Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - puurtsi

#16
Moi,

Tuossa on linkki missä myydään vastaavanlaista alumiiniprofiilia, siellä on n. 9e per metri. Jos sulla on myydä yhteensopiivia kiinnikeitä ja tarvikkeita samalla, niin voit silloin enempi pyytää. Onko sinulla minkäpituisina pätkinä aluprofiilit? Itsellä olisi käyttöä 12 metrille.

http://www.motedis.com/shop/Slot-profiles/Profile-45-B-Type-slot-10/Profile-45x45L-B-Type-slot-10::416.html
#17
Moi,

Kannattaa katsoa onko kaapelointi/maadoitus tehty kunnolla. Itsellä oli aluksi häikkää, kun koneen runkoon koski kädellä, niin sitten kuului kun moottori otti askeleen sinne ja askeleen tuonne. :) Eli voisi olla sun tapauksessa mahdollisesti siitä kyse. Googlaamalla löytyy jotain infoa aiheesta, mutta ei kovin kattavaa.

http://www.cnccookbook.com/CCCNCNoise.html Tuossa linkissä jotain pintaraapaisua aiheesta.
#18
Muut / Vs: Tekemiäsi osia
06.07.16 - klo:23:20
Käsin sahaamista vihatessani tuli mieleeni tehdä mekaaninen saha mahdollisimman yksinkertaisesti eli muuttamalla pyörivä liike lineaariseksi. Tämä tehty raakile on "proof of consept" eli katsoin onko mahdollista saada tehtyä sahaa käyttäen askelmoottoria.

Homma näyttää toimivan hitaalla nopeudella alumiinikappaleeseen, mutta saa nähdä miten puree terästankoon. Isommalla moottorilla ja paremmalla ohjaimella saisi enempi nopeutta ja tehoa hommaan. A4988 pystyy tarjoamaan maksimissaan n.1,5A eli moottorin momentti on noin 0,75Nm. En tiedä oikeita nimiä/termejä, mutta askelmoottorin ja työtötangon välinen etäisyys "vipuvarressa" on n. 25mm ja ei toiminut 45mm etäisyydellä.

Ajatuksena oli levittää tämä idea toisille, joilla ei ole kiirettä odottaa kappaleen sahausta.

Käyttämäni osat:
Askelmoottori: http://www.zappautomation.co.uk/electrical-products/stepper-motors/nema-23-stepper-motors/sy57sth51-3008b-nema-23-stepper-motor.html
Moottoriohjain: A4988
Virtalähde: 20V
Logiikka: Arduino
Lineaari: http://www.aliexpress.com/item/3D-print-parts-CNC-machine-linear-rail-slide-HGW15mm-15mm-1pcs-15mm-L-200mm-1-pcs/32500841773.html?spm=2114.13010608.0.56.a2vRdA
#19
Arc Eurolla löytyy suht edullisia työkaluja 16mm asti. Tuossa linkissä noi perustyökalut ja sit päälle poranteräsarja 1-13mm, keskiöporat, kierretyökalut jne.. Laadusta ei tietoa tosin..
http://www.arceurotrade.co.uk/Catalogue/Cutting-Tools/Lathe-Turning-Tools-Indexable/ARC-Indexable-Turning-Tools

Tuolta oon katellu sillä silmällä mittaustyökaluja, mikrometrisarja 0-100mm, suorakulma ja pientä graniittitasoa. Pitäis jossain vaiheessa tilailla, kun rahaa jää talteen.
http://www.mw-import.de/shop/buegelmessschrauben.html
http://www.mw-import.de/shop/pruefplatten-messplatten.html
#20
Niin sanottu "välyksettömyys" haettiin hiomalla aluspalasta vesihiomapaperilla.

Työrutiini:
1. Kelkka kasassa aluspalasten kanssa
2. Mittaus nostamalla yhdestä nurkasta ylöspäin, mittakellon pää on asetettu tämän nurkan yläpuolella. Itsellä tulokset vaihteli 0.02-0.05 mm välillä ja riitti aiheuttamaan kolina äänen.
3. Kelkka pois, aluspalat irti ja niitä hiomaan pikkuisen kerrallaan. Aluspalat on siis L-muotoiset ja yläosaa niistä hiotaan pois. Jos toisessa päässä oli enempi hiottavaa, niin laitoin siihen enempi painetta hiottaessa. Hioin kahdeksikkoa ja kääntelin välillä toistepäin.
4. Kelkka takas kasaan ja mittaamaan.
5. Jos tarvetta niin toista.

Tätä kesti itsellä pitkään kun en halunnut liikaa ottaa pois. Olin tyytyväinen, kunnes sain lukittua kelkan aluspalan kiristysruuvista. Toki pitäis katsoa vielä alapinnan kontaktialue, mutta itsellä ei ole keinoa sen tarkistamiseen. Aluspalat on aika karsean näköiset ja ei ole intoa vielä asian korjaamiseen. Olen tyytyväinen siihen, että ei ainakaan kolise. :)

Välineet siis:
1. Hiomataso, oma on hiottu tasohiomakoneella aikanaan kohtuu suoraksi.
2. Hiomapaperi P320
3. Mittakello, itsellä Mitutoyo
4. Luultavasti noin 4-6 tuntia aikaa

Laitan kuvia myöhemmin, jos niitä löytyy. En ole varma olinko ottanut siitä kuvia...

Toinen pahempi ongelma on moottoriohjain. Tänään veli kävi katsomassa kapistusta ja esittelin koneen pyörintää, niin veli ihmetteli että säteileekö kone kun alkoi tuntua lämpimältä koneen vieressä reilu metrin päässä. No laitoin käden koneen oikealle puolelle, niin tuntui aika voimakkaalle tuo. No sit raahattiin kone keittiöön missä on maadoitettu rasia, niin loppui tuo säteily. Kun moottori pyörii niin se kuulostaa ompelukoneen ääneltä, sellaiselta sirinältä, oli maadoitetturasia tai ei. Koneessa on dc-motti. Onkos muilla tämäntapaisia kokemuksia? Vikaa ohjauskortissa?

Sori jos kuulostaa sekavalta, mutta väsyneenä tätä kirjoittelen.
#21
Sain hiottua sillein, että ei enään nouse ja kolise kelkka. :)
Tuon sivun mukaisesti olin konetta purkanut vaiheittain, mutta jotenkin jäi lukematta se että välystä ei sais olla.. :/
http://minilathe.net/cleaning-the-lathe/2/
#22
Tuli hankittua uusi Optium TU2004V sorvi ja olen ehtinyt purkamaan, puhdistaa ja nyt on kasaus menossa. Pitkittäis kelkassa on välystä kun nostaa alapuolelta pahimmillaan 0,05mm eri nurkista mitattuna. Hioin sen pahimman nurkan 0,02mm:iin. Kiristin alapuolelta kiristys ruuvit ihan kiinni asti, mutta eikö yleensä silloin pitäis pitkkäis kelkka jumahtaa?
Kysyisin mitä kokemuksia muilla on pikku sorveista asian suhteen ja miten edetä..
#23
Lainaus käyttäjältä: essoo - 20.02.16 - klo:22:46
Eikös tuolla lue, että 4-axis.
Niinpäs lukeekin. :) Ihmettelin vaan kun siellä lukee alkaen 299... Oliskohan jotain ominaisuuksia sitten lisähintaan, vaikkapa linkin mode3, jossa stepperiä kohdellaan servona....? Eiköhän asia selviä, kun tulee indiegogo kampanja.

http://granitedevices.com/wiki/Using_stepping_motor_with_IONI
#24
Todella hienoa palautetta tuli, kiitos siitä.

Ideahan on tehdä kynnys asiakkaan ja pajan välille mahdollisimman pieneksi. Silloin molemmat tietävät mitä tuotteesta tulee. Ajatellaan vaikkapa jotain radio-ohjausharrastelijaa, joka haluaa sen yhden tai kaksi osaa omaan laitteeseensa. Hän joutuu juttelemaan tekijän kanssa siitä, mitä voi tehdä tai ei ja miten se tehdään, kaiken lisäksi hintakin joudutaan sopimaan. Tässä menee tekijän aikaa aivan turhaan, sillä harrastelija olisi voinut oppia netin kautta nämä asiat yhdestä paikasta. En tiedä kuinka moni kehtaa veloittaa siitä "juttelu ajasta" asiakkaan kanssa, puhelimessa tai kasvotusten.

En tiedä olenko naiivi tai sitten realisti, siitä miten voisi toteuttaa kommunikointitavan pajan ja asiakkaan välillä. Tuntuu että asiakkaalla on välillä epärealistinen oletus siitä mitä voi odottaa tuotteelta ja se on se että se on teoreettisen tarkka tuote. Eli jos kappale tehdään, niin se on 0,001 asteen tai millimetrin tarkkuudella. Ei kukaan alaa tuntematon tiedä, että asiaan vaikuttaa terät, joustot jne.

Jos voi antaa ymmärrystä harrastajalle siitä mitä voi saavuttaa ja mihin hintaan, niin tuntuu että tavoite on saavutettu tämän projektin osalta.
#25
Tämä idea on ollut jo jonkin aikaa mielessä ja se miten sen toteuttaisi. Foorumilaisillakin on ollut kysyntää vastaavanlaiselle idealle, joten on aika saada tämä idea askeleen verran eteenpäin. En halua vain listata pajoja vaan tehdä oppaan harrastajalle, jotta hän selviäisi helpommalla tilattaessa ja säästäisi rahaa loppupeleissä.

Olen miettinyt sitä miten lähestyä pajoja, jotta vastaisivat ja ottaisivat vastaan tilauksia harrastelijoilta. Harrastajallahan ei ole pakosti tietämystä, tietoa tai koulutusta metallialalta. Ensimmäisenä tulee mieleen, että haluttu kappale tulee olla piirretty konepiirrustuksen standardien mukaan, jotta kappaleesta tulee halutunlainen. Tämä sen takia jotta harrastaja ei pettyisi tulokseen ja pajalla säästyisi pähkäilyaikaa, että mitä tämä tarkoittaa. Tämä siis on molempien eduksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että pitää ensiksi tehdä opas konepiirrustuksen saloihin ja yleisimmistä valmistus menetelmistä eli jyrsintä, sorvaus ja laser/plasmaleikkaus. Sen lisäksi pitää kertoa mitkä muodot ovat mahdollisia valmistaa ja mitkä asiat lisäävät koneistusaikaa eli hintaa. Toinen asia on yleisesti saatavilla olevat aihiot ja materiaalikoot, jotta hinta ei pomppaisi taivaisiin.

Alustavasti työstettävät asiat pajalistauksessa:
1. Konepiirrustusopas
2. Valmistusmenetelmät
3. Koneistettavissa olevat muodot
4. Helpostisaatavilla olevat materiaalit työmenetelmän mukaan
5. Pajojen listaus/Harrastajat

Tähän projektiin saa osallistua kaikki halukkaat, sillä tämä kokonaisuus tulee foorumilaisten käyttöön. Tulen pilkkomaan ylläolevat kohdat osiin, jotta halukkaat voivat osallistua projektiin. Olisi muuten aika isoja osioita. Pohjana tälle projektille/oppaalle toimisi parhaiten varmaankin wiki-tyyppinen ratkaisu, mutta luonnistuu se foorumillakin.

Ideoita, ehdotuksia, palautetta, jne. saa antaa. :)
#26
Noniin, linkkikokoelmaa on päivitetty vähäisen poistaen ja muokaten tietoa. Huomion arvoinen tieto tällä hetkellä on Granite Devicen tuloillaan oleva askelmoottoriohjain ATOMI, joka tukee myös ohjausta closed loop ja jopa ehkäpä sensorless -tilassa. Hintaa näyttäisi olevan 300 euroa, mutta sivulta ei selviä onko se 4-akseliselle paketille. Jos on niin kiinankura ei tule pärjäämään hintakilpailussa Suomi-pojille. Kannattaa tiiviisti seurata, kun Indiegogo-kampanja tulee, niin pitäisi olla alennuksia, kuten IONIn kanssa oli.

http://openservodrive.com/atomi-closed-loop-cnc-stepper-controller/
#27
Muut / Vs: Diy kamera valo
17.01.16 - klo:21:34
Lainaus käyttäjältä: saulij - 16.01.16 - klo:19:54
Huomioita:

Tuossa olis kannattanut ajaa tuo iso 2,1 syvä potero ensin. Niin ei olisi pienellä terällä tarvinnut kaivaa noin syvälle. Ellei ole pakko, kannattaa käyttää mahdollisimman suuria säteitä ainakin poteroissa. Oliko pakko tehdä R1,5, kun olisi voinut olla R2,5 ja voi käyttää 5 mm terää???? Näissäkin hommissa suurempi on parempi :)
Tämä suunnitelma oli omalle koneelle ja sen takia on pieni terä. Tuli ajettua ajettua testin vuoksi toi pikku potero, jotta tietäisin suoriutuuko kone miten hommasta alumiinin kanssa. Eihän se kovin kummoiseen pysty. Ajelin isossa poterossa 0,7mm syvyydellä, 1,8mm terän leveydellä ja 230mm/min syötöllä. Kierroksia oli luultavasti n. 5000 ja se oli aika maximi missä karamoottori(no leluhan se on) pysyi mukana hyytymättä. Laitoin videon onedriveen, jossa näkyy kone tekemässä hommia ja kuulee selvästi kuinka meinaa moottori simahtaa nurkkien kohdalla. Jälki ei ole kaunista ja huomaa leikkuu jäljestä, että kone joustaa suuntaan jos toiseenkin. :)

Hienompi suunnitelma ois jos takaosan reunoihin tekis pyöristykset vähän niinkuin ipadeissä, mutta ei ihan liikealueet riitä x:n osalta. Vois toki ottaa kuulalaakerilta loppupään laakeripesän pois, niin sais 20mm lisää matkaa.

Tällä hetkellä teen sillä mitä on käytettävissä ja ajallisesti ei ole kiiruskaan. :)
#28
Muut / Diy kamera valo
16.01.16 - klo:00:33
Tämä on ensimmäinen iso projekti pikku jyrsimellä, joka on valmistumassa ideasta konkreettiseksi esineeksi. Idea lähti liikkeelle petyttyäni kännykän kameran laatuun hämäräkuvauksessa, joten päätin käyttää niitä tarvikkeita joita oli nurkissa pyörimässä. Alukotelon ideana on jäähdyttää ledejä, koska lämpenevät aika kuumaksi pelkällä piirilevyllä jolla testailin valoa. Virtaa 90 cm pätkä ledinauhaa syö melkein yhden ampeerin.

Poraukset nurkkiin onnistui koneella hyvin, vaikka oli vähän tylsä poranterä. Syvän poteron jyrsintä 3 mm tapilla toi sitten omat haasteensa syötön suhteen ja todella pienellä syötöllä joutui menemään, koska on heppoinen kone. Toinen ongelma tuli karamoottorin välityksen kanssa, kun oli iso hihnapyörä kiinni moottorissa. Tahtoi moottori hiipua täysin kokonaan, mutta pienemmällä välityksellä ei ongelmaa ollut. Seuraava homma on saada ledinauhojen potero jyrsittyä, johon menee sitten tunti jos toinenkin.

Materiaalit:
Ledi-nauha koko 5050 5500-6000K värilämpötila
Alumiinilatta 160x100x8 mm 5083 laatu
Pleksi 160x100 mm
Huonekalujohto kytkimellä
Liitin 5.5x2.1 mm
Virtalähde 12V 2A

Tuolla on projektista loput kuvat, kun tänne ei mahdu kokonsa puolesta. Siellä on myös muutama kuva miltä näyttää kuvat otettuna valon kanssa ja ilman.
http://1drv.ms/1ZBDX3Q
#29
Olli oli mahtava tyyppi, joka toteutti omia unelmiansa ja ideoitansa projektien parissa. Harva meistä saa tehdä sitä mitä haluaa ja kaiken kukkuraksi hänellä oli paljon ihmisiä tukemassa toteuttamista. Itsekin olin muutama vuosi sitten Ollin apuna pikkuisessa autotallissa ja sitten paremmissa tiloissa. Pariin vuoteen ei ole tullut käytyä pajalla, kun emäntä ja sitten lapsonen on vienyt ajan. Paljon hän on saanut aikaan siinä, että ihmisillä olisi tilat touteuttaa heidän ideoitaan ja unelmiaan. Tavallaan häntä voisi sanoa ihmiseksi, joka innosti muita mukaan auttamaan, tekemään ja toteuttamaan. Jos voisi sanoa, hän lähti hienosti saappaat jalassa.
#30
Lisätty opiskelumateriaali kohtaan videolinkki Dan Gelbartin Youtube-kanavalle. Mielenkiintoisin on itserakennettu ilmalaakeroitu cnc-sorvi ja videolla on vinkkejä rakennustekniikkaan. Lisäksi on kasa erilaisista "protoilu" tekniikoista, mm. pistehitsauksesta ;).

Videot tuntuvat menevän asiaa syvemmälle ja Dan tuo omaa kokemustaan videoihin. Kannattaa ehdottomasti katsella.

https://www.youtube.com/user/dgelbart/videos
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk