Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Kumpumäen seppä

#1
Aika hankalia nämä on vertailla, jo ihan senkin takia, että näitä ilmoitellaan niin monella tapaa. Led päiden tehoa ilmoitetaan ottotehona, sekä optisena tehona. Todellinen laser teho lienee n. 25 % pään ottamasta tehosta. Joidenkin mielestä tuo ottoteho vastaa CO2 laserin tehoa. Ajatus lienee juuri tuo, että teho saadaan kohdistettua pienempään pisteeseen.

Myös tuolla aallonpituudella lienee suuri vaikutus. Metallin merkintä olisi yksi mihin olisi tarvetta. Näillä suht pienitehoisilla (alle 100 W) CO2 lasereillakin se onnistuu suht hyvin, kun käytetään apuna noita väriaineita. Onko noiden kanssa sitten merkitystä onko laser CO2 vai led. Kiinan myyjien videoilla ne merkkailee kaikilla mahdollisilla lasereilla alumiinia, rosteria jne. ihan ongelmitta. Sen totuuden hahmottaminen vaan on hieman vaikeaa näiden kiinalaisten kanssa.
#2
Onko noista kiinan Led-lasereista kokemuksia. Joskus noista kiinalaisista CO2-lasereista lukenut mielipiteitä, ja niissä oli monilla melkoisia ongelmia. Tällä hetkellä kiinasta löytyy monenlaista Led-laser leikkaus/kaiverruskonetta hintaluokassa 200-600 €. Kuvittelisi ainakin, että nuo olisi hyvinkin paljon ongelmattomampia, kun nuo CO2-laserit. Itseä kiinnostaisi varsinkin tuollaiset mallit, jotka ovat runkoja, jonka pystyy asentamaan suoraan levyn päälle, eli polttoalue tietysti rajautuu laitteen koon mukaan, mutta poltettava kohde voi olla vaikka kuinka suuri. Olisi kiva kuulla kokemuksia näistä.
#3
Kun tuo startup lisenssi meni umpeen, niin ohjelma oli sellaisessa tilassa, että vanhoja piirustuksia sai auki, mutta niille ei pystynyt tekemään mitään muuta kuin katselemaan. Mitään uutta projektia ei pystynyt aloittamaan. Näin muistaakseni oli. Vähän mietin noiden uusien startup sääntöjä, mutta tammikuussa oli vuoden lisenssi 250€ (alv 0%), joten ostin lisenssin, niin ei tarvinnut yrittää saada startup ehtoja läpi.
#4
Entäs joku tällainen kunnollinen suurnopeusmoottori alkuperäisen karan viereen kiinni. Kestää kyllä alumiinin jyrsimistä, ja löytyy riittävästi kierroksia. Hinta on paljon halvempi kuin kunnollinen kierrosluvun nostaja, ja melko varmasti on pitempi ikäinenkin.
http://www.gcolombo.eu/prodotto.htm?p=11
#5
Metallisorvi

Hitachi-Seiki sorvi. 1970-luvun alulta oleva revolverisorvi, jonka ostin vuosituhannen vaihteessa. Tuolloin kunnostin vehkeen ja modasin aika reilulla kädellä. Perinteinen revolveri muuntui lähemmäs kärkisorvia, mutta säilytti myös revolverin hyviä puolia. Varsin näppärän kokoinen ja todella jäykkä runkoinen sorvi 4 kW:n moottorilla, eli voi ottaa ihan oikeastikin lastua ja porata. Karaporaus 52 mm, joka on kokoluokassaan jo melkoisen hyvä. Pakka on 240 mm ja johteiden päällä pyörii reilu 400 mm kappale. Kunnostuksen yhteydessä asensin pikavaihtopitimen. Revolverisorvi on varmasti elämänsä alkutaipaleella joutunut tosi töihin, joten ei ole uuden veroinen, mutta käyttökuntoinen. Kun kyse on revolverista muokatusta laitteesta, niin porauksiin paljon parempi kuin kärkisorvi ikinä. Revolveripää liikkuu 320 mm, eli voi porailla vähän syvempiäkin reikiä ilman kikkailuja. Revolveripäähän saa 6 työkalua kiinni yhtä aikaa, mutta itsellä ollut yhdessä vastakärki, yhdessä poraistukka ja yhdessä kierrepakan pidin. Kierteytykseen tapilla ja pakalla todella kätevä peli. Yhteydenotot YV:llä.
Mitat
Korkeus 1250
Pituus 1500 runko-osa, 2000 jäähdytinpuhallin + revolverin luisti ulkoasennossaan. Jos tilanahtautta on, niin puhaltimen voi käytännössä poistaa, jos ei tee 8 h päiviä yli 50 asteen ympäristölämpötilassa. Luistin asemointikin tietysti kompromissi, joten pystyy
Leveys 800
Liikkeet on kevyen, joten tästä saisi CNC sorvin suht pienillä moottoreilla. Kuitenkin jos reilua lastua haluaa ottaa, niin tottakai silloin moottoritkin pitää olla reilut. Pituusliikkeen ruuvi on kokonaan rungon ulkopuolella, ja kulmavaihde on pulteilla rungossa kiinni, joten senkin osalta korvaaminen moottorilla olisi helppoa. Itsekin suunnittelin moneen otteeseen tämän muuttamista CNC ohjatuksi, mutta kun muitakin keskeneräisiä projekteja on riittävästi ja tarve CNC:lle vähäistä, niin myydään pois tämä. Ostin tilalle vähän isomman kärkisorvin.

Katso koko ilmoitus
#6
Kyllä se pieneksi jää tosiaan tuo esittämäsi imuri tuolle koneelle. Riippuu tietysti paljon siitä, mitä tekee. MDF:ää ei kannata ajella oikein ollenkaan tuolla imurilla, kun kaikki lähtee pölynä, niin sitä on paljon joka paikassa. Ei tuo puun lastujakaan vie, mutta se ikävin, eli pöly pääasiassa poistunee. Vähäisessä käytössä pelannee kohtuullisesti, kun työstön aikana saa pölyn pois, ja työstön jälkeen imuroi pöydän ja kappaleet puhtaaksi. Kyllä siihen syynsä on, että puusepänteollisuudessa pienimmät imurit on jotain 7,5 kW:n luokkaa, jos on oma imurinsa pelkästään CNC:lle.
#7
ELY-keskuksilla on erilaisia ohjelmia, missä on konsultteja auttamassa yrityksiä ongelmatilanteissa. Nämä on usein melko edullisia yritykselle, ja on edes vähän takeita siitä että tietää jotain, kun on hyväksytty ELY:n konsultiksi. Osa noista konsulttiyrityksistä on kyllä todellisia harhaan johtajia, kun eivät tiedä mitään suomen laista. Täysi katastrofi olisi tullut yhdestä yrityskaupasta, jos olisi tehnyt niin kuin konsultti neuvoi.
#8
Tästä on jo aikaa, kun on Lenzen servoja käytettyä, mutta silloin niissä piti ajaa softasta mittausajo, joka mittasi missä asennossa anturit moottorissa oikeasti on. Ja kyllä tuo mittaus mun mielestä tehtaan jäljiltäkin antoi eri arvot eri moottoreille, eli käytännössä piti tehdä aina, jotta toimii kunnolla. Kyllä lopettaisin tuskailun anturin asennosta, ja mittaisin asennon vahvistimen ohjelmalla, jolloin moottori ja vahvistin toimii oikein parina.
#9
Muut / Vs: Vesileikkuri
08.07.16 - klo:17:32
Joskus reilu 10 vuotta sitten suunniteltiin asiakkaalle konetta, jolla olisi leikattu liimapuulevystä ensin vesileikkuulla aihio irti, ja sitten CNC-työstönä ajettu reunoihin muoto kursolla. Yhtään tarjousta noista komponenteista ei silloin saatu. Kukaan ei halunnut myydä pelkkää pumppua ja suutinta, ainoastaan kokonaisia koneita oli tarjolla. 
#10
Ei yhden kuulan puuttuminen paljoa haittaa. Oletko kysynyt kuulia tuolta. http://www.movetec.fi/fin/tuotteet-mekaaninen/lineaarijohteet/kuulajohteet-hiwin
#11
Nämä on tapauskohtaisia asioita, joita tulkitaan monella lailla. Joku perusteli täydellistä pimentämistä sillä, että määräysten mukaan pitää erottaa energian syötöstä. Eli erottamisen pitäisi koskea myös antureita.

Käytännössä on aivan älytöntä tiputtaa virrat pois antureilta ja ohjaavalta logiikalta. Oma mielipide on, että liikkeet on loputtava. Taajuusmuuttajien kanssa olen tehnyt niin, että hätäseis tiputtaa etukontaktorin pois ja samalla taajuusmuuttajan ohjaukset tiputetaan pois. Moottorin pysäytys tuottaa sen verran virtaa, että alasajo tapahtuu nätisti rampilla ainakin Mitsubishin muuttajissa. Mielestäni hyvä ja laillinen tapa.
#12
n. kymmekunta vuotta sitten tuli muutama Lenzen servo asennettua. Noissa joutui mun mielestä vahvistimesta ajamaan moottorin anturien kalibrointi ajon, jotta vahvistin tiesi missä kohtaa anturit oli moottorissa magneetteihin ja käämeihin nähden. Tuon pystyi tekemään Lenzen omalla ohjelmalla, mutta olisi sen saanut tehtyä operointipanelillakin. Muuten ei moottori pyöri kunnolla.
#13
Kyllähän ilman muuta viisas ratkaisu on yrittää poistaa häiriöt sieltä missä ne syntyy.

Kuitenkin kun häiriölähteitä on monta, niin yrittäisin suodattaa noita häiriöitä tuosta sun cnc:lle tulvasta syötöstä. Aikoinaan yhdessä isossa teollisuuslaitoksessa taistelin häiriöiden kanssa. Piikit oli sen verran rajuja, että logiikan eeprommit nollaantui. Erinäköisillä toimenpiteillä häiriöitä sai vähemmiksi. Kun muu ei auttanut, vaihdoin eeprommit epromeiksi. Haittasi vähän toimintaa tietyissä tilanteissa, mutta ei paljon. Muutama vuosi myöhemmin kuulin, että ongelma oli poistunut. Ongelma poistui, kun vaihtoivat tehtaan syöttömuuntajan isompaan, virran tarpeen kasvettua.

Kokeilisin ensimmäisenä tuollaista taajuusmuuttajien verkkosuodinta. Ne on melko tehokkaita, mutta edullisia. Paljonko virtaa tuo koneesi ottaa? onko yksivaiheinen vai kolmivaihesyöttö?
#14
Muut / Vs: Sulakekoko työstökoneelle.
24.12.15 - klo:20:34
Lainaus käyttäjältä: Ville Vaho - 24.12.15 - klo:10:48
Onkos sulakkeet varmasti kunnossa? Nimimerkillä yleisin vika tavallisen sähkömiehen käynnin jälkeen.

Että onkos siellä kolme eri vaihetta vai kiertääkö yksi puuttuva muuntajan kautta..

Ja tuleeko sulakkeille sähkö...
Toiset koneet vaativat tietyn kiertosuunnan, toiset ei.

Mikäs ohjaus tässä on?

Kyllä kanssa suosittelen vielä sulakkeiden tarkistusta. Kyllä on lukemattomat kerrat tullut käytyä vaihtamassa sulake ehjään. Aina kun kytkee minkä vaan kolmivaihekoneen verkkoon, niin kannattaa mitata ettei nollan ja maan välistä löydy yli 1 voltin jännitettä. Sen jälkeen tarkistaa, että kaikkien vaiheiden ja nollan välistä löytyy se n. 230 V. Sitten vielä kaikkien vaiheiden välistä löytyy se n. 400 V. Jos mikä vaan näistä heittää, niin älä käännä pääkytkintä päälle, vaan selvitä vika. Nollan puuttuminen on yleensä se tuhoisin. Silloin se vaihe jossa on eniten kuormaa, nykäsee nollan lähelle tämän vaiheen jännitettä, ja silloin kahteen muuhun tulee reilu ylijännite, pahimmillaan liki 400 v. Sitten näistä vähemmän kuormitetuista vaiheista hajoaa joku komponentti, ja oikosulkuun mennessään tuhoaa muutkin laitteet. Kelluvan nollan seurauksena voi pahimmillaan olla täystuho sähkökaapissa. Valitettavasti olen nähnyt senkin, kun neljä taajuusmuuttajaa ja logiikka hajoaa, kun nolla on jätetty kytkemättä.
#15
Ensin täytyy todeta erehtyneeni tuossa aiemmassa ihmettelyssä. Tuo maalattu osa, jota luulin pelliksi oli eristettä. Samoin muitakin eristeitä alkoi löytyä kun paikkoja puhdisteli ja tutki tarkemmin. Eli ylempi varsi on eristetty rungosta.

Se käsitys mikä minulla on, on että ainoastaan virta saa aikaan lämpiämisen, jännitteellä ei ole vaikutusta siihen.  Jännite taas resistanssin ja osin impedanssin  kanssa määrittää sen, kuinka paljon virtaa kulkee. Jännitettä tarvitaan juuri sen verran, että saadaan haluttu virta kulkemaan hitsauskohdassa.
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk