Myös korttimaksu toimii

17M00Bф30 CNC- sorvin kunnostus

Aloittaja Isto, 03.11.13 - klo:22:22

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Isto

Piti testata karaa vielä uudelleen kun edellisessä testissä pyöriminen ei ollut ihan tasaista, ikäänkuin moottori olisi välillä pysöhtynyt. Jostain kumman syystä en ole aiemmin katsonut karamoottorin hiiliä. Neljästä hiilestä kahden jouset oli poikki, en ihmettele ettei toiminut kunnolla. Jostain pitää nyt löytää tai tehdä sopivat jouset ja testata uudelleen...

Isto

Jatkuu hiljalleen. Hiilien jouset oli 0.4mm langasta mutta hyllyssä oli vain 0.3mm ja 0.5mm. 0.3mm langasta vähän pidemmät kuin alunperin näyttävät toimivan ihan kivasti.
Karan ohjaimena on edelleen VSD-E 100V jännitteellä. Velocity- tilassa analogi tai pwm ohjaus näyttää toimivan paremmin kuin step/dir tai sitten mesan 5i25+7i76 ei riitä ohjaukseen. Tässä analogina m3 s3000, hetken odotus ja m4 s3000. 7i76 antaa ulos vain 0..10V eikä -10V..10V joten ohjausjännitteen suunta vaihtuu releellä:
https://www.youtube.com/watch?v=5viZAs5WcMU

Kaikki sähköosat alkaa olla selvillä ja seuraavaksi ne pitäisi saada mahtumaan kaappiin...

Isto

Alkuperäinen karamoottori ei sitten toiminutkaan ihan toivotulla tavalla tai en osannut säätää tarpeeksi. Ohjain ikään kuin antaa periksi eikä lisää tehoja tarpeeksi kuormitettaessa. Virhettäkään ei tullut.
Sain halvalla uuden 1.5kW kolmivaihekoneen ja ilmaiseksi käytetyn taajuusmuuttajan, ne tulee vanhan karanpyörittimen tilalle niin ei tarvitse tapella.
Sähköosat on sovitettu kaappiin, melkein kaikki johdot on vedetty ja työkalunvaihtajakin toimii.

Isto

Uusi karamoottorikin löysi paikkansa.
Ensimmäinen oikea testaus lähestyy hiljalleen, vielä kun saa karan suoristettua niin voisi varovasti kokeilla lastua.
Voitelujärjestelmä kyllä puuttuu vielä kokonaan ja muutama muu pikkuhommeli.

Isto

Tulipa sitten testattua kaikki yhä aikaa ja löytyi pieni ongelma.
Työkaluvaihtajaa käytettäessä Graniten ohjaimet koppaavat virheen jostain. Virhe ilmestyy siinä vaiheessa kun vaihtajan moottoria ohjaava kontaktori päästää. Reilun kymmenen testikerran perusteella melkein aina silloin kun peruuttava kontaktori päästää, ei vaihtosuuntaan käyttävä.

Vaihtajan moottori on 380V 3-vaihemoottori, 2700rpm 40W jota ohjataan suoraan kahdella kontaktorilla. Kontaktorit on alkuperäisiä venäläisiä joissa on 110VAc ohjaus. Vaihtajan ohjaimen ja noiden välissä on apureleet ja kummankin ohjaus menee toisen apukärkien kautta niin että ne eivät voi vetää samaan aikaan. Kontaktorien käämien rinnalla on 1kohm+1u RC- piiri kuten oli alkuperäisessäkin kytkennässä ja jännite saadaan 380V/110V pakkamuuntajalta.
Moottorin syöttöjohto on Semoflex Roboschlepp 4x0.5mm^2 (ei maasukkaa) ja se kulkee kaikkien muiden johtojen kanssa samassa nipussa.

Vaihtaja ei näytä aiheuttavan häiriöitä mihinkään muualle kuin Graniteille, vaikuttaa siltä että seuraavaksi on tiedossa mielenkiintoista häiriönmetsästystä  >:(
Syöttökaapelin erottaminen nipusta on helpoin testi. Ja sen vaihto suojattuun ehkä seuraava... Ehdotuksiakin otetaan mielellään vastaan.

ttontsa

Liittyykö ongelma näennäisesti releeseen vai moottoriin. Eli onko häiriö moottorin pyöriessä vai pelkästään kontaktotin vetäessä. Onko kontaktorit perus veneläisiä, ulkoiselta habitukseltaan sellaisia että voisi ohjata valtamerilaivan keulapotkuria?
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

Isto

Häiriö ilmestyy yleisesti peruuttavan kontaktorin päästäessä. Liitteenä on vähän huono kuva mutta muita ei tähän hätään löytynyt. Korkeus ~10cm luokkaa apukärkien kanssa. Eivät näyttäneet niin pahoilta kuin ne toiset mallit joita ei käytetty ;)
Muistaakseni kytkimille luvattiin 660V 16A ja ohjaus on 110VAC. Vetäessä mitattu käämille n. 80mA.

Täytyy vielä testata ottamalla moottori pois (= sulakkeet irti johdosta) jos virhe tulee vain kontaktoreista.
Hiukan purkua että pääsee kääntämään vaihtajan paikka-anturia käsin niin ei päädy virheeseen.

ttontsa

Mikäs sulla oli ohjaus hardwarena? Pc+joku mesa+joku bob? Lähtökohtaisestihan TTL tason kaapelointi tulis olla hyvin suojattuja ja mielellään irti "voimasähkön" kanavoinneista. Raati ehdotti tuossa myös TTL linjojen alasvetojen riittävyyttä.

Oskiloskooppi ois taas käheä laite viskata moottorikaapeleihin, relevetoihin ja ttl tuloihin.näkis mistä ja mikä paukkuu läpi
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

Isto

PC, Mesa 5i25+7i76. Graniittien ohjaukset lähtee suoraan 7i76:lta (step/dir/ena).

Isommat ja pienemmät sähköt menee samassa nipussa kaapilta ulos kun käytössä on vain yksi johtoura.
Sähkötaulussa ne on erotettu niin kauas toisistaan kuin tilaa oli.

TTL tuloista tässä tapauksessa varmaan tärkeimmät on step- ja enkooderi- signaalit granitelle ?
Dir:n heilutus paikallaan ollessa ei pitäisi tuottaa virhettä ja indeksi ei ole käytössä mutta ei häiriö siinäkään hyväksi ole...

Nyt kun helpot ideat ja testit on kokeiltu pitää kaivaa skooppi kaapista.

CNCpossu

Lainaus käyttäjältä: Isto - 07.09.14 - klo:23:42
Tulipa sitten testattua kaikki yhä aikaa ja löytyi pieni ongelma.
Työkaluvaihtajaa käytettäessä Graniten ohjaimet koppaavat virheen jostain. Virhe ilmestyy siinä vaiheessa kun vaihtajan moottoria ohjaava kontaktori päästää. Reilun kymmenen testikerran perusteella melkein aina silloin kun peruuttava kontaktori päästää, ei vaihtosuuntaan käyttävä.

Mikä virhe graniten VSD-E servo-ohjaimeen tulee? Mitkä ledit palaa/vilkkuu?

Tuleeko virhe, vaikka vaihtajan moottorissa ei ole sähköt päällä, eli tuleeko ongelma kelan kytkennästä vai moottorin irrotetuksesta verkosta? Kelan rinnalle voisi laittaa MOVin häiriöpiikkejä vaimentamaan, jos tulee kelasta. Moottorille taas voisi laittaa 3-vaihe-häiriösuotimen ennen kontaktoria.. Itse ainakin noilla kokeilisin.

Kumpumäen seppä

Eihän tuossa häiriötä aiheuttavassa moottorissa ole jarrua? Jarrut on usein melkoisia häiriöpiikin aiheuttajia. Varsinkin ne 24 VDC jarrut on perin inhottavia.

Isto

Unohdin näköjään alunperinkin laittaa mikä virhe granitelle tulee: Motion error ja näytti tulevan silloin kun moottori irtoaa verkosta. Moottorissa ei ole jarrua.

Virhettä ei tullut kun otin moottorin kaapelin erilleen johtonipusta. JussiL keksi syyn tai oikeastaan korjauksen. Koneessa on alkuperäiset enkooderit joita on käytetty 15V logiikalla ja nyt perässä on CD4049:llä tehty tasomuunnin että saadaan ulos 5V signaalit. Virhe hävisi kun laitoin 4049:n tuloihin 1kohm alasvedot.
Skoopillakin näkyi ilman noita alasvetoja mielenkiintoinen kihara vaihtajan moottorin pysähtyessä. Näkyy se hiukan vieläkin mutta ei pahasti. Taidan varmuuden vuoksi vielä vaihtaa myös moottorin kaapelin suojatuksi.

Piti ottaa videolle kun kaikki liikkuu yhdessä ensimmäistä kertaa. Vlc hävitti äänet koon muutoksessa, täytyy varmaan tehdä joskus uusiksi.
http://youtu.be/86JjDXD13_4

Kiitoksia kaikille ideoista.


Isto

Pitkähkön hiljaiselon jälkeen projekti etenee taas.
Koneen ensimmäiset lastut on otettu, tosin vasta pakan sovitelevystä.

Isto

Harrastukset etenee kun muut hommat vähenee  ;)
Pakka on paikallaan ja ensimmäinen "työ" tehty: rannekellon rungon otsapinnan naarmujen poisto kevyesti hiomalla...
Vaikutti pyörivän ihan riittävän suoraan.

JussiL

Muutama kuva sorvistani. Heitin alkuperäisen keskoskaapin sorvin päältä pois ja väänsin polykarbonaatista suojapleksin. Alkuperäisen tihrusteluikkunan läpi olisi tuskin mitään nähnytkään. Muutama teholedi pitäisi laittaa valaisemaan vielä tuota työstöaluetta. Sorvista on tullut aika paljon siromman oloinen verrattuna reilun vuoden takaiseen lähtökohtaan.

Laitekaapissa jonkin verran vähemmän tavaraa Iston sorviin nähden. Etualalla on Siemensin TAMU, jonka takana on kaksi 24V / 20A poweria sarjaan kytkettynä syöttämässä sähköä servomoottoreille. Powereiden oikealla puolella on muutama kondensaattori tasaamassa piikkivirtoja ja alapuolella on Granite Devicen VSD-E-160 ohjaamassa X ja Z akseleita. Keskivaiheilla on pieni 12V 2.1A poweri syöttämässä sähköä Mesa 7i76:lle, josta lähtee D25-kaapeli tietokoneessa olevalle 5i25-kortille.

Kolmannessa kuvassa olen hahmotellut 70x70x5 RHS putkesta johdetta, johon voisi kiinnittää kärkipylkän. Ajatuksenani oli, että RHS-putkeen kiinnitetään ruuvamalla jokin valmis johde, jota pitkin karapylkkä liikkuu. Tässä ottaisin mielelläni vinkkejä vastaan. Eli millainen harrastebudjettiin sopiva johde ja karapylkkä olisi hyvä?

Olen myös mietiskellyt, että teräkelkkaan voisi kiinnittää jyrsinpään, joka liikkuisi korkeussuunnassa askelmoottorilla. X ja Y-suunnat olisivat sorvin Z ja X. Tässä tapauksessa työstettävä kappale kiinnitettäisiin RHS-putken katsojaa kohden olevalle sivulle.  Työstöalaksihan tuossa tulee noin 200mm x 60mm. Periaatteessa jyrsimen voisi kääntää tarvittaessa 90 astetta, jolloin pakassa kiinni olevaa kappaletta voisi työstää. Karan hihnapyörään voisi kiinnittää jakolevyn manuaalista kääntöä varten. 

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk