Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - tero

#1
Lainaus käyttäjältä: ttontsa - 04.12.13 - klo:18:23
minkäslainen tuska Tero noita sun ohjaimia olisi ylipäänsä ajaa absoluuttienkooderillisilla moottoreilla? Niin tai näin, esko tai panu myrsky ja sähkökatko niin ei koskaan olis referenssi nolla hukassa. Omassa koneessa kellotan puristimen kovien leukojen särmät nolliksi ja empä toivos että ne virtgakatkon myötä katoais.
Suosittelen ennemmin homingin käyttöä enkooderin indeksipulssin kanssa. Ei siinä montaa sekuntia per koneen käynnistys mene ja toistotarkkuus on +/- 1 enkooderin countti, eli yhtä hyvä kuin absoluuttienkooderilla.

Argon-ohjainmalliin on tulossa tukea absoluuttienkoodereillekin.
#2
Täältä löytyy apua:
http://granitedevices.com/wiki/Setting_up_parellel_motors_(two_motors_driving_one_gantry)

VSD-E:n DualDC moodissa moottoreita ajetaan paikkamoodissa ja akseleiden välinen taistelu yleensä ei ole ongelma koska mekaniikka joustaa aina hieman.
#3
Lainaus käyttäjältä: jyrki.j.koivisto - 31.12.10 - klo:20:39
No nyt kuriiri toi 3 kappaletta Fairchildin FSBF15CH60BTL fiksua IGBT tehoastetta ja projektiinkin on käytetty jo ihan kivasti rahnaa...  :)

Projekti näyttää nyt sitten melko lailla kopiolta Tero Kontkasen (Granite Device) aikanaan lanseeraamastaan omasta DIY servo ajurista... pitänee koittaa tehdä omasta hiukan erilainen, koska eipä tuo toisen työn suora kopiointi olisi reilua.

- Oma vermes tulisi ottamaan nyt tällä hetkellä suoraan verkkovirtaa (1 vaihe, 100-265 volttia)
- tasasuuntaus ja kondensaattorit ajurissa itsessään
- hakkurivirtalähde TinySwitch piirillä toteutettuna (+15-20v käyttöjännite IGBT sillalle josta tehdään +5v prossulle ja lisäksi erillinen käyttöjännite ehkäpä enkooderille)
- virranmittaus kolmella hall-virtasensorilla ja sopivasti mitotetulla anturin omalla alipäästösuotimella toteutettuna + ehkäpä ohjelmallinen keskiarvoistus jollain aikavälillä. (Teron projektissa nämä oli muistaakseni hylätty koska saatu signaali oli turhan roskaista sen aikaisilla piireillä)  3 anturia pitäisi antaa tarkemmat mittaustulokset jos nyt moottorin vaiheiden käämityksissä olisi jotain ongelmia/epäsuhtaa/vuotovirtoja
- ylivirtasuoja hall-anturilla ja erikseenohjelmoitavalla virtarajalla. Toteutus digitaalisella potikalla SPI-väylässä
-erillinen monikanavainen >= 12bitin AD muunnin SPI väylällä joka mittaa virtoja ja jännitteitä (joku Maximin piiri?)
-Differentiaali linjaisten enkooderien tuki
-prossuna joku Microchipin dspic

Kiintoisa projekti! Itsellänikin on projektina suunnitella uusi ohjain, joka syö 230VAC ja käyttää tuota FSBB:tä tehoasteena.

Juu hall-anturien ulostulo on speksienkin mukaan melko kohinaista, mutta riittää jos ei halua lähteä hifistelemään. Prossun sisäinen 10 bit AD-muunnin riittää hyvin myöskin ja tarkemmasta ei ole paljoa iloa ainakaan hall-antuteiden kanssa.

Muistaakseni ihan ekan dsPIC+hall proton virranmittauskohina oli n 50-100 kertaa suurempi kuin nykyisessä VSD-E:ssä, eli kehitystä on tapahtunut :)
#4
Lainaus käyttäjältä: simppa - 14.07.10 - klo:18:56
Miten nuo moottorit kytketään tuohon  VSD-E ohjaimeen ?
Minusta nuo moottorit oli 4-vaiheisia.
Ovat todennäköisesti 4-johtimisia, eli 2-vaiheisia. Kytketään samalla tavalla kuin 2-vaiheinen askelmoottori ja konffataan kuten AC servo. 3-vaiheiseen servoon verrattuna eroa tulee vain yhteen dropdown-boksiin.
#5
Vieläkös sinulla on niitä outoja 2-vaiheisiä harjattomia servoja? Putkahti vain mieleen kun VSD-E-ohjain tukee sellaistakin suoraan.
#6
Lainaus käyttäjältä: petko - 25.06.10 - klo:08:42
Mitä mieltä olet rinnakkaisportti -> VSD-A -> servomoottori - yhdistelmästä?
AW on oikeassa step/dir:n rajoituksista. Tosin ongelmat vältetään jos enkooderin signaalit viedään myös EMC:lle, jolloin saat kaikki takaisinkytkennän edut myös PC:n päähän. Ohjaimen virherajat voit asettaa suuremmaksi kuin EMC:ssä, jolloin ohjaimen ei pitäisi faultata ennen EMC:tä.
#7
Saa, johdoista mittailemalla voi päätellä minkälaiset käämit on sisällä.

Resistanssin mittaamalla voi myös päätellä virtarajan (etsii jostain vastaavaresistanssisen ja kokoisen motin speksit käsiin). Tai sitten vain kytkee ohjaimeen ja kasvattaa hiljakseen virtarajaa kunnes motti alkaa tuntua kuumalta.
#8
Askelkulmasta päätellen tuo lienee 5-vaiheinen stepperi. Niille on niin huonosti saatavissa ohjaimia, että melkein kannattaa unohtaa koko moottorit.
#9
Onko kellään havaintoja mistä kaikkialta voisi ostaa 3-akselista mielellään gantry-tyylisiä koneenrunkoja/robotteja suojakoteloineen? Laite ei tule työstöön vaan erään automatisoidun mittalaitteen rungoksi.

ISEL on about ainoa mitä löysin, mutta niiden sopivin malli on menossa pois tuotannosta. Ks malliksi nämä: http://www.isel.com/en/cnc-machines.php

Pöydällä saisi olla tilaa vähintään 500x500x250 mm (mielellään enemmänkin korkeussuunnassa) ja liikettä tarvitaan vähintään 300x300x100 mm.
#10
Myyty ensimmäisenä yhteyttä ottaneelle. Harmi kun näitä on vain yksi :-)
#11
Myynnissä Aoyue 474 irroitusjuotin, jolla irroittelee näppärästi ei-pintaliitoskomponentit piirilevyltä. Laitteessa on lämpötilaohjattu kärki, jonka keskellä on imureikä. Tinan poisto tapahtuu yksinkertaisesti asettamalla kärki irroitettavaan jalan kohdalle ja painamalla liipaisinta. Imun ansiosta tina lähtee helposti reiän sisältäkin.

Hankittu alunperin tuotteiden korjausta varten, mutta koska vuoden aikana yhtään korjattavaa ei ole tullut vastaan, niin laite joutaa myydä. Eli pikaista testausta lukuunottamatta käyttämätön on.

Hintapyyntö 90 eur sis ALV tai paras tarjous. ALV-vähennyskelpoinen.

Sijainti Tampereella.
#12
Enkoodern käyttö stepperin kanssa EMC:ssä ei tee stepperistä servoa. Eli joudut silti ajamaan yhtä hitaasti kuin ilman enkooderia, jotta sakkaamisilta vältyttäisiin. Sakkaamistilanteessa enkooderi auttaa palautumaan oikeaan kohtaan, mutta työkappale saattaa olla jo pilalla.
#13
Muuten sama teknologia molemmissa, mutta AC on suunniteltu toimimaan parhaiten sinimuotoisella virralla ja BLDC kantikkaammalla. Käytännössä myös BLDC pyörii tasaisemmin AC:lla, koska motin kantikkaat aaltomuodot ovat todellisuudessa melko pyöreitä ja lähellä siniä.
#14
EMC:ssä voit määrittää toleranssin, jonka sisällä radan on pysyttävä:

http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/emcinfo.pl?TrajectoryControl
#15
Jotkut modernit taajarit tukevat kestomagneettimoottoreita. Jos taajari ei tue kuin induktiokonetta, se ei tule toimimaan servon kanssa. Väärä ohjaus voi demagnetoida mottia, jolloin siitä katoaa vääntöä pysyvästi.
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk