Myös korttimaksu toimii

Aloittelijan kysymyksiä

Aloittaja jussip, 08.10.15 - klo:21:36

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

jussip

Hei

Cnc-jyrsintä suunnittelen harrastuskäyttöön. 3 akselia ja alumiinia on tarkoitus myös saada sillä työstettyä, enimmäkseen puuta kuitenkin. Koneesta tulee sellainen jossa työstettävä kappale pysyy paikallaan, mikä lie nimeltään..

Voiko tälläisellä koneella jyrsiä kaksipuolisia kappaleita, saako siis kohdistettua palan tarkasti toisin päin takaisin? Entäs ns. ylipitkiä kappaleita useassa osassa, vaikka puolet tai kolmannes kerrallaan ja sitten siirto?
Saako alumiiniin jyrsittyä z-akselin suunnassa esim. 75mm syvän kolon? Tähän varmaan vaikuttaa terä, moottorin koko ja kiinnitys ym.

Näillä pääsis ison harppauksen eteenpäin suunnittelussa.  :)



Jussi

olli henttonen

Kyllä tuollaisella routterilla pystyy tarkkoja 2 puolisiakin kappaleita tekemään, ensin kappaleeseen porataan kohdistusreiät jotka on myös pöydässä. kohdistustappien avulla pysyy kappale kohdillaan, riippuen kuinka tarkan koneen olet rakentanut. samoim ylipitkän kappaleen voi kohdistaa tuollatavalla.
75mm taskuntekokin onnistuu alumiiniin, MUTTA

Nyt tullaankin sitten peruskysymykseen ja rungon, sekä johteiden mitoitukseen ja koneen kokoon.
ensin varmaankin kannattaa hahmottaa kuinkaisoja kappaleita aikoo tehdä ja lukea nuo säikeet läpi, missä on noita jyrsimiä ja routtereita tehty, sillä rungon, johteiden, kelkkojen, kuularuuvien  tukevuus tarvitseekin olla sitten ihan jotain muuta kun värimetalleja aletaan työstämään mittatarkasti
PuuhaPajalta löytyy routteri jonka työala on noin 500x500mm alumiinirunkoinen ja koneen paino noin 100kg, alumiinintyöstössä saa hivellä hyvin pienellä lastulla ja 8mm terällä että saa edes jonninmoista aikaiseksi, jos tuosta nyt saisi jonkinlaista osviittaa

samaan syssyyn kannattaa hieman laskeskella budjettia ja miettiä paljonko on valmis sijoittamaan servo ohjaus ja askelmoottoriohjaus on hinnaltaan aika kaukana toisistaan, onneksi servojen hinta on tulossa alaspäin.
mikäli asustelet pääkaupunkiseudulla, tervetuloa tutustumaan routteriimme, rakenteilla olevaan servoilla toteutettua routteria ja pieneen noin 150kg CNC jyrsimeen.
olli
dyykkari

jussip

Hyvä tietää että onnistuu osissa työstäminen, voi taas pienentää suunnitelmia :)
Onko vinkkejä hyvistä kirjoista joista saisi lisätietoa?

Tampereen seudulla olen mutta pidetään mielessä jos siellä päin liikun.

Miguel-


jussip

Lisää sekalaisia kysymyksiä..

Jos teen rungon teräksestä, onko lämpökäsittely välttämätön? Entäs jos sen täyttää betonilla?
Voiko rakenteen tehdä niin että siinä on pulttiliitoksilla esim. järeät i- tai u-palkit jotka irrallaan koneistetaan johteiden alustaksi?

Ohjauksesta, mitä eroa on pci-väylän korteilla vs lpt-porttiin liitettävät kortit. (muuta kuin se liitäntä :) )

Ville Vaho

Muutamia kertoja ihmetellyt metallin käyttäytymistä kun siitä otetaan siivua pois... Edes kiilateräs ei ole ratkaisu. Saati sitten hehkutus. Edelleen yksi kymmenestä menee potkurille/banaanille. Työstö aiheuttaa uusia jännityksiä... Valssaus tekee jännityksiä, vedetyssä kepissä on jännityksiä.

Hitsatessa tulee uusia jännityksiä....

Itse tekisin niin hyvillä varoilla ettei mene itkun puolelle kun vääntyy. Se alle millin lastu on kaikkein hirvein jännitysten laukoja.

Tapauskohtaista kannattaako hehkuttaa. Tukien suunnittelu on ehkä varmempi tapa onnistua... Eli ei kannata olettaa että metri kertaa metri pysyy suorassa kun pinnan raapaisee pois, edes hehkutuksen jälkeen. 50mm paksuna ja hehkutettuna pysyy jo usein suorana....

Insinööritkin tekee virheitä, joten homma ei ole yksinkertainen. Taitaa vaatia silmää ja kokemusta, vähän niinkun hitsaaminen...

-vilderi

Isto

Noissa väyläkorteissa suurena erona on nopeus ja liitäntöjen määrä. Lpt on kovin rajoittunut molempien suhteen.
Osa korteista myös tekee itse asioita ohjaavan PCn rinnalla jolloin laskentanopeutta jne ei tarvita niin paljoa.

Kumpikin voi toimia ihan ok riippuen tarpeesta. Millä aiot ohjata konetta ?

jussip

LinuxCNC ohjaukseksi, käytän muutenkin linuxia enkä omista windowsia.

olli henttonen

Kannattaa miettiä hieman etukäteen mitä ominaisuuksia aikoo koneelleen rakentaa.
Kun ohjataan LPT portin kautta loppuu äkkiä pinnit eli IO väylät kesken jota voidaan kiertää siten, että asennetaan koneeseen toinen LPT portti.
IO väyliä tarvitaan kun määrityellään rajakytkimet, väh 3 kpl jps toiset päät määritellään ohjelmallisesti, mikäli halutaan home, työkalun mittaus, kappaleen mittaus, työkalun vaihto yms yms, kaikki tarvitsevat oman IO väylän, askelmoottoreiden suunta/step omansa, Spinlen nopeus/ suunta omansa.
Eli kun karsii ominaisuuksista pääsee halvalla, mitä enemmän herkkuja IO väylätarve kasvaa ja kortin hinta samassa suhteessa, USB kortilla ei ole smoja ongelmia ja nykyään ollaan menossa ethernet  pohjaisiin kortteihin.
sama koskee oli sitten linuxsi tai windows
dyykkari

jussip

Vaikeaa on kun ei ole moisista vehkeistä mitään kokemusta. P**kaa en halua tehdä niin menee entistä vaikeammaksi :)
Yksi vaihtoehto olisi tietysti ostaa valmis suunnitelma, kuvat ym. Onko suosituksia mistä/mitkä kuvat? Netti on täynnä niitä ameriikkalaisia alumiinihärveleitä joilla pystyy kai pienellä terällä kaivertamaan puuta eikä juuri muuta.

Isto

Mesa 5i25+7i76 yhdistelmä on toiminut hyvin sorviprojektissa eikä ollut traagisen kallis.
LPT- käyttöä en suosittele vaikka se onkin halpa. Omassa jyrsimessä on 2 porttia ja olen harkinnut niidenkin korvaamista mesalla

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk