Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - mkuivamaki

#16
Onnea uudelle jyrsimelle, rakenne on tutun näköinen  ;)

Mulla on tullut jyrsintätunteja n. 60 nyt tuolla V3 jyrsimelläm, ei mitään älyttömiä mutta pikkuhiljaa. Käytössä EdingCNC ja nuo samat hybridistepperit. Edelleenkin toiminut pomminvarmasti, firmikset/päivitykset menee aina ongelmitta ja Bert tosiaan korjaa bugeja / tekee pyynnöstä uusia ominaisuuksia todella nopealla aikataululla. Myös karan ohjaus on ainakin mulla toiminut ihan oikein (0-10V). Käytössä on Deltan tamu.

Joskus täälllä foorumilla oli jokin viestiketju jossa käytiin enemmänkin läpi noita Leadshinen kamoja, en löytänyt nyt tähän hätään sitä. Mutta alla on tuo minun viimeisin jyrsinprojekti:
http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=6400.0

t. Mikko
#17
O: 48V dc-virtalähde 400W-500W

Otsikon mukainen hakkurivirtalähde haussa (~10A). Tarjoa YV

Katso koko ilmoitus
#18
O: Pienehkö sähkömoottori

Ostetaan 230V toimiva sähkömoottori luokkaa 300W+. Kompakti koko plussaa. Kierroksia jotain väliltä n. 500-2000rpm. Tarjoa YV:tä jos löytyy nurkista jotain niin katsotaan kävisikö käyttötarkoitukseen.

EDIT: myös dc-moottorit käy, esim. nuo kiinalaiset 300-400w karamoottorit. Kierroksia niissä on toki reilummin mutta välityksillä saa sopivaksi

Katso koko ilmoitus
#19
O: 90-120 asteen 2-leikkuu V-kaiverrusterä

Olisi tarve tälläiselle terälle:
http://www.ebay.com/itm/120-Degree-Double-edged-6mmx32mm-3D-V-Shape-Groove-Router-Bit-CNC-Engraving-/361139754998?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item54159b57f6

Vähän kiire olisi enkä ehdi odottamaan maailmalta uusia teriä tähän hätään, eli jos sattuu nurkista löytyä ylimääräinen niin laita YV:tä. Kiinalaiset käyvät tässä tapauksessa hyvin mikäli on uusi (=vielä suhteellisen teräviä).
Astekulma siis 90-120, teräväkärkinen ja halkaisijaa mielellään >25mm. Tulee puun kaiverrukseen..

Katso koko ilmoitus
#20
Kuka myy/mistä saa noita Nine9 teriä? Oon ettiny just tuon tyylisiä teriä viime aikoina metalleja varten..
#21
http://www.franksworkshop.com.au/CNC/Bellows/Bellows.htm

Halusin itselle sellaiset palkeet joissa yläpinnalla ei ole mitään ylimääräisiä taitoksia niin kuin tuossa linkin versiossa tulee. Helpompi harjalla putsata lastut tuollaisesta yksinkertaisemmasta..
#22
Koneella on tullu tehtyä jo kaikenlaista, 7h on nyt mittarissa ja puolisen kilometriä työstöratoja takana. Eli voisi sanoa että sisäänajo alkaa olla hyvällä mallilla. Hienosti on pelannut toistaiseksi, EdingCNC:n liikkeenohjauskortista+softasta ei ole kuin hyvää sanottavaa.

Tässä esimerkiksi yksi puutyö joka tuli tehtyä taannoin. Tästä tulee kello tai saunamittari:

https://www.youtube.com/watch?v=5DDikqJ7Rz8

Vähän juttua haitarisuojista. Eli muutaman protoversion jälkeen päädyin tekemään suojat itse. Parhaiten toiminut toistaiseksi ohut rakennuskartonki/paperi jonka päälle liimasin spraykontaktiiliimalla mustaa vahakangasta. Mustaa vahakangasta sattui olla paikallisessa Jyskissä, Marimekon kukkakuosi olis ollu varmaan kans aika hieno :D Kartonki pitää taitokset kasassa ja vahakangas lujittaa haitarin (toimii samalla roiskesuojana  kun on vesitiivistä valmiiksi). Tälläisellä rakenteella pääsi suht pieneen kokoonpainumaan, joskin taittelutyyli ei ole kaikkein optimaalisin (helpoin ehkä). Netistä löytyy valmis softakin, jolla saa printattua 1:1 taitteluviivat monimutkaisempaan tyyliin, siinä on teoreettisesti pienin kokoonpainuma ilman että reunat vetäytyy sisäänpäin haitaria vedettäessä pitkäksi.
Suojat kiinnitin koneeseen velcronauhalla joten ne saa huoltojen yhteydessä helposti irrotettua.





Z-akselille pitäisi vielä tehdä nämä "lopulliset" suojukset kun ehtii, tällä hetkellä vielä protot kiinni.

Mikko
#23
Syyläri esim. vesijäähdytteiselle karalle

Myydään hyvänkokoinen syyläri, vesijäähdytteiselle karalle ihanteellinen. Toinen puoli lähes virheetön, toinen puolikaan ei huono ole vaikka osa rivoista hieman taittuneet (näkyy toisessa kuvassa). Pituus n. 560mm+putkien päät. Lev 130mm, syvyys 50mm. Hintaan lisätään toimituskulut. Noutokin käy Seinäjoelta. Parhaiten tavoitat YV:llä.





Katso koko ilmoitus
#24
Nyt pääsin vähän kokeilemaan paremmin alumiininkin työstöä. Tähänastiset alumiinin työstöt ovat jääneet vähän kaivelemaan, että mikäs tässä nyt mättää kun pinnanlaatu ollut huonoa ja terät tukkeutuivat herkästi. No syyksi ilmeni 1000-sarjan räkäalumiini jota olen tähän mennessä tuolla testaillut. Pengastin vähän varastoja ja löysin 40x10 lattaa joka lienee jotain 6000 sarjalaista, joka tapauksessa kuin eri maailmasta aiemman laadun kanssa.
Tein kokeeksi ohjelman Solidworksin HSMxpress mokkulalla (ilmainen mutta ei esim. 3d-ratoja ei saa tehtyä). Laskin työstöarvot oikealle hehtaarille Sandvikin laskurilla joka antoi syötöksi 1200mm/min (leikkuunopeus n. 200m/min, hammaskohtainen syöttö 0,05mm), 0,5mm lastunpaksuudella kierrosten ollessa 8000rpm. Kovametallitappi 8mm 3-leikkuu (ei tosin ihanteellinen alumiinille, tuo on teräksen jyrsintään tarkoitettu).
Aloitin testit maltillisesti 500mm/min syötöllä kunnes hetken testailujen jälkeen se oli jo 2700mm/min  8) Tuosta otin jo videotakin:

https://onedrive.live.com/redir?resid=131438D005892B4!467&authkey=!AIRGp7hZ6jj4yco&ithint=video%2c.mp4
https://www.youtube.com/watch?v=jd3LJibNXyM

Leikkuunesteenä isopropanolia manuaalisesti lisäiltynä. On tässä vielä opeteltavaa arvojen kanssa, mutta tulipa viimein todettua että meneehän se alumiinikin tällä ihan siedettävästi. Täytyy hommata kunnollinen koneruuvipuristin seuraavaksi.
Yhteenvetoja voisi sanoa että pinnanlaatu, ääni, ym. paranivat mitä kovempaa mentiin. Eli sitä syöttöä pitää oikeasti olla että jyrsintä on lastuamista eikä hiomista.
Seuraavaksi kokeillaan paksummalla lastulla (tosin vauhtia pudotetaan). Lastusuojien päivityksestä/tekemisestä tässä joskus oma postinsa, videolla vielä protosuojat kiinni pitämässä enimmät roskat poissa.
#25
Sanoisin että 2,5-3 kiloeuroa on mennyt kaikkiaan. Aika ison säästön tein rungossa ja materiaaleissa sillä kaikki metalliosat koneistuksineen/maalauksineen/hehkutuksineen tuli maksamaan 140 euroa. Sain osan koneistuksista jopa ilmaiseksi. Suhteita ja tuttuja "hyödynnetty" mahdollisimman paljon, josta kaikille asianosaisille kiitokset.

Loppuhinta koostuukin pitkälti sitten mekaniikan komponenteista ja sähköosista. Kyselin tarjouksia pitkin maailmaa ja otin sieltä mistä sai milloinkin parhaan tarjouksen. Esim. suuren osan sähköpuolesta ostin yhtenä könttänä jolloin siitäkin tuli useamman satasen alennus. Suht helpolla noista hinnoista saa huudatettua löysää pois kun löytää vaan sopivan kauppiaan :)
#26
Kiitoksia kommenteista. Onhan siinä vielä hommaa, suurimpana nyt ehkä noitten lastu/pölysuojauksien teko. Täytyy varmaan ruveta tekemään haitarisuojia seuraavaksi.
#27
Siinä se nyt olisi  :) Kuvaa otettaessa vielä kiiltävä ja puhdas. Ihan hyvältä vaikuttaa suoruuksien kanssa, kohtuu nopeasti sai säädettyä joka liikkeen suoraan.






Tämmöinen dino tuli kokeeksi tehtyä. Muutaman alumiiniosankin tein jo. Seuraavaksi täytyy tehdä kunnon suojaukset ja jonkinlainen kotelo ympärille. Tuota lastua ja pölyä on muuten joka paikassa. Tästä jatketaan työstöjä harjoittelemalla.. työlista on pitkä  :D
#28
Noniin, pylväs tuli viimein valmiiksi. Kurikan ammattikoulu ansaitsee erityiskiitoksen rungon koneistuksista. Laatu oli hintaan nähden erinomaista. Mittailin pylvään alapinnan ja johdepintojen kohtisuoruuden, jossa maksimivirhettä oli 0,03 astetta. Hyvin siihen nähden, että koneistukset on tehty kahdella eri koneella. Paras tulos tulisi tietenkin jos kaikki koneistukset saisi tehtyä yhdellä kiinnityksellä ja samalla koneella, mutta tällä kertaa käytössä ei ollut siihen pystyvää konetta. Tarvittaessa pylvästä suoristetaan 5 satkun mellalevyllä. Lopullisen tarkkuuden pääsen näkemään asennusvaiheessa kun heitän pöydälle mittakuution, jota vasten kellotella.


Teippailua pulverimaalausta varten




Johteiden kellotusta ja osien sovittelua

Ensi viikko on lomaa ja silloin on kova tavoite ottaa ensimmäiset lastut. Kaikki osat löytyy jo hyllystä, joten loppu on kasaamista ja suoraan kellottamista. Sähköpuoli on karan ja Z-akselin osalta plug and play -valmiudessa.


XY- akseleiden osalta näyttää tältä. Piuhat täytyy vetää jossain vaiheessa paremmin ja katsoa saisiko energiansiirtoketjuja tuohon jotenkin kätevästi. Samoin rajat/kotikytkimet asentamatta, toistaiseksi softlimitit käytössä. Ensi viikolla toivon mukaan luvassa uutta videokuvaa  8)
#29
Ruuvi ei tuossa lämmennyt tuossa käytännössä miksikään, vaikka sitä siinä taukoineen pari tuntia veivasi edestakaisin. Eli sen puolesta en eroja huomannut mittailuissa. Varastossa lämpötila suunnilleen 18 astetta. Laskemallahan sen tuosta saisi selville paljonko ruuvi voi teoreettisesti pidentyä. Perstuntumalta tuntuu kuitenkin että voiko 10 asteen muutos tehdä kahden kympin muutosta noin lyhyessä kuularuuvissa? Nyt kuitenkin sauna kutsuu enkä ehdi sitä tähän hätään laskea :)
#30
Tässä kun pylvään koneistuksessa tuntuu kestävän, täytyy tehdä muita asioita eteenpäin niiltä osin mitä pystyy. Niimpä kartoitin X ja Y akseleiden kuularuuvien nousuvirheet ja välykset. Y-akselin osalta välys oli <0.01 sillä vaihdoin kaikkiin ruuveihin pari satkua suuremmat kuulat. X-akselin ruuvissa oli satkun luokkaa jonka editoin softassa nolliin.

Käytössä on siis kiinalaiset RM1605 kuularuuvit, joille luvataan tarkkuusluokka C7 eli 0.05mm/300mm. No, kun puhutaan kiinalaisten toleransseista, niin virhe on tietysti todellisuudessa paljon suurempi. Virittelin akseleiden kylkeen optisen mittasauvan, jossa 0.01mm resoluutio. Nousuvirhe suhteellisen lineaarinen ja Y-akselin osalta 225mm matkalla kokonaisuudessaan liike jäi 0.21mm lyhyeksi. EdingCNC:n softassa on kuitenkin mahdollista korjata nousuvirhe ohjelmallisesti. Yksinkertaisella koodinpätkällä ohjelma saadaan lukemaan taulukkoa, joka kompensoi nousuvirheen nolliin. Esimerkiksi


0.000          0.000
100.000   100.050
200.000   200.080

Vasemmanpuoleinen arvo on komennettu, ja oikea kuvaa sitä paljonko moottoria pitää todellisuudessa pyörittää että komennettu arvo saavutetaan.

Arvoja voi syöttää miten tiheästi haluaa, eikä virheen tarvise olla lineaarinen. Kompensoinnin jälkeen näyttää jo paljon paremmalta:

http://www.youtube.com/watch?v=0uasuhswYfg

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk