Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Homing EMC:ssä

Aloittaja Orbitrek, 21.02.10 - klo:21:18

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Orbitrek

1:
Laittaisin tilan puutteen vuoksi z-akselille vaan kaks kytkintä joista toinen olisi -raja ja toinen olisi +raja sekä kotiasema kytkin. Kaikki muut rajat paitsi tämä Z-akselin positiivisen pään raja/kotiasema on io-puutteen vuoksi kytketty sarjaan. Kuinka tuo tulis conffata emc:ssä, kun haluisin yhteen pinniin siis määrittää all limits ja toiseen z-home/z-positive-limit. Kun tuon jälkimmäisen asettaa step-configissa, niin se over-ridaa tuon all limitsin veks. Ja sama käy jos nuo asettaa HAL:ssa. Eli kuinka voin asettaa yhteen pinniin jotain "all-limits-paitsi-z-positive"

2:
Entäpä kun homing rutiinissa kone lähtee hakemaan home-kytkintä, mutta lähteekin jo alun alkaen väärään suuntaan. Eli esim akseli luulee olevansa arvossa esim 60, mutta todellisuudessa onkin jossain 120 ja kytkin on kohdassa 100mm. Kuinka sanon koneelle että nyt haet poika kytkintä väärästä suunnasta. Vai pitääkö tuo aina ajaa käsin ikään kuin home-rajan alle?

-kiitos avuista

masaV

itse mietin limittejä ja home paikkaa myös knu nyt tuli ekaa kertaa noita kateltua, että mitenkähän ne kytkee kun ei noita ole tuossa pinneisssä kuni X;Y;Z limit mihin pinneihin kytken home position, eli limitit olisi ne päätyrajat kytkimet, home olisi eri kytkimet 0,0,0 paikalle, eli jokin mekaaninen paikka jonne ajaa niin on home jossa voi sitten vaihtaa terät tms, ja nollaa nuo akselit.valikossa kuitenkaan ei ole määrityksiä kuin joko all limit, x-limit, etc, ja erikseen home limit noille pinneille. linuxcnc 10,4... lts asennettuna. pc ilmoittaa että ei tuettu päivityksiä mikäs tuokin vika on, väärin asennettu vai joku ihan vanha versio ? tuo rauta kun on itsessään jo erikoinen niin uusimpia ei vissiin edes kananta asentaa, passiivi jäähdytyksellä oleva mini pc 1gb ram ja 4gb compact flash kovolla. oleva linux rauta jonka sain tuohon käyttöön ilmaseksi.

ttontsa

 hakusuunta ainakin määräytyy noiden home search ja latch vel nopeuksien etumerkin mukaan. Eli jos muutat 60 nopeuden -60 niin suunta muuttuu. Löytynee taas sieltä manuaalista..
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

Isto

Eli haluat laittaa joka akselille 3 kytkintä (päätyrajat + erillinen home).

Silloin kaikki rajat laitetaan yhteen ja kytketään "all-limits" signaaliin, tätä varten tarvitaan yksi ulkoinen IO- linja ja kaikki kytkimet sarjaan. Jokaiselle kotikytkimelle tarvitaan oma IO- linja ja ne kytketään signaaleihin "home-x", "home-y", "home-z" (vai oliko ne "x-home" jne ?)
hal- tiedostossa tähän tyyliin:

net home-x          <=  hm2_5i25.0.7i76.0.0.input-15
net home-y          <=  hm2_5i25.0.7i76.0.0.input-14
net home-z          <=  hm2_5i25.0.7i76.0.0.input-13
net all-limits      <=  hm2_5i25.0.7i76.0.0.input-12

net home-x          =>  axis.0.home-sw-in
net all-limits      =>  axis.0.neg-lim-sw-in
net all-limits      =>  axis.0.pos-lim-sw-in

net home-y          =>  axis.1.home-sw-in
net all-limits      =>  axis.1.neg-lim-sw-in
net all-limits      =>  axis.1.pos-lim-sw-in

net home-z          =>  axis.2.home-sw-in
net all-limits      =>  axis.2.neg-lim-sw-in
net all-limits      =>  axis.2.pos-lim-sw-in


hm2_5i25.jne tilalle pitää tietysti vaihtaa oikeat io- linjat, tässä esimerkissä on Mesa 5i25 kortti.

Alkuperäiseen ongelmaan ratkaisuksi pitäisi käydä tämä, pitää tehdä käsin hal- tiedostoon eikä wizardilla.
Ini- tiedostossa pitää lisäksi Z- akselille asettaa HOME_IGNORE_LIMITS=1

net home-x          <=  hm2_5i25.0.7i76.0.0.input-15
net home-y          <=  hm2_5i25.0.7i76.0.0.input-14
net home-z          <=  hm2_5i25.0.7i76.0.0.input-13
net all-limits      <=  hm2_5i25.0.7i76.0.0.input-12

net home-x          =>  axis.0.home-sw-in
net all-limits      =>  axis.0.neg-lim-sw-in
net all-limits      =>  axis.0.pos-lim-sw-in

net home-y          =>  axis.1.home-sw-in
net all-limits      =>  axis.1.neg-lim-sw-in
net all-limits      =>  axis.1.pos-lim-sw-in

net home-z          =>  axis.2.home-sw-in
net all-limits      =>  axis.2.neg-lim-sw-in
net home-z         =>  axis.2.pos-lim-sw-in


Täältä http://linuxcnc.org/docs/2.6/html/config/ini_homing.html löytyy lisää tietoa asetuksista

Päivitykseen en osaa vastata, joskus jotkut asennukset kieltäytyy päivittymästä. Toisaalta jos käyttää konetta vain jonkin laitteen ohjaamiseen niin eipä niitä päivityksiä tarvitsekaan (paitsi ehkä linuxcnc). 10.4 on ubuntu- versio, ei linuxcnc (uusin on 2.7)

masaV

erilliset i/o linjat, hmm, tuossa 2 kpl erilaisia kortteja eka on tuo punainen tb6560 versio 4v3 ja sen limit sw liittimiin tulee tuon ohjeen mukaan vain 1kpl/akseli ja kaikki akseli/liitin---maihin. ohjeen mukaan. lpt pinnit 10,11,12,13

tuo toinen kortti on joku halpa HY-jkm5 cnc kortti jonka tilasin kun tuohon saa lisättyä 7-segment näytöt joka akselille, sen limti sw 2 ruuvia/akseli ja e-stop. mitä siihen saa kytkettyä kiinni ei muita.

tuo hy-jkm5  kortti ohjailee sitten h-div268n- 5A stepperiohjaimia 1/akseli.
sekä 1 rele.

noh kunhan tuo runko valmistuu niin mietitään sitten noita limittejä paremmin, vielä ei ajankohtainen ihan ja ymmärrys noista mihin ,miten. olisi vain hyvä jos noihin saisi ne pakolliset päätyrajat sekä jotenkin vielä ruksattua sellaisen nollaavan home paikan. että kun ajaa aina alkuun sinne niin nollaisi kaikki akselit ja ei tulisi virheitä siten ainakaan. itse mietin että home olisi hyvä olla vasemmalla edessä nini ei tarvitsisis kurotella pitkälle pöydän päälle kun vaihtaa terää tms, entäs kun kaksipuoleista levyä työstää ?

miettinyt miten tuokin käytännössä menee kohdilleen, esim kpl ajat ekan puolen, sitten käännät kpleen, mites kohdistus ja uusi koodi sisään aloitus oikeasta paikasta ? esim,20 mm vanerilevy josta pitäisi leikata ulos 2 puolinen kpl.
peilikuvahan siitä pitää myöskin tehdä kait, käännät niin vasen onkin oikea ja sitten paikoitus oikeaan kohtaan pöytään jotenkin ,hmmm

Isto

Pikahaun perusteella TB6560- kortin limitit menee vaan kortin läpi (ehkä bufferilla/optolla) suoraan lpt:lle. Niitä voi todennäköisesti käyttää mihin tahansa input- tarkoitukseen.
HY-JKM5 sama juttu eli inputit pitäisi olla käytössä mihin tahansa vaikka ne onkin nimetty limit.

4 inputtia siis riittää jos haluat päätyrajat (= 1 input) ja 3 akselin kotikytkimet (= jokaiselle 1 input). Linuxcnc mahdollistaa myös päätyrajakytkimen käytön kotikytkimenä (home_ignore_limit- asetus) ja kaikki kotipaikatkin voi olla samassa inputissa (home_is_shared ja home_sequence- asetukset) jos kotiutus tehdään akseli kerrallaan eikä samaan aikaan.

Kotipaikka pitää olla sellainen johon koneen voi turvallisesti ajaa käynnistettäessä, sillä ei ole merkitystä siihen missä kohtaa työaluetta kappale on tai missä on kappaleen työkoordinaatisto.
Terän vaihdon vuoksi kotipaikkaa ei tarvitse vaihtaa vaan asetetaan paikka johon ajetaan terän vaihtoa varten (tool change position).
Muuten ei ole väliä mutta kannattaa valita Z koti niin että on mahdollisimman kaukana pöydästä...

Työtä suoritettaessa ei kannata käyttää absoluuttista paikkaa. Työrata tehdään niin että 0,0,0 on esim jossakin aihion kulmassa ja aihio kiinnitetään johonkin koneen pöydälle. Sitten ajetaan käsin kone kohtaan joka vastaa ajon 0- kohtaa (vaikka akseli kerrallaan) ja kerrotaan koneelle missä ollaan (touch off).
2- tai useampipuoleisia kappaleita tehdessä pitää esim porata tai jyrsiä sopivat paikkamerkit joiden avulla aihion voi taas paikoittaa oikein käännön jälkeen. Liikkeistä ei tehdä peilikuvia vaan alapuolen työ tehdään niin että se alkaa taas oikeasta paikasta yläpuoleen nähden
Olen itse tehnyt 2- puoleiset kappaleet niin että ylä- ja alapuolelle on oma ajo ja molemmissa 0 on yleensä määritetty samaan pisteeseen. Ajan ensin toisen puolen, käännän kappaleen ja kerron koneelle uudelleen missä on 0 ennen toisen puolen ajoa.
Jos koneessasi ei ole työkalunvaihtajaa eikä teriä saa helposti aina samaan paikkaan niin tee myös jokaiselle terälle oma ajo jolloin jokaisen terän voi erikseen nollata oikeaan paikkaan.

saulij

Kotikytkimillekin riittää yksi tulo, ellei ole pakottavaa tarvetta ajaa kaikkia kotiin yhtäaikaa.

Kotiasema on kätevä silloin, kun koneen pöydässä on puristin, jossa on kiinteä nolla jossain leuan nurkassa. Silloin ei tarvitse aina ahkea nollaa, vaan se löytyy kotiaseman kautta. Esim koordinaatistossa G54. Täytyy vaan olla tarkkana, ettei sitä tärvää. Jos tekee jotain muuta hommaa jossain toisessa koordinaatistossa(=nolla on eri paikassa) käytettään G55, G56 jne.

Itse en ole kotiasemaa käyttänyt kuin muutaman kerran... oon aina onnistunut tärväämään puristimen nollan jotenkin. :D

Toki kotiaseman suhteen voi asettaa softarajat. En ole koskaan jaksanut sitä tehdä...

ttontsa

Itse pohdiskelin jos alkaisi käyttää G55 porapuristimen nollana. Eli ensin homing konekoordinnatistolle. Sen jälkeen ajetaan G55 koordinaatistolla porapuristimen nurkkaan ja sitten vaihdetaan ja nollataan G54. Eli G54 käytettäisiin aina kappaleen mukaan nollana. G55 pitäisi aina sisällään porapuristimen nurkan. Toi G54 on saulij:nkin sanojen mukaan varsin helppo sössiä. Itselläkin on tehty "pikanappeja" x, y, z koordinaateille, eli napoia painaessa tulee ruudulle ns taskulaskin johon näppäilee hiirellä koordinaatin ja ok. Näiden referenssi kuin myös valmis mackrojen tuppaa olemaan se G54.

Homing on kyllä varsin tarkka eli ensin ajellaan rajakytkimelle, siitä seuraavalle servon indeksipulssille. Ja sen jälkeen konekoordinaatiston nollaus.
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

petko

Ajan servomoottoreita step-dir moodissa Mesa 6i25-7i76 ydistelmällä.
Pähkäilin muutamana iltana homing- toteutusta home-kytkimen & servon index-pulssin yhdistelmällä.
En saanut ko. yhdistelmää toimimaan mitenkään järkevästi, eikä tämä kait onnistukkaan step-dir moodissa ihan suoraan?

Tänään törmäsin vastaavaan ongelmaan täällä:
https://forum.linuxcnc.org/forum/10-advanced-configuration/27102-fail-to-homing-mechanical-switch--index-pulse
Asensin linkistä löytyvän HAL-komponentin ja tuollahan tuo toimiikin juuri toivotulla tavalla.
Eli ajo home-kytkimelle -> hidastus index-pulssia varten -> pulssin jälkeen ajo haluttuun home-asemaan.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk