Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Jonne

#31
Ei suoranaisesti liity NC-koneisiin, mutta ajattelin jakaa viimeisimmän harrastehankintani täälläkin, kun vanhat koneet kuitenkin kiinnostavat useimpia ja tässä ollaan aikalailla teollisuusautomaation juurilla: http://ennenmikrotietokoneita.blogspot.fi/2015/04/uusi-loyto-talliin-ibm-1800.html

Tarkoitus olisi koko keksintö entisöidä toimintakuntoon, saattaa ottaa jonkun vuoden elämästä... ;)







#32
Olisi tarvetta lähipäivinä kontilliselle kuorma-autolle pariksi päiväksi. Kontilla saisi olla kokoa jotain 40-50m3, eikä kuskikaan olisi pahitteeksi jos se tulee vuokran mukana. Toinen mitä tarvitaan olisi porraskiipijä 600kg kantokyvyllä, mieluiten sekin koneenkäyttäjän kanssa.

Kyseessä on vanhan tietokoneen voittoa tavoittelematon pelastus/entisöinti/harrasteprojekti, sijainti Pohjois-Karjalassa. Lisää tästä myöhemmin NC-museon ja blogini puolella ;) ...takaan että on jotain melko spesiaalia luvassa!  8)

Yhteydenotot YV:nä tai johannesthelen@gmail.com tai o44 926 33 91
#33
Myydään Traub TNS-26 sorvi osina


Nyt olisi harvinaista herkkua tarjolla, moniakselinen Traubin sorvi pyörivillä työkaluilla. Ja tämä kone ei ole iso, eli osat sopivat hienosti harrastepeleihinkin. Joihinkin osiin on tarttunut pintaruostetta, mutta mitään peruuttamatonta vahinkoa ei ole tapahtunut...


Mm.

* täydellinen työkalurevolveri
- kiinnitys VDI25
- revolverin rungossa myös X-akseli (about 100mm liike)
- pyörivät työkalut(!)
- kooderi työkaluille
- mukana Mitsubishin karamoottori (6000 tai 8000rpm) ja revolverin pyöritysmoottori


* (pää)karalaatikko
- E161 holkeille, istukka modattavissa
- pienehkö, noin 40 kg
- hydraulikäyttö
- 8000 rpm


* vastakara (pinolityyppinen, W-akseli samassa)
- E161 holkeille, istukka modattavissa
- hydraulikäyttö
- 8000 rpm
- liikepituus noin 500mm


* työkalut VDI25
- pyörivät työkalut, suora, 90 ast, sirkkelipidin, säädettävä kulma
- kiinteitä pitimiä (useita erilaisia)


* uusia karalaakereita 3 kpl
- tyyppi SNFA SEB60 7CE3 DDL
- sisä 60 mm, ulko 85 mm, leveys 13 mm


* Mitsubishi Freqroll käyttöjä, servomoottoreita, jne.


* Mitsubishin karamoottoreita


* NANN E161 -holkkisarja, noin 50 kpl pyöreitä ja kuusikulmaisia



Kuvia tulee lisää, kunhan saan koneen pilkottua!

Katso koko ilmoitus
#34
Lainaus käyttäjältä: Mika Kinnunen - 13.02.15 - klo:23:04
Mitä Jonne luulet, paljon pitää laittaa fyrkkaa peliin noin hihavakiolla, että tuosta saisi nykyaikaisella ohjauksella varustetun ja käyttöturvallisen laitteen?
Joitakin tonneja, jos ei työtunteja lasketa vaan pelkät investointikustannukset.?
Enkä tarkoita nyt Mach3 & EMC2 pohjaisia viritelmiä vaan näitä Jonne kauppaamia laatukomponentteja..

Haha, kiitoksia luottamuksesta rojujani kohtaan  ;)

No omaani mallailin jo 200W servoja, 3kW induktiokonetta ja sen sellaista. Ei niihen ihan kauheasti mene, kun kyseessä on kaksiakselinen sorvi, eikä mitään eksoottista. Servot jää tonniin, taajuusmuunnin jotain kolmisen sataa. Ohjain sitten siellä parin tonnin luokassa, C- ja Y-akselilähdöt tulevaisuuden visioita varten tulevat samaan rahaan, samoin voi vapaus valkata Fanuc 6/10/21 G-koodin makunsa mukaan parametreilla. Jos hinnasta haluaa tinkiä, niin SimplexMotionin moottoreillakin tuon saa pelaamaan...


Sitten vielä vähän muita tietoja näistä Emcon ihmeistä:

Revolveri on tälläisessä vähän "Emco", eli se räikkä/matoruuvihässäkkä. Tarvii virranrajoituksen kun ajetaan lukkoa päin, mutta siihen yksi harrastefoorumilainen on tehnyt jo upean mutikan PixAxella (PWM/virransäätimen). Toinen todellinen quick & dirty -tapa (jota jo kokeilin ja toimii) on käyttää paria tehovastusta ja relettä ;)

Alkuperäiset hihnapyörät ovat jotkin hämmentävät Gatesin tosi tiuhahampaiset, mutta Helsingin Hammaspyörän poijaat sutaisivat alkuperäisin pyöriin Deltan mentävät reiät kiilaurineen (kiitos siitä :D ) ...suosittelen kuitenkin vaihtoa AT:een...

#35

Samanalainen löytyy, 120P TURN Röhmin paineilmapakalla ja pinolilla ;) ...hieno vehjes on, pienempiin Emcoihin verrattuna käsittääkseni ihan täysi peli (mm. sorvissa Timkenin oikeat karalaakerit).

Painoa taitaa olla ehkä 200kg lähemmäs kuin 300kg...

Karamoottorina siellä on Siemensin DC-moottori, joka on muuten yhtä iso kuin sen koneen runko :D ! Akseleilla 5-vaiheiset (reluktanssi)askelmoottorit.

Tuolla voi käydä katsomassa vastaavanlaisen koneen sisuksista kuvia:
https://drive.google.com/folderview?id=0B_DR111cK6W-UkExVFpsYnR2V2c&usp=sharing

#36

Ei kellään sattuisi olemaan ajoa isommalla autolla Kiteeltä Lahteen tässä lähiviikkoina? Tarvisi kuskata 4400kg painava kone lähemmäs etelää. Mieluiten jos sattuisi vielä olemaan pilkkiauto, nostomahdollisuudet ovat molemmissa päissä hiukan rajalliset.

Kuljetustarjouksia voi nepata YV:nä tai sähköpostiin.
#37
Lainaus käyttäjältä: ttontsa - 02.02.15 - klo:17:19
Bridgeport:ssa originaali field i/o, paneelin ohjaus kytkimet, rajakytkimet, hätäpysäytystatit ja joystick:t joista rotat ja mulju on syöny kaikki suojapalkeet jo aikapäiviä sitten on tehty 110V:lla  :D :D ...Vikavirtasuoja öö what is that?

Etpä uskonut jussipaidan hihasta poranterässä riekkuessasi  että päätät päiväsi kuitenkin käristymällä muljun kyllästämään hätätattiin

:D :D :D

Tossa Bridgeport field-IO:ssa on vielä varmuudeksi vedetty nolla runkoon, että on varmasti potentiaaliero käyttäjän ja laitteen rungon välissä ;)

Jotain kehitystä kuitenkin, nyt jännite katkeaa kun muljun kyllästämää tattia painaa, sillä vanhemmassa Bridgessä oli hätäpysäytykselle 24VDC linja jonka hätätatti pisti polvilleen vastuksella(!)  8)

#38
Lainaus käyttäjältä: senaattori - 01.02.15 - klo:12:08
Hyvä löytö, siinä silmä lepäsi...mitähän on mahtanut maksaa...pari kivitaloa??

Varmaankin lähemmäs paria lentokonetta :D

#39
Lainaus käyttäjältä: Snowfly - 02.02.15 - klo:07:02
Pakko kysyä että missä hinnoissa tollaset brotherin raadot liikkuu? ja paljon on modernisointi kustannuksilla arvio?
(Yksi mahdollinen raato tiedossa)

Rungot yleensä muutamasta satasesta muutamaan tonniin. Jos on joku totaalisen loppuunruoskittu yksilö, niin ehkä tonni on paikkallaan, ehkä kilohinta. Huippuyksilöt sitten varmaan jotain kolmea tai neljää tonnia, enemmänkin riippuen vuosimallista.

Mutta se modernisointi... Jos sinulla on tarkoituksena tehdä kunnon kone työkäyttöön, niin tälläinen "oikea" kone vaatii oikeat osat, ei mitään harrastepiirilevypalapelejä, Brother on teholuokaltaan jo kuolettava tai ainakin vakavasti (itseäänkin) vammautava kone. Ohjaimen voit valita minkä haluat (varauksella), mutta älä servo- ja karakäytöistä tingi, teollisuuslaatuiset ovat aika ehdottomat, satasen säästö näissä hommissa voi olla tonnin vahinko (koska lopulta ostat ne teollisuustason vehkeet :D). Stepperit ovat tälläisen koneen kanssa täysin poissuljettu vaihtoehto, muutama masentava video löytyy aiheesta Youtubesta...

Turvallisuudestakaan ei tälläisten koneiden kyseessä tingitä, asianmukainen turvakytkentä on tehtävä. Mitään +5V tason hätäpysäytyssignaaleja printteriporttiin tai pienille piirilevynpaloille EI VOI käyttää, ovilukko ja karan tahottoman käynnistymisen ja liikkeen esto olisi enemmän kuin suotavaa.

Vaikka olen vähän jäävi Advantech-LNC:n maahantuojana niin kerrottakoon, että modaus A-LNC:llä kustantaa sitten muutamia tuhansia, näiden Bröthereiden ja sateenvarjovaihtajaisiin löytyvät valmiiksi logiikat ja kytkikset, joka vähentää työnosuutta hinnassa. Ohjaimet kaikkine varusteineen lähtevät reilusta parista tonnista ylöspäin, joka pitäisi olla aika kohtuullinen hinta teollisuustason ohjaimelle, koska harraste/PC-pohjainen ohjaus + liikeohjausboxi + käsipyörä + IO-kamat/releet + käyttötaulu ja samoissa hinnoissa ollaan, ajankäytöstä puhumattakaan... Ja vaikka PC-pohjaiset ilmaisohjelmat ovatkin ihan kiva juttu, on tuon kokoisen ja tasoisen laitteen ohjaus mielummin tehtävä jollain sellaisella, millä ei pääse Facebookkiin ;)

MUTTA... vaikka hintaa tulee koko lystille about 5000 - 10 000 riippuen miten hienosti sen meinaa tehdä, niin mitään ei tuolla hinnalla vielä kaupasta saa, siihen tarvitaan pelimerkkejä aivan erilailla. Käytetyt koneetkin samasssa hintaluokassa ovat sitten mitä ovat ja yhä edelleen käytetyillä sähköosilla ja kilotavuluokan muistilla ja RS232-tiedonsiirrolla... Vaikka rahaa menee, sitä tulee takaisinkin, yleensä käytetyn koneen sähköosilla on jokin arvo (ikävä kyllä 80-luvun Brotherin tapauksessa melko vähäinen). Hinta voi hirvittää, mutta jos rakentaa rauhassa ja jakaa summan pidemmälle ajalle, ei tunnu sijoitus niin pahalta ja lopputulos ( = Über-CNC ) tulee takuulla kiittämään tekijäänsä. Ja jos koneen tekee kunnolla, on sillä kunnon jälleenmyyntiarvokin.

Se on ihan siitä kiinni paljon on valmis käyttämään rahaa projektiin, toki sen saa halvemmallakin "toimimaan", mutta sen verran kyyniseksi olen vuosien varrella tullut ;)  etten näitä isompia enää edes harkitsisi tekeväni harrasteohjauksilla...


Ps. SO, aivan mielettömän näköinen tuli tuosta Brotherista! Siistimpi kuin se mun, prkl!  ???
#40
Sattui silmään muutama erittäin mielenkiintoinen filmi IEEE:n historiakanavalta. Teknologiasta päätellen filmit ovat 50-luvulta, ehkä 60-luvun alusta (putkia, magneettinen rumpumuisti, jne.)

Muutama huomionarvoinen asia:

- Sähköistä servotekniikkaa ei tuolloin ollut, vaan akselit liikkuivat hydraulisesti probeventiilein.

- Takaisinkytkentä nähtävästi induktiivisilla mittasauvoilla.

- Paineilmalla (!) toimiva reikänauhanlukija, siis se lukee reiät paineilmalla :D

- 3D-probemittaus (ei 2.5D) tuohon aikaan Boeingilla, melkoisen kehittynyttä touhua! Saman filmin alussa näkyy myös järkyttävän kokoinen 5-akselikone työkalun- ja paletinvaihtajalla. Osattiin sitä jo silloinkin ;)


Siitä videoita katselemaan!

Sperryn NC-ohjain:
https://www.youtube.com/watch?v=2OUpnqn4Fl0
https://www.youtube.com/watch?v=aDXvyRd3JY4

3D-mittailua:
https://www.youtube.com/watch?v=gNGMWHPwVjE
#41
Lainaus käyttäjältä: Jussik - 06.01.15 - klo:17:03
Terve

Kysymys, karakäyttö + kierteytys??

Jos kara on BT30, mulla voisi olla ylimääräisiä työkaluja tarjolla.

T Jussi


Karakäyttöna Delta C2000 ja takaisinkytkentäkortti PG01 (jossa tulot U/V/W, A/B/Z): http://www.delta.com.tw/product/em/drive/ac_motor/download/catalogue/Delta_C2000_C_EN_20131206.pdf

Tuo taajuusmuunnin pystyy ajamaan alkuperäistä kestomagneettimoottoria (itseasiassa jopa ilman kooderia) ja vähän millaisia moottoreita tahansa, myös Deltan omia sarjaliikennekoodereilla olevia A2- ja B2-servoja. Lisäksi tuossa on ohjelmoitava logiikka sisällä, mutta sitä en tässä ole tarvinut, ihan parametroinnilla selvinnyt.

Paikoitussäätö ei ole ihan täydellinen vielä, johtuen että en tarkalleen tiedä karamoottorin spekseja. Tajarissa on autotuneja joka lähtöön, jotka kyllä säätivät "sinne päin" kaiken, mutta pitää paneutua ihan ajan kanssa käsin säätämiseen (tai jostain löytää tuo moottorin speksilehti), että tuosta saa täysin buenon. Toki se nyt orientoi ja kierteyttää ihan ok, mutta kiihtyvyys paikoitusmoodissa on vähän minuun makuun heikko, täydellisyys kun on tavoitteena :D ...voi olla että nakkaan tämän alkuperäisen Sanyo-Denkin ihmeen takapihalla ja pulttaan Mitsubishi induktiokaramoottorin tilalle.

Kokoa taajuusmuuttajalla on 11kW ja moottorilla 3.1/4.3kW, koska moottori on 200V ja syöttö 400V. Lisäksi pistin tuohon 1.5kW jarruvastuksen, kiihdytys 8krpm 2sek, jarrutus 1sek  8)

Kierteytys ja orientointi menee A/B-pulssikanavalla puolisuljetussa loopissa. LNC:n PLC vaihtaa karan paikoitusmoodiin C-bitillä (jonka liipaisee M29-koodi päälle ja M28 pois) ja taajuusmuuttajalla "position mode on"-tulon ylös. Orientoinnille on oma C-bitti logiikassa minkä liipaisee M19 (ja taulun namiska tai vaikka kuun asento, ihan mitä siihen ohjelmoi ;) ) ja nivaska parametereja, millä sitten simmailla nopeus, kiihtyvyys ja offset kohdalleen. Kierteytykseen on sitten nopeus/kiihtyvyys, kiihtyvyyskompensointi, nopeuskompensointi, nopeus- ja kiihtyvyyssuodin, jne. Näistä ei ihan hirveästi tarvitse tajuta, jos ei halua, koska ohjaimen diagnostiikka kertoo suurimman jättämän ja ensimmäisen kierteytyksen jälkeen mitä parametrien arvot kuuluisivat (suurinpiirtein) olla.

Normaalissa pyörityksessä nopeus menee 0..10V (tai sitten se oli +/-10V, ei nyt muista). Toki LNC osaa kierteyttää/orientoida suoraan +/10V suljetussa loopissa, mutta tein tuon A/B-kanavalla, koska saan sitten vielä kikkailtua nelosakselin lähdön tästä 3+1-akselisesta ohjaimesta ulos (tämä on vähän monimutkainen selittää, mutta nelosakselin pystyy vapauttamaan tietylla PLC:n C-bitillä, jolloin kara voi käyttää paikoitusmoodia ja sitten taas tarvittaessa kun paikoitusta ei tarvita, voidaan ajaa samaa akselikanavaa 4th lähtönä, koska karan nopeus tuleekin analogilähdöstä... Pientä hakkerointia, kun ei tullut hankittua sitä 5+1-akselista mallia :D )

Teoriassa LNC kierteyttää aina 4000rpm:ään asti, mutta sitten pitää olla ihan oikeasti aika suorityskykyisiä osia, että edes tuota nopeutta saavutetaan missään vaiheessa kierteytyksen aikana...

BT30 työkaluja on nurkat täynnä, mutta varmaankin saat Harrille tuossa yläpuolella myytyä nipun ;)
#42

LainaaHienoa katseltavaa Jonne, on se mukava edelleenkin vahvistaa sitä käsitystä, että kun lähinurkilta loppuu vanhat Bridgeportin osat ja modernisoinnin on pakko aloittaa.....niin ei se ainakaan tietotaidosta ole kiinni.

Kiitoksia! Itseasiassa kiinnostaisi paljonkin tehdä sellainen Bridgeport S1, kun sellaisella aloitin nämä touhut. Jäi siitä omasta Bridge-projektista enemmänkin hampaankoloon, kun se ei koskaan ollut sellainen mitä olisin toivonut (kiitos aina yhtä luotettavan katastrofi Mach3:n + askelmoottoreiden :D ). Jos oikeasti innostut, niin voidaan sitenkin tehdä, että puhallat rungon, maalaat sen ja lähetät mulle sähköistettäväksi (...koska olen varmaan Suomen huonoimmat ja hitaimmat maalarit top 10:ssä ;) ), tulee sitten paluupostissa valmis kone.

Lainaus käyttäjältä: pave - 06.01.15 - klo:14:39
Muista sit kysyä minulta, kun haluat luopua.  ;D

Tottakai  8) ...ja saa tulla katsomaan paikan päälle tätäkin ihmettä! Olen tästä valmis luopumaan sitten kun kone on omasta mielestäni valmis (...ja kun uusi Maho MH600E -aihio saapuu pajalle :D). Soitteles kun ehdit!

#43
Voisi tätäkin hiukan päivittää välillä...

Nyt on oikeastaan kaikki sähköt valmiina lukuunottamatta ovilukkoa. Väriäkin saanut pintaan sinne sun tänne.

Pieni takaisku kävi työkaluvaihtajan kanssa, kun revolverin kooderi päätti jonkin heijastuman takia tulkata aseman väärin ja lopputulos: vinossa oleva revolveri + 15m/min liikkuva karalaatikko = aika iso pala irti revolverista... Mutta koneistin uuden keskiön (ei CAMia, pelkästään käyttäen LNC:n omia pikatyökiertoja) ja lisäsin yhden induktiivisen anturin (kun Brotherilta oli jäänyt aika olennainen "index"-anturi pois..) revolverin mekanismiin. Ei tule tapahtumaan toiste...

Koneella nyt on ajeltu vaikka mitä. Alumiiniin menee sukkana 16mm tappi 1000mm/min syötöillä. Polyamidi testasin 3000mm/min syötöllä, osat pysyy mitoissa eikä kone oikaise yhtään (...koska myötäkytkentä ;) ). Varmaan menee enemmänkin, mutta ei kai tälläistä vanhusta viitsi enää kiusata... Kiinteäntapinkiertetyskin tuli hierottua kuntoon (toistaiseksi johonkin 500 rpm asti, kunnes jaksaa säädellä karaa paremmaksi).

Alla sekalaisia kuvia suurinpiirtein kronologisessa järjestyksessä ja lopussa video viikonlopun koneistuksista.



































Ja loppuun vielä video. Lisää tulossa myöhemmin...
https://www.youtube.com/watch?v=DIUv2VeTOUw

#44
Lainaus käyttäjältä: senaattori - 07.06.14 - klo:21:29
Mitenkäs sen perforaattorin sais sulle .....mahdollisimman pienillä rahtikustannuksilla.... ;)


Kiitoksia perforaattorista! Tulen sen varmaan noukkiamaan kyytiin, kunhan ohi ajan!


#45
Varmasti moni foorumilainen tietää fiksaationi vanhaan teollisuuselektroniikaan (eipä näitä kukaan mukaan taida säilöä..?) ja olen jo aika mittavan kokoelman kerännyt (kiitos kuuluu monelle foorumilaiselle, lista lahjoittajista tulee aikanaan tänne!), mutta nyt kokoelmaa tarvisi laajentaa, kun vielä on pieni mahdollisuus löytää haluamansa. Kullansulattajat ja romumiehet ovat tuhonneet suurimman osan jo ja yritetään pelastaa se mitä voidaan vielä...

Eli etsinnässä KAIKKI koneistukseen (CNC-ohjaukset), CAD/CAM:iin, paperinauhoihin, tietokoneisiin (minitietokoneet, prosessinohjaustietokoneet vaikka sitten talon kokoiset), logiikoihin liittyvä. Omituiset servot/askelmoottorit (hydraulitehosteiset), vanhat mittalaitteet (digitaalit, skoopit), kokonaiset (todella vanhat) NC-koneet tai mikä tahansa tekninen laite menneiltä vuosilta kiinnostaa. Myös vinkit mistä voi löytää!


Tällä hetkellä kaiken muun ohella etsinnässä:

60-luku:
Mikä tahansa, jos siinä on vikkuvaloja, Nixie-putkia tai putkia ylipäätään!

70-luku:
Minitietokoneet ja niiden osat (esim. PDP-8, General Nova)
FANUC 200/300
FANUC 2000/3000
Okuma OSP 2200
General Electricin ohjaukset

80-luku:
CAD/CAM Workstationit kuten HP
Okuma OSP 5000



Lahjoituksia otetaan vastaan, mutta tarvittaessa maksetaankin jotain järkevää! Tälle kokoelmalle on suunnitelma tulevaisuutta varten, josta sitten kaikille alan harrastajille ja ammattilaisille tulee olemaan iloa. Tästä suunnitelmasta myöhemmin lisää  ;D

Koneita/osia tai vinkkejä voi tarjota YV:nä tai sähköpostilla johannesthelen (at) gmail.com


Ps. Huom. sellaista laitetta ei ole, mistä ei kannattaisi vinkata! Toisen romu on toisen aarre  ;)


Muokkaus: Niin, kirjallisuus, kytkikset ja muu asiaan liittyvä tieto on aina tervetullutta(esim. jos olet ollut tekemässä Nokian CNC/robotin-ohjausta, niin olisi kiinnostava kuulla tarina noidenkin ihmeiden takana)!
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk