Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - PekkaNF

#17
RB:ssa kiila byrsässässä ja lyhyt kartio yhdistyneenä pitkään kokonaismittaan. Ei äkkisistään kuulosta ideaaliselta ATC:lle.

Mitenkä paljo kakempi olis vaan R8 katkaistuna, ilman sylinteriosuutta?

Pekka
#18
Saakeli. SK20 olis periaatteessa sopiva koko pieneen kevyeen kotitalouskäyttöön.

Mitenkäs noissa 20/25/30 koossa menee käytännössä nuo hinnat? Jos 20 on keskimäärin kalliimpi, niin onko ne sitten keskimäärin parempia vai pelkästään harvinaisempia?

Joskus nähnyt tarjouksen tyyliin: kuormalavallainen jotain 40-koon mysteeri intialaista teräpidintä 20€/kpl, mutta kun tässä iässä epäluulo voittaa ahneuden.

Pekka
#19
Aivan liian kunnianhimoista....liikaa laskemista...suuri riski onnistua ;D

Mä olen miettinyt enempi sellaista manuaalista vaihtamista, mutta power draw bar. Ei mitään pulttipyssyä tms. kierrehärdelliä. Jos vois välttää kokonaan kuulat kynnet yms, vaan muotolukitus - kääntämällä 45 astetta tai 60 astetta kynsiä vasten. Sellainen ei toimis ikinä ATC:lla, mutta helppo käsin ranneliikkeellä. En ole varsinaisesti suunnitellut, vaan piitänyt. Millainenhan on se vaihtosyteemi ollut Hauserin koordinaattiporakoneessa.

Pekka
#20
Kugeln-mallinen vetopultinhajoitin,
https://youtu.be/NhHAEFwQcCA

Ajattelitko kynsiä vai kuulia?

Pekka
#21
Lainaus käyttäjältä: Snowfly - 16.10.17 - klo:21:58
Jotka tarvii sitten sen edullisen teroittimen niin tuossapa vinkkiä siihen...
https://www.youtube.com/watch?v=aqw-f-lTz-A

ARC:lta olen joskus katsellut.....mutta: Eipä hirveesti vakuttanut nämä kaksi videota jotka löysin, toi vanha tony oli "ok, ehkäpä", mutta se toinen uuno oli WTF? Vaikuttaa enempi arpomiselta kun terotukselta. Ja mulla on melkoisessa vähemmistössä muut kaksi leikkuiset kun porat.

Onko kellään ensikäden kokemusta noista?


Noi pienet ISO15/20 ATC:t näyttävät harvoin onnistuvan hyvin, mutta yritys on ollut iso, löysin taas pari vanhaa linkkiä, josita tää oli tämän päivän viihdyttävin:
http://www.cnczone.com/forums/news-announcements/159067-bt15-belt-driven-atc-spindle-cartidge.html

Ja tietysti mikään ei estä yrittämästä:
https://www.kickstarter.com/projects/19659206/cnc-bt15-iso15-atc-spindles-cartridge-and-spindle

Pekka
#22
Itsekkäistä syistä kiinnostaa eniten tuo teroituskone....Nimim. tuhlannut liki 300€ paskaan drill doctoriin jolla periaatteessa saa teroitettua poria, käytännössä ei.

Plussaa oli se että työkaluhuomakone sai paljon huomiota osaksi ja taitaa tulla kuntoon.

Mutta sellainen erillinen terotuskone jolla sais edes yleisimmät kierukkaporat terotettua ja ehkäpä spotteriporat ja viisteterät.

Toki työkalunvaihtajat on kivoja katsella.

Pekka
#23
Ja nuorrutusteräksissä on eroja. Jotkut menee todella helposti ja seuraava satsi Böhlerin/Ovakon speksillä, mutta "vastaavaa" Turkista voikin sitten olla aivan /C:stä koneistaa. Mulle tuli vastaan yksi erityisen pitkälastunen ja muokkauslujittuva matsku, piti lastuta kokoajan ja runsaalla leikkuunesteellä eli kerralla valmista. Jos yritti "viimeistellä" niin siinä sitten kiljas.

Pekka
#24
Johteet ja ruuvit / Vs: Pientä askelta
12.09.17 - klo:14:54
Yliopiston/biofirmojen labroissa nuita on ollut, kun pitää joku reagenssi annostella ja zapata sähköllä tai laserilla perään. Kaupalliset kalliita ja varmaan toimivia.

Yhdelle aineelle jatkuvampaan syöttöön on peristaltttisia pumppuja jotka on mukavampia käyttää, mutta ei toki voi pitää "varastossa" ainetta ja vaihtaminen vaatii huuhtelun.

Ei kai tuossa ole muuta tietä kun löytää sopivat ruiskut, tehdä mekaniikasta jäykkä ja suunnata voimat oikein.

Pekka
#25
OK.

1: Millaisessa kohteessa ne on omiaan jos ajatellaan karaa tms?

2: Käykö normaalin urakuulalakeerin tai viistokuulalakkerin paikalle? Vaatiiko laakeripestä tms. jotain erikoistarkkuutta tms.

3: Mistä näitä löytää? SKF:llä on suffiksi HC5   Rolling elements made of silicon nitride, mutta ei hirveesti sillä löydy saatavuus ja hintatietoja jollekkin 6201/6203 tms. kokoluokan laakereille.

Normaalisti ostan esim. Agrolagerista eikä aivan ensiksi sattunut sieltä silmään.
https://www.agrolager.de/index.php

Ne mitä löytää on vöhän epäillyttävää...
https://www.bearingboys.co.uk/Cycle-Bearings/CH6082RS-Ceramic-Hybrid-Enduro-Bike-Bearing-120117-p

Pekka
#26
Joo, jäähdytykseen ja puhaltimeen liittyvä problematiikaa on tuttu. Laakeroinnit vieraampi ja olen tietonen du/dt vaikutuksesta, muttei ole mitenkään tutut ilmiö. Tarkoitus ei ole vilä ensivaiheessa mennä rajoille, vaan tietää missä ne on ja mitä vaatii.

Nimellisarvoilla käytettynä normaali oravamoottori on melkoisen robusti ja pienestäkin moottorista saa hetkellisesti melkoisen tehon ulos - toki ottaen huomioon termisen massan ja sen rajallisen kyvyn sitoa/siirtää lämpöä, mutta rankempi jännite ja pulssien suuri nousunopeus varmasti tulee vastaan.

Keraamisista laakereista, niiden asentamisesta jne. mulla ei ole mitään käryä. Miten pitkälle auttaa roottorin akselin maadoitus hiiliharjalla? Eikös monet keraamit ole jossain määrin sähköä eristäviä?

Pekka
#27
Kiitos, tuo selventi oikein paljon.

Itseasiassa kerran leikin pienellä n. 200W moottorilla, jossa oli epästandardi kännite olikohan se 200 VAC tms. ja kun ei ollut muuntjaa niin laitoin siihen Tamun ja jun en muuta keksinyt, niin kahden pisteen suora kilpiarvoilla ja ja V/F termiä muuttamalla arvoin "toimintapisteen". Eihän se näköjään ollutkaan hirveä rikos.

Pekka
#28
Lainaus käyttäjältä: Hiekkaranta_92 - 29.08.17 - klo:17:50
.....
Jos korkeimmat mahdolliset kierrokset ovat haussa, moottori pyörii nimellistaajuudella n. 3000 rpm. Kun mennään yli nimellistaajuuden kasvaa induktanssin vastustus entisestäään. Tavanomaisesti jännitettä ei voida enää nostaa, joten magnetointivirta alkaa pienentyä kierrosten noustessa. Tämä johtaa siihen että moottorin tuottama vääntömomentti alkaa heiketä. Koska kierrosnopeus kuitenkin kasvaa, tuottaa moottori vakiotehon. (kentänheikennys alue, vakioteho alue)  Taajuutta voidaan nostaa siten vain tiettyyn rajaan asti, kunnes moottori ei enää tuota riittävää vääntömomenttia, eikä täten voi enää kiihdyttää nopeuttaan.

Jos tarvitaan vääntömomenttia korkeammilla kierroksilla voi sormi mennä suuhun;
Yksi tapa on valita oikosulkumoottori jonka nimellisjännite kolmiossa on 230V ja ottaa sille pariksi taajuusmuuttaja jonka nimellisjännite on 400V . Tällöin kentänheikennys pistettä voidaan nostaa nimellistaajuuden ja nimellisjänniteen suhteella esimerkiksi 560V (400V tasasuuntauksessa saatu jännite) ja 120hz.  Tällöin kierrosnopeudeksi saadaan 7200rpm. Pitää kuitenkin tarkistaa, ettei moottorin läpilyöntilujuudet ja maksimikierrokset ylity. Toki kentänheikennys pistettä voi edellisessäkin tapauksessa hieman viilata.
....

Tästä oli ABB:n miehen kanssa pitkällinen keskustelu yhdellä työmaalla ja silloin seisottiin henkilöauton painosten moottorien vieressä.

Mutta mitenkäs tälläisistä pienistä 1-5 kW oravamoottoreista lähdetään haarukoimaan kenttäheikennyspistettä? Siis toki silmäillen moottorin kilpeä ja tamun kilpeä, ettei mennä yli virroista ja jännitteistä. Mutta kun V/F käyrää (usein suora ja kaksi rajaa) lähdetään parametroimaan.

Jos hypoteesin vuoksi laitetaan vaikkapa 2,2 kW 3000 rpm halpa/Bevi/VEM moottori ja halutaan hieman päälle 4000 rpm ulos siitä?
https://www.finnparttia.fi/epages/finnparttia.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014102905/Products/SM2%2C2NB14A

Delta kytkentä 240 VAC/50Hz, xVAC/75 Hz???

Yllensä valmistaja ei anna näistä yleismoottoreista V/F käyriä, mutta se pitäis pystyä päättelemään. Usein on 50/60 Hz leima ja niitä vastaava jännite, mutta tuossa ei ole vielä hirveesti pyörimisnopeuseroa.

Pekka

#29
Joo, fine pole on ohkasille kappaleille hyvä, mutta eivät optimaallisempia paksummille.

Onhan niitä kaikkia hienoja vehkeitä, vaikkapa sähköllä avattava/kiinnitettävä
http://www.eclipsemagnetics.com/row/product-range/workholding/sm2618-supermill.html

Mutta normaali kestomagneeteilla oleva olis sopivin....vähän epäillyttää tilata tollaista kiinasta....kiinamitat/takuut....tulli/alvi....ja huolinta yms.

Pekka
#30
kiitos linkeistä

Teknomotoreita on pari kertaa tullut katseltuakin ja niistä löytyy teho/vääntö käyrät yms. hyödyllistä. Tämä "projekti" nyt on vähän sellainen väliaikainen, mutta taidan päätyä tekemään erikseen hiomakaran/laakeroinnin ja käyttämään sitä suoraan kolmivaihemoottorilla ilman tamua. Tai ehkä sittenkin tamu hienosäätöön.

Lainaus käyttäjältä: Snowfly - 28.08.17 - klo:23:49
...
Teoria tietoa:
http://www.brighthubengineering.com/diy-electronics-devices/46495-can-a-motor-be-run-on-lowerhigher-than-rated-frequency/
....

Tuo linkki oli kyllä perusintiallaisen sekava, just sen verran tietoa että hämää, mutta niin huonosti käsitelty ettei siitä pääse oiken edes käsiksi.

Kysyin sen takia kun en ole kiinalaista tamua ikinä käyttänyt ja kaikissa näissä tamuissa näyttää speksi menevään 400 Hz asti. Toisaalta olen kuullut ettei edes pakettina ostettu toimi kovin hyvin yhdessä.

En tiedä kun en yhtään omista, mutta kun niitä ihmiset ostelee, niin kai ne toimii riittävän hyvin.

Tollaisen kara/tamu paketin saa suunnilleen 50HZ samantehoisen välttävänlaatuisen suomesta ostetu sähkömoottorin hinnalla. Ja siinäkin pitää olla huolellinen ettei tule samaan hintaan kiinalaista moottoria huutavilla laakereilla.

Pekka

Pekka
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk