Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Aiheet - Tugge

#1
Iltaa!

Olen tekemässä cloudraylle co2 laserin päivitystilausta (100w putki, peilit, linssit, laserspotti...) ja kattelin että Ruidalla on uudempikin kontrolleri RDC6445. Itselläni on tuo vanhempi RDC6442 ja nyt mietin, että mitä uutta tuo uudempi kontrolleri toisi, jos sen vaihtaisi? Ainakin käyttöliittymä näyttäisi olevan vähän miellyttävämpi käyttää, mutta jääkö hyödyt siihen. Nykyisessä ei ole erillisiä nappeja lisäakseleille, eikä pikanäppäintä manuaaliliikkeen vaihtamiseen jatkuvasta liikkeistä steppi-liikkeeseen. Tai siis ei taida olla koko steppiliike mahdollisuutta.

Lisäksi kiinnostaisi ottaa lisäakselit hyötykäyttöön ja z-akseli onkin selkeähkö, mutta mihin u-akselia käytetään?

Onko näille Ruidan kontrollereille mitään varteenotettavaa kilpailijaa?
#2
Mitsubishi servopaketti

Käytöstä poistettu mitsun servosetti. Sisältää:

3 x 50W moottori (yhdessä jarru), 2 x HF-KP053 ja 1x HF-KP053B
3 x 100W vahvistin MR-J3-10B (sisältää myös ac line filtterin MF-2F230-06.230MFa)
2 x Mitsun motion palikka FX3U-20SSC-H
1 x Mitsun PCL FX3U-32MT/ESS
näyttömoduuli

Itsellä oli tarkoitus tehdä näistä Laseriin oiva ohjaus, mutta aikaa ei ollut alkaa opiskelemaan Mitsun servojen ohjausta PLC:n kautta. Lisää kuvia löytyy täältä https://1drv.ms/u/s!AgPyAY1uBgJNi89kiNguC-W6MqdewQ?e=plZYAm
Tuotteet poistettu vähän käytetystä opiskelijaopinnäytetyöferriittisahasta, joka olikin melko huono ja siksi poistettiin firmasta.

Katso koko ilmoitus
#3
Hellurei ja hyvää alkanutta koronasyksyä.

Tässä etätöiden lomassa ja oman puu-cnc:n työalan pienyyttä murehtiessa on päässä alkanut itämään ajatus eräänlaisesta skara-tyylisestä cnc-koneesta. Kuitenkin nivelten vääntötatpeen laskeminen on hankalaa, kun ei osaa oikein hahmottaa tarvittavia työstövoimia.

Puulle pystyy arvioimaan jotain, kun ottaa vaan käsiyläjyrsimen, pulttaa siihen vaikka 12 mm jyrsintapin ja rupeaa työntämään terää puuhun. 100 N voimalla ei vielä kuuhun mennä.

Eli kiinnostaisi löytää jotain materiaalia joka vähän selventäisi noiden työstövoimien laskentaa. Varmasti joku on näitä jo laskenut mutta jotenkin ei googlen algoritmit löytänyt sellaista helppoa dataa. Osaiskohan joku vähän potkasta oikeaa  suuntaan?
#4
Moro,

Ovat töistä myymässä huutokaupalla otsikon mukaisen pylväsporakoneen. Siitä on palautinjousi mennyt poikki, niin osaisiko joku kertoa mistä mahtaisi löytyä tuolle varaosa. Itse en pikaisella googlauksella löytänyt.

Houkuttaisi kovasti tuo kone kun siinä on vaihteisto niin ei tarvitsisi enää  hihnojen kanssa pelata.
#5
Moro taas. Tulipa tuossa töiden puolesta suunniteltua servostepperi ja rupesin tässä pohtimaan, että kuinkahan nopeat servoluupit on oikeissa työstökeskuksissa? Eli millä taajuudella positio, speed, accel ja jerk luupit mahtaa pyöriä? Kun rupesin laskemaan että jos positioluuppi pyörähtää 100Hz:n taajuudella, niin 1200 mm/min (eli 20 mm/sec) syötöllä positio muuttuu 0.2 mm per sykli. Se alkaa olemaan jo aika paljon jos ajetaan vaikka ympyrän kaarta.

Pikaisella googlauksella ei löytyny selvää vastausta, joten aattelin kysyä täältä ennwn kuin alan goolailemaan enemmän.
#6
Muut / Sony magnescale toimintaperiaate
26.03.19 - klo:22:54
No nyt siunaantu itselle pari toimivaa magnescalen sauvaa, jotka mielellään ottaisin tulevassa koneessa cnc-käyttöön. Mutta ovatpahan Sonyn ihmiset tehny aika vaikean hakkeroitavan tuosta sauvasta, jotenka muunnoselektroniikan tekeminen ei ole kovin helppo juttu. Eli jos jollain on vaikka LH32 tms. ylimääräisenä nurkissa pyörimässä, niin mielellään sellaisen voisin vaikka muutamalla kympillä ostaa.

Itse näyttölaite ei tule mihinkään muuhun käyttöön, kuin että kurkkaan, miten tuota sauvaa kuuluu ajaa, jotta osaan sitten kopioida tarvittavat osat.

Niille, joita kiinnostaa vähän tuon sauvan toimintaperiaate, niin piuhojen määrä lukupäälle viittaisi tämän tyyliseen ohjaukseen: http://www.ruhle.com/PDF%20Files/Farrand%20Controls%20Brochure.pdf

Ja sen verran mitä skoopin ja functiogeniksen kanssa testailin, niin jotain signaalia sain ulos, joka muuttaa muotoaan, kun lukupäätä siirtää sauvalla.

Tämän verran olen signaalin säätöelektroniikkaa saanut purettua auki:

Jos kuva ei näy: https://aijaa.com/iimLnN
#7
No nyt pitäis saada pikku selvyys siihen, miten kuularuuvin kuormitus mitoitetaan. Eli Z-akselin kuularuuviksi tällä hetkellä on valittu 1605 rolled kiinaruuvi. Hiwinin speksi antaa kuormituskyvyksi :
Static load - n. 1200 kgf
Dynamic load - n. 600 kgf

Staattinen kuorma, eli Z-akselin massa kaikkineen on varmaan 100 kiloa. Akselia ohjaa Omronin 700 w servo 1:2 välityksellä. Tai siis näin olen ajatellut.

Mutta nyt rupesi huolettamaan, että pitääkö vaihtaa järeämpi johde, jos haluaa rivakat liikkeet?
#8
Moro  taas.

Rakentelen vähän jytympää cnc-konetta ja minulla on neljä thk:n hrs25-350mm lineaarijohdetta, joista pitäisi tehdä kaksi n. 650 mm pituista johdetta. Ajatuksrna olisi siis manuaalijyrsimellä tasata kahden johteen päät vain kohtisuoraan, jolloin teoriassa saisin melko saumattoman siirtymän kelkalle.

Mutta johdehan on hiottua ja karkaistu johonkin kovuuteen. Ja kun on kyseessä THK:n johde, niin kovuus voi olla isokin, niin millaisella terällä tuo työ pitäis suorittaa ja millaisilla työstöarvoilla? Menisikö ihan perus kovametalliterällä?

// Tomi L
#9
Olen tässä pohtinut oman cnc-koneen muuttamista servosysteemiksi ja mietinkin, että järkevintä olisi varmaan ottaa takaisinkytkentä mittasauvoilla, jolloin saisi mukavasti kompensoitua mahdolliset välyksetkin pois. Kiinasta saisi melko edullisesti noita mittasauvoja, mutta en yhtään tiedä, millainen se laatu on. Varmaan paras olisi saada 1 um resoluutiolla oleva mittasauva, jolloin servojen säätämiseen tulee riittävästi pulsseja.

Mutta onko joku tilannut kiinasta mittasauvoja ja mahdollisesti jopa verrannut niitä laadukkaisiin mittasauvoihin.
#10
Huomasimpa tänään, että tuo kiinakara alkoi pitämään hankaavaa ääntä, josta sitten päättelin, että varmaankin joku laakeri on laukeamassa. Kyseessä on siis 2.2 kW malli vesijäähdytyksellä. Onko joku täällä purkanut ja vaihtanut laakereita? CNC-Zonesta löysin jotain ohjeita jo, mutta ainahan se ihan suomenkielinen opastus helpottaa tekemistä. Varsinkin jos on jotain erityisiä jippoja matkan varrella.

En vielä ole löytänyt varmuutta sille, mitkä laakerit siellä on, mutta joko 7004 tai 7005 näyttäisi olevan ainakin se viistokuulapari.

// Tomi L
#11
Tässä on jo pitemmän aikaa poltellut ostaa tuollainen 300x500 tai 500x700 pedillä oleva laserkaiverrin. Tällä hetkellä olen päätymässä tuohon pienempään tilan puutteen vuoksi. Ilmeisesti juurikaan muita eroja niissä ei ole. Taitaa olla jopa samat DSP:t niissä.

https://www.ebay.com/itm/40W-50W-60W-80W-CO2-USB-Laser-Cutter-Graviermaschine-laser-Cutting-Engraving/192258402754?hash=item2cc37e69c2:m:mXozwoaIdYIu9WNUZzOiVkg

Olen katsellut eri vaihtoehtoja ja ilmeisesti kaikki nuo eBayssä myytävät on samaa tavaraa. Vai onkohan niissä jotain laatueroja eri myyjien välillä?

Sen jo tiedän valmiiksi, että putki tulee vaihtumaan jossain tulevaisuudessa, mutta tuolla pitäisi päästä nyt ainakin leikkimään alkuun. Voisi harkita ehkä jotain kimppatilausta, jos muitakin innostuneita löytyy. Ja ilmeisesti hyvällä optiikalla pääsee hyviin tuloksiin, pitää vaan ymmärtää, että mitä se hyvä optiikka tarkottaa..

Mutta joo ehkä tämän paatoksen pointti on se, että onko nuo kaikki samoja vehkeitä ja onko jollain myyjällä parempaa laatua.
#12
CNC USB controller Mk3/4 (4 axis)

Myydään Planet CNC:n CNC USB controller Mk3/4 (4 axis) cnc-kontrolleri ja USB-CNC softan lisenssi. Siirryn linuxCNC:hen servomoottoreiden myötä, niin tälle ei ole enään käyttöä.

Katso koko ilmoitus
#13
Tässä on nyt tullut jonkin verran pohdittua erinäisiä jyrsimeen liittyviä asioita ja rupesi mietityttämään, että miten noissa manuaalikoneissa on toteutettu se jyrsinpään ylösalas liike kammella? Millainen laakerointi siinä on? Kun haaveissa olisi jossain vaiheessa rakentaa yhdistetty manuaali + cncjyrsin ja tuo ns. poraustoiminto olisi kyllä yodella kätevä.

Toinen juttu on sitten karan vaihteisto. Olen miettinyt erivaihtoehtoja ja jotenkin helpoimmaksi vaihtoehdoksi on noussut mopon vaihdelaatikon muuntaminen karavaihteistoksi. Toki voitelu on haastavampi, mutta oletan että joku jäykempi rasva ajaisi asian. Tuleeko mieleen jotain parempaa? Hihnoja ei jaksaisi ruveta rassaamaan ja vaihtelemaan. Toki sekin on vaihtoehto, jos vaan jostain löytäisi sellaisia hihnapyöräpakkoja, mitä noissa pylväsoorakoneissa käytetään.

Olishan se kyllä hieno että olis oikea vaihdelaatikko siinä. Eipä taida näitä karavaihteistoja olla paljoa kiinanpojillakaan tarjota.
#14
Huomasinpa tuossa, että Y-akseliin oli tullut klappia vähän alle puoli milliä. Ja rupesin tutkimaan asiaa, niin vika on näissä kiinan kuularuuvien laakerilohkojen laakereissa. Eli siellä on kaksi 7001ac kuulalaakeria. Ja nyt kysynkin (kun en ole ennen tälläisiä laakereita käsitellyt), että kuuluuko yksittäisessä laakerissa olla välystä aksiaalisuunnassa? Vai pitääkö niiden olla kuten muutkin kuulalaakerit, että niissä ei ole välystä? Vai saako niissä olla välystä, kunhan se toinen laakeri ottaa sen välyksen pois, kun laakerit kiristetään paikalleen?

Varmaan tässä täytyy lähteä laakerikauppaan. Ei vaan tunnu suomessa oikein olevan edes nettikaupoissa mitään hintatietoutta noille laakereille. Kun jos kylmiltään menee Etraan kyselemään ja ei tiedä tälläisten laakereiden hintatasoa, niin siinä helposti tulee kusetetuksi. Mitähän tälläset yleensä maksaa? Nyt ei tarvita mitään tarkkuushiottuja systeemejä.
#15
Ostin taannoin IKH:lta http://www.ikh.fi/XW019_PYLVASPORAKONE_141000MM_400V_MK2_WOODTEC tämän pylväsporakoneen. Kone on tukeva ja massiivinen ja olen ollut tyytyväinen ostokseeni. Yksi asia kuitenkin on mietittänyt. Kuinka paljon näissä kiinankoneissa on yleensä epäkeskoisuutta kartiossa? Eilen mittasin epäkeskoisuutta siten, että otin istukan pois tuosta MK2/B16 kartiosta ja mittasin mittakellolla tuosta B16 kartiosta. Heittoa on n. 0,05 mm. Onko tämä paljon vai vähän?

Kun jos laitan istukan kiinni kartioon ja laitan istukkaan vaikka 100 mm pitkän suoran tangon ja mittaan heiton tangon päästä, niin heitto alkaa olla jo millejä. Onko vika  tuossa istukassa vai onko jotain muita vikapaikkoja? Kartiot on putsattu moneen kertaan ja istukan sisällä olevat hampaat on puhtaat, joten sieltä se heitto ei oikein voi tulla.

Tuossa MK2 kartiosta sain mitattua heittoa n. 0.01 mm, joka on mielestäni aika hyvä.

Mitä eroa muuten on MK2 ja MT2 nimityksillä? Molempia käytetään mutta tarkoittaa ilmeisesti samaa asiaa.
#16
Morjesta,

Ajattelin, ensin että en viitsi tätä laittaa tänne, koska täällä on näitä routeriversioita aikasta paljon. Mutta kuitenkin sitten päädyin laittamaan kuvan ja pyytämään mielipiteitä omasta rakennelmasta. Eli kyseessä on puun ja alumiiniin työstöön tarkoitettu routeri. Työstöala on n. 600 x 600 x 300. Z-liikettä on sen takia paljon, että saisin mahtumaan tulevaisuudessa A-akselin sinne alle.

Rungon materiaalina on joko MDF tai vaneri. Tällä hetkellä mitotukset ovat 24 mm vanerille. Z-akselia mietin pitkään, että miten sen toteuttaisi. Kun jos sen tekee, kuten se yleensä tehdään, niin siitä on vaikeaa saada tarpeeksi tukevaa. Siksi suunnitelin tuon Z-akselin vähän toisella tavalla. Tästä haluaisin saada vähän mielipidettä. Yksi mahdollinen ongelma siinä tuo, että kun tuo kuularuuvi on vaan toisella sivulla, niin kuinka paljon tuo z-levy antaa periksi, kun kara on toisessa reunassa. Olen kyllä miettinyt, että josko tuon tekisi vaikka alumiinista.

Täällä muutama kuva: https://onedrive.live.com/redir?resid=4D02066E8D01F203!107464&authkey=!AAd48oCHsjxEPVs&ithint=folder%2cPNG

X-johteet on HIWINin 20 mm johteet ja Z- ja Y-johteet on 15 mm. Kuularuuvit on 1605 C7 ruuvit. Askelmoottorit on 4.5 A:n moottorit (eli vääntö ei tule loppumaan kesken).

Kiitos ja anteeks  :)
#17
Moro kaikille. Olen tilaamassa kiinanmaalta HIWIN lineearikelkkoja omaan jyrsinprojektiini. Sain käsiini 15mm x 15mm HIWIN lineaarijohdetta, tuohon pienimpään johteeseen ei näytä olevan yleisesti tarjolla kelkkoja kovin helposti. Siksi turvauduin googleen ja kysyin tarjousta yhdestä kiinalaisesta paikasta. Tässä on hinnat jotka minulle tarjottiin:


No eihän tuo kuva toimi OneDrivesta suoraan. Tässä linkkin: http://1drv.ms/OpD8bM

Hinnat on kyllä suhteellisen edulliset, mutta nuo toimituskulut on sen verran kovat, että jos joku toinenkin mahdollisesti tarvitsisi näitä kelkkoja, niin saisi noita toimituskuluja vähän jaettua. Tuohon päälle tulee luultavimmin sitten tullit ja alvit ja suomenmaan sisäiset postikulut. Jos tulee jotain muita kelkkatyyppejä mieleen, niin voin kysyä niistäkin tarjousta.

Täällä lisää tietoa kelkoista: http://www.hiwin.com/pdf/lg/QH/QH-Linear_20Guideway-(E).pdf

Täältä voi esim. tilata johdetta suhteellisen edullisesti:
http://www.shop.cncdrive.com/index.php?categoryID=110

Itse asun Jyväskylässä (Vihtavuoressa tarkemmin), joten täältäpäin noutokin onnistuu.

Onko innostuneita kimppaan?
#18
ESD-pölynimuri

Myynnissä ESD-pölynimuri. Kunto on hyvä, vaikkakin käytönjälkiä näkyy. Voin laittaa kuvia jos tarve vaatii. Kyseessä siis samanlainen malli kuin tämä: http://www.yeint.fi/index.php?main=64&productCat=2683&productID=9517

Tarjouksia otetaan vastaan.

Katso koko ilmoitus
#19
Z-akseli n. 150mm liikeradalla.

Myyn tarpeettomana z-akselin jonka ostin täältä: http://www.cnczone.com/forums/diy_cnc_router_table_machines/109390-newest_desktop_machine-42.html#post1181942
Ruuvin nousu on 3/8-12 eli 12 kierrosta tuumalle.

Katso koko ilmoitus
#20
Mikrometrisäätöinen xy-pöytä

Myynnissä siis XY-pöytä mikrometrisäädöllä. Akseleiden liikeradat n. 15 mm ja pöydän koko n. 80 x 80 mm. Tarjouksia otetaan myös vastaan.

Katso koko ilmoitus
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk