Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Sähköinen syöttövaihteisto

Aloittaja Jonne, 26.10.09 - klo:22:38

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Tauru

Taas homma etenee, tässä pari kuvaa missä ollaan menossa:


porepe

 ???  Onpahan ainakin massavirrasta poikkeava kone  ;D
Lievästi haiskahtaa hifistelyltä mutta kukin tavallaa...
MUTTA HIENO ON EI VOI MUUTA SANOA.

Automaatio lienee maksanut x2-3 aihioon verrattuna.
Petri Junnila
Mynämäki

Tauru

Ei voida puhua hifistelystä sinun Deckeliin verrattuna, toki joiltakin osin käytettävyys paranee. Esimerkiksi kierteiden nousun asettelu rattaita vaihtamalla alkoi nyppiä, jatkossa teen kierteitä ja kartioita vaikka en niitä edes joka projektissa tarvitsisikaan.
Tämä on edullisempi paketti kuin voisi arvata, hinnoista kuitenkin vastaa Jonne.

porepe

Eihän Deckel ole suhteessa läheskään yhtä "PIMPATTU"
Sen uskon kyllä että hinnat saa kohdilleen sopimalla. Mutta normi hinnoin aika oksettava sijoitus kuten olisi Deckelkin.
Tuossa sun projektissa on porauduttu juurikin ongelman varsinaiseen ytimeen. Noiden pikkusorvien suurin puute/ vika on juurikin käyttöergonomiassa ja eteenkin tuossa ainaisessa rattaiden vaihdossa...

Otsikoksi voisi vaihtaa vaikka slouganin... "JONNE PLEASE PIMP MY LATHE"

tosin en tiedä paljonko on tunteja tullut kummallekkin
Petri Junnila
Mynämäki

Tauru

No niin, nyt on taas hieman projekti edennyt. Johdotuksien siistiminen alkaa olla valmista, enää käsiohjaimen kiinnitys ja x-akselin servojen johtojen niputus.
Toki pitää vielä tehdä X-akselin hihnan suojus mutta sen puuttuminen ei estä mitenkään sorvaamista, pitää vain olla tarkkana että pitkät lastut eivät mene väärään väliin.

Minä aloitan 'dokumentoinnin' oman toteutuksen osalta. Jonne varmaan tarkentaa ohjauksen ja servojen osalta mitä on tehty ja mitä muita vaihtoehtoja on olemassa.
Aloitan ensin yhdellä kuvalla ja sitten pikkuhiljaa lisää kuvia, vaihteiston toiminnot kuvattuna, videoita yms. niin että kaikille tulee pakottava tarve tuunailla omat sorvinsa.

Kaiken kaikkiaan lopputulos on hyvä jo nyt ja kun softaan Jonne ehtii tehdä vielä pari pientä parannusta niin sitten tilanne on loistava.Tauru

Dokumentointi on välillä vaikeaa ja olen tovin pohtinut miten ja mitä tästä sähköinensyöttövaihde-projektista kannattaa kirjoittaa. Kun muuten ei tunnu syntyvän tekstiä niin keksin että lähden etenemään väärinpäin. Yleensä rakennusprojektia kuvataan alusta loppuun, tällä kertaa teenkin niin että näytän mitä lopputuloksella tehdyn kappaleen ja lähden purkamaan sitä kautta asiaan.

Puuhapajan tasohiomakoneesta puuttui hiomalaikan kiinnitysholkki. Holkissa on 1:10-kartioreikä ja laikan kiinnitysmutteriin päätin tehdä M32x1 kierteen. Sekä kierre ja varsinkin kartio ovat haasteellisia tehdä perinteisellä pienellä manuaalisorvilla. Kierteessä ei toki ole muuta kuin sopivan nousun vaatimien rattaiden vaihtaminen edestakaisin. Minä sitten lupasin holkin tehdä Ollille kunhan saan tuunattua sorviani riittävästi.

Sähköinen syöttövaihteisto tekee helpoksi kierteiden ja kartion sorvaukset.
Kartion suhteet naputellaan kosketusnäytön kautta logiikalle ja sitten vain automaattisyötöllä ajamaan lastua. 30mm syvä kartio onnistui ekalla kerralla sen verran hyvin että kun tökkäsin holkin akselin kartioon niin en meinannut saada sitä irti näppivoimin.

Normaalisorvauksessa syötön voi valita 0.001mm tarkkuudella (eihän kiinapaskasorvi oikeasti ihan tuohon tarkkuuteen pääse) ja syöttöä voi muuttaa aivan vapaasti kesken sorvauksen. Kierteen sorvaus menee samalla tavalla eli asetetaan sopiva nousu, laitetaan automaattisyöttö päälle ja kara pyörimään. Toistaiseksi pitää kelkka ajaa takaisin pyörittämällä karaa takaperin, Jonnella on mietinnässä tähän vielä parannuksia.
Tuon kierteen tekemiseen meni pari minuuttia kun aikaisemmin aikaa olisi kulunut rattaita vaihtamalla puoli tuntia + tovi manailua rattaiden vaihdon hankaluudesta. Karalla on enkooderi jonka perusteella servo pyörittää trapetsiruuveja syötössä joten karan nopeuden muutokset eivät vaikuta nousuun per kierros.

Lyhyesti todettuna sähköinen syöttövaihteisto parantaa pienen vaihteettoman manuaalisorvin käyttöominaisuuksia todella paljon.

Kosketusnäyttöpaneelin kautta määritellään syöttö ja kartio. Logiikan kannalta input voi tulla muualtakin kuin näytöltä, esimerkiksi kiertokytkimiltä mutta tästä Jonne voinee kertoa tarkemmin kiinnostuneille. Näytössä on positioiden lisäksi karan kulma- ja nopeusnäyttö.

Sorvaaminen tapahtuu MPG-käsipyörien avulla jotka siis ohjaavat servomoottoreiden kautta z- ja x-akseleita. Joystickillä saa automaattisyötön kaikkiin suuntiin ja lisäksi pikaliikkeen tikun päässä olevalla napilla. En löytänyt mistää sopivan kokoista lukkiutuvaa joystickiä niin piti se sitten tehdä itse, rahallinen säästä muutamia kymppejä mutta aikaahan tuohon paloi useita tunteja. Käsipyörien toimintanopeus voidaan säätää kosketusnäytöstä ja jatkossa tulee vielä erillinen kytkin ohjausboksiin. Kytkin on jo paikoillaan mutta kytkentä puuttuu ja softaankin se pitää rakentaa.

Tämä ei ole vielä kovin kummoinen dokumentointi joten kysykää tarkennuksia yms. niin minä vastaan ja toivottavasti tämä rohkaisee muitakin tuunaamaan omia sorvejaan. Jonne on aika pätevä kaveri tekemään näitä. Servot, logiikka, softa ja sähkökytkennät on Jonnen tekemää, minulle jäi mekaaniset asennukset ja laitteiston kehuminen. 


mpr

Mukava nähdä että projekti on maalissa.
Pistäppä kuvia kokonaisuudesta missä näkyy koko sorvi ja kosketusnäyttö ym. käyttö laitteet.
Videon pätkä tositoimista olis kanssa mielenkiintoinen nähdä.
Onko vakiolastuamis nopeus toiminto eli karan kierrokset nousee kun mennään keskiötä kohti?
Myös kustannus puoli kiinnostais.

Tauru

Jep,
laitan lisää kuvia ja videotakin on luvassa jollain aikataululla.
Toistaiseksi vakiolastuamisnopeutta ei ole mutta en usko että se on kovinkaan monimutkaista lisätä softaan. Nythän ollaan softassa vasta versiossa 1.0 eli aivan varmasti lisää ominaisuuksia tulee.
Kustannuspuolesta taitaa olla parempi että Jonne ottaa tähän kantaa koska vaihtoehtoisia kokoonpanoja on aika paljon.

kytkijä


PekkaNF

Tuo on todella hieno.

Tosin aika kaukana alkuperäisestä ELS:tä.

Olisi kiva tietää miten monta pulssia tulee karalta ja mikä on servosysteemin resoluutio johtoruuvilla.

Pekka

Tauru

Pekka:
karalta tulee 1024 pulssia ja resoluutio on riittävä, tarkemmin en osaa sanoa. Kellotin liikkeitä ja pystyy alle 0.01mm tarkkuuteen.
Laitan tästä vaikka videota kunhan ehdin sen tekemään.

Tauru

Kytkijä: kierteen nousu toki onnistuu, mutta ennen kuin lupaan mitään niin laita tarkempi piirustus.

Tauru

Täällä on ollut hieman hiljaista mutta koetan elvyttää keskustelua. Tarkoituksena on tehdä pari videota joissa näkyy hieman paremmin vaihteiston ominaisuudet. Ensin pitää vain tehdä teline puhelimelle ja sitten vielä opetella videon editointia.


kone

Moro!
Minulla Jonnelta saatu ohjelma tallessa Delta releelle ja näytölle.
Mutta en osaa kytkeä Mitsubisin servomoottoriin,2 kpl.

Sorviin.
Onko joku joka osaisi ja jaksaisi opastaa tätä todella tarpeellista projektia?

Perussähköt ja juotin on käsissä.

M.B

kone

Jaha.
Olipa apuja, jotta kirjaudun ulos ja lopetan tilin. 

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk