Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Miguel-

#121
Johteet ja ruuvit / Vs: Ruuveista?
14.03.09 - klo:19:13
Ei ole oikeastaan mitään väliä.. Tai riippuu vähän, millaista järjestelmää tekee..

Servosysteemissä kannattaa sovitella välityksen kierrosnopeudet kohdalleen tietyllä ruuvin nousulla. Askelmoottorijärjestelmässä 1:1 vedolla kannattaa laskea ruuvilla saatava minimiaskel sekä kierrosnopeudet ja askelnopeudet halutulle akselinsiirtymisnopeudelle sekä katsoa, että tarkkuus riittää minimiaskelissa ja että kierros- tai askelnopeus ei ole liian iso moottorille tai ohjaimelle (tai tietokoneelle) halutulla siirtymänopeudella.

Muuten ei ole väliä, millaiset ruuvit löytyvät -koneohjaus laskee akseleiden siirtymät oikeaksi eri nousuilla oleville akseleille..

;)
#122
tai sit vaan littu kiinni vga:lla, varsinkaan pienemmillä tarkkuuksilla ei eroa edes huomaa. Nykyisessä näytössä 1680x1050 huonolla vga-piuhalla ja tekstinkäsittelyssä näkyy pienet varjot reunalla (eli mustan ja valkoisen rajalla), keskeltä kuva on tarkka..
#123
Lainaus käyttäjältä: Maukka - 04.02.09 - klo:18:15
Onkos kukaan kokeillu toimiiko toi lisä osa linuxilla?

Jonkin aikaa sitten testasin pikaisesti ja ei näyttänyt toimivan; tosin voi olla, että tein jotain väärin :D
#124
Laitettu YV johdeyksiköstä, lineaariyksiköstä ja energiansiirtoketjusta.
#125
Omaan vehkeeseen tuli nuo arc euro traden 180NCM motit ja vaihdoin pari päivää sitten nuo trade:n pienemmät ohjaimet, lpt-sovitin on tee-se-itse-mallia.. Täytyy sanoa, että yllättävän hyvin toimii nuo ohjaimet; vauhtia suoravetoisella 10mm/kierros kuularuuvilla (jäykkiä kohtia lötyy, eli puhtaalla kohdalla nopeuden sai jonnekin yli 5m per minuutti) sai hieman päälle 4m per minuutti, microstepping on 8. Hintaa ohjaimille tuli jotain ~160e plus pankin kulut, mukana tuli myös 3 kpl ER16 pidikkeitä (á 5.6 puntaa), motit hankin jo aikaisemmin.
#126
Millä jännitteillä ja ohjaimilla ajelet mottia? Jos moottori on esim. 5V per vaihe, ei sitä kannata ajella viidellä voltilla, vaan korkeammilla jännitteillä virtarajaa vasten. ;)
#127
Sain käsiini tuollaisen Control Technique:n VCD 55 -taajuusmuuntimen. Laiteeseen menee 1~ sisään ja siinä on ulostulo 0.55kW 3~ motille.

Kysymys olisi, että riittääkö kyseisen kokoinen moottori teräksen jyrsintään millään nopeuksilla? Entä muihin metalleihin? Maksimiteräkokona on noin 14mm tms.

Taajuusmuuntimia löytyy vielä tämän lisäksi 2 kpl, jos jotain kiinnostaa (PM)?

Tietoja muuntimesta:
Taajuusalueet: 0-100, 0-120, 0-220 ja 0-440 Hz
Laitteessa on asetettavissa kiihdytys ja hidastusajat 0.2 - 30s sekä erilaisia jarrumenetelmiä
Laitteessa on ylikuormitus-, virtaraja-, piikkivirta-, oikosulku- ja ylijännitesuojat.

Lisätietoa löytyy: http://www.skscontrol.fi -> Esitteet -> Sähkökäytöt -> Taajuusmuuttajat -> Poistuneet tuotteet -> VCD -> VCD55-75 User Guide
#128
Löysin (hieman myöhään) tämän suomalaisenkin forumin ja ajattelin tänne laitella jotain tuosta omasta (p)rojusta, dvdplazalle laitoin jo jotain juttua tästä vehkeestä ennen tänne eksymistä :)

Aloittelin alunperin tuon vehkeen kasailua joku 3-4v sitten ja tekeminen jämähti, kun sain piirilevyt syövytettyä ja porailtua sekä yhden valmispiirilevyn... Jonkin aikaa sitten sain tietää, että naapuri oli saanut käsiinsä käytetyt R&K:n lineaarijohteet kuularuuveilla ja hän kaupitteli niitä minulle kohtuu halvalla. Siitähän se potku persuuksille sitten tuli taas ja projekti käynnistyi uudelleen :) Vehje tulee suurimmaksi osaksi puun jyrsintään, mutta myös alumiinia / pehmeitä metalleja olisi tarkoitus päästä jyrskäyttämään.

Olin jo tuota runkoa kasaillut silloin aikaisemmin ja hommaillut hydraulisylinterin männänvarsia johteiksi. Alunperin työstöalaksi piti tulla noin 1000mm x 500 mm x 100 mm. R&K:n PLS2-80 johteet olivat 900 mm liikkeellä, joten luonnollisesti tämä valittiin X- ja Y-akseleiden liikkeiksi. Z-akselin liikerata kasvoi noin 300mm:n. X-akselin johde on päistään n. 50mm:n matkalta jäykistynyt (ei ole nähtävästi ajeltu niin pitkiä matkoja aikaisemmin), joten saa nähdä, miten sen saa liikkumaan täyttä aluetta.

Steppereiden ohjaukset perustuvat kolmeen L297-8 -pariin sekä itse suunniteltuun liitäntälevyyn, johon saa rajatiedon (1kpl) sekä joka akselin kotipaikkatiedon. Liitäntälevyssä on paikat myös neljännelle akselille, mutta sitä ei ainakaan vielä tässä vaiheessa ole suunniteltu (tai tottakai pieniä pähkäilyjä aina sillontällön :D ). Virtalähteinä vehkeessä on 2 kpl PC:n virtalähteitä kytkettynä sarjaan (24V plus 5v ohjaukset). Koteloksi löytyi vanha tietokoneen kotelo, etteivät virtalähteet tunne oloansa kovin orvoksi. Ohjaavana tietokoneena toimii HP:n vanha läppäri Linuxin ja EMC:n avustamana (Linuxin kanssa olen aivan tumppu, kaitpa sitä on alettava harjoittelemaan senkin kanssa leikkimistä -esim. ei tuo uusin EMC suostunut asentumaan koska ei ollut oikeuksia tms.).

Askelmoottoreina vehkeessä on tällähetkellä 1 kpl NEMA 34 kokoinen tuntematon motti Z-akselilla sekä 2 kpl Bebekin 10e astrosynejä X- ja Y-akseleilla. Uudet moottorit on jo onneksi tilattu (tuo NEMA 34 saattaa säilyttää paikkansa, saa nähdä kun uudet moottorit saapuvat) :) . Tällähetkellä jyrsintä pyörittää Boschin 500W:n työjyyrä ajalta ennen ajanlaskua ja sähköä ;) Tilalle on kuitenkin tulollaan Makitan 3612C sekä tee-se-itse ER-16 -kara-aihio (pyörittimenä joko kyseinen makita, servo- tai oikosulkumoottori).

Z-akseli on omaa käsialaa ja tällähetkellä liikkuu M16-kierretangolla. Tarkoitus olisi tehdä tuo zeta joko kuularuuvilla tai trapetsilla (riippuen hinnoista sekä saatavuudesta) ja vaihtaa sekä rauta- että puuosat johteita lukuunottamatta alumiinisiin, kunhan tuon saa syömään alua.

Vehettä olen tehnyt ihan harrastuspohjalta ja mielenkiinnosta sekä hieman pääedellä puuhun -tyylillä, joten suunnittelufiboja on tullut ja tulee varmaan tästä eteenkinpäin :) Työvälineinä on ollut tähän mennessä: Elämää paljon nähnyt sorvi, penkkiporakone (ei ristisyöttöpöytää :( ), sähköpora, rälläkkä, Mig ja nyrkki (välillä myös hienosäätöleka nyrkkien ollessa liian kipeät) joten toleranssit ja heitot voi mitata peukalon mitalla :)

Muutamia kuvia löytyy: täältä.
Jos linkki ei toimi, olen laittanut tuonne uusia kuvia, vaihtanut kansion nimeä ja unohtanut päivittää sitä tänne :) Siinä tapauksessa voit jättää tuon /CNC..... -setin pois linkin lopusta ja mennä etusivulta CNC:n suuntaan.
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk