Myös korttimaksu toimii

Alihankinta

Aloittaja Raipe, 19.02.14 - klo:11:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

CNCpossu


Lainaus käyttäjältä: Raipe - 25.02.14 - klo:09:28
Mites tää Tmi jos laitan ja meen niinsanotusti konkkaan olen aviossa mutta talo on vaimon nimissä, säilyykö talo vaimolla?

Käsittääkseni avioliitossakin omaisuus on erillistä avioeroon saakka. Jos miehen toiminimi menee konkkaan, siinä on konkurssipesällä mahdollista päästä käsiksi vain miehen omaisuuteen. Jos talo on vain vaimon nimissä, se ei mene.

Tuossa kuviossa vaan pitää luottaa 101% vaimoon. Jos talo on vaimon nimissä ja tulossa avioero, vaimo voi tehdä ennen eroa peliliikkeen, ja lahjoittaa kämpän tulevalle uudelle miehelleen. Lahjavero menee, mutta muuten laillista. Silloin talo ja eukko meni, eikä asialle voi mitään.

Lainaus käyttäjältä: Raipe - 25.02.14 - klo:09:28
Ja onko kokemusta yrittäjän työttömyysturvasta?toimiiko eli kannattako maksaa? http://www.syt.fi/index.php/fi/ . SYT.

Ei onneksi kokemusta. *kop kop*

Huhut kertovat, että ongelmana on todistaa, että yritystoiminta on oikeasti loppunut. Kuulostaa helpolta, mutta ilmeisesti ei sitä ole. Kauhutarinoita liikkuu. TE toimisto voi olla ihan niin hankala, kuin haluaa. Niin kauan kuin viranomaiset eivät usko, että yritystoiminta on loppunut, et saa rahaa mistään, ihan riippumatta siitä mikä tilanne on. Kela, sossu tai SYT, sama tilanne.

Tuossa pari dokumenttia aiheesta:
http://www.yrittajat.fi/File/5c0e80f2-95f6-485e-ab90-30931e6307f3/tyottomyysturvaopas08.pdf
http://www.yrittajanaiset.fi/doc/YN_0311_PiiaAiraksinen.pdf

Tuossa YEL ja yrittäjän työttömyysvakuutus liittyvät toisiinsa. Pelkkä yrittäjän työttömyysvakuutus ei auta mitään, jos YEL työtulo on pieni - ja ei siksi saa oikeasti paljon mitään, jos jää työttömäksi. Jos taas YEL työtulon laittaa korkeaksi, se maksaa aika paljon vuodessa, siis YEL maksuina noin 23% työtulosta joka vuosi. Päätoimisella yrittäjällä tietysti tuo YEL pitää olla järkevä, että eläkettäkin kertyy, mutta "sivutoimisella" yrittäjällä (=palkkatyössä ja yrittäjä) helposti YEL työtulo on pieni, ja siten ei ole käytännössä työttömyysturvaa, kun saatava korvaus olisi todella pieni. Yrittäjäksi katsottavahan ei voi olla olla palkansaajan työttömyyskassassa, vaikka olisikin täyspäiväisessä palkkatyössä.

Itselläni ei ole mitään turvaa, jos jäisin työttömäksi. Toivottavasti ei napsahda. *kop kop*

porepe

Tuo työttömyyden todistaminen yrittäjänä meni ainakin vuostuhannen vaihteessa helpoiten  niin että verotoimistoon ja kaikki verotus seis eli ei verovelvollisuutta = ei toimintaa ja niiden lappujen kanssa sitten sinne työkkäriin...
Petri Junnila
Mynämäki

Kumpumäen seppä

Yksi järjettymyyden huippu tässä yrittäjyydessä ja työttömyydessä on se, että jos yrittäjän puoliso joutuu työttömäksi, hänkään ei saa välttämättä työttömyys korvausta. Riippuu aivan päätöstä tekevästä viranomaisesta, millainen päätös tulee. Vaikka puolisolla ei koskaan olisi ollut mitään tekemistä yrityksen kanssa, voi päätös olla silti se, että hän nyt yllättäen työllistyykin yrityksessä. Siinä helposti joutuu sitten puolivuotta tai enemmänkin tekemään valituksia, ennen kun saa oikean päätöksen aikaan. Ja tänä aikana ei saa mistään mitään korvauksia, mutta päätöksen jälkeen saa kyllä takautuvasti korvaukset, jos saa myönteisen päätöksen. Jotenkin tuntuu, että useat viranomaiset ajattelevat, että kaikki yrittäjät ovat roistoja ja huijareita, joita juuri heidän pitää rangaista kaikin mahdollisin tavoin.

kossi

Lainaus käyttäjältä: Kumpumäen seppä - 26.02.14 - klo:08:23
Yksi järjettymyyden huippu tässä yrittäjyydessä ja työttömyydessä on se, että jos yrittäjän puoliso joutuu työttömäksi, hänkään ei saa välttämättä työttömyys korvausta. Riippuu aivan päätöstä tekevästä viranomaisesta, millainen päätös tulee. Vaikka puolisolla ei koskaan olisi ollut mitään tekemistä yrityksen kanssa, voi päätös olla silti se, että hän nyt yllättäen työllistyykin yrityksessä. Siinä helposti joutuu sitten puolivuotta tai enemmänkin tekemään valituksia, ennen kun saa oikean päätöksen aikaan. Ja tänä aikana ei saa mistään mitään korvauksia, mutta päätöksen jälkeen saa kyllä takautuvasti korvaukset, jos saa myönteisen päätöksen. Jotenkin tuntuu, että useat viranomaiset ajattelevat, että kaikki yrittäjät ovat roistoja ja huijareita, joita juuri heidän pitää rangaista kaikin mahdollisin tavoin.

Tähän liittyen tiedän tapauksen jossa eräs yritys oli konkurssin partaalla ja toiminta olikin jo loppunut, mutta konkurssia ei oltu haettu. Noh toimarin lapsi jäi työttömäksi ja tukia hakiessa vastaus oli vain "miksi et mene isäsi firmaan töihin?". Sinäänsä hassua, kun ottaa huomioon ettei tuolla lapsella ollut edes mitään koulutusta tämän yrityksen toimialalle eikä yritys ollut työllistänyt ketään reiluun vuoteen. Toimarikin oli jo päivätöissä muualla.. Tästä seurasi, että tämän kyseisen isän piti todistaa ettei firmalla enää ollut liikevaihtoa ennen kuin lapsi sai rahaa elämiseen. Kyllä tuntuu siltä, että päättäjien puheet ja teot ovat tässäkin asiassa melko ristiriitaisia..

pave

Täytyy tässä asian vierestä kertoa oma kokemus: Olin ollut liitossa yli 20 vuotta ja vaihdoin työpaikkaa. Uusi työpaikka otti Baronan kautta minut koeajalle 4:ksi kuukaudeksi. 3:n kuukauden jälkeen varsinainen työpaikka oli konkurssissa ja minulle ilmoitettiin ettei tarvita enää. Kun korvaukset tuli, ihmettelin missä liiton korotettu osuus on. Vastaus liitosta:" Eihän Barona konkurssiin ole mennyt." Eipä liittokaan ole sen jälkeen minua kupannut, työttömyyskassassa kyllä olen.

fixaaja

Tästä säikeestähän on tullut varsinainen "painekattila"  :) Jospa vaikka oma alue kokonaan em. aiheelle? Vaikka kaukana itse foorumin sisällöstä niin hyvin kyllä sopii tänne, niille jotka yrittämistä aikovat! Itsella alkaa olla kuppi täynnä tätä verottajan "ahneutta"..Pullot ja tölkit tietenkin verolle, Joulupukit kans..Niin ja kauppojen bonukset..Onneksi peruivat..Mitähän seuraavaksi? Kohta kiehahtaa  >:(

Stoppari

Harmaa talous paras talous 8)

Jussik

CNCPossu:

Ensinnäkään et pysty maksamaan itsellesi kilometrikorvauksia ja päivärahoja, näitä toki saat vähennettyä verotuksessa.
Mutta niissä on omavastuu ja katto. Kyseessä on normaali kilometri vähennys kuin henkilökohtaisessa verotuksessa.
Jos joudut liikkumaan työmaille omalla autollasi ja sen vuosittaisista kilometreistä yli 50% kuluu työ ajossa, täytyy auto merkitä yrityksen nimiin.

Joudut pitämään kirjaa omalla henkilöautossa jopa siviilli ajosta, että voit todistaa että sillä ei ajeta Firman ajoja.
Todistus velvollisuus näistä on yrittäjällä ei verottajalla.
Jos kyseessä on henkilöauto joka on firman nimissä et saa sillä ajaa YHTÄ METRIÄKÄÄN omaa ajoa tai kysessä on veropetos.
Ja tässä tilanteessa hyöty katsotaan koko yrityksen ajalta.
Jos yritys on eri osoitteessa kun asuntosi et saa tätä autoa pitää kotona, vaan se on jätettävä yrityksesi osoitteeseen.

Vastuu asiossa toiminimi ja kommandiitti yhtio vastaa yrityksen veloista ym. henkilökohtaisella omaisuudellaan, talo autot jne...
Osakeyhtiössä vastuu loppuu alussa pantuun osakepääomaan.

Esimerkiksi jos teet teollisuuden korjauksia ja olet vastuussa koneelle aiheutuvista vahingoista.
Kuvitellaan että tämän vahingon kulut ovat yrityksellesi luokkaa 100 000e, et pysty niitä maksamaan.
Työn tilaaja hakee sinun yrityksesi konkurssiin, hakemus menee läpi ja tulee käytäntöön, tällöin jos teit työt toiminimellä tai kommandiitti yhtiöllä,
vastaat tämän konkurssipesän veloista henkilökohtaisella omaisuudellasi.

Osakeyhtiössä vastuu pysähtyy alussa annetun osakepääoman summaan noin(2800e min.), mikäli et ole henkilökohtaisesti taannut yrityksesi lainaa.
ELI ÄLÄ TAKAA OY:n LAINAA HENKILÖKOHTAISESTI.
Tällöin vastuusi pysähtyy tuohon 2800e etkä menetä loppuelämääsi.

Mieti tarkasti minkä yritys muodon valitset, kommandiitti ja toiminimen välillä ei kiinteissä menoissa ole mitään käytännön eroa.
Osake yhtiössä maksat veroa voitosta + palkasta, tähänkin saat hyvältä kirjanpitäjältä neuvoja.
Mutta kaiken kaikkea osake yhtiö on raskaampi.
Hyvä kirjanpitäjä on aivan ehdoton, jos ja kun joskus se verotarkastus sattuu kohdallesi, olet vastuussa kirjanpidostasi riippumatta siitä oletko tehnyt sen itse tai teettänyt jollakin.


mpr

Onhan se ymmärrettävää kun valtion talous on kuralla ja velkaa otetaan n. 9000,000,000 euroa joka vuosi on siinä painetta yrittää haalia rahaa sitten vaikka tyhjistä pulloista tai joulupukintöistä  ;D
Mutta jos he keskittyisivät sellaisiin asioihin jolla on todellista merkitystä niin voisi suunta muuttua. Esim. suomi ostaa energiaa 13.5 miljardilla eurolla joka vuosi, eli tämä raha menee ulos suomesta.
Energiaahan suomessa riittää jos on vain tahtoa käyttää sitä.
Veikkaisin että jos tuosta 13.5 miljardista jäisi vaikka tuo suomen ottama velka 9 miljardia pyörimään tänne kotimaahan sillä olisi niin iso elvyttävä vaikutus että se palautuisi tuplana valtion kirstuun.

Kumpumäen seppä

Pakko korostaa tuota hyvän kirjanpitäjän tärkeyttä. Vaikea on vaan etukäteen päätellä kuka on hyvä kuka ei. Itse olen tämän asian opetellut kantapään kautta. Aikoinaan oli kirjanpitäjä, jonka havaitsin kyllä jo aiemmin, ettei ole hirveän pätevä. En kuitenkaan jaksanut lähteä vaihtamaan siinä vaiheessa. Lopulta se oli sotkenut paljon muutakin, mutta pahin oli se, kun firmalla oli yksi hankala projekti, jossa laskutetun saatavan kotiuttaminen kesti n. kaksi vuotta. Saatavaa oli 34 000 Eur. Sitten jonkun tilinpäätöksen yhteydessä aloin ihmetellä, kun yhtä äkkiä olinkin ottanut muka kassasta omaan taskuuni tuon verran. Kun kirjanpito oli muutenkin sekaisin, niin virheen löytäminenkin oli vaikeaa. Lopulta itse aikani kirjanpitoa tutkittuani tajusin, että kirjanpitäjä oli ihan itse minulta kysymättä keksinyt, että asiakas on varmaan työntänyt minulle 34 000 euron rahanipun käteen ja kirjannut tuon avoimen saatavan käteisellä maksetuksi. No senhän voi arvata, että en ollut ainut joka asiasta kiinnostui. Sen jälkeen opettelin aika paljon kirjanpitoa, jotta voin tarkistaa kaiken kirjanpidosta, ja toisaalta myös käyttää muutenkin hyödyksi tuon nettipohjaisen kirjanpidon suomia mahdollisuuksia seurata talouden kehitystä. Nyt ole onnistunut löytämään huippu hyvän kirjanpitäjän ja kirjanpito-ohjelman. Jos joku suosituksia kaipaa, niin juttelua voi tästä jatkaa yv:llä.

Yksi hauskuus verottajan tulkinnoista on ajalta, jolloin minulla oli työntekijöitä. Työntekijäni laittoi veroilmoitukseensa matkakulut omalla autolla kulkemisesta. Ei kelvannut verottajalle. Minä kirjoitin todistuksen, että kaveri tarvitsee omaa auto työssään lähes päivittäin. Myös maksetut kilometrikorvaukset todisti tämän. Ei ollut verottajan mielestä syy työmatkojen kulkemiseen omalla autolla. Verottajan tulkinnan mukaan kaverin olisi pitänyt jättää oma autonsa työpaikalle ja mennä illalla bussilla kotiin ja tulla taas aamulla bussilla töihin. Hieman oudon tuntuinen tulkinta tuokin mielestäni on. Vai olisiko työntekijän pitänyt ostaa toinen auto työajoja varten ja toinen yksityisajoja varten.

NiVa

Moikka!

Ihan sama juttu itellä. Kuljin paljon omalla autolla huoltokeikoilla. Ilmoitin "fiksusti" vain niiltä päiviltä verotukseen työmatkakulu vähennyksen oman auton käytöstä. Ei kelvannut kun julkinen kulkuneuvo sopii työaikoihini. Elikkä oma auto linjuriin katolle ja matkaan  :-\

Lainaus käyttäjältä: Kumpumäen seppä - 26.02.14 - klo:15:30

Yksi hauskuus verottajan tulkinnoista on ajalta, jolloin minulla oli työntekijöitä. Työntekijäni laittoi veroilmoitukseensa matkakulut omalla autolla kulkemisesta. Ei kelvannut verottajalle.
Parempi yksi ruuvi löysällä, kuin kymmenen liian tiukalla!

t:Niva

fixaaja

"Ensinnäkään et pysty maksamaan itsellesi kilometrikorvauksia ja päivärahoja, näitä toki saat vähennettyä verotuksessa.
Mutta niissä on omavastuu ja katto. Kyseessä on normaali kilometri vähennys kuin henkilökohtaisessa verotuksessa."

ÖÖ..en varmaan ihan ymmärtänyt että mistä vinkkelistä pitää tuota lausetta pitää katsoa mutta kyllä yrittäjänä voit maksaa itsellesi päivärahoja ja kilometrikorvauksia. Jos työmaa on yli 15km firman toimipisteestä niin puolipäiväraha yli 6h keikasta ja kilometrit päälle jos on oma auto millä liikut. Vähemmillä kyselyillä vielä selviää kun vähentää nuo suoraan kirjanpidossa, ei veroilmoituksen kohdassa kilometrit :)

Sellainen sanontakin on että "rehellisyys maan perii"..ja pas**t.. Sivutoimisena yrittäjänä pidin pienen tauon ja rehellisesti laitoin alv ilmoitukseen että ALV toimintaa ajalla ->Verottaja ystävällisesti lähetti kirjeen jossa ilmoitti että yritys poistetaan rekisteristä kahden kuukauden kuluessa ellei heillel lähetetä laskuista, sopimuksista ja tilatuista töistä kopioita ja selvitystä! Minkä ihmeen takia tuollainen kohta on jos seuraukset ovat tälläiset? Tuli vähän kiire ruveta etsimään hommia. Oli viimeinen kerta kun laitan näin teen. Jos tulee vastaava eteen niin keksin vaikka siihen muutamalla eurolla laskutusta..

Jussik

Terve

Fixaaja, tarkistappa vaikka Suomen Yrittäjien sivuilta, Tominimellä et voi nostaa päivärahoja ja kilometrikorvauksia.
Saat kyllä merkitä ne vähennyksinä.

mpr

Lainaus käyttäjältä: Jussik - 27.02.14 - klo:06:55
Terve

Fixaaja, tarkistappa vaikka Suomen Yrittäjien sivuilta, Tominimellä et voi nostaa päivärahoja ja kilometrikorvauksia.
Saat kyllä merkitä ne vähennyksinä.

Niin tai sama se millä nimellä rahan nostaa yksityiskäyttöön veron joutuu maksamaan, kun taas OY:ltä saadut päivärahat ja matkakorvauket on verovapaita.

senaattori

Tmi-yrittäjä voi vuoden lopussa vähentää verotuksessa ns. yrittäjä päivärahan. Minulla kirjanpitäjä laskee ajopäiväkirjan perusteella montako koko- tai puolipäivärahaa on tullut vuoden aikana. Ajopäiväkirjan mukaan auton kulut suhteessa yksityiskäyttöön myöskin huomioidaan liiketoiminnan kuluissa. :-X
Reijo Martinpoika Tuomala

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk