Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Karhumäen Puuhapaja

#1
Käy ja kukkuu taas, kiitokset avusta ja vertaistuesta  ;)

Nyt mulla on kaksi ohjainkorttia, päätin tilata kokonaan uuden ja entinenkin nyt kunnostettu oppilastyönä paikallisessa alan oppilaitoksessa.
#2
Tuolta löysin melkotavalla selkeät vianetsintä ohjeet, joita merkonomikoulutuksellakin ymmärtää:

https://littlemachineshop.com/images/gallery/PDF/drivetroubleshooting.pdf

Ohjeista oppisopimuksella olen opetellut, mittaillut kaikenlaista, pois sulkemismenetelmällä edennyt ohjainkorttiin asti ja  että 3 kpl Mosfetteja (ilmeisesti suomeksi kivi)  olisi rikki (kuvassa punasella ympyröidyt) ja 2 oikean puoleista olisivat ehjät.

Sen lisäksi noista ruskistuneista vastuksista vain keskimmäinen antaa yleismittarilla ohmilukemia. Eikös niistä kaikista pitäisi joku lukema tulla?

(Imatralla on mulla verstas)


#3
Kun kohtuullisen painava masiina on pultattu reilun sadan kilon pöytään, niin eipä tuota ihan helposti mihinkään huoltoon kiikuteta. Ja kun on kyse ihan harrastepajasta autotallista, niin ei ihan ensihätään raaski huoltomiestäkään tilata kotikäynnille.

Hienoa kun on tällanen vertaistukifoorumi!  No niin, alkaa hahmottua. Moottori lähtee näköjään rallattamaan molempiin suuntiin ihan 9V paristolla, eli se näyttäisi olevan kunnossa. Kytkimet ja potikat sain jotenkuten tutkittua kanssa, että vika ei niissä ole.

Kontrolliboxia purkamalla näyttää, että kuvan ympyröity komponentti on kärvähtänyt ja satasella saa kokonaan uuden kortin.  Vai kannattaako tuota vanhaa korttia yrittää korjauttaa jossain, kun ei tässä ihan jäniksen selässä tän koneen kanssa olla?

#4
Testaus akulla; moottoriin kun menee kolme johtoa, sininen ruskea ja kelta-vihreä maa. Ilmeisesti nuo ruskea ja sininen vaihtavat moottorin pyörimis suunnan, riippuen siitä kumpi kytketään.

Sinisen ja ruskean irrotus ohjaimen kytkimestä ja jompaan kumpaan plussa kiinni, mihis akun maa, jyrsimen runkoon?  pitääkö moottorin kyljessä olevaa maajohtoa irrottaa?
#5
Kiitoksia vinkeistä, täytynee kuitenkin ottaa jotakuta sähköasentajakaveria hihasta ja raahata se autotalliin. Joku "juttuhan" siellä on ilmeisesti oikosulussa, kun heti sulaketaulussa kytkin laukeaa.

Taitaa kuitenkin olla mahdotonta näin merkonomikoulutuksella ja yleismittarilla selvittää, pitääkö tilata uusi piirikortti satasella vai moottori kahdella sataa.  Em. varaosien vaihto ja paikoilleen ruuvaaminen varmaan kyllä onnistuisi multakin vanhasta mallia katsellen.
#6
Ilmeisesti on ylivirtasuoja  ;)

Eli kytkin joka kääntyy alas ja virrat katoaa autotallista. Joskus räpsäytti kytkimen alas kun käytin jyrsintä ja ilmanpainekompuraa yhtäaikaa, mutta sitäkään vaivaa ei ole ollut kun vaihdoin autotallikompuran pienempitehoiseen. Jyrsin on siis normaalilla 220 voltin töpselivirralla.

Veikkaisin että liian herkästä vikavirtasuojasta ei ole kyse, ilmeisesti ei kuitenkaan kannata testata laittamalla kytkin jeesusteipillä pysyvästi yläasentoon?

Ihan pienillä kierroksilla ja myös vaihde vapaalle kytkettynä tapahtuu samaa. Mekaanisesti testailtuna ainakin vaihteet toimivat ja kara pyörii normaalisti, myös moottori karasta pyörittämällä. Samalla kun vaihdoin hiilet imuroin hieman moottoria kopan alta, mutta varsin siistiltä näytti sielläkin.

Ominpäin olen haarukoinut, että mahdollisia vikakohteita lienee 3 kpl. Virtajohto+ poweri tai emolevy/piirikortti (vai mikälie virallinen nimitys) tai sähkömoottori.  Periaatteessa mulle riittäisi kun sais haarukoitua että missähän noista vois olla vikaa.

Koitin kurkkia kaikkia johtoja, että näkyykö mitään kärvähtämisen jälkiä, joista voisi tehdä oikosulkua, mutta ei satu silmään, eikä tuossa jumiutumisessa näkynyt, eikä tuoksunut palaneen käryä.

Sähköjohto ja poweri lienevät ehjät, kun kerta virtaa töpselistä tulee, mutta vielä jää ainakin kaksi vaihtoehtoa.
#7
Nyt tarvitsisi apua vianetsintään.  Mulla on Optimill BF20, Mach3 ohjattuna, ja tässä viikonloppuna ahneuksissani jyräytin sen sen jumiin kappaleeseen, seurauksella, että autotallista sammui valot ja kaikki laitteet menivät pimeäksi. Poltti sekä jyrsimen sulakkeen, että räpsäytti sulaketaulusta varokkeen.

Masiinaan sain uuden sulakkeen ja laitteeseen tulee virta. Ohjaus toimii normaalisti ja moottorit siirtävät pöytää sekä jyrsinpäätä, käsin karaa pyörittäessä näkyy kierrosnopeus mutta kun painan nappia ja käynnistän moottoria, niin räpsähtää sulaketaulussa, mutta koneen sulake kestää nyt ehjänä.

Kurkin ohjausboxin sisälle ja siellä ei taskulampulla mitään silminhavaittavia vaurion merkkejä, moottori pyörii normaalin oloisesti käsin pyörittelemällä, hiiliharjat tarkastin ja vaihdoin varoilta uudet.

En ole sähkömies, vaikka yleismittarin omistankin, miten saan haarukoitua missä vika? ja mitä siihen pitää mahdollisesti uusia?
#8
Näin nyrkkipajakokemuksella tuon ampcon suurin haaste näyttää olevan todella voimakas taipumus kuumentua ja sen mukanaan tuoma lämpöeläminen. Alumiiniin lämpöhän leviää melko tasaisesti ja kun kuumenee, niin koko työkappale lämpiää melko tasatahtiin, Alupronssissa näyttää tapahtuvan myös nopeampaa "pistelämpiämistä".

Heti kun pieni poranterä menee senverran syvälle aineeseen, että leikkuuneste ei yllä tehokkaasti viilentämään, jumahtaa terä kiinni ja katkeaa.  Poraamalla yhtä reikää muutama milli kerrallaan tai pistämällä porauskiertoon noston kokonaan ulos reiästä näyttää onnistuvan (paremmin).

Kierteiden teko on p*****stä. 

Oppia ikä kaikki  ;)
#9
Lainaus käyttäjältä: Snowfly - 29.12.17 - klo:11:21
Kuulostaa sellaiselta nysväykseltä että firmassa teetettynä tulis persnettoa varmasti :D

Sitä on firmojakin monenlaisia, törmäsin tässä hiljan tapaukseen kun kaveri sorvasi m3 titaanisten koneruuvien kantoja pienemmiksi ja asiakas haltioituneena ihmetteli, että siinäpä vasta todellinen käsityöläisammattilainen, kun pitää ruuvitkin käsityönä sovittaa mieleisikseen.

No samassa kataloogissa, josta vahingossa valitsi vääränlaiset, olis kyllä ollut ihan käypäsiäkin ruuveja tilattavissa, mutta pääasiahan on että homman maksava asiakas on iloinen.

#10
Kiitoksia vinkeistä.  On tosiaan vähän opeteltava materiaali, mutta toisaalta tämmösessä hyötytaideprojektissa helkkarin hyvältä valmiina näyttävä materiaali.

Tämmösellä oppisopimuksella:

1.5 mm Bosch HSS-CO, eli kobolttiterällä sain reiät kairattua, 1600 kierrosta minuutissa ja syöttö 10, nosto 0.3, leikkuuöljyä ja 2 mm kerrallaan yhtä reikää, sitten vaihto toiseen reikään ja seuraavalla kierroksella taas pari milliä lisää.  Kerralla yhden reiän teko ei tahdo onnistua.  Noin saa aina putsattua välillä reiän sekä syötettyä nestettä.

M2 Kierteetkin syntyy kiinalaisella kierretappisarjalla (3 eri kokoa) , kunhan jaksaa käsin puoli milliä kerrallaan vääntää ;O)

Maltti näyttäis olevan valttia ja työstössä pitää koetella ihan huolella vältellä kappaleen ja työkalun kuumenemista. Mulla kun ei ole muuta nestesyöttöä kuin suihkupullo ja öljysprayt, niin näyttäis helpottavan kun ruiskauttaa "rost flashia" jyrsinnän väliin ja/tai pitää pieniä taukoja, ihan kappaleen jäähdytystä varten.

Alumiiniterät näyttää purevan ja leikkaavan siististi kunhan saa vain riittävän  jäähdytyksen toimimaan.
#11
Ei oikein itselle sopivaa täsmätietoa tästä materiaalista tahdo löytyä.  "Virallinen" ohje kertoo 20-30% syöttöä lisää rosterin arvoihin, mutta sitten vastaan tulee netin syövereistä juttuja kaikenlaisista vaikeuksista mm. porauksessa.

Jos on vinkkiä käytetyistä työstöarvoista pienille porille, niin kiitollisena otan vastaan.

Se aina vähän tahtoo syödä miestä, kun päivän työ menee pilalle poranterän katketessa ja jäädessä reikään ikiajoiksi ;O) 

Varsinkin alle 2 milliset terät tuntuvat aina katkeavan siten, ettei kantaa jää näkyviin senvertaa, että sais otetta.
#12
Minkälaisia kokemuksia itsekullakin on alumiinipronssin työstöstä ja työstöarvoista. Sain kaverilta muutaman konepajan ylijäämäkalikan "Ampcoa", tarkempi mallinimike ei ole tiedossa. 

Tarkoitus on tehdä perhokelaan jalka (jalkoja)  ja ensihavaintojen perusteella on ainakin:
- helkkarin työläs sahata,
- otsajyrsimellä lähtee tulisia lastuja,
- 10 mm tapilla taas muotoa syntyy lähes samoin kuin alumiiniin, alumiinin työstöarvoista pois n. 20 %
- ⌀ 3mm reikää poratessa, reikä tyssäsi n. 7 millin syvyyteen, ikäänkuin olisi karkaistunut työstettäessä. Leikkuunopeus 15, kierrokset 2500, nosto 0.3 (peck)
- kuumenee aivan helkkaristi työstettäessä.

Varsinainen probleema on että pitäis saada 4 kpl n. 6 milliä syviä reikiä ⌀ 1.5 mm, joihin 2mm kierteet.  Tähän erityisesti kaipaisin vinkkejä.
#13
En löytänyt varsinaista välyksen säätöä, mutta tuon stepperimoottoripuolen kun avasin niin havaitsin, että osa klapista tulee tuosta pyöröpöydästä tulevan akselin sivuliikkeestä. Siihen sorvasin POM:ista sovitteen ja sain klappiliikkeestä puolet pois, eli merkittävästi vähennettyä, mutten kokonaan pois.

Mainittu vannejarru tuohon juureen lienee lopullinen ratkaisu minun tarpeisiin. Olisko vinkkejä millasen systeemin siihen kannattais rakentaa ja millasilla kiinnityksillä?
#14
Pitänee purkaa ja kurkata sisälle.  Ostin BF20 jyrsimen mukana, eikä ole tuosta mitään räjäytyskuvaa eikä muutakaan ohjetta, ainoastaan steppimoottorin asennusohje.
#15
Onko joku keksinyt kätevää tapaa, jolla voisi lukita linkin mallisen pyöröpöydän?



Tuossa kun on hieman klappia, ja poraukset ei enää satu ihan kohdalleen kun jyrsinterä tahtoo ääntää pyöröpöytää asteen verran sivuun ja takaisin, riippuen siitä mitä reunaa jyrsitään.
Toisinaan on tarve käyttää tuota vain kappaleen kiinnitykseen, ilman kappaleen pyörittämistä.
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk