Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - saulij

#721
Ostin kiekkoja ja lukijoita.
Kiekko DISK $9-$12 ja lukija HEDS lukija $28

sauli
#722
Aion viikonlopulla kokeilla tehdä pari UHU-korttia.
Laitan sitten tänne tietoa tuloksesta.

Sauli
#723
Muut / Piirilevyn tekeminen helposti
02.02.06 - klo:20:24
CNCZonesta löytyi mielenkiintoinen tapa tehdä piirilevyjä.

http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?t=7773&highlight=pcb+etching

Ohjeet linkin ensimmäisessä viestissä.  Pikaisen kokeilun jäkeen näyttää toimiva hyvin.
Laitan lisää kokemuksia, kunhan testailen

Sauli
#724
Lainaus käyttäjältä: masaV - 01.02.06 - klo:17:07
tämä uhu kuulostaa juuri oikealta kunnon peliltä,siitä kun saadaan käyttö yms,kokemusta ja tietoa suomeksi suomalaisille niin rupeaa olemaan jyrsin oikealla mallilla oikealle metallintyöstökoneellekin jo näkyi olevan IGB:t vaihdettavissa jopa 30A/150V asti eli riittävät. WOW
siihen vielä kunnon DC moottorit niin ei muuta kuin 100mm lastuja ajelemaan vauhdilla :D
heh ei kai nyt ihan noinkaan mut kumminkin voimaa tulisi edullisesti,oletan.

Löysin tuohon osat VEKOYsta, tulis maksaa suunnillee 90€. Tuosta FETit ja niiden ohjain on n. 50 €. Aivan kaikki ei ollut hyllyssä, mutta lupasivat tilata.
FETeiksi ajattelin laittaa IRFP260 (200V 46A).

Sauli
#725
Näyttää asialliselta nelihiiliseltä (=parempi)
Siinä näkyy olevan tyyppikilpi, mitähän siinä lukee?

Sauli
#726
Jep. Mulla on tarkoitus käyttää karamoottorina tavallista DC-moottoria, joka on varustettu encoderilla.
Rakentelin moottoriin uudet päädyt ja encoderin. Moottorissa on molemmissa päissä akselit, joten siihen on helppo laitta encoderi. Melko edullisaia löytyy http://www.usdigital.com/. Täältä tilasin omani.
Katso mun sivuilta kuvia. http://www.qnet.fi/teamcalibra/cnc/

Terollla taitaa olla toimiva Z-akseli toteutettu vastaavalla moottorilla.
http://www.students.tut.fi/~kontkant/cnc.php.html

Kaikista kestomagneetti (PM) DC-Moottoreista saa tehtyä jonkinlaisen servon. Toisella on vain paremmat ominaisuudet kuin toisella. Jostain luin, että hyvä moottori pyörii tasaisesti tavallisella 1,5 V patterilla.

Ohjaimeksi ajattelin Rutexia, mutta toiseksi ohjainvaihtoehdoksi on noussut DIY UHU-servo-ohjain
http://cnc-tekniikka.vihjeet.com/CNC-forum1/index.php?topic=86.msg123;topicseen#msg123.

Sauli
#727
Löysin tälläisen DIY PMDC-servo-ohjaimen:

http://www.uhu-servo.de/
Sivulla on aika vähän tietoa, mutta cnczonessa on pitkä threadi asiasta.
http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?t=14217&highlight=uhu+servo

Sauli
#728
Lainaus käyttäjältä: JuKa - 16.01.06 - klo:22:12
Olen miettinyt miksi kaikki haluaa AC- servot projekteihinsa?
Kertokaa te jotka tiedätte, että mitä huonoja puolia noissa DC -servoissa on.???
AC-servoja on saanut halvalla, siinä syy. Ohjaimien kanssa on ongelmia: Valmiit ohjaimet H-kalliita, itsetekemällä saa sellaisen ohjaimen kuin osaa. Toistaiseksi ei ole saatavilla DIY ohjainta AC-servolle, vai onko?. Useita projeketeja on menossa, mutta voimat on niin hajautuneena, että eipä niitä taida kovin nopeasti olla valmiina.  Kestomagneetti DC-moottorin ohjaus on yksinkertainen ja valmiina saa hyviä, koeteltuja ohjaimia sekä uutena, että käytettynä kohtuulliseen hintaan.

"Tavallisten" DC-servojen "haitta" AC- ja harjattomiin DC-servoihin nähden on kuluvat hiilet. Tosin harrastuskäytössä sekään ei ole ongelma. Meillä ajetaan vanhoilla DC-servoilla vuoden, pari 3-vuorotyötä, jonka jälkeen hiilien vaihto ja tarvittaessa kollektorin kunnostus. Eli käyttötunteja tuollaisella harjallisella moottorillakin on ihan riittävästi meidän töihin.

Jos aiot laittaa servot, harkitse harjallisisa DC-servoja, säästät paljon rahaa ja saat vähemmän harmaita hiuksia.

Mullakin 3 kpl 300W AC-servomoottoreita. Ostin ne, kun sai halvalla, toistaiseksi ei ole suunnitelima niiden suhteen vaan laitan tulevaan koneeseeni askelmoottorit ja karalle PMDC-servon.  Ehkä joskus jos/kun ohjaimia alkaa olla saatavilal niin.... uuteen koneeseen....

Tässä mun 10 sent.

Sauli
#729
Mach3 / Vs: Mach 3
16.01.06 - klo:11:16
Lainaus käyttäjältä: Konemies - 16.01.06 - klo:10:08
Onko Mach 3 käyttäjiä?

Imuroin Mach 3:n demoversion ja tutkailin ihan ilman CNC-konetta. Näyttää "oikealta" ohjelmalta ja konfigurointi vaikuttaa monipuoliselta ja selkeältä. Mutta en ainakaan heti löytänyt työkalunvaihtoon liittyviä asioita tuosta demosta. Tiedättekö onko ohjelman maksullisessa peruspaketissa työkalunvaihto-ominaisuus tai saako sitä ominaisuutta ostaa erikseen?

Ja toinenkin kysymys: Onko kokemusta siitä, että toimiiko luotettavasti ja pystyykö ajamaan LPT-portin kautta suoraan moottoreita, jos samaan aikaan samalla koneella on muita Windows-sovelluksia käynnissä? Ohjelma näyttää ainakin varastavan aika suuren osan koneen resursseista, koska Windowsin toiminta hidastuu huomattavasti ohjelman ollessa käynnissä.

Tästä ohjelmasta on keskusteltu aiemmin Googlen keskustelupalstalla: http://cnc-tekniikka.vihjeet.com/CNC-forum1/index.php?topic=35.0

Olen myös testannut Mach3 demoa. Tuntuu toimivan erinomaisesti. testikytkenässä on ollut breakaoutboard (http://www.cnc4pc.com/Parallel_Port_Interface_Card.htm), G201  ja askelmoottori. Työkalunvaihtaja pitää toteuttaa makrolla, täällä video aiheesta (http://www.machsupport.com). Ei näytä kovin hankalalta, riippuu tietysti vaihtajan tyypista, paljonko se tarvitsee tuloja/lähtöjä. Demossa on rajoitettu pulssitusnopeutta sekä joitakin ominaisuuksia on pois käytöstä, esim. ohjelman keskeltä käynnistäminen.

Kokeilin myös EMC:tä, näyttää ihan kelvoliselta, mutta en saanut toimimaan. Vaatii melkoisesti osaamista Linuxista. Hyvin räätälöitävissä kunhan C-ohjelmointi Linuxissa on näpeissä.

Ohjauskäyttöön suosittelevat erillistä PC:tä, josta on kaikki ylimääräinen tauhka riisuttu/otettu pois käytöstä. Suoraan LPT-portista ohjaamalla en saanut toimimaan, vaan vaati puskuroinnin ainakin mun koneella.

Uskon Mach3:n olevan luotettavan, kunhan kaikki PC puolen häiriötekijät on eliminoitu, vaikka eriäviä mielipiteitä varmasti kuuluu. Lisäksi se kehittyy ja bugit korjataan nopeasti.

Sauli
#730
Lainaus käyttäjältä: Heck - 13.01.06 - klo:20:29
Miten olette johteiden ja kuularuuvien samansuuntaisuuden toteuttaneet projekteissanne?
Suunnittelin ite että koneistaa kiinnitysreiät yhdellä kiinnityksellä kuularuuvin laakeripesille ja johteille. Arveluttaa vain niiden asettuminen samaan linjaan, kun kuitenkin pultinrei´issä on välystä ja koneistaessa tulee kuitenkin heittoa reikien paikkoihin.

http://koti.mbnet.fi/palo03/cnc/cnc.jpg Kuva johteista ja kiinnityksistä

Meillä tulee yhden johteen sivulle ja saman puolen kelkoille ohjaus. Toinen johde ja ruuvi linjataan ajelemalla edestakaisin ja kiristelemällä kiinnitysruuveja. Mun sivulla on kuva. Siitä näkee toisen kiskon ohjausreunan. Näin tehtiin edellisessä elämässä koneita ja hyvin toimivat.

http://www.qnet.fi/teamcalibra/cnc/

Sauli
#731
Meillä on tekeillä oma kara. Aihioita on neljä, ja meille tulee kolme konetta, joten yksi jäänee yli.
Kara tulee ISO30, akselin pituus 274, laakerikaulat 35 mm. Valitettavasti runko-aihioita on tällähetkellä vain kolme, on mahdollista saada lisää.
Mun sivuilla on kuva.
http://www.qnet.fi/teamcalibra/cnc/

Jos kiinnostaa, laita mailia

Sauli
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk