruuvilla. Pöydän alle tein tukevammasta alumiinista alustan, joka voi olla paikallaan myös katkaisusahauksessa.

http://files.myopera.com/v2tre/albums/1856671/230120102007.jpg
http://files.myopera.com/v2tre/albums/1856671/230120102011.jpg
http://files.myopera.com/v2tre/albums/1856671/230120102012.jpg

Alkuperäiset muovipyörät korvasin myös hyllystä löytyneillä vähän isommilla pyörillä. Tuo peltijalusta on aika onneton, mutta menettelee. Nyt vehjettä on helppo siirrellä.

Huomasin että tähän Woodtec sahaan käyvät muuten suoraan Optimum SG 130 GH sahan terät. Nämä ovat paljon parempilaatuisia kuin IKH:n terät (ja varsinkin se originaali kiinalainen terä), mutta mukavasti myös paljon halvempia :
http://files.myopera.com/v2tre/albums/1856671/230120102015.jpg

Eihän toi saha mikään huippulaatuinen ole, mutta hintaan n. 300 EUR se tuntuisi noilla muutoksilla olevan ihan pelivehje varsinkin jos kaipaa harrastushommiin sekä katkaisu- että vannesahaa ja erikseen laitteita ei halua hankkia (tai ne eivät mahdu talliin).

Sehän tuossa on mukavaa, että laite ei pidä kovaa meteliä käytettäessä.

PS. Noita sahoja mainostetaan 370 W moottorilla mutta itseasiassa tuossa on ainakin moottorikilven mukaan 550 W moottori, eli voima piisaa aika hyvin.
#11
Moi,

Jyrsimellä olen nyt käyttänyt jo jonkin aikaa tälläistä yksinkertaista kombinaatiota eli olen piirrellyt osat 2D:nä CorelDraw-ohjelmalla.  Corel:sta kuvan olen siirtänyt dxf-muodossa Cut2D:hen ja siitä sitten työstöön Mach 3:lle.
Tämä on ollut yksinkertaisiin hommiin ihan toimiva tapa. Tuossahan se "kolmas ulottuvuus" eli Z-suuntaisten työstöjen määrittely tapahtuu Cut2D:ssä koska piirtäminen on puhtaasti 2D.

Elikkäs esimerkkinä näin että  ensin piirretään mittakaavassa kohteesta otetun digikuvan päälle : http://my.opera.com/v2tre/albums/showpic.dml?album=1579111&picture=22227081

Mittakaavakuva liimataan paperiliimalla billettiin : http://files.myopera.com/v2tre/albums/1579111/100120101953.jpg
Sahataan vannesahalla sopivampi pala irti : http://files.myopera.com/v2tre/albums/1579111/100120101954.jpg
Kiinnitetään jyrsimeen : http://files.myopera.com/v2tre/albums/1579111/100120101955.jpg
Jyrsitään : http://files.myopera.com/v2tre/albums/1579111/100120101956.jpg
Ja valmiit palikat :
http://files.myopera.com/v2tre/albums/1579111/100120101957.jpg
http://files.myopera.com/v2tre/albums/1579111/100120101965.jpg

CorelDraw:in (vähän vanhempi versio) on siitä kiva  ja helppo piirto-ohjelma että sillä on helppo piirtää mitä vain muotoja tarkasti mm-kaavassa ja myös tulostus oikeassa mittakaavassa onnistuu hyvin. Siihen voi myös tuoda melkein missä tahansa formaatissa kuvia tai exportoida tuotokset monella eri formaatilla. Pitää vielä odottaa motivaatiota että tulisi opiskeltua oikeaa CAD-ohjelmaa.

Nyt kun olen jo sorviinkin alkanut katsella niitä moottorien paikkoja syöttöruuville (terän poikkisuunta) ja terän syvyydelle, niin samalla Mach 3 systeemillä voisi kokeilla hieman myös CNC-sorvausta.

Mutta siitä seuraa kysymys :

Löytyykö mitään sellaista ohjelmaa sorville tarkoitetun G-koodin tuottamiseksi, joka toimisi vähän niinkuin tuo Cut2D ?  Eli osan piirros voisi olla 2D-tasoon tehty poikkileikkauskuva sorvattavasta "akselista" ja ohjelma osaisi tuosta poimia muodon  terän poikittaisliikkeen ja syvyyden ajamiseen. Tässähän erona jyrsintään on se että nyt sitä teräsyvyyttä ajetaan "kerros" kerrallaan kunnes työstö on valmis.

Mietin että voisiko tuon jotenkin tehdä Cut2D:tä "huijaamalla" mutta en kyllä vielä ainakaan keksinyt miten sen voisi tehdä.

Eli ohjelmalle kerrotaan aluksi että nyt sorvataan vaikka 20 mm tankoa ja se osaa sitten sen perusteella laatia kierähdyssymmetrisestä poikkileikkauskuvan "puolikkaasta" työstökoodin.

Kyse olisi aluksi tosi yksinkertaisista akseleista yms mutta nyt kiinnostaisi ymmärtää paremmin sitä miten sorvilla tehtävä CNC eroaa jyrsimellä tehtävästä ja erityisesti miten tämä erilaisuus näkyy noissa CAD/CAM-ohjelmissa.

Terv. JuhaV

PS. Miten noissa sorveissa noi CNC-akselit oikein nimetään ? Syöttöruuvi eli poikittaisliike lienee x, mutta onko  "terän syvyys" sitten y ? Entäs mikä on karan pyörähdysakselin referenssi ? Tulisi kirjoitettua asioista niiden oikeilla termeillä.

#12
Tervehdys,

Olisiko alan ammattilaisilla vinkkiä siihen, miten kätevimmin työstettävä kappale asemoidaan jyrsimen pöydälle ?
Esimerkkinä voisi olla vaikka kappale, jota cnc-työstetään molemmin puolin eli kesken homman kappale pitää irrottaa, kääntää ja kiinnittää uudelleen pöydälle. Usein kappale on vielä tuossa vaiheessa sen muotoinen, että sen ulkoreunoilta ei oikein saa helposti tarkkaa paikkaa määritettyä.

Pöydän itsensähän saa kyllä asemoitua vaikkapa riittävän tarkoilla mikrokytkimillä absoluuttisesti, mutta sitten tulee ongelma siinä että kappaleen voi kiinnittää pöydälle eri kohtiin ja kaiken hyvän lisäksi vieläpä vaikka vinoon x- ja y-suuntiin nähden.

Omalla cnc-muunnetulla Optimum BF20:llä ajellessa tämä tuntuu olevan jatkuva ongelma jota en ole osannut itseoppineena koneistajana oikein ratkaista koska alan peruskurssit ovat jääneet käymättä.

Työstökoordinaatiston "siirtely" Mach 3:ssa on hallinnassa, mutta miten varmistatte sen että kappale on "suorassa" vaikkapa x-akselin suuntaisen liikkeen kanssa ?

Periaatteessahan kappaleen sijoittamiseksi kohdalleen tarvitaan vain yksi kiintopiste ja lisäksi tarkka kulma xy-tasossa.
Tuon yhden pisteen saa kohdilleen kun laittaa teränpitimeen sopivan piikin ja ajaa sen haluttuun pisteeseen. Mutta miten tuon kulman saa oikeaksi ?

Tuntuu menevän kohtuuttomasti aikaa tuon asemoinnin tekemiseen ja itse työstö onkin sitten nopeampaa. Kaikki vinkit otetaan mieluusti vastaan.

Terv. JuhaV

#13
Hei,

Olen yrittänyt manuaalisesti vääntää koodia jolla pystyisin työstämään kappaleen reunaan pyöristyksen siten että terä liikkuu X-suunnassa sivulle ja samalla Z-suunnassa alas ympyränkaarta pitkin Y-aseman pysyessä vakiona. Sitten astutaan taas y-suunnassa esim. 0.5 mm eteenpäin ja toistetaan edellinen kaareva liike x- ja z- tasossa. Näin nylkytetään päätyreunan yläpäähän pyöristys.

Olen kokeillut kaikenlaisia kombinaatioita koodeilla G2 ja G3 sekä G18 mutta ei onnistu. Kaari kiertää ihme lenkkiä joko ylä- tai alakautta mutta pyöristystä en saa onnistumaan. Voisiko joku ystävällisesti laittaa koodin pätkää vähän malliksi ?

Tai sitten jonkun toisen tavan aikaansaada tuollainen pyöristys vakioterillä aikaiseksi. Toistaiseksi mun CAD- ja CAM-ohjelmista puuttuu 3D-mahdollisuus joten tämän joutuu tekemään manuaalikoodauksella.

Terv. JuhaV

G2 circular/helical interpolation (clockwise) 
G3 circular/helical interpolation (c-clockwise) 
G17 xy plane selection 
G18 xz plane selection 
G19 yz plane selection

http://www.linuxcnc.org/handbook/gcode/g-code.html
#14
Morjens,

Nyt kun Optimum on kovassa G-koodin ajokunnossa, niin olen yrittänyt saada enempi selkeyttä siihen, miten sitä G-koodia oikein saisi kotioloissa tehokkaamin aikaiseksi. Pohdiskelen tätä nyt täällä "ääneen", koska täältä saa hyviä vinkkejä ja kommentteja joilla homma etenee vauhdikkaammin kuin itse päkertäen. Seuraava saattaa siis sisältää ajatusvirheitä tai väärää logiikkaakin, mutta laittakaapa kommentteja sitten niiltä osin. Nimityksetkin voi olla vähän mitä sattuu.

Aloitetaan nyt ensin 2D (tai 2.5D) jutuista ennen kuin mennään täyteen kolmiulotteiseen suunnitteluun (3D)  :D

Eli ymmärtääkseni perusproseduuri CAD/CAM-hommassa voisi mennä vaikka näin :

1) Piirto-ohjelma, jolla tuotetaan "rautalanka" kuva valmistettavasta kappaleesta

Tähän sopinee periaatteessa mikä tahansa piirto-ohjelma, joka toimii vektorigrafiikkaan perustuen eli kuva koostuu viivanpätkistä, käyristä, ympyröistä ja muista elementeistä jotka on helppo jatkossa muuttaa työstöradoiksi. Jos kuva on piirretty "bitmap" tyyppisesti tai on joku skannattu kuva tai vastaava niin sellainen pitää ensin muuttaa vektorimuotoon. Tuota varten on omat ohjelmansa.

Kuva on helpointa piirtää "ylhäältä" käsin katsottuna jolloin kuvaan periaatteessa piirretään työstettävien piirteiden ääriviivoja (tai keskilinjoja).

2) Työstörata-ohjelma eli rautalankakuvan muuntaminen työstöradoiksi

Tämä ohjelma ottaa tuon vektorimuotoisen kuvan, josta sitten aletaan rakentaa varsinaista työstökoneelle. Tässä kohtaa mukaan tulee seuraavat asiat
- työstettävän raaka-aine palikan, blokin (engl. block) dimensioiden ja materiaalin määritys, jotta ohjelma tietää paljonko tavaraa on pois työstettävänä
- terien ominaisuuksien (malli, halkaisija, pituus ...) määritys, jotta ohjelma pystyy kompensoimaan esimerkiksi terän säteen vaikutuksen kun ajetaan työstettävän osan reunaa pitkin
- terien käyttötapa ko. materiaalille, eli kuinka kovaa esimerkiksi alumiiniin saa ajaa terällä nro 1 ja kuinka isoja siivuja sillä saa korkeussuunnassa kerrallaan veistää, ja edelleen esimerkiksi kuinka iso "overlap" (vierekkäisten ratojen päällekkäisyys) terällä halutaan olevaan kun siirtyillään x- ja y-suunnissa ja poistetaan materiaalia tasomaisesti ("surfacing")

Työstörata-ohjelmassa valitaan rautalankakuvasta yksi kerrallaan työstettäviä kuvioita ja valitaan niille oikea työkalu ja samalla kerrotaan se kuinka syvälle pystysuunnassa ko. kuviota työstetään. Tässä siis tulee mukaan se uusi eli kolmas ulottuvuus. Työstäminen ajatellaan tapahtuvaksi kerroksittain, joissa jokaisessa kerroksessa on yksi tai useampia kuvioita ja se alin kerros työstetään viimeiseksi.

Kun kaikille kuvioille on määritetty työstötapa ja –työkalu, niin ohjelma generoi näistä G-koodin.

3) Simulointi-ohjelma, eli G-koodin tarkastaminen työstöä simuloimalla

Tässä ohjelmassa G-koodi ajetaan ja ohjelma simuloi 3D-näyttönä sen miten blokista veistetään kerros kerrokselta tavaraa pois ja lopuksi jäljelle jää valmistettava kappale. Tässä on mukavaa se että simuloinnista näkee ainakin jollain tarkkuudella sen että ovatko työstöliikkeet järkeviä. Lisäksi, koska työstökoodi sisältää tiedon liikenopeuksista ja mitoista, niin ohjelma pystyy arvioimaan senkin kuinka kauan oikea työstö tulee kestämään.

4) Router-ohjelma, eli G-koodin ajaminen työstökoneelle

Tämä ohjelma syö tuota työstökoodia ja ohjaa työstökoneen toimilaitteita (askelmoottorit/servot) koodin mukaisesti. Tälle ohjelmalle on erikseen kerrottu se että montako pulssia se askelmoottori tarvitsee liikkuakseen 1 mm jne. Lisäksi ohjelma huolehtii työstön aikana koordinaateista yms.

Nyt jos noihin kategorioihin sijoitellaan tällä palstalla usein vilahtelevia ohjelmien nimiä, niin esimerkiksi Mach 3 on aika puhtaasti Router-ohjelma. Toki se sisältää myös jonkinasteisen simuloinnin ja näytön työstöradasta.

Vectric:in Cut2D on taas työstörata-ohjelman ja simulointi-ohjelman yhdistelmä, jossa on hyvin rajallinen määrä piirto-ominaisuuksia itsessään.

Olen testaillut ohjelmaa nimeltä GSimple, joka on 1+2+3 eli sillä itsellään voi piirtää, määrittää työstöradat ja lisäksi tehdä tuon simuloinnin. Tuo ohjelma on siitä kiva että se on ilmainen.

Tähän loppuun olisi pari kysymystä :

A) Millä te piirtelette noita rautalankakuvia ? Eli kaipailisin helppokäyttöistä ja edullista piirto-ohjelmaa jos käy niin että GSimple:stä loppuvat ominaisuudet. Onko jollakulla kokemusta enempi tuosta GSimplestä ?

B) Onko niin että Autocad:in dxf-tiedostomuodolla voi tuossa ylläkuvatussa prosessissa oikaista joitakin steppejä ? Mach 3 ilmeisesti pystyy importoimaan tuota tiedostomuotoa, mutta miten siinä tapauksessa määritetään nuo työkalut ja työstöradat vai voiko dxf-kantaa niitä mukanaan ? Luulin ainakin aiemmin että dxf on vain vektorigrafiikkaa ?

C) Tuo Cut2D on testiversion perusteella aika mukava ja helppokäyttöinen ohjelma työstöratojen määritykseen, mutta sillä ei pysty juurikaan piirtämään. Vai onko tuohon piirtämiseen joku kiertotie olemassa ?

Tähän saakka olen kirjoitellut tuota G-koodia ihan käsin kun olen konetta testaillut ja lisäksi hyödyntänyt Mach 3:n mukana tulevia Wizardeja, joista on apuja yksinkertaisten muotojen tekoon, mutta nyt pitäisi päästä oikein piirtelemään.

Terv. JuhaV


#15
Terve,

Tuo Mach:in perusnäyttö/käyttöliittymä ei ole visuaalisesti ihan selkein mutta ainakin itse koin aloittelijana huomattavaa homman selkeytymistä kun kävin lataamassa Mach:in sivulta http://www.machsupport.com/screens.php näyttömalliksi "Blue Screenset for Mills".

Nytten homma näyttää tältä : http://files.myopera.com/v2tre/albums/677830/1mach3skin.jpg

Mielestäni nappulat ja tekstilaatikot tulivat huomattavasti helppolukuisemmiksi.

Onkos joku paikka mistä noita Mach 3:n Wizard-makroja voisi löytää lisää ?

Terv. JuhaV
#16
Terve,

Tähän saakka olen testaillut tuolla demoversiolla joka toimii siis muuten mutta omaa 500 rivin ohjelmarajoituksen ja joitain rajoituksia Wizard:ien toiminnassa.

Rouvan läppärillä olen pyöritellyt CNC-konetta mutta se on aiheuttanut hieman kärhämää ja kotirauhan takaamiseksi hommaan tarkoitukseen varmaan toisen PC:n.

Kysymys : Jos nyt ostan Mach 3 lisenssin ja käytän sitä ensin tuossa läppärissä ja myöhemmin hommaan toisen PC:n (jossa on lisäksi ISOMPI näyttö jonka näkee vähän kauempaakin), niin tuleeko ongelmia saman lisenssin (lukituskoodin) käytössä tuossa toisessa koneessa ? Käytännössähän installoin Mach 3:n kokonaan uudelleen tuohon toiseen koneeseen puhtaalta pöydältä.

Varmaan joku on uudistanut ohjaus-PC:tään ja käytännössä tietää miten kävi ? En heti ainakaan tuolta Mach 3:n kotisivuilta pongannut tähän selkeää vastausta.

Terv. JuhaV
#17
Terve,

Sähkötöitä edessä. Pelastin kierrätyskeskuksesta tuollaisen ison PC-kotelon ja laitoin siihen alumiinista uuden etulevyn :
http://my.opera.com/v2tre/albums/showpic.dml?album=677830&picture=9318623

Virtalähteeksi kokeilen tälläistä made in Honkong 500W 48V 10.4A Switching Power Supply (+konkat+suojadiodi) :
http://my.opera.com/v2tre/albums/showpic.dml?album=677830&picture=9313924

Millaisia liittimiä ja kaapeleita olette käyttäneet askelmoottoreille ?

Tuollaisia lukittavia mikrofoniliittimiä on ainakin saatavissa helposti :
http://fi.farnell.com/deltron/700-0400/socket-xlr-free-4pole/dp/1193901

Virta-arvot näyttäisivät olevan kutakuin noilla liittimillä riittävät.

Onko hyviä vihjeitä edukkaista ja toimiviksi todetuista liitinmalleista ja kuinkahan pitkä kaapelointi moottoreille on ok ja millaista kaapelia (suojaus) kannattaisi käyttää ?

Terv. JuhaV
#18
Onkos kellään tietoa/kokemusta hiilikuidun koneistuksesta jyrsimällä ?
Millaisilla teriä vaatii jne.
Miten sen koneistuksessa syntyvän terveyspölyn kanssa pitäisi toimia ?
Tehokas imuri ?

- Juhav
#19
Tuolta löytyvästä pdf-luettelosta olen tutkiskellut noita hammashihnoja ja hihnapyöriä :
http://www.movetec.fi/fi/index.php?aihe=tuotteet&aihetark=HAMMASHIHNAK%C4YT%D6T&aihetark1=Komponentit

Osaakos joku ihan lonkalta todeta mikä ero on AT3 ja AT5 hammasprofiileilla ?
Kertooko tuo luku jolloin tapaa hampaan "vahvuuden" eli sitä kautta tehonsiirtokyvyn ? Näyttävät samalla hammasluvulla varustetut AT3 hihnapyörät olevan halkaisijaltaan huomattavasti (3/5 osaa ?) noita AT5-pyöristä.

Jos jyrsimeen on tulossa 220 Ncm (X,Y) ja 650 Ncm (Z) askelmoottorit, niin kuinka leveää hammashihnaa tuohon pitää tarjoilla ? Riittääkö 10 mm vai pitääkö olla 16 mm ?

Sopiiko esim. AT3 16 mm hihnalla ?

Noista hihnoista en sitten ole myöskään päässyt vielä selville siitä että mikä materiaali olisi näihin CNC-hommiin sopivin "hinta/laatu" suhteeltaan.

Nimim. "uuden harrasteen parissa niitä kysymyksiä piisaa"
#20
http://www.ultimage.fi/store/tuotteet/Tyokalut-ja-tarvikkeet-Tarvikkeet/Digitaalinen-tyontomitta-2-679

Nuo kun ovat varsin edullisia niin olen jo pitkään miettinyt että saisiko noista manuaalisorviin halvan mittanäytön kiinnittämällä itse näyttöosa kelkkaan ja sitten "varsi" sopivasti sorvin runkoon tavalla x.

Koska tuo asteikko on helposti nollattavissa niin liikkeiden mittaaminen olisi aika kätevää.

Onkos joku kokeillut modata noita tähän käyttöön ?

Onko tietoa siitä miten nuo tarkasti ottaen toimivat ? En löytänyt pienellä Googlettamisella tarkempaa selitystä niistä. Pitänee purkaa yksi ihan mielenkiinnosta  ;D

- JuhaV

PS. Jopa halvoissa malleissa on useissa liityntä, josta mittatietoa voi lukea sähköisesti ulos.
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk