Myös korttimaksu toimii

Katkenneen teräpalan kiinnitysruuvin poisto M2.0?

Aloittaja PekkaNF, 19.12.10 - klo:22:22

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

PekkaNF

Terve

Ostin poran, joka näytti aluksi aivan virheettömältä, mutta kotona huomasin että molempien terien kiinnitysruuvit olivat murtuneet, Toinen terä tipahtunt paikoiltaan ja kun toisen ruuvia kääntelin, niin se oli "herkässä", muttei kierre toiminut kuten ruuviliitoskomponenttien pääsuunnittelija se oli ajatellut.

Ruuvi on pikaisen googlaamisella IP6 ruuvikannalla oleva M2, joten hirveesti siinä ei ole työvaroja.

Kyseessä on uudenkarheen näköinen (paitsi tietysti aivan kärejssä vähän hangaari rashia) oleva pora KOMET ABS 50 kiinnittimellä ja tän verran tietoo siitä irtoo:
KUB Quatron U11 51402
14.0/42/R
PALA: SOEX 050204 W8313
RUUVI: N00 56041 M=0.62Nm

Miten näitä normaalisti irrotellaan? En ala rakentelemaan EDM:mmää eikä tällä ole välitöntä tarvetta, mutta haluan homman selväksi ennenkun alan hommaamaan siihen paloja tms.

Kiitos,
PekkaNF

Hiekkaranta_92

Jos teräpalat paikallaan eikä aukea niin vasaralla ja jonkinlaisella taltalla pala hajalle ja ruuvi aukeaa sormin pyörittämällä. Jos taas kierteet korkannu, niin jonkinlaisella sorkkaraudantyypisellä vääntämään ylös kannanalta, samalla pyörittäen.

ttontsa

kovametalliporalla reikä keskelle, ruuvimeisseli, elektroniikkameisseli tms tai kolmi kulmainen piikiksi teroitettu tanko naputtelemalla reikään ja vääntämään. "kolmikulmatangon" voi smirklata esm poranterästä. Noin on lähteny. Tosin tuo 2mm kokoluokka tekee hommasta niinku hyttystä nussis. Melkee tekis mieli jo sanoo siel o ja pysyy.
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

hj

vasenkätisellä kovametalliporalla lähtee yleensä melko helposti. Tai hitsaa ruuviin kiinni joku akseli ja väännä pois. Vaatii tosin pienenpuoleista hitsausta ;)
Harri Joy

PekkaNF

Hmm.. vasenkätistä kovametalliporaa en tullut ajatelleeksi, ilmeisen kiva hankkia 1 kpl alle 2 mm. Mutta mulla taitaa olla yksi n. 2 mm kovametallipora, tosin se sellainen neliskanttinen ja muistaakseni tarkoitettu kierretappien yms. poraamiseen, tosin se olisi tähän liian suuri.

Ehkä se tosiaan olisi parasta yrittää takaisinpäin? Pylväspora/jyrsin ei pyöri toisinpäin, käsikoneelle en edes yritä, taitaa jäädä sorvi jäljelle. Porakin pitäisi askarrella, onneksi noiden pikkuisten katkenneiden poranterien saanti ei ole ongelma kai pulttiin puree joku normaali HSCO? Sais vain terotettua. En usko että väärin päin oleva lastu-ura on ongelma, ehkä kuitenkin paras ilman uraa.

Minkähän perkuleen lämmitys-WD40-jäädytys syklin tolle keksisi, että ensin vähän löystyy ja sitten sais sen "kierrettyä" irti....Olis edes M6...isompiin pultteihin kun poraa reiän keskelle, niin yleensä se tavallaa "romahtaa" sisäänpäin ja irtoo helposti. Tässä pitäis saada vaikeanmuotoinen kappale suoraan ja porata n. 1 mm 5xD reikä keskelle vinosti katkennutta pultin päätä....

PekkaNF

Tapani Honkanen

Menes Pekka kipinätyöstömaakarille pulmasi kanssa. Minullakin on hieno vaihtoterä jossa samaa luokkaa oleva katkennut ruuvi. Sain ilmatteeksi. Antaja naureskeli partaansa. Tutustun ensiksi sinun kärsimystiehesi. Koita puhua ilmatteeksi tai tee sellainen kone. Tai joku muu etevä kertoo millainen sen pitäisi olla. Minä koitan ehkä tuoda avuttomuuteni esille jollekin kipinätyöstömaakarille ja annan hänelle mahdollisuuden tehdä päivän hyvä työ.

hj

mulla on vino pino vasenkätisiä pieniä poria eli käymään vaan, jos liikut pääkaupunkiseudulla. Tai hitsataan mikrotigillä siihen uusi varsi. Laita YV:tä tai jotain.

Harri
Harri Joy

Tapani Honkanen

Jaa minäkö vai Pekka? Asustelen Keravalla. Kyllä tuollaiseen hyödylliseen ihmiseen kannattaisi tutustua. Otappa yhteyttä jos et karttele edunmankujaa. puh. 050-595 4464 Honkanen Tapani.

hj

No tulkaa nyt sitten molemmat,  :P
Paja Helsingissä, Pihlajamäessä, numero 041 592 912. Olen tämän illan vielä hommissa, sitten pätkittäin.

Harri
Harri Joy

JH-Q

Pienellä teroitetulla hss-piikillä (esim karkaistu vanha kierretappi tai poranterä) ja vasaralla naputtelemalla lähtee monesti. Myös kärsivällisyydestä ja vakaista käsistä on apua  :)

Huom!

Jos käytät U-poraa manuaalisorvissa, niin pakansuoja on pakollinen varuste, ja muutenkin konesuojien on oltava hyvät. Poran mennessä kappaleen läpi syntyy terävä metallikiekko joka lähtee monesti sorvinleuoista vauhtia ottaen rivakasti lentoon. Voipi upota lihaan melko ikävästi. CNC-koneella kun on noita reikiä tehty U-poralla, niin kyllä jo 30mm poran kiekko napsahtaa teräksisiin konesuojiin niin että välillä säpsähtää...

Ja lisämainintana että alle 3tn painoisella sorvilla/jyrsimellä U-poralla ei tee oikeastaan mitään. Ei riitä tukevuus. Edellisessä duunipaikassa koitettiin tunkea 7tn painavalla ja 15kw tehoisella koneistuskeskuksella 60mm U-poraa teräkseen. Loppui siitäkin teho (ts, alavääntö) ja tukevuus kesken.

Tässä taas vähän masentavia elämän realiteettejä maanantai-iltaan... ::)

PekkaNF

Kiitos tarjouksista ja neuvoista....Tämä joulunalusviikko alkaa olla jo niin täynnä siviilitekimisä, ettei ole pelkoo että käyn 2 mm ruuvinittotustalkoisiin ainakaan tällä viikolla, eikä tarve ole hirveen akuutti.

JH-Q: kiitos realismista. Oikeestan kävi niin että etsin sopivaa "pora" istukkaa ja sitten satuin huutamaan sopivan aihion joka vaikutti hyvin tukevalta, kävin hakemassa sen ja kysyin viattomasti että löytyykö samalla siihen kiinnittimeen muita työkaluja? Lähti sitten edullisesti pari 14/16 mm U-poraa ja jo aiemmin olin tutkinut että se yhtälö ei toimi mun nykyisillä koneilla, mutta tollainen alle 16 mm poran tehontarve ei ole aivan älytön, joten ehkä joku tuleva kone.....? En ollut tunkemassa sitä noin 150 kg:n kiinasorvin kärkipylkkään!

Luin tosta "diskin" lentämisestä aiemmin ja koska siitä on niin monta varoitusta, niin siihen pitää suhtautua siihen riittävällä vakavuudella. Muutenkin noi U-porat on sellaisia, että siinä olis jyrkkä oppimiskäyrä hituvirtainsinöörille.

U-porallahan ei näköjään suositella porausta esireikään. Voiskohan kuitenkin jo valmiiksi rikkinäistä U-poraa käyttää sisäsorvausteränä jos siitä poista sisemmän terän ja tarvittaessa vähän modaa sen pärstää? Olis nestekanavat valmiina. Vai onko siinä joku geometriajuttu, joka estää tämän?

PekkaNF

saulij

Edellisessä työpaikassa sorvattiin runsassti U-poralla, onnistuu hyvin. U-poralla saa myös helposti hieman suuremman reiän, esim 25 mm poralla 25,4 mm onnistuu kerralla.

U-poran toiminta vaatii käytännössä aina nesteen poran läpi, muuten sulaa.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk